Μπορούμε όλοι μαζί να συμφωνήσουμε ότι ο Ιούλιος είναι ένας από τους χειρότερους μήνες του χρόνου; Η εξήγηση πίσω από αυτήν τη σκέψη μου είναι απλή. Στα μάτια μου ο μήνας αυτός φαντάζει ως το εμπόδιο που μπαίνει ανάμεσα σε εμένα και στον έρωτα που τρέφω για τις Αυγουστιάτικες διακοπές.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια νιώθω ότι μετράω τις μέρες του Ιουλίου με τον ίδιο ζήλο που μετρούσα κάποτε τα παγωτά και τις βουτιές του καλοκαιριού. Ή ακόμα χειρότερα μυρίζω τα αντικουνουπικά και νοσταλγώ τις ανέμελες στιγμές που περνούσα παίζοντας στους δρόμους του χωριού. Και για να σε προλάβω, όχι, ο λόγος δεν είναι ότι εργάζομαι σε μια δουλειά που μετά βίας αντέχω. Για καλή μου τύχη, στην περίπτωση μου ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Όπως κι αν το πιάσεις, απ’ τη δουλειά, τις σχέσεις, το timeline που δεν σταματά ποτέ, έρχεται μια στιγμή που νιώθεις πως είσαι ψημένος απ’ όλες τις πλευρές. “Burnout”, το λέμε εμείς οι Gen Z, γιατί το “τα ’χω φτύσει” δεν μας φαίνεται πια αρκετό για να περιγράψει την εξάντληση. Παρόλα αυτά, όση κούραση και να νιώθεις, είναι πολλές οι φορές που είναι αδύνατο να στριφογυρίζει τον τυφώνα που συμβαίνει γύρω σου.

Ποια είναι η ακριβής σημασία του “burnout”;

Σύμφωνα με τη δικηγόρο Gretchen Rubin: «To burnout είναι το αίσθημα του να είσαι καταβεβλημένος και κολλημένος… Όταν είσαι καμένος , τείνεις να πιστεύεις ότι είσαι στο τέλος του σχοινιού σου».

Όπως υποστηρίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η επαγγελματική εξουθένωση δεν είναι απλώς μια κατάσταση του μυαλού, είναι ένα σύνδρομο το οποίο σχετίζεται με το χρόνιο στρες στον εργασιακό χώρο.

Με αυτά τα δεδομένα, στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε, το burnout μοιάζει με μια απλή Δευτέρα -τόσο συνηθισμένο και αδιάφορο. Αυτό άλλωστε, το αποδεικνύει και έρευνα του Deloitte survey, που υποστηρίζει ότι το 77% των εργαζομένων φαίνεται να το έχει βιώσει έστω και μια φορά στο εργασιακό περιβάλλον που βρίσκεται.

Οπότε με αυτά τα δεδομένα, και σε συνδυασμό με την επερχόμενη νόμιμη 13ωρη εργασία, εγώ προτείνω να κλειστούμε οικειοθελώς στις φυλακές-ξενοδοχείο της Νότιας Κορέας. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποια διαφορά, σωστά;

Αβίωτες συνθήκες εργασίας που καταλήγουν να «καίνε» μια ολόκληρη κοινωνία

Αλλά πέρα από την πλάκα, σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι να δώσουμε όλοι μας περισσότερη προσοχή σε αυτό το φαινόμενο, καθώς οι συνέπειές του δεν επηρεάζουν μόνο το άτομο, αλλά και την ίδια την κοινωνία.

Σε κοινωνικό επίπεδο, η αύξηση των περιπτώσεων επαγγελματικής εξουθένωσης αντικατοπτρίζει τις δυσλειτουργίες ενός οικονομικού και κοινωνικού συστήματος όπου η επιδίωξη της απόδοσης, η επαγγελματική αστάθεια και η εξατομίκευση των ευθυνών συχνά αποτιμώνται εις βάρος της συλλογικής ευημερίας.

Σε πολιτικό επίπεδο, τίθεται το ερώτημα της ευθύνης των εργοδοτών και των δημόσιων φορέων για τη δημιουργία πιο υγιεινών και βιώσιμων εργασιακών περιβαλλόντων. Η επαναλαμβανόμενη επαγγελματική εξουθένωση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη αφού οδηγεί σε προοδευτική επιδείνωση της ψυχικής και σωματικής υγείας των ατόμων, μειώνοντας την ικανότητά τους να ανακάμψουν.

Ας μη μιλήσουμε για τις συνέπειες, που μπορεί να είναι οδυνηρές: κατάθλιψη , διαταραχές ύπνου, άγχος , ακόμη και μόνιμη αναπηρία.

Σε συλλογικό επίπεδο, αυτό δημιουργεί σημαντικό κοινωνικό κόστος, ιδίως όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη, τα επιδόματα ανεργίας και την απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου.

Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να δράσουμε εκ των προτέρων για να θέσουμε σε εφαρμογή προληπτικά μέτρα, να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας και να ενθαρρύνουμε μια αλλαγή παραδείγματος, όπου οι άνθρωποι θα βρίσκονται στο επίκεντρο των κοινωνικών και οικονομικών ανησυχιών.

Ο τύπος προσωπικότητας σου είναι καλή ένδειξη για το αν είσαι επιρρεπής στο burnout

Στην πρώτη θέση έχουμε τους λεγόμενους «υπερασπιστές». Είναι αυτοί που προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες όλων των άλλων και στις δικές τους μαζί. Έπειτα ακολουθούν οι «υποχρεωτές», δηλαδή αυτοί που βάζουν σε προτεραιότητα όλους τους άλλους, εκτός από τον εαυτό τους (κάτι μου θυμίζει αυτό…).

Στη συνέχεια εμφανίζονται οι «αμφισβητίες», αυτοί που αμφισβητούν τις προσδοκίες των άλλων ανθρώπων επειδή δεν τους αρέσει να κάνουν παράλογα πράγματα. Ικανοποιούν τις προσδοκίες μόνο αν πιστεύουν ότι έχουν νόημα. Και τέλος, είναι οι «επαναστάτες», οι οποίοι αντιστέκονται στις προσδοκίες των άλλων αλλά στις δικές τους.

Οπότε κάνε τις πράξεις, προσθαφαίρεσε προσδοκίες, όνειρα και απαιτήσεις και βρες τον δικό σου τύπο προσωπικότητας. Όχι τίποτα άλλο, να ξέρεις και εσύ που βαδίζεις σε αυτή τη ζωή. Μη σε πετύχει κανένα burnout κατακέφαλα και τρέχουμε, κατάλαβες;

4 κάλοι τρόποι για να αποφύγεις την εξουθένωση

Και αφού μάθαμε τι είναι το burnout, βρήκαμε και τον τύπο προσωπικότητάς μας, ήρθε η ώρα να μπούμε στο ζουμί της υπόθεσης και να αναζητήσουμε τους καλύτερους τρόπους καταπολέμησης.

1. Κατανόησε το πρόβλημα

Μπορεί να βιώνεις μια γενική εξάντληση, αλλά αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η αιτία που βρίσκεται από πίσω. Έτσι, αν παρατηρήσεις ότι δεν έχεις ενέργεια στη δουλειά, βρες το γιατί. Μήπως έχεις εξαντληθεί επειδή η ομάδα σου έχει μειωθεί και κάνεις τη δουλειά τριών ατόμων;  Δεν έχεις τα κατάλληλα εργαλεία για τη δουλειά σου και όλα είναι απογοητευτικά και ενοχλητικά; Ή επειδή ξενυχτάς για να δεις την αγαπημένη σου σειρά;

2. Μην παραμελείς το σώμα σου

Αν δεν κοιμάσαι αρκετά, δεν γυμνάζεσαι ή περνάς πολύ χρόνο μόνος στο σπίτι, αξιοποίησε άμεσα τα ενεργειακά σου αποθέματα. Δραστηριότητες που κάποτε φαίνονταν ευχάριστες ή παρακινητικές μπορεί να γίνουν συντριπτικές, απλώς και μόνο επειδή το σώμα σου είναι εξαντλημένο. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να βεβαιωθείς ότι κοιμάσαι καλά και ότι ασκείσαι τακτικά, ακόμη και αν πρόκειται για έναν 20λεπτο περίπατο. Μην παραμελείς το σώμα σου, καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στη συναισθηματική σου ευεξία. Η σωματική μας κατάσταση επηρεάζει άμεσα τα συναισθήματά μας, γεγονός που καθιστά αυτή την προσοχή ιδιαίτερα σημαντική.

3. Μάθε να λες «όχι»

Ένας από τους λόγους για τους οποίους τόσοι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται εξουθενωμένοι είναι ότι συχνά κατακλύζονται από τις προσδοκίες των άλλων και δυσκολεύονται να θέσουν όρια. Όταν αισθάνεσαι εξαντλημένος, είναι σημαντικό να βρεις τρόπους να αισθάνεσαι άνετα λέγοντας όχι σε ορισμένα αιτήματα. Για παράδειγμα, μπορείς να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι το να λες όχι σε κάποιους ανθρώπους σου επιτρέπει να λες ναι σε άλλους: «Επιλέγω να πω όχι στο αίτημα της ομάδας μου να δουλέψω μέχρι αργά, ώστε να περάσω περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα μου πρόσωπα».

4. Κάνε τον εαυτό σου προτεραιότητα

Αν δεν φροντίσεις τον εαυτό σου, δεν θα μπορέσεις να βοηθήσεις τους άλλους. Πρέπει να φροντίζεις πρώτα τον εαυτό σου αν θες να εκπληρώσεις τις ευθύνες σου απέναντι στους άλλους.

 

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Instagram.