Πώς θα επηρεάσει ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ την τελευταία σεζόν της σειράς;

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών, γεγονός που την καθιστά τη μακροβιότερη μονάρχη στη βρετανική ιστορία και τη μακροβιότερη καταγεγραμμένη γυναίκα ηγέτη στην ιστορία.

Όλα αυτά τα χρόνια της βασιλείας της, υπήρξαν πολλές ταινίες που αναφέρθηκαν στην ζωή της και οι ηθοποιοί που την ενσάρκωσαν ήταν αξιοσημείωτοι «αστέρες» του σινεμά, όπως για παράδειγμα η Helen Mirren στο “Queen Elizabeth II”. Αν και οι κινηματογραφικές και τηλεοπτικές βιογραφίες δεν διακρίνονται πάντα για την ακρίβειά τους, βοηθούν σίγουρα στην καταμέτρηση του ενδιαφέροντος των θεατών για ένα θέμα – όπως η ζωή της Ελισάβετ –  που μπορεί να μην γνωρίζουν τόσα πολλά για την πολιτική ή τη μοναρχία. Τα τελευταία χρόνια, η ιστορία της βρετανικής βασιλικής οικογένειας αποτέλεσε αντικείμενο της βραβευμένης με Emmy δραματικής σειράς του Netflix, “The Crown”.

Δεδομένης της διάρκειας της βασιλείας της, χρησιμοποιήθηκαν πολλοί ηθοποιοί για να υποδυθούν τους κύριους χαρακτήρες σε διαφορετικές εποχές. Στις δύο πρώτες σεζόν, η Claire Foy και ο Matt Smith πρωταγωνίστησαν ως η νεαρή Ελισάβετ και ο σύζυγός της, Πρίγκιπας Φίλιππος [Philip Mountbatten/Prince Philip, Duke of Edinburgh], αντίστοιχα. Στις σεζόν 3 και 4, οι ρόλοι αυτοί πέρασαν στους Oliva Colman και Tobias Menzies.

Ο επικεφαλής σεναριογράφος της σειράς, Peter Morgan, δήλωσε ότι σκοπεύει να «διακόψει προσωρινά τα γυρίσματα»  από σεβασμό προς την Ελισάβετ. Δήλωσε ότι «το The Crown είναι ένα ερωτικό γράμμα προς αυτήν, και δεν έχω τίποτα να προσθέσω προς το παρόν, παρά μόνο σιωπή και σεβασμό». Αν και ακούγεται ότι η παραγωγή της 6η σεζόν μπορεί να μπει σε παύση, η 5η σεζόν αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της στο Netflix αυτό το φθινόπωρο.

Προς το παρόν, δεν είναι σαφές αν η 5η σεζόν θα περιλαμβάνει το θάνατο της πριγκίπισσας Diana [1997] ή αν αυτό θα μείνει για την 6η σεζόν. Γνωρίζουμε ότι έχουν προστεθεί αρκετά μέλη του καστ που αφορούν χαρακτήρες εκείνης της περιόδου, συμπεριλαμβανομένου του Khalid Abdalla ως Dodi Fayed, του εραστή της Diana που σκοτώθηκαν μαζί στο αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ο Bertie Carvel έχει επίσης επιλεγεί ως ο πρωθυπουργός Tony Blair, ο οποίος διετέλεσε πολιτικός ηγέτης της Αγγλίας από το 1997 έως το 2007. Ο Senan West, ο πραγματικός γιος του Dominic West, θα υποδυθεί τον πρίγκιπα William. Φαίνεται πιθανό, ότι ο θάνατος της Diana και το επακόλουθο δημόσιο πλήγμα κατά της βασιλικής οικογένειας θα αποτελέσουν την κορύφωση της 5ης σεζόν και ίσως την αρχή της 6ης σεζόν.

Και ενώ όπως αναφέραμε η 6ησεζόν μπορεί να κάνει ένα σύντομο διάλειμμα στην παραγωγή προς τιμήν της «εθνικής τραγωδίας» που αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, αρκετά βασικά μέλη του καστ έχουν προστεθεί για την τελευταία σεζόν. Οι Staunton, Pryce, West και Carvel αναμένεται να επαναλάβουν τους ρόλους τους. Πρόσφατα το Netflix έδωσε στον Rufus Kampa τον ρόλο του πρίγκιπα Harry και στον Ed McVey τον ρόλο του ελαφρώς μεγαλύτερου πρίγκιπα William, αντίστοιχα. Η Meg Bellamy έχει επίσης ενταχθεί στο καστ ως η φίλη του William και μελλοντική νύφη, Kate Middleton. Δεδομένου ότι ο William και ο Harry θα μεγαλώσουν κατά τη διάρκεια της 6ης σεζόν, οι θαυμαστές μπορούν να περιμένουν ότι η τελευταία σεζόν θα καλύψει το υπόλοιπο της δεκαετίας του 1990 και τα πρώτα χρόνια του 2000.

Ο Morgan έχει δηλώσει ότι η 6η σεζόν θα είναι η τελευταία της σειράς, αλλά έχει αλλάξει γνώμη στο παρελθόν. Ταυτόχρονα όμως, μπορεί να μην θέλει να υιοθετήσει μια μυθιστορηματική προσέγγιση σε μια κατάσταση που εξακολουθεί να εξελίσσεται με νέες ενημερώσεις κάθε μέρα.

Πηγή: Netflix / Φωτ.: Alex Bailey

Παρόλο που στο “The Crown” υπάρχουν δημιουργικές ελευθερίες στην απεικόνιση ιστορικών γεγονότων, η σειρά κάνει πολύ καλή δουλειά στην ανάδειξη της σημασίας της βασιλείας της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Η σειρά δεν απαλλάσσει τη βασιλική οικογένεια από λάθη που έχει κάνει και παράλληλα δείχνει μεγάλη ενσυναίσθηση στην Ελισάβετ, ιδιαίτερα στα νεότερα χρόνια της.

Και αυτή είναι η διαφορά της συγκεκριμένης σειράς, συγκριτικά με άλλες κινηματογραφικές/τηλεοπτικές μεταφορές των ιστοριών που αφορούν την βασιλική οικογένεια, και κυρίως την Ελισάβετ. Το “The Crown” δεν απεικονίζει μια λίστα με επιτεύγματα και μεγαλειώδεις στιγμές που προκύπτουν από ηγετικά προσόντα, αλλά στέκεται «διπλά» στα πρόσωπα της σειράς με τον φακό να αγκαλιάζει «τρυφερά» τα συναισθήματα και τις αδυναμίες τους.