Πρόσφατες έρευνες έδειξαν, σε παγκόσμια κλίμακα, ότι η κατάσταση του εγκεφάλου μας είναι πιο επισφαλής από όσο θεωρούμε… Σύμφωνα λοιπόν με νέα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και άλλες πηγές, περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός παλεύει με νευρολογικές διαταραχές, που περιλαμβάνουν παθήσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η επιληψία, μεταξύ άλλων. Αυτές οι νευρολογικές παθήσεις αποτελούν συλλογικά την κυριότερη αιτία αναπηρίας και ασθένειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι πληροφορίες αυτές προκύπτουν από τα τελευταία ευρήματα της μελέτης Global Burden of Diseases, η οποία προσπαθεί να παρακολουθεί την εξάπλωση και τον αντίκτυπο διαφόρων καταστάσεων υγείας και ασθενειών, υπό τη διαχείριση του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Τα ολοκληρωμένα δεδομένα υγείας και θνησιμότητας που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις εκθέσεις προέρχονται από τα επίσημα στοιχεία των κυβερνήσεων, κλινικών και διάφορα άλλα κανάλια πληροφοριών παγκοσμίως, με τα πιο πρόσφατα δεδομένα να εκτείνονται μέχρι το 2021.

Ενώ σε προηγούμενες μελέτες της Global Burden of Diseases έχουν προσπαθήσει να ποσοτικοποιήσουν το τίμημα ορισμένων νευρολογικών επιπλοκών, ένα πρόσφατο έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Neurology υπογραμμίζει την απουσία μιας ολοκληρωμένης αξιολόγησης όλων των παθήσεων που συνδέονται με τον εγκέφαλο και το νευρικό μας σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των νευροαναπτυξιακών διαταραχών. Αυτή η τελευταία ανάλυση εξέτασε συνολικά 37 διαφορετικές παθήσεις, όπως ημικρανίες, επιληπτικές κρίσεις, διάφορες μορφές άνοιας και άλλα.

Από το 2021, η μελέτη δείχνει ότι περίπου 3,4 δισεκατομμύρια άτομα, που αποτελούν το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιμετωπίζουν τουλάχιστον μία νευρολογική πάθηση. Σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες ασθενειών, όπως οι μολυσματικές ασθένειες, αυτές οι νευρολογικές διαταραχές θεωρούνται οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην κακή υγεία και την αναπηρία. Παρόλα αυτά, ο αντίκτυπος αυτών των ασθενειών δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένος, με περίπου το 80% των θανάτων που συνδέονται με νευρολογικές παθήσεις να παρουσιάζονται σε έθνη χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Οι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην απώλεια υγιών ετών για τους ανθρώπους περιλαμβάνουν το εγκεφαλικό επεισόδιο, τη νεογνική εγκεφαλοπάθεια, την ημικρανία, την άνοια και τη διαβητική νευροπάθεια.

Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, τόνισε τις βαθιές επιπτώσεις των νευρολογικών παθήσεων σε άτομα, οικογένειες, κοινότητες και οικονομίες, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για «στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της πρόσβασης σε ποιοτική φροντίδα, θεραπεία και αποκατάσταση».

Παρόλο που η μελέτη σημειώνει μείωση του ποσοστού των ατόμων που ζουν με νευρολογικές παθήσεις ή υποκύπτουν σε αυτές μεταξύ 1990 και 2021, λαμβάνοντας υπόψη τις ηλικιακές προσαρμογές, ο απόλυτος αριθμός των χαμένων υγιών ετών έχει αυξηθεί κατά 18% λόγω της αύξησης του πληθυσμού. Ενώ σε ορισμένες παθήσεις όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η μηνιγγίτιδα παρατηρήθηκε μείωση των νευρολογικών βλαβών, σε άλλες, όπως η διαβητική νευροπάθεια, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Με πληροφορίες από: Gizmodo