Τα φώτα της σκηνής ανάβουν, ο ηθοποιός είναι έτοιμος να βγει για το μεγάλο φινάλε. Οι παλμοί του έχουν αυξηθεί, το στομάχι του έχει γίνει κόμπος, ενώ ιδρώτας κυλάει στο μέτωπό του. Το άγχος έχει εξαπολύσει τα συμπτώματά του. Γνώριμο συναίσθημα ετσι;

Οι περισσότεροι έχουμε βιώσει παρόμοια συμπτώματα, για παράδειγμα να ανεβαίνουν οι παλμοί μας τη στιγμή που φρενάρουμε απότομα για να αποφύγουμε μια σύγκρουση καθώς οδηγούμε ή να μας πιάνει πονοκέφαλος και να ανεβαίνει η πίεσή μας όταν είμαστε στη μέση ενός τσακωμού.

Όλες οι επιθυμίες, οι προβληματισμοί, οι έγνοιες, το άγχος, τα τραύματα αφήνουν ένα μοναδικό σημάδι στο σώμα του καθενός και αποτελούν χάρτη του ψυχικού του κόσμου. Πολλές έρευνες και αναλύσεις έχουν γίνει σχετικά με την σωματοποίηση του στρες, της θλίψης, της ψυχικής οδύνης. Τα συναισθήματα μετατρέπονται σε σωματικές ασθένειες και έχουμε αυτό που ονομάζουμε ψυχοσωματικές ασθένειες.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα της σωματοποίηση της ψυχικής μας ανισορροπίας:

Πονοκέφαλοι και Ημικρανίες
Το άγχος και η ένταση μπορούν να προκαλέσουν συστολή των μυών στο κεφάλι και τον αυχένα, οδηγώντας σε πονοκεφάλους. Οι ημικρανίες συχνά σχετίζονται με υψηλά επίπεδα στρες και μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο και φωτοευαισθησία.

Πόνοι στον Αυχένα και στους Ώμους
Ο αυχένας και οι ώμοι είναι περιοχές όπου συσσωρεύεται το άγχος. Οι μυϊκοί σπασμοί και η ένταση σε αυτές τις περιοχές είναι κοινές αντιδράσεις στο στρες. Η κακή στάση του σώματος λόγω άγχους μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Προβλήματα Πέψης
Το πεπτικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο στρες. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα όπως δυσπεψία, καούρα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) και έλκη στομάχου. Η αλλαγή στη διατροφή λόγω άγχους επιδεινώνει τα συμπτώματα.

Ναυτία
Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ναυτίας ή ακόμα και εμετό λόγω της επίδρασης στο γαστρεντερικό σύστημα.

Αλλαγές στην όρεξη
Μπορεί επίσης να παρατηρηθούν αλλαγές στην όρεξη, όπως υπερφαγία ή απώλεια όρεξης, επηρεάζοντας το σωματικό βάρος.

Τριχόπτωση
Όταν ένα άτομο βιώνει ψυχοσυναισθηματικό στρες, διαταράσσεται η φυσιολογία του σώματος, απορρυθμίζονται τα επίπεδα ορισμένων ορμονών και κατά συνέπεια επηρεάζεται πολύ και η υγεία του δέρματος της κεφαλής.

Δερματικά Προβλήματα
Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει δερματικές καταστάσεις όπως ακμή, έκζεμα, ψωρίαση και εξανθήματα. Το στρες μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή στο σώμα, οδηγώντας σε αυτά τα προβλήματα.

Καρδιαγγειακά Συμπτώματα
Το άγχος αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, επιβαρύνοντας την καρδιά. Η παρατεταμένη έκθεση στο στρες μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, αρρυθμίες και αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος.

Κούραση
Το άγχος συχνά προκαλεί προβλήματα ύπνου, όπως αϋπνία ή διακοπτόμενος ύπνος. Αυτή η συνεχής ανησυχία μπορεί να οδηγήσει σε σωματική εξάντληση και κόπωση.

Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος
Ο εγκέφαλος και το ανοσοποιητικό σας σύστημα συνεργάζονται στενά μεταξύ τους, γεγονός που σημαίνει ότι οι αλλαγές στην ψυχολογική μας κατάσταση, μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα σωματικά συμπτώματα. Το χρόνιο άγχος μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το σώμα πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις και ασθένειες. Η σωματοποίηση είναι δύσκολα αναγνωρίσιμη καθώς θα πρέπει να αποκλειστούν πρώτα οι οργανικές παθήσεις προτού ο γιατρός καταλήξει εκεί. Ο σημαντικότερος παράγοντας πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης των ψυχοσωματικών εκδηλώσεων είναι η μείωση του άγχους. Η ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική αποτελούν καίριες παραμέτρους θεραπείας και συνίστανται σε όλα τα άτομα με διάγνωση ψυχοσωματικών διαταραχών.

Η αντίληψη της σωματοποίησης των συναισθημάτων υπάρχει εδώ και πολλούς αιώνες.

Οι ρίζες της ιδέας αυτής μπορούν να εντοπιστούν σε αρχαίους πολιτισμούς και τις πρακτικές τους, καθώς και στην εξέλιξη της ιατρικής και της ψυχολογίας με την πάροδο των αιώνων.

Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, πίστευε ότι οι σωματικές ασθένειες ήταν συνδεδεμένες με τις τέσσερις χυμούς του σώματος (αίμα, φλέγμα, κίτρινη χολή και μαύρη χολή) και ότι μια ανισορροπία μεταξύ αυτών μπορούσε να προκαλέσει σωματικά και ψυχικά προβλήματα. Αν και δεν χρησιμοποιούσε τον όρο “σωματοποίηση”, η ιδέα της σύνδεσης μεταξύ σώματος και συναισθημάτων ήταν παρούσα.

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική (ΠΚΙ), τα συναισθήματα και η σωματική υγεία συνδέονται στενά.
Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική εφαρμόζεται για περισσότερα από 2.000 χρόνια και η χρήση της στη Δύση ως μέρος της συμπληρωματικής υγειονομικής περίθαλψης έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες

Η ΠΚΙ βασίζεται στην αρχή ότι η ψυχική και η σωματική ευεξία είναι περίπλοκα συνυφασμένες. Με τη σειρά τους, οι επαγγελματίες πιστεύουν ότι η βέλτιστη υγεία διέπεται από την εξισορρόπηση του qi (ζωτικής ζωής) ενός ατόμου με τις συμπληρωματικές δυνάμεις του yin (παθητικό) και του yang (ενεργητικό) και τα πέντε στοιχεία της φωτιάς, του νερού, της γης, του ξύλου και του μετάλλου.

Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση νου-σώματος για την υγεία και τη θεραπεία λειτουργεί σε έναν δυναμικό βρόχο όπου τα συναισθήματα επηρεάζουν την υγεία του σώματος και αντίστροφα.

Η διάγνωση στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική είναι εξαιρετικά εξατομικευμένη. Μόλις εντοπιστεί ένα εξασθενημένο σύστημα οργάνων και/ή συναισθηματική ανισορροπία, τα μοναδικά συμπτώματα του ασθενούς καθορίζουν τη θεραπευτική προσέγγιση του επαγγελματία.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη θεωρία της ΠΚΙ, η υπερβολική ευερεθιστότητα και ο θυμός μπορεί να επηρεάσουν το συκώτι και να οδηγήσουν σε πολλαπλές ασθένειες, όπως εμμηνορροϊκό πόνο, πονοκέφαλο, ερυθρότητα προσώπου και ματιών, ζάλη και ξηροστομία. Εναλλακτικά, η ανισορροπία στο συκώτι μπορεί να οδηγήσει σε θυελλώδεις διαθέσεις.

Από την κινεζική ιατρική άποψη, η συναισθηματική ανισορροπία μπορεί να είναι συμπτώματα και αιτίες σωματικών προβλημάτων. Επιπλέον, οι καταστάσεις ψυχικής υγείας συνδέονται με συγκεκριμένες σωματικές παθήσεις βασικών οργάνων.

Υπάρχουν πέντε βασικά συναισθήματα που συνδέονται με ένα αντίστοιχο όργανο στο σώμα:
Θυμός με το συκώτι
Χαρά με την καρδιά
Ανησυχία, άγχος με τη σπλήνα
Θλίψη και στεναχώρια με τον πνεύμονα
Φόβος με το νεφρό

Η κατανόηση της αλληλεπίδρασης καθενός από τα πέντε ζεύγη οργάνου-συναισθήματος είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσετε τις θεραπευτικές δυνατότητες της ΠΚΙ.

Η σωματοποίηση του άγχους και των συναισθημάτων είναι ένα κοινό φαινόμενο που μπορεί να επηρεάσει διάφορα συστήματα του σώματος. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων και η αντιμετώπιση των πηγών άγχους είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Οι τεχνικές χαλάρωσης, η φυσική άσκηση και η συμβουλευτική μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους και στην ελαχιστοποίηση των σωματικών επιπτώσεων.

Εκτός από τα συναισθήματα, η φιλοσοφία της ΠΚΙ πιστεύει ότι άλλα στοιχεία, όπως η διατροφή, το περιβάλλον, ο τρόπος ζωής και οι κληρονομικοί παράγοντες, συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη ανισορροπιών και στην ικανότητα του σώματος να αυτοθεραπεύεται.

Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλές θεραπείες και φιλοσοφίες της ΠΚΙ δεν έχουν ελεγχθεί με τον ίδιο τρόπο όπως η συμβατική δυτική ιατρική περίθαλψη. Ενώ η ΠΚΙ εφαρμόζεται εδώ και αιώνες και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για τη θεραπεία ορισμένων καταστάσεων —ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με τον πόνο και το στρες— πολλές έρευνες είναι ανάμεικτες ή ασαφείς. Πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των θεραπειών της για συγκεκριμένα θέματα υγείας.