Τις τελευταίες δεκαετίες, η βιομηχανία της ομορφιάς διατείνεται ότι το τέλειο δέρμα μπορεί να επιτευχθεί μέσω εκτεταμένης χρήσης τοπικών προϊόντων (βλ. skincare routines δέκα βημάτων). Άλλοι παράγοντες υγείας, όπως η διατροφή, μπαίνουν στην εξίσωση μόνο ως τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων ακμής – «μην τρως σοκολάτες, θα βγάλεις σπυράκια» που μας έλεγαν στην εφηβεία. Αυτή η προσέγγιση κράτησε τα ράφια του μπάνιου μας γεμάτα προϊόντα που «ανοίγουν τους πόρους» ή «εξαλείφουν τις ρυτίδες». Η λογική ήταν να διορθώσουμε ένα «πρόβλημα» όταν εμφανιζόταν, αντί να φροντίζουμε και να μεριμνούμε πραγματικά για την υγεία μας εξαρχής.

Ωστόσο, μόλις τα τελευταία χρόνια όσοι ασχολούμαστε με τις τάσεις της ομορφιάς και της περιποίησης του δέρματος,γινόμαστε μάρτυρες της ιατρικοποίησης της βιομηχανίας του skincare. Σταδιακά ολοένα και πιο ακραίες πρακτικές ομορφιάς έρχονται στην επιφάνεια. Για παράδειγμα, εδώ και 2-3 χρόνια παρατηρείται ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον σχετικά με την υγεία του εντέρου. Άρθρα, βίντεο και ποστ στα social media μοιράζονται συμβουλές για τον σωστό καθαρισμό του εντέρου, που όπως ισχυρίζονται επηρεάζει το δέρμα, το βάρος και γενικά την υγεία μας. Detox χυμοί και τσάγια, στάσεις γιόγκα και κλύσματα. Άλλες τάσεις μας καλούν να αναμείξουμε το αίμα μας (!) με την ενυδατική μας, να κάνουμε αιμοληψία για «ορμονική θεραπεία», να καθόμαστε για ώρες με ορούς με αντιοξειδωτικά στην αγκαλιά μας και να κάνουμε εξατομικευμένα τεστ σάλιου στο σπίτι. Μήπως η βιομηχανία του skincare γίνεται πιο ολιστική ή αυτός είναι ένας ακόμη τρόπος για να μας μπερδέψει και να καπηλευτεί τις ανασφάλειές μας;

Σε ένα επεισόδιο των Kardashians πέρυσι, η Kendall Jenner έκανε τουρ του σπιτιού της, αποκαλύπτοντας στο κοινό ένα «δωμάτιό ευεξίας», αξίας περίπου 23.000 δολαρίων. «Έχω αυτό το νέο δωμάτιο στο σπίτι μου που έχει όλα αυτά τα τρελά gadgets», λέει. Και ενώ η Jenner και η φίλη και συνάδελφός Hailey Bieber παρήγγειλαν στο σπίτι τους ενδοφλέβιες με βιταμίνη C, το τελευταίο μήνυμα των πλουσίων ήταν ξεκάθαρο: αν θέλετε να παραμείνετε νέες και ωραίες, πρέπει να επενδύσετε εμμονικά στην υγεία σας.

Με φόντο την ιατροποιημένη «ευεξία» όπως αυτή προβάλλεται από celebrities, τα νέα brands περιποίησης ζητούν εξετάσεις αίματος ή σάλιου πριν καν λάβετε τα προϊόντα τους. Η εταιρεία Know Beauty της Vanessa Hudgens και της Madison Beer, η οποία κυκλοφόρησε το 2021, ζητά από τους πελάτες να υποβάλουν μερικά στοματικά δείγματα σάλιου, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα «προσωποποιημένο προφίλ ανάλυσης DNA του δέρματός σας με βάση τα γενετικά σας δεδομένα». Η εταιρεία ομορφιάς Biotech Codex Labs μόλις κυκλοφόρησε επίσης μια “Συλλογή Decode MySkin” με τέσσερα κιτ: τεστ DNA, ορμονικές εξετάσεις, τεστ μικροβιώματος δέρματος και τεστ μικροβιώματος εντέρου. Το αποτέλεσμα, λέει η εταιρεία, είναι μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος κομμένη και ραμμένη πάνω στις δικές σας ανάγκες.

Artwork: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq

Η Allie Egan, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Veracity, η οποία το 2020 κυκλοφόρησε ένα από τα πρώτα τεστ ορμονών που εστιάζουν στην υγεία του δέρματος, λέει ότι η υγεία και η εμφάνιση του δέρματός μας λέει πολλά για τη συνολική μας υγεία. «Αντιμετωπίζοντας τις βασικές αιτίες των δερματικών προβλημάτων, ρίχνοντας φως στην ευεξία που βασίζεται στην ορμονική υγεία, μπορούμε να δείχνουμε και να νιώθουμε καλύτερα», λέει. «Η γνώση των ορμονών σας σάς επιτρέπει να κάνετε τις αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής που απαιτούνται για να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας και να ξεφύγετε από τον κύκλο της θεραπείας μόνο των συμπτωμάτων, ώστε να μπορείτε να δείτε μακροπρόθεσμες αλλαγές».

Είναι αλήθεια ότι, ειδικά για τις γυναίκες, ο ρόλος των ορμονών στην υγεία μας έχει υποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό ιατρικά, με περίπου το 80% των γυναικών να εμφανίζουν μια μορφή ορμονικής ανισορροπίας κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ζητήματα όπως η ενδομητρίωση και η κατάθλιψη ιστορικά δεν λάμβαναν διάγνωση, καθώς συχνά βαφτίζονταν ασαφώς ως «ορμονικά», σε ένα ανδροκρατούμενο και ανδρο-κεντρικό ιατρικό σύστημα. Ωστόσο, τα προαναφερθέντα ορμονικά τεστ που προωρίζονται για τη βελτίωση της εικόνας του δέρματος, πουλάνε και πάλι το αφήγημα ότι οι γυναίκες πρέπει να φροντίζουν την υγεία τους καθαρά για αισθητικούς λόγους. Θα μπορούσε επίσης να δώσει το μήνυμα ότι τα δερματικά προβλήματα όπως η ακμή είναι σημάδι κακής διατροφής ή κακής υγείας (ενώ η γενετική παίζει μεγάλο ρόλο).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VERACITY (@veracityselfcare)

Παρά το λανθάνον μήνυμα της κουλτούρας της δίαιτας, που ενυπάρχει στα περισσότερα βίντεο «θεραπείας του εντέρου» στο TikTok, η Emily Ocon, ιδρύτρια του Healthembody και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Columbia, λέει ότι οι εξετάσεις αίματος (τουλάχιστον μία φορά το χρόνο) είναι απαραίτητες για να γνωρίζουμε τι επιδράσεις έχει στο σώμα μας ο τρόπος ζωής μας. «Ακριβώς όπως ελέγχετε το λάδι του αυτοκινήτου σας για να βεβαιωθείτε ότι ο κινητήρας λειτουργεί καλά, πρέπει να κάνετε το ίδιο και με το αίμα σας μέσω εξετάσεων», λέει. «Νέα έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι ένα ανθυγιεινό μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει επίσης το δέρμα σας μέσω αυτού που ονομάζεται άξονας εντέρου-δέρματος και η επιστημονική κοινότητα μόλις αρχίζει να το κατανοεί αυτό».

Λαμβάνοντας υπόψη το έντερο όπου βρίσκεται το 70% του ανοσοποιητικού μας συστήματος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υγεία του εντέρου είναι σημαντική για τη συνολική υγεία. Ωστόσο, η βιομηχανία τoυ skincare και της ομορφιάς έχει την τάση να υπερβάλει και να καθηλώνει. Αυτό γίνεται σαφές και στα πρόσφατα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, που δείχνουν πώς πρήζονται και ξεπρήζονται οι κοιλιές και τα πρόσωπα των γυναικών ανάλογα με την υγεία του εντέρου τους. Σύντομα, δεν θα αρκεί μόνο να έχουμε καθαρό, υγιές δέρμα, αλλά θα πρέπει επίσης να φροντίσουμε να έχουμε το πιο υγιές, λείο, καθαρό και σέξι έντερο! Η Meg Hagar, διαιτολόγος και διατροφολόγος ειδική σε θέματα ακμής, υποστηρίζει ότι η τάση οδηγεί σε «μη ρεαλιστικές προσδοκίες καθώς πασχίζει για ανέφικτα αποτελέσματα». Παρόλα αυτά, η Hagar ελέγχει πάντα αναλυτικά τις ορμόνες των πελατών της. «Για τα άτομα με μήτρες, είναι επιπλέον ωφέλιμο να κατανοήσουν τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο και πώς αυτός επηρεάζει το δέρμα τους», λέει. Και πάλι, η επιδίωξη της ολιστικής ευεξίας εξακολουθεί να συνδέεται με την επιδίωξη της σωματικής «τελειότητας».

Οι γυναίκες χύνουν αίμα, δάκρυα κι ιδρώτα στο βωμό της ομορφιάς εδώ και δεκαετίες. Όμως, όπως έχουν αποδείξει προηγούμενες τάσεις ομορφιάς (όπως το microneedling), δεν είναι όλες οι θεραπείες κατάλληλες και ασφαλείς για το σπίτι. Έχοντας αυτό κατά νου, η Hagar πιστεύει ότι ορισμένα brands σηματοδοτούν μια «αληθινή πρόοδο» στον τομέα του skincare, ενώ άλλα ιατρικά σκευάσματα και συσκευές ομορφιάς για κατ’οίκον χρήση, θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω. Εξάλλου, η περιποίηση της επιδερμίδας ήταν πάντα ένας ιατρικός τομέας με άρτια εκπαιδευμένους δερματολόγους που είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες σας για την περιποίηση της επιδερμίδας σας.