Πάντα θεωρούσα ότι η μελέτη των dating trends έχει ενδιαφέρον. Δεν είναι απλά αγγλικές λέξεις που πετάμε σε συζητήσεις για να δείξουμε ότι κατέχουμε την ανθρώπινη ψυχολογία. Ούτε περιγράφουν ακριβώς «σύγχρονες» συμπεριφορές, φαινόμενα και μοτίβα. Μπορεί να αναφέρονται σε πράγματα που ανέκαθεν υπήρχαν και είτε ως κοινωνία τα ανεχόμασταν είτε δεν τα είχαμε βαφτίσει κάπως. Όπως και να έχει, τα dating trends μαρτυρούν πολλά για το πώς συνάπτει σχέσεις και πώς αγαπά η κάθε γενιά. Πολύ περισσότερο, όμως, αυτοί οι όροι συχνά υπάρχουν για να περιγράψουν τοξικές, αγενείς ή επικίνδυνες συμπεριφορές.

Τέτοιοι όροι μπορεί να είναι, για παράδειγμα, το ghosting ή το gaslighting. Κακές, κακές συμπεριφορές – δεν στηρίζουμε! Τι είναι όμως χειρότερο από το ghosting και το gaslighting; Το τοξικό τους παιδί που ακούει στο όνομα «ghostlighting». Πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο στον τομέα των ερωτικών (και φιλικών σχέσεων), ένας φρικτός συνδυασμός των δύο χειρότερων δαιμονίων στην ιστορία του σύγχρονου dating.

*Προσοχή, αυτό το άρθρο μπορεί να είναι triggering για κάποια άτομα*

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τους παραπάνω όρους, ghosting έχουμε όταν κάποιος εξαφανίζεται χωρίς εξήγηση, αφού πρώτα έχει δημιουργήσει μια ρομαντική/ερωτική σύνδεση με κάποιον (μπορεί να είναι σχέση, μπορεί να είναι κάποια ραντεβού, κλπ). Το gaslighting είναι ένα είδος κακοποίησης και μια τακτική χειραγώγησης που χρησιμοποιούν οι θύτες όπου διαστρεβλώνουν τις σκέψεις και τα λόγια σας και σαν κάνουν να αμφισβητείτε την πραγματικότητα, απαλλάσσοντάς τους εαυτούς τους από οποιαδήποτε ευθύνη και βγάζοντάς σας «παράλογους».

Το Ghostlighting είναι ο συνδυασμός και των δύο αυτών συμπεριφορών: το να εξαφανίζεσαι αναπάντεχα από μια σχέση (ghosting) και μετά να αρνείσαι ότι έκανες κάτι τέτοιο (gaslighting).

Πώς ξέρεις αν κάποιος σου κάνει Ghostlighting 

Ας πούμε ότι βγαίνετε με κάποιο άτομο και αυτό ξαφνικά διακόπτει κάθε επικοινωνία μαζί σας, χωρίς καμία προειδοποίηση. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο, και είναι παρόμοιο με το ghosting, με τη γνωστή έννοια. Ωστόσο, αντί να τελειώσει εκεί το πράγμα, η κατάσταση όλο και χειροτερεύει.

Το εν λόγω άτομο μπορεί να επιστρέψει στη ζωή σας, στέλνοντας μηνύματα, τηλεφωνώντας ή επικοινωνώντας μαζί σας σε εφαρμογές γνωριμιών και social media. Εάν στη συνέχεια τους ρωτήσετε σχετικά με την αλλαγή στην συμπεριφορά τους και την ξαφνική εξαφάνιση, θα αρνηθούν ότι κάτι τέτοιο συνέβη. Αναπόφευκτα, αυτό θα σας κάνει να νιώσετε σύγχυση, μην ξέροντας τι να πιστέψετε και ως εκ τούτου, αυτό είναι το στάδιο του gaslighting.

Ο dating coach John Kenny λέει ότι όσοι χρησιμοποιούν τέτοιες τακτικές στην ερωτική και φιλική τους ζωή, σίγουρα έχουν άλυτα ψυχολογικά θέματα:

«Έχουν φτάσει σε ένα σημείο στη σχέση τους μαζί σας που δεν ξέρουν αν μπορούν να συνεχίσουν ή όχι. Ωστόσο, δεν έχουν τις επικοινωνιακές δεξιότητες ή την ικανότητα να σας ενημερώσουν για το πώς αισθάνονται – πιθανώς επειδή δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι τον εαυτό τους.

«Συνήθως ενδέχεται να έχουν μερικά ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά και μπορεί ακόμη και να σας είχαν κάνει lovebombing πριν υποχωρήσουν. Αν απλά δεν ενδιαφέρονταν, θα έμεναν στο ghosting. Τα άτομα αυτά, όμως, έχουν την ανάγκη να μην αφήσουν κακή εντύπωση και να τονίσουν πώς δεν έκαναν τίποτα το μεμπτό.

«Eκείνοι που κάνουν gaslighting, ειδικότερα, δεν μπορούν και δεν θέλουν να δεχτούν οποιαδήποτε ευθύνη για τη δική τους άσχημη συμπεριφορά, αφού το να πάρουν τις δικές τους ευθύνες και να αποδεχτούν ότι έσφαλαν θα γκρέμιζε ό,τι εικόνα προσπαθούν να χτίσουν εδώ και χρόνια».

Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε;

Ο Kenny σημειώνει ότι υπάρχουν πολλά σημάδια που πρέπει να προσέξετε όταν προσπαθείτε να αποκρυπτογραφήσετε εάν κάποιος σας κάνει ghostlighting.

«Θα αρνηθούν τα πάντα και θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν ό,τι κι αν σκέφτεστε», εξηγεί. «Μόλις τους αμφισβητήσετε θα γίνουν αμυντικοί και θα πουν ότι η συμπεριφορά τους ήταν μια αντίδραση απέναντι στη δική σας συμπεριφορά. Θα πουν ότι δεν έχουν κάνει τίποτα κακό και «πώς τολμάτε» να τους κατηγορείτε. Δεν αποκλείεται να παρουσιάσουν ψευδείς πληροφορίες και ιστορίες προκειμένου να σας κάνουν να πειστείτε. 

«Θα προσπαθήσουν επίσης να σας κάνουν να νιώσετε ένοχοι και υπεύθυνοι. Μπορεί να σας κάνουν προσωπικές επιθέσεις και να θυμώσουν, να αμυνθούν ή να αλλάξουν θέμα συζήτησης όταν τους αμφισβητείτε».

Ανεξάρτητα από το πώς εκφράζεται το ghostlighting, δεν παύει να είναι μια χειριστική συμπεριφορά, που απλά δεν χρειάζεται να ανεχτείτε – ανεξάρτητα από το πόσο ανένδοτα προσπαθούν να σας πείσουν για το αντίθετο.