Η καθημερινή χρήση της σκάλας μπορεί να είναι μια εξαιρετική αερόβια άσκηση για το σώμα σας που καταπολεμά τη χολεστερόλη. Αν ζείτε ή δουλεύεται σε ένα κτίριο με ασανσέρ, δοκιμάστε να το παραλείψετε για λίγες μέρες.

Αφού διαβάσετε τα οφέλη αυτής της απλής συνήθειας στην υγεία σας, σίγουρα τα σκαλιά θα γίνουν ο καλύτερός σας φίλος.

1. Η υγεία της καρδιάς βελτιώνεται

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της χρήσης σκάλας είναι η επίδρασή της στην καρδιά σας. Το ανέβασμα σκαλοπατιών βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και βοηθά στην αρτηριακή πίεση.

2. Θα νιώσετε πιο δυνατοί, ειδικά στο κάτω μέρος του σώματος

Το ανέβασμα της σκάλας «τεντώνει» (τραβάει) τους μύες, καθώς επίσης διεγείρει τον μεταβολισμό ( ή αλλιώς αναδιαμόρφωση) των οστών.

3. Τα κόκκαλα δυναμώνουν

Κάτι που πολλοί δε γνωρίζουν είναι ότι η γυμναστική δε βοηθάει μόνο στην απώλεια λίπους και στην τόνωση των μυών αλλά κάνει καλό και στα κόκκαλα. Το ανεβοκατέβασμα των σκαλιών είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την υγεία των οστών. Γιατί; Όταν ανεβαίνετε κάθετα, κινείστε ενάντια στη βαρύτητα, η οποία επιβαρύνει περισσότερο τα οστά σας και με την πάροδο του χρόνου, η διαδικασία αυτή τα δυναμώνει.

4. Αποκτάται καλύτερη ισορροπία

Η συνήθεια αυτή, όταν εξασκείται σε καθημερινή βάση, βοηθά στη διατήρηση και βελτίωση της ισορροπίας, ειδικά στα ηλικιωμένα άτομα.

5. Μικρότερος κίνδυνος εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου

Το να ανεβαίνετε τις σκάλες καθημερινά μπορεί να σας προστατεύσει από το «μεταβολικό σύνδρομο». Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο μεταβολικών διαταραχών, με κοινό χαρακτηριστικό την αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με μεταβολικό σύνδρομο, έχουν τουλάχιστον τρία από τα ακόλουθα ευρήματα: υπέρταση, αυξημένα επίπεδα ζαχάρου, αυξημένα τριγλυκερίδια, χαμηλή καλή χοληστερίνη.  Έτσι, όταν παίρνετε τις σκάλες μειώνεται τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιοπάθειας και άλλων παρόμοιων παθήσεων.

6. Τα επίπεδα του στρες μειώνονται

Να και κάτι που το χρειαζόμαστε όλοι, ανεξαρτήτου ηλικίας, βάρους και μυικής μάζας. Δεδομένου ότι η χρήση της σκάλας απαιτεί περισσότερη ενέργεια από το περπάτημα σε επίπεδες επιφάνειες, βοηθά επίσης στην απελευθέρωση περισσότερων ενδορφινών. Ως αποτέλεσμα, μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα άγχους σας.

Το να ανεβείτε τις σκάλες μπορεί να σας προσφέρει λίγη ηρεμία και χρόνο για να σκεφτείτε τις προκλήσεις που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της ημέρας ή τα σχέδιά σας για το βράδυ. Επίσης, η αίσθηση της ολοκλήρωσης αφού ανεβείτε μερικές σκάλες μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλά με τον εαυτό σας.

7. Το προσδόκιμο ζωής σας μπορεί να αυξηθεί

Και όχι δε λέμε να ανεβείτε στο Παλαμήδι με τα 999 σκαλοπάτια, μιλάμε για κάτι πολύ πιο εφικτό. Συγκεκριμένα, το ανέβασμα περισσότερων από πέντε σκαλοπατιών την ημέρα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.

Η έρευνα επιβεβαίωνει ότι οι σκάλες μπορούν  να μεταμορφώσουν το σώμα σας

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, εξέτασαν 70 υπαλλήλους του Πανεπιστημίου αναφορικά με την επίδραση της χρήσης σκάλας αντί του ασανσέρ στο χώρο εργασίας τους.

Στους 69 από τους 70 εθελοντές που πήραν μέρος στην έρευνα, ο μέσος όρος αριθμού των ορόφων που ανέβαιναν και κατέβαιναν κάθε μέρα ανήλθε από 5 μέχρι 23. Δηλαδή, οι εθελοντές χρησιμοποίησαν με σημαντική διαφορά πολύ περισσότερο τις σκάλες κατά τις 12 εβδομάδες της έρευνας.

Στις τέλος των 12 εβδομάδων, η μέτρηση της αεροβικής τους δυνατότητας είχε σημαντική αύξηση κατά 8,6% και ο μέσος όρος της αύξησης της αεροβικής τους δυνατότητας αντιστοιχούσε σύμφωνα με τους ερευνητές σε 15% μείωση της θνησιμότητας λόγω όλων των αιτιών.

Στους εθελοντές καταγράφηκε επίσης, μείωση της περιμέτρου της κοιλιάς τους κατά 1,8%, μείωση του βάρους τους κατά 1,7%, μείωση της διαστολικής τους πίεσης κατά 2,3% και μείωση της κακής χοληστερόλης LDL κατά 3,9%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η χρήση της σκάλας στους χώρους εργασίας βοηθά σημαντικά ως προς την πρόληψη και μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων ενώ γίνεται μια υγιεινή συνήθεια για κάθε άτομο.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι λιγότεροι από 50% των ευρωπαίων και αμερικανών πολιτών οι οποίοι είναι υγιείς, ακολουθούν τις συστάσεις για να κάνουν κάθε μέρα μέτριας έντασης, αεροβική σωματική άσκηση διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών για 5 μέρες κάθε εβδομάδα.