Εάν είστε φαν του skincare, τότε θα γνώριζετε πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη C όχι μόνο για τον οργανισμό μας αλλά και για την όψη του δέρματος μας. Μπορεί να παίρνετε καθημερινά συμπληρώματα διατροφής ή να χρησιμοποιείται μια ενυδατική που περιέχει τη συγκεκριμένη βιταμίνη. Τα τελευταία χρόνια, το συστατικό αυτό έχει γίνει viral στον κόσμο της ομορφιάς και της περιποίησης του δέρματος.

Γνωρίζετε όμως ποια είναι ακριβώς τα οφέλη της βιταμίνης C και πώς να τη χρησιμοποιείτε σωστά; Η αλήθεια είναι ότι, ενώ το συστατικό αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, αν δεν το χρησιμοποιείτε σωστά, μπορεί να σας προκαλέσει ερεθισμούς. Εάν έχετε ερωτήσεις, μην ανησυχείτε. Αυτό το άρθρο είναι για σας.

Τι είναι η βιταμίνη C και τι κάνει;

Πολύ συνοπτικά, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το σώμα μας. Είναι μια πανίσχυρη πηγή αντιοξειδωτικών που βοηθά στην ενίσχυση της υγείας των οστών και του δέρματος. Όσον αφορά το δέρμα, η βιταμίνη C το κάνει πιο λαμπερό και σφριγηλό ενώ επίσης διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, επαναφέροντας την ελαστικότητά του.

Αν υποφέρετε από φλεγμονές, ακμή και υπερπαραγωγή μελανίνης (υπερχρωμάτωση), η βιταμίνη C μπορεί να σας βοηθήσει, αφού ενισχύει την ανάπλαση του δέρματος. Ένας ορός ή μια ενυδατική με βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τα σημάδια ακμής και τα ίχνη των κηλίδων.

Μπορώ να χρησιμοποιώ τη βιταμίνη C κάθε μέρα;

Φυσικά. Το δέρμα σας θα εκτιμήσει την καθημερινή εφαρμογή με την πάροδο του χρόνου. Αν το δέρμα σας παρουσιάζει κοκκινίλες και σημάδια, με τον καιρό θα παρατηρήσετε ότι θα γίνει πιο ομοιόμορφο. Η βιταμίνη C παρέχει ένα επιπλέον στρώμα προστασίας, που βοηθά στη μείωση των επιπτώσεων των περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων στο δέρμα – παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αποχρωματισμό. Πιο συγκεκριμένα, ως αντιοξειδωτικό, βοηθά στην προστασία του δέρματος από την οξειδωτική βλάβη που προκαλούν οι «ελεύθερες ρίζες», οι οποίες προκαλούν γρηγορότερη γήρανση, ρυτίδες και υπερμελάγχρωση του δέρματός.

Η βιταμίνη C μειώνει την παραγωγή μελανίνης αναστέλλοντας την τυροσινάση, η οποία είναι ένα ένζυμο που συμμετέχει παραγωγή μελανίνης και χρωστικής στο δέρμα.

Ωστόσο, αν δεν έχετε ξαναχρησιμοποιήσει σκεύασμα με βιταμίνη C, μπορείτε να δοκιμάσετε αρχικά να την χρησιμοποιείται κάθε δύο μέρες μέχρι να τη συνηθίσει το δέρμα σας και τότε να προσχωρήσετε σε καθημερινή χρήση.

Μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των μαύρων κύκλων;

Κι εμένα αυτό με καίει περισσότερο. Και για να μάθω την αλήθεια, όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, πήγα εκεί που πάμε όλοι όσοι δεν εμπιστευόμαστε ούτε τη σκιά μας: στο Pubmed. Έτσι λοιπόν:

  • Έρευνα που έγινε στην Ιαπωνία το 2004, κατέληξε ότι η χρήση της βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης των μαύρων κύκλων, όταν όμως συνδυάζεται με άλλα συστατικά (ρετινόλη, βιταμίνη Ε, φυλλοκινόνη).
  • Άλλη ιαπωνική έρευνα του 2009 κατέληξε ότι όντως η βιταμίνη C θρέφει το λεπτό δέρμα γύρω και κάτω από τα μάτια, καλύπτοντας τους μαύρους κύκλους.

Γενικά, οι δερματολόγοι δείχνουν να συμφωνούν ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των μαύρων κύκλων, αλλά ίσως να μην καταφέρει να τους «διαγράψει» εντελώς.

Φυσικά, πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στους μαύρους κύκλους. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπερχρωμάτωσης, κάτι που συνήθως είναι γενετικό. Από την άλλη, μπορεί το σκούρο χρώμα κάτω από τα μάτια να οφείλεται στο γήρας, την αφυδάτωση ή την κούραση. Τέλος, αυτό που βλέπετε στον καθρέφτη, μπορεί να μην είναι καν μαύρος κύκλος, αλλά η σκιά που δημιουργείται από τις σακούλες κάτω από τα μάτια.

Πώς μπορώ να ενσωματώσω τη βιταμίνη C στη ρουτίνα μου;

Αρχικά, πρέπει να γνωρίζετε ότι η βιταμίνη C, δε πρέπει να συνδυάζεται με συγκεκριμένα συστατικά. Σημειώνετε; Έχουμε και λέμε...Δε συνδυάζουμε ποτέ βιταμίνη C με:

  1. Ρετινόλη κι άλλα ρετινοειδή
  2. Γλυκολικό οξύ
  3. Σαλικυλικό οξύ
  4. Γαλακτικό οξύ
  5. Νιασιναμίδη
  6. Υπεροξείδιο του βενζολίου

Αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορείτε να χρησιμοποιείται καθόλου αυτά τα συστατικά. Απλά πρέπει να τα εφαρμόζεται χωριστά. Πχ: Συνιστάται να χρησιμοποιείται τη βιταμίνη C την ημέρα και τη ρετινόλη ή τα οξέα AHAs και BHAs το βράδυ. Σε κάθε περίπτωση, η βιταμίνη C προτείνεται μόνο για πρωινή χρήση.

Υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάτε κάθε φορά που χρησιμοποιείται τη βιταμίνη C. Είναι απαραίτητο να βάλετε μετά αντηλιακό υψηλής προστασίας, αφού το δέρμα γίνεται ακόμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο. Εκτός αυτού, το αντηλιακό βοηθάει τη βιταμίνη, αφού δεν επιτρέπει στον ήλιο να «μαυρίσει» τα σημάδια και τις κηλίδες του προσώπου, κάνοντάς τα πιο έντονα.

Σε πόσο καιρό μπορώ να δω αποτελέσματα;

Εξαρτάται. Ναι, ξέρω ότι αυτή δεν είναι η απάντηση που θέλετε να ακούσετε. Παρόλαυτα, οι περισσότεροι δερματολόγοι καταλήγουν ότι με καθημερινή χρήση, θα ξεκινήσετε να βλέπετε τα πρώτα αποτελέσματα μετά από έναν μήνα περίπου. Παρακάτω θα βρείτε ένα πλήρες χρονοδιάγραμμα της επίδρασης της βιταμίνης C στο πρόσωπό σας.

Σε 4 εβδομάδες

Το πρόσωπο γίνεται πιο λαμπερό και απαλό. Σημάδια και κοκκινίλες ξεκινούν να ξεθωριάζουν.

Σε 8 εβδομάδες

Ενισχύεται η ελαστικότητα του δέρματος. Το πρόσωπο γίνεται πιο σφριγηλό.

Σε 16 εβδομάδες

Σε αυτήν την περίοδο παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αλλαγές στην υπερχρωμάτωση. Το χρώμα του δέρματος είναι πιο ομοιόμορφο. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να έχουν εξαφανιστεί τελείως κηλίδες, πανάδες και σημάδια ακμής.

Σε 6+ μήνες

Πλέον μπορείτε να δείτε όλα τα οφέλη της βιταμίνης C στο πρόσωπό σας. Οι ρυτίδες λειαίνονται και το δέρμα λάμπει λόγω της ενισχυμένης παραγωγής κολλαγόνου.