Είναι 7 το πρωί και χτυπάει το ξυπνητήρι σας. Το σώμα σας σε κατάσταση ηρεμίας – αποδεικνύοντας τον πρώτο νόμο του Νεύτωνα για την κίνηση – θέλει απεγνωσμένα να παραμείνει σε κατάσταση ηρεμίας, αλλά πρέπει να σηκωθείτε και σκέφτεστε την διαδρομή μέχρι την καφετιέρα ή το πλησιέστερο café.

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να θεωρηθεί ως η έναρξη της ημέρας σας δημιουργώντας το αίσθημα πως πλέον ξυπνήσατε. Η καφεΐνη κάνει το ενδοκρινικό σας σύστημα να απελευθερώσει γλουταμικό, έναν νευροδιαβιβαστή που αυξάνει την ικανότητά σας να μαθαίνετε και να θυμάστε- ποιος δεν θέλει να βελτιώσει τις γνώσεις και τις δεξιότητές του (αλλά όχι νωρίς το πρωί, προφανώς);

Οπότε, ναι. Ο καφές λειτουργεί. Αλλά χρειάζεται λίγος χρόνος για να δράσει. Προσθέστε λοιπόν αυτή τη συμβουλή από τον Sahil Bloom στην πρωινή σας ρουτίνα.

Η μέθοδος 5-5-5-30

Ας υποθέσουμε ότι μόλις σηκωθήκατε από το κρεβάτι. Το τελευταίο πράγμα που, πιθανότατα, θέλετε να κάνετε, είναι να γυμναστείτε, έστω και για λίγα λεπτά – παρόλο που η νευροεπιστήμη λέει ότι θα μπορούσε να είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε.

Σύμφωνα με μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Transitional Sports Medicine, δύο λεπτά άσκησης σε μέτρια έως υψηλή ένταση μπορούν να βελτιώσουν την προσοχή, τη συγκέντρωση και τις λειτουργίες μάθησης και μνήμης για τις επόμενες δύο ώρες.

Ναι. Δύο λεπτά προσπάθειας αποφέρουν δύο ώρες συγκέντρωσης και παραγωγικότητας.

Αν και υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε, το 5-5-5-30 του Bloom είναι μια προπόνηση για όλο το σώμα που δεν ασκεί σημαντική πίεση σε κανένα μέρος του σώματος. Τα βήματα απλά:

  • 5 κάμψεις (pushups)
  • 5 καθίσματα (squats)
  • 5 πλάγιες προεξοχές (lunges)
  • Το σώμα σε “σανίδα” για 30 δευτερόλεπτα (plank)

Αυτά είναι αρκετά για να κάνουν την καρδιά σας να χτυπήσει δυνατά, τους μυς σας να δουλέψουν, να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό σας και να εκκινήσουν την πνευματική σας οξύτητα. Θα είναι διασκεδαστικό; Όχι.

Αλλά θα αξίζει τον κόπο.

Φωτ.: Andrea Piacquadio / Pexels

Ο κανόνας των 2 λεπτών

Το κλειδί, όμως, είναι να κάνετε τα δύο λεπτά κανόνα και όχι διαδικασία. (Οι διαδικασίες είναι καλές, αλλά οι κανόνες είναι πολύ καλύτεροι).

Οι κανόνες είναι ο τρόπος με τον οποίο κόβουμε τα αναψυκτικά, ο τρόπος με τον οποίο γυμναζόμαστε με συνέπεια. Οι κανόνες μας βοηθούν να αποφύγουμε την ανάγκη για δύναμη θέλησης. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας – πολύ περισσότερο να επιστρατεύετε τη δύναμη της θέλησης για να αναγκαστείτε – να βουρτσίζετε τα δόντια σας το πρωί. Ή να κάνετε ένα ντους. Ή να ντυθείτε. Δεν θα μπορούσατε να μην κάνετε αυτά τα πράγματα – οι περισσότεροι τουλάχιστον (επιτέλους κάντε ένα μπάνιο πριν μπείτε στα Μέσα).

Πράγμα που κάνει το καθένα από αυτά έναν κανόνα μεταμφιεσμένο σε συνήθεια.

Οπότε, απλά, επεκτείνετε αυτή την προϋπόθεση. Αποφασίστε ότι πάντα θα κάνετε ένα “5-5-5-30” μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι, ή λίγο πριν κάνετε ντους, ή ενώ περιμένετε να ετοιμαστεί ο καφές σας.

Χρησιμοποιήστε μια συνήθεια ως έναυσμα για τον νέο κανόνα και προσθέστε το “5-5-5-5-30” πάνω σε αυτήν.

Και πάλι, το “5-5-5-30” είναι μόνο μια προσέγγιση. Ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, οι αλτήρες μπορεί να είναι αρκετοί, ή το περπάτημα πάνω και κάτω στις σκάλες, ή ασκήσεις με ένα kettlebell. Απλά βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε μια άσκηση ή ασκήσεις που περιλαμβάνουν όλο το σώμα σας.

Το κλειδί είναι να προχωρήσετε σε αυτά τα δύο λεπτά γύμνασης όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Γιατί να περιμένετε να νιώσετε την ώθηση της ενέργειας και της συγκέντρωσης; Αν το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας, βάλτε ως κανόνα ότι δεν θα βουρτσίζετε τα δόντια σας μέχρι να κάνετε τις ασκήσεις σας.

Και αν είστε από τους ανθρώπους που δεν αντέχουν στη σκέψη να κάνουν τίποτα πριν πιούν την πρώτη γουλιά καφέ, αυτή είναι η τέλεια συνήθεια για να τη συνδέσετε με τη δίλεπτη προπόνησή σας. Για παράδειγμα, βάλτε ως κανόνα ότι θα εκτελείτε πάντα ένα “5-5-5-30” πριν πιείτε την πρώτη γουλιά καφέ.

Κάντε το αυτό, και όταν τελειώσουν τα δύο λεπτά, το φλιτζάνι του καφέ θα είναι το κερασάκι στην τούρτα μιας αίσθησης γεμάτη ενέργεια, εγρήγορση και ανυπομονησία για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

Με πληροφορίες από Inc.