Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή, για τον Volodymyr Zelensky η ενίσχυση της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας από τη Δύση ήταν ζωτικής σημασίας για να μη χαθεί κάθε ελπίδα.

«Εάν η Ουκρανία χάσει αυτόν τον πόλεμο, άλλες χώρες θα δεχθούν επίθεση. Αυτό είναι γεγονός»

Η προειδοποίηση αυτή , ήταν μια από τις πιο έντονες από την έναρξη του πολέμου πριν από περισσότερα από δύο χρόνια, καθώς το Κογκρέσο δεν είχε επί μήνες εγκρίνει πακέτο βοήθειας, αφήνοντας το Κίεβο έρμαιο στις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και πυρομαχικών, ενώ η Ρωσία σφυροκοπά τις πόλεις της Ουκρανίας κατά μήκος της πρώτης γραμμής.

Για την ανάγκη ενίσχυσης είχε προειδοποιήσει και ο ανώτατος Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στην Ευρώπη υπογραμμίζοντας ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει τον πόλεμο με τη Ρωσία εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν στείλουν περισσότερα πυρομαχικά στις ουκρανικές δυνάμεις.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή», είπε ο στρατηγός Christopher G. Cavoli, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διοίκησης του Πενταγώνου, στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής. «Εάν δεν συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, η Ουκρανία θα ξεμείνει από βλήματα πυροβολικού και θα ξεμείνει από συστήματα αναχαίτισης σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο στρατηγός Cavoli. «Με βάση την εμπειρία μου εδώ και 37 και πλέον χρόνια στον στρατό των ΗΠΑ, αν η μία πλευρά μπορεί να επιτεθεί και η άλλη δεν μπορεί να αντιδράσει, θα χάσει».

Το μεγάλο μέρος του εξοπλισμού και των όπλων που χρειαζόταν το Κίεβο για να πολεμήσει τον μεγαλύτερο ρωσικό στρατό, έχουν χορηγηθεί από τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων όλων των δωρεών καυσίμων.. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν στην Ουκρανία τα περισσότερα από τα δύο κρίσιμα πυρομαχικά απαραίτητα για την υπεράσπιση των εδαφών της: βλήματα πυροβολικού και συστήματα αναχαίτισης.

Πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία που μένει όμως στις ΗΠΑ

Με τις πιέσεις λοιπόν από τη διεθνή κοινότητα, το βράδυ της Τρίτης η Γερουσία ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία το βράδυ της Τρίτης για να δώσει τελική έγκριση σε πακέτο βοήθειας 95,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, στέλνοντάς το στον Πρόεδρο Biden και τερματίζοντας μήνες αβεβαιότητας σχετικά με το εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο στον αγώνα τους κατά της Ρωσίας.

Το πακέτο αυτό όμως, δεν αποτελεί μεγαλειώδη κίνηση στήριξης από αλτρουισμό και αλληλεγγύη.

Στην άναρχη κοινωνία του διεθνούς συστήματος, τα συμφέροντα και οι σφαίρες επιρροής διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στις αποφάσεις των δρώντων. Πολιτικά και οικονομικά οφέλη καθορίζουν κάθε απόφαση των μεγάλων δυνάμεων που στόχο έχουν τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους και την ενίσχυση της δύναμής τους στο διεθνές στερέωμα.

Παρόλο λοιπόν που το πακέτο βοήθειας των 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει χαρακτηριστεί ως υποστήριξη για την Ουκρανία, αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι έως και 48 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν σε Αμερικανούς κατασκευαστές όπλων είτε για την αναπλήρωση των αμερικανικών αποθεμάτων που έχουν σχεδόν αδειάσει τα τελευταία δύο χρόνια πολέμου είτε για την κατασκευή πρόσθετων όπλων για την Ουκρανία.

Σε μια εποχή που και τα δύο μεγάλα κόμματα ανταγωνίζονται για να κερδίσουν ψήφους της εργατικής τάξης και να ενισχύσουν τη βιομηχανική βάση των ΗΠΑ, η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία κάνει ακριβώς αυτό – παρέχει μια σημαντική εισροή μετρητών σε εργοστάσια σε όλη τη χώρα που ωφελεί άμεσα τους Αμερικανούς εργάτες. Δημιουργεί επίσης θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για τοπικούς προμηθευτές, καταστήματα, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις που υποστηρίζουν τα εργοστάσια που βγάζουν όπλα.

9 Ρεπουμπλικάνοι που αντιτάχθηκαν στη νομοθεσία περί βοήθειας που ψηφίστηκε από τη Γερουσία τον Φεβρουάριο υποστήριξαν το νομοσχέδιο αυτή τη φορά. Όταν ο γερουσιαστής Markwayne Mullin της Οκλαχόμα άλλαξε την ψήφο του την Τρίτη, συμφωνώντας αυτή τη φορά να προωθήσει τη νομοθεσία.

«Το 75% του λογαριασμού, της συνολικής χρηματοδότησης, παραμένει εντός των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο κ. Mullin στο Newsmax, εξηγώντας την υποστήριξή του στο νομοσχέδιο. «Αυτό είναι που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν. Αυτό αφορά την αμυντική μας βιομηχανία. Aυτό προορίζεται για την αναπλήρωση των πυρομαχικών μας».

πόλεμος αμυντική βιομηχανία

Όποτε ξεσπάει πόλεμος, η αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία αναμένει αύξηση των πωλήσεων της

Οι ΗΠΑ ξοδεύουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τόσο εσωτερικά όσο και σε διεθνές επίπεδο για να προωθήσουν τα συμφέροντα τους. Το 2022, ο Biden υπέγραψε τον νόμο περί εξουσιοδότησης για την εθνική άμυνα, διαθέτοντας 816,7 δισεκατομμύρια δολάρια στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. 

Μεγάλο μέρος αυτού του προϋπολογισμού, περίπου 389,5 δισεκατομμύρια δολάρια, δαπανήθηκε σε στρατιωτικές συμβάσεις για την εξασφάλιση όπλων και υπηρεσιών από αμυντικούς εργολάβους, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του DOD. Αυτά τα όπλα προορίζονται τόσο για τα αποθέματα των ΗΠΑ όσο και για αποστολή στο εξωτερικό σε συμμάχους.

Δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται για την υποστήριξη μιας τεράστιας παγκόσμιας βιομηχανίας όπλων που καρπώνεται τα οφέλη της σύγκρουσης.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια 44,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι εταιρείες παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού επωφελούνται από αυτή τη συμφωνία καθώς η κυβέρνηση αγοράζει από εκεί προμήθειες και στέλνουν τα όπλα στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας (DOD), οι κορυφαίοι στρατιωτικοί εργολάβοι των ΗΠΑ το 2022 περιλαμβάνουν τη Lockheed Martin Corporation, τη Raytheon Technologies Corporation και την General Dynamics Corporation. Μαζί, αυτές οι εταιρείες αντιπροσωπεύουν 297,68 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αγοράς

Το 2022, το DOD  αγόρασε 44,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Lockheed Martin, 25,4 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Raytheon και 21,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την General Dynamics Corporation.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι από τους μεγαλύτερους αγοραστές των εταιρειών αυτών, εξασφαλίζοντας τους κατακόρυφη αύξηση στο συνολικό τους τζίρο.

Τα συνολικά έσοδα της Raytheon για το 2022 ήταν 67,1 δισεκατομμύρια δολάρια και οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν σχεδόν το 40% αυτού του συνόλου, αγοράζοντας 25,4 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Raytheon.

Η σχέση της Lockheed με τις Η.Π.Α. διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την επιχειρηματική της δραστηριότητα. Το 2022, το 73% των συνολικών ενοποιημένων καθαρών πωλήσεων της Lockheed προέρχονταν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του 64% από το DOD, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Lockheed για το 2022. Η ετήσια έκθεση της Lockheed αναγνώρισε τη στενότητα αυτής της σχέσης.

«Εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από συμβόλαια με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για ένα σημαντικό μέρος της επιχείρησής μας. Αλλαγές στις προτεραιότητες της κυβέρνησης των ΗΠΑ ή καθυστερήσεις ή μειώσεις των δαπανών θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην επιχείρησή μας».

Η τρέχουσα στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα είναι ένα θησαυροφυλάκιο για στρατιωτικούς εργολάβους των οποίων τα έσοδα αυξάνονται καθώς οι ΗΠΑ στρέφονται σε αυτούς για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να παράσχουν στο Ισραήλ πρόσθετη στρατιωτική χρηματοδότηση εν μέσω της στρατιωτικής τους επιχείρησης στη Γάζα. Το Bloomberg ανέφερε ότι το Πεντάγωνο εκπληρώνει αθόρυβα το αίτημα του Ισραήλ για πρόσθετους κατευθυνόμενους πυραύλους για ελικόπτερα Apache, πυροβόλα 155 χιλιοστών, εξοπλισμό νυχτερινής όρασης, βόμβες καταστροφής καυσίμων και τεθωρακισμένα οχήματα.

Η κυβέρνηση Biden πρότεινε πρόσφατα την αποστολή επιπλέον 14,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ για να βοηθήσει περαιτέρω τη στρατιωτική του επιχείρηση. Το προτεινόμενο πακέτο θα περιλάμβανε 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια για ενίσχυση αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας και επενδύσεις βιομηχανικής βάσης για την υποστήριξη του Iron Dome. 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν για την ενίσχυση του στρατού του Ισραήλ και την ενίσχυση της ασφάλειας της Πρεσβείας των ΗΠΑ.

Αμυντική βιομηχανία: Κέρδη και λόμπι

Το εμπόριο οπλικών συστημάτων έχει παγκόσμια εμβέλεια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων, με κορυφαίους αγοραστές τους τη Σαουδική Αραβία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης. 

Οι εταιρείες αυτές επωφελούνται από κάθε πόλεμο, ιδιαίτερα αν η αμερικανική κυβέρνηση έχει έμμεσο ή άμεσο ενεργό ρόλο. Και με μία βιομηχανία όπλων δισεκατομμυρίων δολαρίων, τόσο το Κογκρέσο όσο και η Γερουσία φαίνεται να είναι πολιτικοί όμηροι των πανίσχυρων λόμπι της.

Κάθε κλάδος της οικονομίας ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια σε καμπάνιες λόμπι προκειμένου να επηρεάσει τους νομοθέτες προς την ικανοποίηση των συμφερόντων τους. Ο αμυντικός τομέας (μαζί με τη Boeing που κατασκευάζει εμπορικά και μαχητικά αεροσκάφη) δαπάνησε περισσότερα από 38,6 εκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακά λόμπι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Οποιαδήποτε απόφαση λοιπόν για συμμετοχή σε πολεμική σύρραξη ή αποστολή πακέτου στήριξης, περνάει από τις πανίσχυρες αμυντικές εταιρείες που βασίζουν τους τζίρους τους στις πολεμικές συρράξεις.

Ενώ η πίεση συνεχίζει να αυξάνεται για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αλλά και τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, οι αμυντικοί εργολάβοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να έχουν σταθερό εισόδημα καθώς οι ΗΠΑ αποτελούν βασικό πάροχο στρατιωτικού εξοπλισμού σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν επικριθεί έντονα για την παροχή όπλων στη Σαουδική Αραβία εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου αντιπροσώπων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν που λαμβάνει χώρα στην Υεμένη που αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Παρ΄ όλες τις πιέσεις και την κριτική που ασκείται από τη διεθνή κοινότητα ότι οι ΗΠΑ τροφοδοτούν πολέμους διεθνώς, η πρακτική αυτή θα συνεχίζει να υπάρχει γιατί όσο υπάρχουν εχρθοπραξίες και συγκρούσεις, ο τζίρος των μεγάλων αυτών βιομηχανιών θα παραμένει υψηλός.