Το να μεγαλώνεις είναι προνόμιο κι αν υπάρχει μια εποχή που μας το θυμίζει αυτό πιο έντονα, αυτή είναι σίγουρα το τέλος κάθε χρονιάς. Ο πιο άβολος απολογισμός του έτους είναι πάντα αυτός που αφορά τους θανάτους αγαπημένων προσωπικοτητών της Ελλάδας και του εξωτερικού, που φεύγοντας άφησαν πίσω τους μια μεγάλη παρακαταθήκη αλλά συγχρόνως κι ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν μας αποχαιρετήσει το 2022, θυμόμαστε ποιοι διάσημοι έφυγαν από τη ζωή μέσα στη χρονιά.

In memoriam, λοιπόν.

Διάσημες προσωπικότητες του εξωτερικού που «έφυγαν» το 2022

Pele

Ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών που ανέδειξε ο βασιλιάς των σπορ δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας. Ο μύθος του ποδοσφαίρου «έφυγε» σε ηλικία 82 ετών, ύστερα από τα πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα.

Vivienne Westwood

Πέθανε η γλυκιά γιαγιά της πανκ, σε ηλικία 81 ετών. Θεωρείται ως το άτομο που έκανε γνωστή τη μόδα της πανκ στο ευρύ κοινό. Εκτός από τη μόδα υπήρξε και ενεργή ακτιβίστρια.

Manuel Göttsching

Ο Manuel Göttsching, o οποίος πέθανε στις 4 Δεκέμβρη, υπήρξε μια σπάνια μεγαλοφυία του 20ου αιώνα. Ανδρωμένος στην κοσμογονία του krautrock, συνέβαλε καταλυτικά στον ριζοσπαστικό χαρακτήρα του κινήματος.

Φωτ.: Fabian Brennecke

Peter Bogdanovich

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο ηθοποιός και σκηνοθέτης της θρυλικής σειράς «The Sopranos», Πίτερ Μπογκντάνοβιτς. Ο Μπονγκτάνοβιτς ήταν ένας από τους σκηνοθέτες του «Νέου Χόλιγουντ».

Sidney Poitier

Ήταν ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου, για την ταινία του 1963, «Κάτω από το Βλέμμα του Θεού», ενώ το 2002 του απονεμήθηκε και τιμητικό Όσκαρ, για την προσφορά του στην 7η Τέχνη.

Bob Saget

Ο διάσημος κωμικός βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου έμενε στη Φλόριντα, μετά από μία παράστασή του στο Τζάκσονβιλ. Η νεκροψία διαπίστωσε ότι ο Saget είχε αμβλύ τραύμα στο κεφάλι από τυχαίο χτύπημα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, πιθανότατα από πτώση, και στη συνέχεια πέθανε από τα τραύματα στο τον ύπνο του.

André Leon Talley

Ο θρυλικός δημοσιογράφος μόδας που βοήθησε στη διαμόρφωση της Vogue κατά τη διάρκεια της πολλών δεκαετιών συνεργασίας του με το περιοδικό, πέθανε σε ηλικία 73 ετών.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andre Leon Talley (@andreltalley)

Meat Loaf

O Meat Loaf, ο θρυλικός ερμηνευτής των επιτυχιών της δεκαετίας του ’90, “I’d Do Anything for Love” και “Two Out of Three Ain’t Bad” άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 χρόνων.

Taylor Hawkins

Ο ντράμερ των Foo Fighters, Taylor Hawkins, πέθανε σε ηλικία 50 ετών. Ο Hawkins ήταν μέλος του συγκροτήματος από το 1997 και συμμετείχε σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, όπως το “Learn to Fly” ή το “Best of You”.

Ray Liotta

Πέθανε στα 67 του χρόνια ο γνωστός ηθοποιός Ray Liotta. Είχε γίνει ευρέως γνωστός από την αριστουργηματική ταινία “Goodfellas” του Μάρτιν Σκορσέζε.

Olivia Newton-John

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών η διάσημη αγγλοαυστραλή ηθοποιός και τραγουδίστρια. Έγινε διάσημη σε όλον τον κόσμο χάρη στην ερμηνεία της στο μιούζικαλ «Grease», όπου υποδύθηκε τη Σάντι, το 1978.

Anne Heche 

Η αμερικανίδα ηθοποιός πέθανε στα 53 της, αφού αποσυνδέθηκε από την μηχανική υποστήριξη, μια εβδομάδα μετά το σοβαρό τροχαίο της στο Λος Άντζελες. Το αυτοκίνητο της ηθοποιού είχε προσκρούσει σε ένα διώροφο σπίτι στη συνοικία Μαρ Βίστα, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές καταστροφές στο κτίριο και να εκδηλωθεί φωτιά.

Βασίλισσα Ελισάβετ Β’

Έφυγε σε ηλικία 96 ετών, στην κατοικία Μπαλμόραλ στη Σκωτία. Ανήλθε στο θρόνο το 1952, βασίλευσε επί 70 χρόνια και 214 ημέρες και υπήρξε η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, η δεύτερη στην καταγεγραμμένη ιστορία (μετά τον Λουδοβίκο ΙΔ΄ της Γαλλίας), και η μακροβιότερη γυναίκα-αρχηγός κράτους.

Coolio

Ο ράπερ και δημιουργός μιας εκ των μεγαλύτερων μουσικών επιτυχιών της δεκαετίας του ’90 βρέθηκε νεκρός σε ηλικία 59 ετών. Ο Coolio, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Artis Leon Ivey Jr., είχε κερδίσει το Grammy για την καλύτερη σόλο ραπ ερμηνεία το 1996 για το «Gangsta’s Paradise».

Angela Lansbury

Η ηθοποιός Angela Lansbury πέθανε λίγες μόνο μέρες πριν τα 97α γενέθλιά της. Έπαιξε στο Broadway, κέρδισε πέντε βραβεία Tony, έλαβε τιμητικό Όσκαρ και πρωταγωνίστησε για 12 σεζόν ως Jessica Fletcher στο “Murder, She Wrote”.

Robbie Coltrane

Ο αγαπημένος Βρετανός ηθοποιός που είχε παίξει σε ταινίες James Bond, αλλά ο ρόλος του τον σημάδεψε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ήταν εκείνος του δασοφύλακα Ρούμπεους Χάγκριντ στις ταινίες Χάρι Πότερ, πέθανε σε ηλικία 72 ετών.

Leslie Jordan

Ο Αμερικανός ηθοποιός πέθανε σε ηλικία 67 ετών σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ήταν περισσότερο γνωστός για τους ρόλους του ως Lonnie Garr στο «Hearts Afire» και Beverly Leslie στο «Τόλμη και Γοητεία» καθώς επίσης και από την συμμετοχή του στο franchise American Horror Story.

Takeoff

O ράπερ από τη Τζόρτζια φέρεται να σκοτώθηκε από πυροβολισμούς στο Χιούστον του Τέξας, μετά από «καυγά» που ξέσπασε κατά τη διάρκεια τυχερού παιχνιδιού με ζάρια.

Aaron Carter

Ο τραγουδιστής και αδελφός του Nick των Backstreet Boys πέθανε σε ηλικία 34 ετών. Αντιμετώπιζε μια σειρά από προβλήματα, μπαινοβγαίνοντας συχνά σε κέντρα αποτοξίνωσης, ενώ το 2013 βρέθηκε να έχει χρέη εκατομμυρίων δολαρίων, πολλά από τα οποία αφορούσαν τη φορολογία.

Φωτ.: Gilbert Carrasquillo/WireImage

Irene Cara

Η φωνή του «Fame» και του «Flashdance», έφυγε στα 63 της χρόνια. Η Irene Cara απέκτησε διεθνή φήμη ως τραγουδίστρια μεγάλων ποπ ύμνων που έντυσαν μουσικά εμβληματικές ταινίες της δεκαετίας του 1980.

Christine McVie

Η τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και κιμπορντίστρια Christine McVie, η οποία είχε μακρά θητεία στο συγκρότημα Fleetwood Mac, πέθανε στις 30 Νοεμβρίου μετά από σύντομη ασθένεια. Ήταν 79 ετών.

Kirstie Alley

Η αμερικανίδα ηθοποιός που βραβεύτηκε δύο φορές με Έμμυ και έγινε ευρύτερα γνωστή από τον ρόλο της στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά ”Cheers”, πέθανε έπειτα από μια σύντομη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 71 ετών.

Angelo Badalamenti 

Πέθανε στα 85 του χρόνια ο εμβληματικός μουσικοσυνθέτης που συνέδεσε την καριέρα του με τη φιλμογραφία του σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λιντς. Στη διάρκεια της μεγάλης καριέρας του, ο Μπανταλαμέντι συνεργάστηκε επίσης με τους Paul McCartney, Liza Minnelli, Pet Shop Boys και LL Cool J, ενώ συνέθεσε το μουσικό θέμα της λαμπαδηδρομίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992.

Maxi Jazz

Ο Maxi Jazz, ο τραγουδιστής του χορευτικού συγκροτήματος Faithless, πέθανε σε ηλικία 65 ετών.«Ήταν ένας άψογος στιχουργός, ένας DJ, βουδιστής, υπέροχη σκηνική παρουσία, λάτρης των αυτοκινήτων, ατελείωτος πολυλογάς, όμορφος άνθρωπος, ηθική πυξίδα και διάνοια», γράφουν στο μήνυμά τους οι Faithless.

Al Strobel

O ηθοποιός Al Strobel, γνωστός από τον ρόλο του ως Philip Gerard στο κλασικό cult δράμα της δεκαετίας του ’90 Twin Peaks, πέθανε σε ηλικία 83 ετών.

Jet Black

Ο Jet Black, ο αρχικός ντράμερ των The Stranglers, πέθανε σε ηλικία 84 ετών, όπως επιβεβαίωσε το συγκρότημα.Ο μπασίστας JJ Burnel δήλωσε: «Οι Stranglers δεν θα υπήρχαν αν δεν ήταν αυτός. Ένας επαναστάτης με πολλές αιτίες».

D.H. Peligro

Το πάλαι ποτέ είδωλο του πανκ και ντράμερ των Dead Kennedys πέθανε από τραύμα στο κεφάλι που προκλήθηκε από τυχαία πτώση.

Jerry Lee Lewis

O πρωτοπόρος του rock n’ roll με επιτυχίες όπως το “Great Balls of Fire”, πέθανε σε ηλικία 87 ετών. Ήταν ένας από τους τελευταίους εν ζωή καλλιτέχνες της πρώτης περιόδου γέννησης της ροκ μουσικής.

Jean-Luc Godard

Ήταν γνωστός ως ο νονός της γαλλικής «νουβέλ βαγκ», καθώς ασχολήθηκε με θέματα που θεωρούνταν ταμπού. Παράλληλα, οι νέες τεχνικές του τάραξαν το κινηματογραφικό κατεστημένο και ενέπνευσαν άλλους σκηνοθέτες.

Φωτ.: New Yorker Films/Courtesy Everett Colle / Everett Collection

Charlbi Dean

Η νεαρή και ανερχόμενη Νοτιοαφρικανή ηθοποιός, η οποία πρόσφατα πρωταγωνίστησε στη φετινή βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα ταινία “Triangle of Sadness”, πέθανε από σήψη σε ηλικία 32 ετών. 

Issey Miyake

Ο ο εμβληματικός Ιάπωνας σχεδιαστής μόδας έγινε γνωστός για τα ρούχα του με πιέτες που δεν τσαλακώνονται και για το εμβληματικό μαύρο ζιβάγκο του Στιβ Τζομπς.

Photo: Facebook

Paul Sorvino

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 83 ετών ο Αμερικανός ηθοποιός Πολ Σορβίνο, ο οποίος έγινε διάσημος από τον ρόλο του Πόλι Σίσερο στην ταινία «Goodfellas». 

Tony Sirico

O αμερικανός ηθοποιός έγινε ευρύτερα γνωστός υποδυόμενος τον γκάνγκστερ ΠόλιΌ Γουόλνατς στη δημοφιλή σειρά «The Sopranos» ενώ συμμετείχε συχνά και σε ταινίες του Γούντι Άλεν.

James Caan

Ο ηθοποιός άφησε πίσω του μια ιστορία σπουδαίων ρόλων στον Νονό, το Rollerball και το Μisery, μεταξύ πολλών άλλων.

Andrew Fletcher

Ο μουσικός του βρετανικού συγκροτήματος Depeche Mode που κατάφερε να περάσει στο Rock Hall of Fame, συνίδρυσε το συγκρότημα το 1980 και παρέμεινε μαζί τους για περισσότερα από 40 χρόνια.

Terry Hall

Έφυγε από τη ζωή στα 63 του ο θρυλικός τραγουδιστής των Specials. Τραγούδησε για την αστική παρακμή της Βρετανίας, την ανεργία, την αδικημένη νεολαία και τον ρατσισμό, διαμαρτυρήθηκε για την ακρότητα του θατσερισμού, αλλά και για τις διακρίσεις στη χρήση της αστυνομικής βίας.

Klaus Schulze

Η μουσική του άνοιξε το δρόμο προς τα είδη techno και trance, χαρίζοντάς του τον τίτλο του πρωτοπόρου της ηλεκτρονικής μουσικής.

Mehran Karimi Nasseri 

Ο 77χρονος Ιρανός πρόσφυγας, η δοκιμασία του οποίου ενέπνευσε την ταινία του 2004 «The Terminal», πέθανε το Σάββατο μέσα στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού, όπου ζούσε επί 18 χρόνια.

Οι διάσημοι Έλληνες που «έφυγαν» φέτος

Πάνος Νάτσης

Σοκ προκάλεσε στον καλλιτεχνικό κόσμο ο θάνατος του 31χρονου ηθοποιού Πάνου Νάτση, που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο.

Μίνα Αδαμάκη 

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών η ηθοποιός Μίνα Αδαμάκη. Μετά την επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς «Τρείς Χάριτες», εμφανίστηκε στις μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες «Safe Sex», «Το κλάμα βγήκε απ’ τον παράδεισο» και «Οξυγόνο».

Ηλίας Ζερβός

Σε ηλικία 65 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο ηθοποιός Ηλίας Ζερβός. Από τους χαρακτηριστικότερους ρόλους του στην τηλεόραση ήταν αυτός του δικηγόρου Νίκου Γρέβια στη σειρά «Κωνσταντίνου και Ελένης», αλλά και του Ηλία Χατζηδημητρακόπουλου στη σειρά «Άκρως Οικογενειακόν». 

Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Έφυγε από τη ζωή στα 43 χρόνια του ο δυο φορές αργυρός ολυμπιονίκης και αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Νικολαΐδης, μετά από διετή μάχη με μια σπάνια μορφή καρκίνου. Μας αποχαιρέτησε με ένα συγκλονιστικό μήνυμα στα social media.

Λύσανδρος Παπαθεοδώρου

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο «κύριος Λύσανδρος», του Au Revoir bar. Το 1958 μαζί με τον αδερφό του, Θοδωρή, δημιούργησαν ίσως το καλύτερο μπαρ του πλανήτη.

Σταμάτης Κόκοτας

Σε ηλικία 85 ετών απεβίωσε ένας από τους σπουδαιότερους λαϊκούς τραγουδιστές της δεκαετίας του ’60 και του ’70. 

Μάρθα Καραγιάννη

Η σπουδαία κι αγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή ησε ηλικία 83 ετών. Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το έκανε σε ηλικία 17 ετών (1956) στην ταινία της Φίνος Φιλμς, “Η άγνωστος” κι από τότε ακολούθησαν αναρίθμητες επιτυχιες σε κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση.

Eurokinissi

Ειρήνη Παπά

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών η θρυλική ηθοποιός Ειρήνη Παπά, αφήνοντάς μας σπουδαία παρακαταθήκη τις ερμηνείες της.

Κώστας Καζάκος

O σπουδαίος ηθοποιός, με μακρά και πολύτιμη καριέρα στο θέατρο , στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» καθώς αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα. Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών.

Φωτ.: Eurokinissi

Ρόμπερτ Ουίλιαμς

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 73 ετών, ο τραγουδιστής και συνθέτης Ρόμπερτ Ουίλιαμς, μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα.

Ντίνα Κώνστα

Σε ηλικία 83 ετών άφησε την τελευταία πνοή της η ηθοποιός Ντίνα Κώνστα, που αγαπήθηκε από το κοινό για πολλές ερμηνείες της αλλά ιδιαίτερα για τον ρόλο της Ντένης Μαρκορά στη σειρά «Δύο ξένοι».

ΔΠΘ

Ο ΔΠΘ ή «Μαύρο Λούκι» ήταν μέλος της hip hop μπάντας «Ψυχρόδραμα 07». Επιπλέον είχε δραστηριοποιηθεί και ως «Δεύτερο Πρόσωπο Θλιμμένο» και «Δαίμονας Παιδί Θεού».

Δάκης

Πέθανε μετά από πολύμηνη ασθένεια ο αγαπημένος τραγουδιστής Δάκης, σε ηλικία 79 ετών. Γεννήθηκε στην Αίγυπτο και το 163 ήρθε στην Ελλάδα, όπου ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο στα αγγλικά. 

Βαγγέλης Παπαθανασίου

Πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 79 ετών ο μεγάλος συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου.O μουσικός και συνθέτης της ηλεκτρονικής, progressive, ambient, τζαζ και ορχηστρικής μουσικής, γνωστός και ως Vangelis νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στη Γαλλία με κορονoϊό.

Κώστας Γκουσγκούνης

Ο Κώστας Γκουσγκούνης, πέθανε από ανακοπή καρδιάς στα 92 του χρόνια.Για να παίξει σε ταινίες πορνό, ο “βασιλιάς του σεξ” ξύρισε το κεφάλι του και χώρισε με τη γυναίκα του, την οποία ξαναπαντρεύτηκε μετά από 30 χρόνια, όταν “κρέμασε τα παπούτσια του” από την πορνογραφία.

Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη

Γνωστή κι ως το «αηδόνι» του Αιγαίου, η τραγουδίστρια με καταγωγή από τη Νάξο πέθανε σε ηλικία 91 ετών.

Eduard Nikolayevich Artemyev

O πρωτοπόρος Ρώσσος συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής πού έντυσε ηχητικά τα αριστουργήματα του Ταρκόφσκι “Solaris”, “Καθρέφτης” & “Stalker” πέθανε την ίδια μέρα με τον μεγάλο σκηνοθέτη, με διαφορά 30 ετών.