Απεβίωσε σύμφωνα με πληροφορίες η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, σε ηλικία 96 ετών.

Νωρίτερα την Πέμπτη είχε ανακοινωθεί πως η βασίλισσα βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση στην κατοικία Μπαλμόραλ στη Σκωτία, με τους γιατρούς να είναι «ανήσυχοι» για την κατάσταση της υγείας της.

«Έπειτα από νέα αξιολόγηση το πρωί, οι γιατροί της βασίλισσας ανησυχούν για την υγεία της Αυτής Μεγαλειότητας και συνέστησαν να παραμείνει υπό ιατρική παρακολούθηση. Η βασίλισσα συνεχίζει να αισθάνεται άνετα στο Μπαλμόραλ», ανέφερε το Μπάκιγχαμ στη σύντομη ανακοίνωσή του, με την οποία προσπάθησε να υποβαθμίσει φήμες για την πιθανότητα κατάπτωσης της βασίλισσας.

Μετά την ανακοίνωση, το BBC ONE διέκοψε το πρόγραμμά του περνώντας σε συνεχή ροή ειδήσεων, προκειμένου να παρακολουθήσει το θέμα.

«Ολόκληρη η χώρα ανησυχεί» δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, μετά την ανακοίνωση, ενώ και ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε: «Οι σκέψεις μου βρίσκονται με την Μεγαλειότητά της την βασίλισσα και την οικογένειά της».

Στο πλευρό της τα παιδιά και ο εγγονός της

Στο μεταξύ τα τέσσερα παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ, καθώς και ο εγγονός της, δούκας του Κέμπριτζ, μετέβησαν εσπευσμένα στο Μπαλμόραλ προκειμένου να είναι στο πλευρό της, όπως μετέδωσε το ITV.

Όπως σχολίασε δημοσιογράφος του BBC, «υπάρχει ένας βαθμός σοβαρότητας που δεν έχουμε δει στο παρελθόν, από το γεγονός ότι η ανακοίνωση εξεδόθη όταν συνήθως το παλάτι είναι τόσο απρόθυμο να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υγεία της βασίλισσας».

«Η διατύπωση της ανακοίνωσης (…) και η μετακίνηση των πιο σημαντικών μελών της βασιλικής οικογένειας προς το Μπαλμόραλ, προς τη βασίλισσα, όλα αυτά υποδηλώνουν ένα ξεκάθαρο βαθμό ανησυχίας για την υγεία της 96χρονης βασίλισσας» είχε μεταδώσει το βρετανικό δίκτυο.