Με τα χρόνια έχω παρατηρήσει ότι τα ζευγάρια συχνά τείνουν να μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους. Κυρίως, ως προς την καλοσύνη. Σπάνια έχει τύχει να γνωρίσω ένα πραγματικά υπέροχο, στοργικό, γοητευτικό άτομο που να έχει μια μακροχρόνια σχέση με ένα απαίσιο άτομο.

Κάτι τέτοιο συνήθως δεν λειτουργεί μακροπρόθεσμα. Για λίγο ίσως μπορεί. Αλλά στην πορεία ο καλύτερος από τους δύο συνήθως βάζει μυαλό και «την κάνει».

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αταίριαστα ή ασύμβατα ζευγάρια. Σε όλους μας έχει τύχει να αισθανθούμε άσχημα για έναν άνθρωπο που υπομένει τις απανωτές μαλακίες του συντρόφου του, ή ακόμα και μια μορφή οριακής κακοποίησης.

Η ευθύνη βέβαια βαραίνει πάντοτε και τους δύο. Όταν βλέπω ένα οριακά τοξικό ζευγάρι, συχνά αναρωτιέμαι αν ο ένας από τους δύο είναι κακή επιρροή για τον άλλον, ή αν εν τέλει και οι δύο συμπεριφέρονται προβληματικά -ο καθένας στο μερίδιο που του αναλογεί. Έχω δει ζευγάρια που ήταν εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι προτού μπουν σε σχέση, τα οποία άρχισαν να αλλάζουν κατά τη διάρκεια και μετά την τοξική σχέση που είχαν.

Υπάρχουν αρκετά σκαμπανεβάσματα σε μια καινούργια σχέση. Υπάρχει μια διαδικασία εξοικείωσης όταν είσαι με κάποιον που γνώρισες πρόσφατα. Στη συνέχεια, με την πάροδο αρκετών χρόνων μαζί, τα πράγματα αλλάζουν.

Είναι σημαντικό να επιλέγετε πολύ προσεκτικά τον σύντροφό σας. Συχνά, όταν είμαστε νέοι, έχουμε την τάση να μπαίνουμε με ορμή σε σχέσεις χωρίς να δίνουμε τη δέουσα προσοχή. Αποτυγχάνουμε να βεβαιωθούμε ότι το άτομο που επιλέγουμε να είμαστε μαζί, λογαριάζει όχι μόνο το δικό μας όφελος αλλά και το δικό του. Δεν είναι εύκολο να ζούμε με κάποιον που κάνει κακές επιλογές ζωής.

Όταν δύο άνθρωποι γνωρίζονται για πρώτη φορά και υπάρχει αμοιβαία έλξη, τείνουν να αγνοούν τα red flags που διαφαίνονται στον ορίζοντα/ Φωτ.: Bernd Dittrich / Unsplash
Όταν δύο άνθρωποι γνωρίζονται για πρώτη φορά και υπάρχει αμοιβαία έλξη, τείνουν να αγνοούν τα red flags που διαφαίνονται στον ορίζοντα/ Φωτ.: Bernd Dittrich / Unsplash

Όταν είμαστε νεότεροι και δεν έχουμε ακόμη σοφία από προηγούμενες εμπειρίες, οδηγούμαστε τυφλά από το πάθος μας. Όταν δύο άνθρωποι γνωρίζονται για πρώτη φορά και υπάρχει αμοιβαία έλξη, τείνουν να αγνοούν τα red flags που διαφαίνονται στον ορίζοντα. Το πάθος και η σεξουαλική μας ενόρμηση μας οδηγεί στο να κάνουμε τα «τυφλά μάτια» στις άσχημες ενδείξεις, σκεπτόμενοι τα καλύτερα για τον νέο μας σύντροφο.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε την κοινή λογική σε αυτό το «στάδιο του μέλιτος» της σχέσης. Δώστε προσοχή στο πώς είναι πραγματικά αυτό το άτομο, όχι μόνο στην εικόνα που βγάζει στον κόσμο, ή στο πώς αυτοπαρουσιάζεται είτε στην πραγματική ζωή είτε στα social media. Αν δεν πέσετε με τα μούτρα σε μια τοξική σχέση, μπορεί να γλιτώσετε τον εαυτό σας από μεγάλη στενοχώρια, άγχος και θλίψη.

Οι καλύτεροι άνθρωποι που θα συναντήσετε στη ζωή σας θα είναι καλόκαρδοι. Θα αντιμετωπίζουν τους άλλους με σεβασμό, και αγάπη, και δεν θα κρίνουν τους ανθρώπους με βάση τη φυλή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τη θρησκεία. Όταν περνάτε χρόνο με αυτό το άτομο, θα έχετε υπέροχη διάθεση και πιθανότατα θα γελάτε μαζί πολύ με πολλά πράγματα.

Αποφύγετε αυτούς που παραπονιούνται συνεχώς για τους άλλους. Τους τύπους που είναι κυκλοθυμικοί, απρόβλεπτοι και έχουν την τάση να δημιουργούν δράματα. Αν κατηγορούν συνεχώς τους άλλους, αυτή η συμπεριφορά αργά ή γρήγορα θα στραφεί και προς το μέρος σας. Να είστε σίγουροι.

Μπορεί να συμπεριφέρονται υπέροχα στην αρχή, μέχρι να «κολλήσετε» σε ό,τι νομίζετε ότι αγαπάτε σε αυτούς. Τότε ξαφνικά, εκεί που δεν το περιμένετε, θα κάνουν μια στροφή 180 μοιρών. Αυτό μπορεί να συμβεί απότομα, ή και σιγά σιγά, ανεπαίσθητα. Ξαφνικά, η σχέση δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια στην αρχική υπέροχη εικόνα που είχατε στο μυαλό σας.

Τότε έρχεται η περίοδος που αρχίζουν οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις. Διαφωνείτε για τις απόψεις, τις ιδεολογίες και τις επιλογές σας. Τα πράγματα μπορεί ακόμη και να κλιμακωθούν σε κακοποίηση. Το gaslighting μπορεί να αποτελέσει το επόμενο βήμα της ψυχικής κακοποίησης.

Το να μπορείς να είσαι με κάποιον για τον οποίο είσαι περήφανος είναι ένα καταπληκτικό συναίσθημα. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να είσαι ένας καλός άνθρωπος σε μια τοξική σχέση με ένα αρνητικό, συνεχώς «στραβωμένο» άτομο.

Όταν βρίσκεστε με ένα απρόβλεπτο άτομο σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε αρκετά άβολα και αμήχανα μπροστά στους φίλους και την οικογένειά σας. Το αποτέλεσμα είναι είτε ότι θα αισθανθούν οίκτο, είτε θυμό για τις κακές επιλογές σας. Κι αυτό είναι λογικό, καθώς θα παρατηρούν έναν καλό άνθρωπο να είναι με έναν άλλο που δεν διαθέτει ίχνος ενσυναίσθησης και ευγένειας και να νιώσουν πραγματικά άσχημα για εσάς.

Το να βρίσκεστε κοντά σε μια κακή επιρροή μπορεί να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων και να οδηγήσει και σε κακές επιλογές ζωής. Αν ο ένας από τους δύο ανθρώπους έχει τάσεις να παρακάμπτει τους κανόνες, να φέρεται άσχημα στους ανθρώπους ή ακόμη και να παρανομεί. Μην εκπλαγείτε λοιπόν όταν το άλλο άτομο αρχίσει να παρουσιάζει ή να μιμείται αυτού του είδους τις συμπεριφορές.

Είναι ένας επικίνδυνος, θλιβερός, απρόβλεπτος δρόμος στον οποίο μπορεί να οδηγηθούν και οι δύο. Ενώ ο ένας από τους δύο έχει συνηθίσει να λειτουργεί με αυτού του είδους τον τρόπο ζωής, για το άλλο άτομο μπορεί να είναι κάτι καινούργιο και ανησυχητικό. Μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη σύγχυση και συναισθηματική αναστάτωση. Στη συνέχεια για τα άτομα που έχουν παγιδευτεί σε μια τοξική σχέση, αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο να εγκαταλείψουν αυτόν τον κακοποιητικό, λιγότερο επιθυμητό τρόπο ζωής για να επιστρέψουν στην καλύτερη ζωή που είχαν προτού συσχετιστούν με αυτό το άτομο.

Επιλέξτε τις φιλίες και τις σχέσεις σας με σύνεση. Οι σχέσεις σας παίζουν τεράστιο ρόλο στο πώς συμπεριφέρεστε ως άνθρωπος

Η σχέση μας μπορεί να επηρεάσει και να διαμορφώσει τον τρόπο ζωής μας. Οι γονείς μας συνήθιζαν να τονίζουν τη σημασία του να κάνουμε καλούς φίλους. Μας δίδαξαν ότι κάθε παιδί που συναντούσαμε δεν ήταν για το «καλό» μας. Όσο κι αν αντιδρούσαμε σε αυτήν την προτροπή, αποδείχθηκε ότι ήταν απολύτως αληθινό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν φίλους που τους επηρέασαν με αρνητικό τρόπο. Σίγουρα είχα μερικούς με τα χρόνια που ανακάλυψα ότι ήταν αρκετά σκοτεινοί. Μπορεί να είναι δύσκολο να κόψετε αυτούς τους δεσμούς με ανθρώπους που μπορεί να είναι κακές επιρροές και μπορεί να σας μπλέξουν σε πραγματικούς μπελάδες.

Αυτό ισχύει διπλά για τις ερωτικές σχέσεις. Όταν το άτομο που έχετε ερωτευτεί κάνει κακές επιλογές ζωής, αυτό μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά τη ζωή σας. Αν είναι συνεχώς «στραβωμένος», συγκρουσιακός και κακοποιητικός, μην εκπλαγείτε όταν αρχίσετε να γίνεστε κι εσείς έτσι.

Είμαστε προϊόντα του περιβάλλοντός μας. Είναι πολύ καλύτερα να κάνετε υπομονή για να γνωρίσετε έναν υπέροχο άνθρωπο, παρά να συμβιβαστείτε με κάποιον που δεν διαθέτει ευγένεια, καλοσύνη και ενσυναίσθηση. Το να βρείτε έναν υπέροχο σύντροφο μπορεί να πάρει πολύ περισσότερο χρόνο, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Ακόμα, είναι πολύ καλύτερο να παραμείνετε sinle με μια ροπή προς την θετική πλευρά της ζωής, την καλοσύνη και την χαρά από το να υποβιβαστείτε στο επίπεδο ενός κακού και τοξικού ανθρώπου, και να γίνεται σαν κι αυτόν. Γιατί αυτό που μας διδάσκει η λαϊκή ρήση, «δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι», ισχύει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό για τους ερωτικούς μας συντρόφους.

Διαβλαστε επίσης: Μήπως ευθύνονται οι γονείς μας για τις τοξικές ερωτικές μας σχέσεις;r