Ορισμένοι Ρώσοι αθλητές θα επιτραπεί να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, ανακοίνωσε η ΔΟΕ σήμερα, σε μια απόφαση που αφαίρεσε την επιλογή της καθολικής απαγόρευσης λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής επιβεβαιώνει τις κινήσεις που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο για την επανένταξη της Ρωσίας και της στρατιωτικής συμμάχου της Λευκορωσίας στον παγκόσμιο αθλητισμό, και εννέα μήνες αφότου προέτρεψε τα αθλητικά διοικητικά όργανα να εξετάσουν τρόπους για να επιτρέψουν σε μεμονωμένους αθλητές να αγωνιστούν.

Εναπόκειται στο διοικητικό όργανο κάθε ολυμπιακού αθλήματος να αξιολογήσει και να επιβάλει το ουδέτερο καθεστώς για μεμονωμένους αθλητές που δεν έχουν υποστηρίξει ενεργά τον πόλεμο και δεν είναι συμβεβλημένοι με στρατιωτικές ή κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Η ΔΟΕ δήλωσε ότι 8 Ρώσοι αθλητές και 3 από τη Λευκορωσία είναι μεταξύ των 4.600 αθλητών παγκοσμίως που έχουν μέχρι στιγμής προκριθεί για τους θερινούς αγώνες.

Η Ρωσία έστειλε μια ομάδα 335 αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο που διεξήχθησαν το 2021, αλλά μόνο μερικοί από αυτούς είναι πιθανό να αγωνιστούν στο Παρίσι. Η Ρωσία παραμένει αποκλεισμένη από τα ομαδικά αθλήματα.

«Μόνο ένας πολύ περιορισμένος αριθμός αθλητών θα προκριθεί μέσω των υφιστάμενων συστημάτων πρόκρισης των διοικητικών οργάνων», ανέφερε η ΔΟΕ σε ανακοίνωσή της.

Όσοι έχουν ουδέτερη θέση θα πρέπει να αγωνίζονται χωρίς το εθνόσημο της χώρας τους, του ύμνου ή των χρωμάτων της. Οι γαλάζιες στολές έχουν επιβληθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμναστικής. Οι Ρώσοι κυβερνητικοί και αθλητικοί αξιωματούχοι έχουν συχνά επιμείνει ότι οποιοιδήποτε περιορισμοί στους αθλητές τους είναι πολιτικοποιημένοι και απαράδεκτοι.

Την πιο σκληρή στάση έχει τηρήσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, η οποία έχει αποκλείσει όλους τους Ρώσους από τους διεθνείς αγώνες από τότε που ξεκίνησε η εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Η ΔΟΕ και ο πρόεδρός της Thomas Bach ζήτησαν επίσης να αποκλειστεί η Ρωσία από τον αθλητισμό όταν ο πόλεμος ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά την τελετή λήξης των Χειμερινών Αγώνων του Πεκίνου, και στη συνέχεια χαλάρωσαν τη θέση τους πέρυσι, καθώς πλησίαζαν οι προκριματικές διοργανώσεις για το Παρίσι.

Αθλητές και αξιωματούχοι από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Volodymyr Zelenskyy, έχουν επανειλημμένα παροτρύνει τη ΔΟΕ να αποκλείσει εξ ολοκλήρου τη Ρωσία και τη Λευκορωσία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία. Έχουν πει ότι τυχόν νίκες Ρώσων σε Ολυμπιακά μετάλλια θα χρησιμοποιηθούν ως προπαγάνδα από το κράτος. Οι Ρώσοι νικητές μεταλλίων συχνά συνδέονται με στρατιωτικούς αθλητικούς συλλόγους, όπως η ΤΣΣΚΑ που έχει σχέσεις με τον στρατό.

Η ΔΟΕ έχει επανειλημμένα επικαλεστεί τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι οι αθλητές παγκοσμίως, και ειδικά από την Αφρική, δε θέλουν οι συναθλητές τους να τιμωρούνται από τις ενέργειες της κυβέρνησής τους.

Πέρυσι, ο Bach επεσήμανε τη σοβαρότητα της παραβίασης από τη Ρωσία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που υποστηρίχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και ίσχυε για τους Χειμερινούς Αγώνες και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στην Κίνα.

Μια νέα Ολυμπιακή Εκεχειρία για το Παρίσι εγκρίθηκε αυτό το μήνα στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, αν και με μόλις 118 ψήφους υπέρ από τα 193 κράτη μέλη. Η Ρωσία και η Συρία απείχαν.

Πηγή: Now This News