Όταν η φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk ξεκίνησε προ 12ετίας, το το 2012 να αναπτύσσει στα εργαστήριά της την ουσία σεμαγλουτίδη ως μια πιθανή αντιδιαβητική θεραπεία, ουδέποτε γνώριζε ότι μια δεκαετία μετά θα προκαλούσε τόσο ντόρο και θόρυβο γύρω από την εμπορική ονομασία μιας ένεσης ονόματι Ozempic.

Ντόρο από τις υπόλοιπες φαρμακοβιομηχανίες, αντιδράσεις τις κατασκευάστριες εταιρείες σνακς και φαγώσιμων προϊόντων, μέχρι και θόρυβο από κοτζάμ… Tesla.

Η σεμαγλουτίδη αποτελεί μια νέα κατηγορία φαρμάκων τυπικά για την αντιμετώπιση του διαβήτη, αλλά πλέον ουσιαστικά για την απώλεια βάρους λόγω παχυσαρκίας.

Το ενέσιμο σκεύασμα Ozempic είναι φάρμακο για το σάκχαρο, αλλά καθώς μειώνει (ως παρενέργειά του) ριζικά το πόσο θέλει ή μπορεί φυσικά να φάει κάποιος, πλέον χρησιμοποιείται από υπέρβαρους που θέλουν να χάσουν κιλά εύκολα και ανιδρωτί.

Το Ozempic σαρώνει ήδη στις ΗΠΑ, καθώς οι συνταγές που έχουν γραφτεί για το συγκεκριμένο φάρμακο είναι δεκάδες χιλιάδες από την στιγμή που «πήρε μπρος», στα τέλη του 2022.

Μάλιστα, η JPMorgan εκτιμάει ότι 30 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να λαμβάνουν φάρμακα GLP-1 έως το 2030, ή περίπου το 9% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Αυτό σημαίνει ότι το Ozempic μπορεί να γίνει το «Ιερό Δισκοπότηρο» των φαρμάκων και ένα σκεύασμα που αλλάζει τους όρους του «παιχνιδιού», τόσο στον τομέα της Big Pharma (των φαρμακευτικών εταιρειών, αμερικανιστί), όσο και των Big Food (των εταιρειών κατασκευής φαγώσιμων).

Τον Φεβρουάριο του 2021, κυκλοφόρησε μια επιστημονική εργασία αναφορικά με τα πρώτα αποτελέσματα των εβδομαδιαίων ενέσεων του Ozempic.

Η μέλετη έδειξε ότι τα άτομα που έπαιρναν το φάρμακο έχασαν κατά μέσο όρο το 15% του σωματικού τους βάρους.

Όμως, την ίδια ώρα, ειδικοί επισημαίνουν ότι όσοι λαμβάνουν το φάρμακο για την μείωση του σωματικού βάρους, πιθανότατα θα πρέπει να το παίρνουν για πάντα. Και αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, είτε λόγω κόστους, είτε λόγω διάθεσης, είτε λόγω άλλων παρενεργειών.

Mελέτες από την Ισπανία έδειξαν ότι οι μισοί από τους ασθενείς που έπαιρναν Ozempic σταμάτησαν να παίρνουν το φάρμακο μετά από δύο χρόνια. Στη Δανία, περίπου το 45% των ασθενών με διαβήτη σταμάτησαν να παίρνουν το φάρμακο εντός πέντε ετών από την έναρξη της θεραπείας. Σε πολλές από αυτές τις μελέτες, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι ασθενείς σταματούν να παίρνουν τα φάρμακα σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από ό,τι κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.

Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι όσοι σταματούν να παίρνουν σεμαγλουτίδη, ανακτούν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους που έχασαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Δηλαδή μηδέν εις το πηλίκο, βασικά.

«Το περίφημο ozempic κατέληξε να θεωρείται πλέον φάρμακο lifestyle – και πολύ κακώς κατά τη γνώμη μου. Είναι ακριβώς εκείνη η περίπτωση φαρμακευτικής ουσίας οπου μια παρενέργειά της [σ.σ: εννοεί η καταστολή της όρεξης] χρησιμοποιείται «θεραπευτικά». Δεν ειναι εγκεκριμένη η χορήγηση του για τη θεραπεία της παχυσαρκίας (μέχρι στιγμής), αλλά αυτό δυστυχώς παραβλέπεται από ιατρούς και ασθενείς. Καπως έτσι καθίσταται το φάρμακο δυσεύρετο για μεγάλη μερίδα κόσμου, πάσχοντες από διαβήτη, που πραγματικά το έχει ανάγκη», λέει, μιλώντας στο Olafaq η κα. Κωνσταντίνα Ζιούβα, φαρμακοποιός.

Ωστόσο, η κερδισμένη από την όλη υπόθεση είναι πρωτίστως η δανέζικη Novo Nordisk, η οποία προ ημερών ξεπέρασε πρόσφατα την Tesla σε χρηματιστηριακή αξία.

Πως έγινε αυτό;

Μετά τα αποτελέσματα της δοκιμής Φάσης Ι για ένα νέο φάρμακο που προορίζεται αυστηρά κατά της παχυσαρκίας που ονομάζεται amycretin, τα οποία έδειξαν σημαντική απώλεια βάρους 13,1% στους συμμετέχοντες μετά από 12 εβδομάδες, οι μετοχές της Novo Nordisk αυξήθηκαν πάνω από 8%, φθάνοντας σε αξία τα 566 δισεκατομμύρια δολαρίων.

Το Ozempic ξεπερνάει μέχρι και κοτζάμ Tesla

Κάπως έτσι, η Novo Nordisk ξεπέρασε την Tesla και πλέον έχει γίνει η πιο επικερδής νεοεισηγμένη εταιρεία της Ευρώπης, ξεπερνώντας την πολυτελή μάρκα LVMH, ενώ την ίδια στιγμή κατατάσσεται ως η 12η πιο κερδοφόρα εταιρεία παγκοσμίως.

Οι πρώτοι που έχουν πρόβλημα με το Ozempic [προφέρεται «οζεμπίκ» και συνταγογραφείται και στην Ελλάδα και μάλιστα από τον ΕΟΠΥΥ με αρχική τιμή 160 ευρώ ανά ένεση] είναι τα ανά την υφήλιο γυμναστήρια, τα οποία στηρίζουν την λειτουργία τους βοηθώντας ανθρώπους που ελπίζουν να χάσουν βάρος.

Με το Ozempic όμως τώρα να προτείνεται ως η εύκολη λύση: άρα, πάνε πια τα γυμναστήρια! Μια ένεση κάθε βδομάδα (για όσο χρειάζεται) και τέρμα.

«Σε έναν κόσμο όπου φάρμακα όπως το Ozempic γίνονται ευρέως προσβάσιμα, τα γυμναστήρια μέχρι τις κορυφαίες επωνυμίες είναι πιθανό να αποσύρουν τις συνηθισμένες καμπάνιες τους και να ψάξουν να βρουν κι άλλους τρόπους να ενισχύσουν τις βάσεις μελών τους», δήλωσε προ μηνών στο Bloomberg ο Simeon Siegel, αναλυτής της BMO Capital Markets.

Η Goldman Sachs κάνει λόγο για μια δυνητική αγορά αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την Eli Lilly και τη Novo Nordisk να ηγούνται αυτής.

Ozempic

Η αγορά των 100 δισ. δολαρίων

Οι θεραπείες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg Intelligence, θα μπορούσαν να είναι μια αγορά 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2030.

Ένα γεγονός που από μόνο του αρκεί προκειμένου να «αλλάξει τους όρους» του παιχνιδιού.

Η Walmart, η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής πώλησης τροφίμων στις ΗΠΑ, δήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι «η ραγδαία εκτόξευση της πώλησης του Ozempic είχε αρχίσει να μειώνει τις συνολικές θερμίδες που αγόραζαν οι αγοραστές».

«Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι τα τρόφιμα, τα αναλώσιμα και η υγεία και η ευεξία, κυρίως λόγω της δημοτικότητας ορισμένων φαρμάκων όπως το Ozempic, θα αυξηθούν ως ποσοστό του συνόλου στο δεύτερο εξάμηνο», διευκρίνισε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Walmart, Doug McMillon.

Από την άλλη η Nestlé εργάζεται ήδη πάνω σε προϊόντα που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τις νέες θεραπείες απώλειας βάρους, τα οποία μειώνουν απότομα την επιθυμία για φαγητό.

Η Novo εντωμεταξύ, αν καταφέρει σύντομα και ρίξει στην αγορά αυτό το νέο φάρμακο που προορίζεται αυστηρά κατά της παχυσαρκίας που ονομάζεται amycretin [το οποίο απαιτεί μεγάλες ποσότητες του δραστικού συστατικού σεμαγλουτίδη], τότε εκεί είναι που θα αλλάξει δραστικά ο χάρτης των Big Pharma…

Πόσο αποτελεσματικό είναι εντέλει το Ozempic;

Σε μια κλινική μελέτη που έγινε σε 2.000 παχύσαρκους ενήλικες, η οποία συνέκρινε άτομα που έλαβαν σεμαγλουτίδη μαζί με πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, με άτομα που έκαναν τις ίδιες αλλαγές στον τρόπο ζωής χωρίς τη σεμαγλουτίδη, αποδείχθηκε ότι μετά από 68 εβδομάδες, οι περισσότεροι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν σεμαγλουτίδη έχασαν το 15% – 20% του σωματικού τους βάρους.

Ωστόσο, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου δεν είναι κατάλληλη για όλους, και συντείνεται μόνο υπό την τήρηση ορισμένων προϋποθέσεων, δηλαδή από άτομα με ΔΜΣ ≥ 27 και τουλάχιστον μία πάθηση που σχετίζεται με το βάρος, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης τύπου 2 ή υψηλή χοληστερόλη και από άτομα με ΔΜΣ ≥ 30

Εξάλλου, όπως μας λέει, μιλώντας στο Olafaq, και ένας γιατρός που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του προκειμένου όπως μας λέει να μην κατηγορηθεί ότι συνιστά το συγκεκριμένο φάρμακο σε παχύσαρκους, «η λήψη του Οzempic έχει αποτελέσματα στην απώλεια βάρους μονάχα όταν γίνεται σε συνδυασμό με καλή δίαιτα και συστηματική άσκηση. Παράλληλα με τη λήψη του φαρμάκου, το άτομο θα πρέπει να υιοθετήσει τις ορθές αρχές της ισορροπημένης διατροφής που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία στον στόχο του, και να εντάξει κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας που τον ευχαριστεί. Με άλλα λόγια το ozempic είναι απλώς σύμμαχος στην απώλεια βάρους και σίγουρα δεν αποτελεί κάποια μαγική συνταγή».