Έχει συμβεί σε όλους μας. Έχεις γνωρίσει κάποιον και το πράγμα δείχνει πολλά υποσχόμενο: χημεία – τσεκ, πεταλούδες στο στομάχι – τσεκ, σπίθα κι άλλα τέτοια κλισέ – τσεκ, τσεκ, τσεκ. Μέχρι που ανακαλύπτεις κάτι που σου χαλάει κάπως την εικόνα. Ας πούμε, βλέπεις ότι αφήνει «καρδούλες» κάτω από όλα τα ποστ της πρώην του, κι ας του φέρθηκε σαν τσίχλα πατημένη. Ίσως έχουν μια σχέση εξάρτησης με τη μάνα τους, ίσως έχουν μια λόξα με το γυμναστήριο, ίσως ανατομικά…δεν είστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον. Μιλάμε για χαρακτηριστικά που δεν είναι κακά per se, δεν είναι δηλαδή red flags από μόνα τους. Παρόλαυτα, πυροδοτούν έναν ήπιο συναγερμό στο πίσω μέρος του μυαλού μας, που μας καλεί να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να επαναξιολογήσουμε την κατάσταση. Και κάπου εκεί ξεκινά η αβεβαιότητα.

Αυτά είναι τα λεγόμενα pink flags (ροζ σημαίες) και οι σύγχρονες γνωριμίες είναι γεμάτες από αυτά.

Οι ερωτικές σχέσεις μπορεί να περιλαμβάνουν μπόλικη… αξιολόγηση και ξεσκαρτάρισμα, ιδιαίτερα στα κρίσιμα πρώτα στάδια. Αποκωδικοποιούμε μηνύματα, συμβουλευόμαστε ομαδικές συνομιλίες με φίλους και είμαστε σε εγρήγορση ανά πάσα στιγμή ώστε να «την κάνουμε» αν το πράγμα δε πηγαίνει όπως θα θέλαμε.

Τις πρώτες μέρες που γνωρίζουμε ένα νέο άτομο, υπάρχουν πολλά σημάδια τα οποία πρέπει να προσέξουμε. Σίγουρα, θέλουμε να μάθουμε όσα περισσότερα γίνεται πριν βάλουμε έναν άνθρωπο στη ζωή και την κρεβατοκάμαρά μας, ενώ παράλληλα αναρωτιόμαστε τι είναι σε θέση να μας προσφέρει κι αν υπάρχει κάτι στη μεταξύ μας δυναμική που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος πριν καν υπάρξει αρχή.

Τι είναι τα pink flags;

Ενώ τα red flags (κόκκινες σημαίες) είναι τα σημάδια που θα έπρεπε να μας κάνουν να τρέξουμε προς την πλησιέστερη έξοδο, τα pink flags δεν είναι τόσο εμφανή ούτε τόσο τοξικά. Είναι τα διακριτικά χαρακτηριστικά που δεν μας ταιριάζουν, αλλά εξακολουθούν να είναι αρκετά δευτερεύοντα. Έτσι συχνά πείθουμε τον εαυτό μας ότι μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε ή να τα αγνοήσουμε. Στην τελική, στις σχέσεις πρέπει και να συμβιβαζόμαστε, έτσι δε λένε;

Ως επί το πλείστον, τα pink flags τελικά απλώς τα αποδεχόμαστε, ειδικά όταν δεν ψάχνουμε για μια σοβαρή σχέση, αλλά για κάτι πιο χαλαρό. Ίσως σε αυτές τις περιπτώσεις να μη μας ενδιαφέρει αν ο άλλος δεν «τικάρει» όλα τα κουτιά του ιδανικού συντρόφου. Εκεί που δημιουργούνται προβλήματα είναι όταν φτάνουμε στο στάδιο, που πρέπει να επιλέξουμε αν θέλουμε να είμαστε σε σχέση με αυτό το άτομο – και τελικά να δούμε τι θα κάνουμε με αυτά τα ροζ μπομ μπομ σημαιάκια- ή να σταματήσουμε να βγαίνουμε.

Ως εξελικτικό ένστικτο, είμαστε σχεδιασμένοι να παρατηρούμε πράγματα που δε μας ταιριάζουν ή δε μας κάνουν καλό. Καλύτερα να είμαστε επιφυλακτικοί από το να δικαιολογούμε άθλιες συμπεριφορές, αλλά μερικές φορές χρησιμοποιούμε τα pink flags για να απορρίψουμε άτομα, με τα οποία θα μπορούσαμε να έχουμε μια όμορφη σχέση.

Πώς ξεπερνάμε τα pink flags;

Για να ξεπεράσεις τα pink flags χρειάζεται γερή δόση ενδοσκόπησης. Ανεξάρτητα από το πόσο φρέσκια είναι η σχέση, αν κάτι σε προβληματίζει, αξίζει να το διερευνήσεις. Ανεξάρτητα από το πόσο μηδαμινό μπορεί να φαντάζει ή πόσο σου λένε οι φίλοι σου ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εάν νιώθεις ότι είναι κάτι που θα χειροτερέψει με την πάροδο του χρόνου, αξίζει να το ξανασκεφτείς. Ίσως είναι υπερβολικά εργασιομανής, ίσως μένει σε άλλη πόλη και δε σκοπεύει να μετακομίσει ή ίσως δε κάνει βήμα αν δε συμβουλευτεί πρώτα τους φίλους του.

Από την άλλη πλευρά, αν το ένστικτό σου λέει ότι αντιδράς υπερβολικά, τότε είναι πιθανό με τον χρόνο και με σωστή κουβέντα να ξεπεράσετε το pink flag. Πώς ξέρεις αν κάτι είναι απλή παραξενιά ή σημαντική ασυμβατότητα; Εξαρτάται από το πλαίσιο. Οι άνθρωποι είναι περίπλοκα όντα, αλλά υπάρχει πάντα μια λογική πίσω από το χάος τους. Ίσως είναι υπερβολικά τσιγκούνιδες, αλλά αυτό μπορεί να προέρχεται από οικονομικό τραύμα από τα παιδικά τους χρόνια. Για όλα τα πράγματα υπάρχει μια εξήγηση, και όλοι έχουμε τα δικά μας βιώματα. Το ζήτημα είναι αν μπορείτε να συνεργαστείτε μεταξύ σας παρά τις διαφορές σας.

Ίσως ξεχνάνε συνεχώς να σας απαντήσουν στα μηνύματα. Αυτό μπορεί να είναι θετικό, αν προτιμούν να περνούν αρκετό χρόνο μαζί σας και δεν τα πάνε καλά με τα social media. Εκεί που μπορεί να είναι πρόβλημα είναι όταν το τηλέφωνο είναι η προέκταση του χεριού τους και παρόλαυτά δε σας απαντάνε ή όταν από κοντά είναι εξίσου ψυχροί κι απόμακροι.

Ή λένε ότι είναι κολλητοί με την πρώην τους. Είναι μια υγιής φιλία, σύμφωνα με τις δικές σας παρατηρήσεις; Το ιστορικό του έχει δείξει ότι πράγματι με τις πρώην του κρατάει καλές σχέσεις ή έχει την τάση να επιστρέφει ερωτικά σε αυτές. Είναι μια σχέση που έχει τελειώσει ή βλέπετε σπίθες ημιτελούς έρωτα και συνεξάρτησης; Εάν εξακολουθείτε να είστε μπερδεμένοι, συζητήστε το με φίλους, συγγενείς, με τον ψυχοθεραπευτή σας αλλά κυρίως συζητήστε το μεταξύ σας. Εκφράστε τις ανησυχίες σας με τρόπο μη ανταγωνιστικό. Δεν θέλετε να του πάτε κόντρα ούτε να προβάλετε τον δικό σας τρόπο ζωής ως καλύτερο ή ηθικά ανώτερο. Κάντε πολλές ερωτήσεις προκειμένου να καταλάβετε την συμπεριφορά και τις πράξεις του. Τονίστε ότι ο στόχος σας είναι να καταλάβετε εάν είναι κάτι που αναγνωρίζουν και αν το βλέπουν κι αυτοί ως ασυμφωνία χαρακτήρων.

Από τη μια, τα pink flags μπορεί να αποδειχθούν χάσιμο χρόνου. Μπορεί με τον καιρό να «κοκκινίσουν» και να σκεφτόμαστε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε διακόψει αυτή τη σχέση από όταν παρατηρήσαμε ότι κάτι δε μας κολλούσε, αντί να περιμένουμε να συμβεί κάτι ακραίο που πιθανότατα θα μας τραυματίσει. Ίσως είναι άλλη μια υπερανάλυση ενώ τα πράγματα είναι απλά: ταιριάζετε ή όχι;

Από την άλλη, αν ο ορισμός αυτός μας βοηθά να κατηγοριοποιήσουμε τις σκέψεις μας, πλαισιώνοντάς τες σε σχέση με τις εμπειρίες των συντρόφων μας, τότε αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι. Ένας τέτοιος τρόπος σκέψης μας βοηθά να κατανοήσουμε βαθύτερα τα συναισθήματά μας αλλά και των γύρω μας. Οτιδήποτε μας βοηθά να μην (επανα)τραυματιζόμαστε συναισθηματικά, είναι πολύ χρήσιμο στο τοπίο των σχέσεων. Επιπλέον, πέραν του ότι μια συζήτηση για τα pink flags, μπορεί να κάνει τη σχέση δυνατότερη, μπορεί επίσης να μας κάνει να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας. Για παράδειγμα, μπορεί οι μονολεκτικές απαντήσεις στα μηνύματά μας να μην δηλώνουν έλλειψη ενδιαφέροντος. Μπορεί εμείς να τις αντιλαμβανόμαστε έτσι γιατί προβάλλουμε στη συμπεριφορά του συντρόφου μας τις δικές μας φοβίες. Ή μπορεί αυτή η συμπεριφορά να μας τριγκάρει γιατί μας θυμίζει κάτι που έκανε ο πρώην μας και μας προκαλούσε ανασφάλεια.

Η αρχή, λένε, είναι το ήμισυ του παντός και ο πρώτος καιρός στις σχέσεις είναι η «περίοδος του μήνα του μέλιτος». Τότε γιατί τα πράγματα δε ρολάρουν εύκολα και αβίαστα εξαρχής; Είναι σημαντικο να είμαστε ανοιχτοί στη γοητεία του απροσδόκητου. Οι σχέσεις θα περιλαμβάνουν πάντα συμβιβασμούς και απογοητεύσεις – απλά πρέπει να βρούμε το δικό μας όριο, τη δική μας διαχωριστική γραμμή μεταξύ της κατανόησης και του συμβιβασμού.

Αν και αρχικά προκαλούν σύγχυση, τα pink flags τελικά μπορούν να κάνουν τα πράγματα πιο ξεκάθαρα σε βάθος χρόνου. Ακόμα κι αν δεν είστε απολύτως σίγουροι για το τι θέλετε από έναν σύντροφο, αυτές οι καταστάσεις είναι σημαντικές, γιατί μας μαθαίνουν τι δεν θέλουμε. Κι αυτό είναι συχνά μια καλή αρχή. Και να θυμάστε, όλοι έχουμε τα δικά μας pink flags, γι’ αυτό λίγη ενσυναίσθηση δε βλάπτει.