Ονομαστή για τα επικά κύματα, τα ολόχρυσα ηλιοβασιλέματα και τις απέραντες αμμουδιές, η La Punta Zicatela, στην ακτή του Ειρηνικού του Μεξικού, είναι μια διεθνή πρωτεύουσα του σερφ. Λίγο πιο πέρα, οι βραχώδεις παραδεισένιοι κόλποι του Puerto Escondido, oι λιμνοθάλασσες με τα αμέτρητα πουλιά και οι παραλίες όπου βρίσκουν καταφύγιο οι θαλάσσιες χελώνες, συνιστούν ένα αγαπημένο προορισμό για οικοτουρισμό.

Σε αυτή τη διαλεχτή τοποθεσία χτίστηκε το Casa TO, ένα boutique hotel με εννέα σουίτες που αυτοπροσδιορίζεται ως «ένα μανιφέστο φιλοξενίας για ενδοσκόπηση».

Τον σχεδιασμό ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Ludwig Godefroy, με έδρα το Μεξικό, και η έμπνευση για το θολωτό κτίριο προέκυψε από μια προσπάθεια «επανερμηνείας ενός ναού της Οαχάκα».

Με την κατασκευή του να παραπέμπει στο επιβλητικό υδραγωγείο του Ιουστινιανού στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στη δεξαμενή Hornsey Wood του 19ου αιώνα στο Finsbury Park του Λονδίνου, το Casa TO, αρχικά, προκαλεί δέος. Όμως, ο αρχιτέκτονας δεν είχε μόνο αυτό στο μυαλό του. Ήθελε την αλληλεπίδραση του ιδιωτικού χώρου με τη φύση. Έτσι, οι στιβαροί τοίχοι από εμφανές σκυρόδεμα γέμισαν αναρριχητικά φυτά, ενώ μπανανιές και άλλα τροπικά οπωροφόρα δέντρα όπως πασιφλόρες πλαισιώνουν τις βεράντες και την εσωτερική αυλή.

Όλα εδώ είναι μια συνύφανση αισθητικής και λειτουργικότητας. Τα υλικά που κυριαρχούν είναι το σκυρόδεμα, ο χάλυβας, ο πηλός και το ξύλο. Το μουντό χρώμα του μπετόν συνδυάστηκε με τα τιρκουάζ φωτιστικά του μεξικάνικου Studio Natural Urbano και τοπικά υφάσματα σε αποχρώσεις του κίτρινου, του μπλε και του πράσινου.

Τα έπιπλα που κατασκευάστηκαν από ειδικούς ξυλουργούς από την Πουέμπλα, την Γκουανταλαχάρα και την Οαχάκα, καθώς και τα κομμάτια από μπαμπού που σχεδίασε ο Tiago Solís Van Beuren, εκφράζουν το ταλέντο και την δημιουργικότητα των ντόπιων τεχνιτών και ντιζάινερ και είναι διαθέσιμα προς πώληση.

Το επίκεντρο του Casa TO είναι η μαγευτική πισίνα υπερχείλισης, με τις θολωτές καμπύλες. Οι λιτές, σκιερές σουίτες είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να προστατεύουν από τη ζέστη – έξι από αυτές έχουν ιδιωτικούς κήπους ενώ οι δύο σουίτες που βρίσκονται στο επάνω επίπεδο διαθέτουν βεράντες με υπαίθρια μπάνια. Τα προϊόντα περιποίησης που προσφέρονται είναι του μεξικανικού brand For All Folks που διαθέτει μια σειρά από genderless, vegan προϊόντα που αξιοποιούν τις ιδιότητες της καλέντουλα και άλλων αρχαίων φυτών.

Το ξενοδοχείο δεσμεύεται να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του με μια μονάδα επεξεργασίας νερού για την επαναχρησιμοποίηση στο πότισμα, ηλιακά πάνελ για την αποθήκευση ενέργειας καθώς και μια πολιτική μηδενικών πλαστικών. Άλλωστε, για το Casa TO, η οικολογική συνείδηση και η βιωσιμότητα θεωρούνται βασικό κομμάτι μιας πλούσιας, καλής ζωής.