Καθόμασταν και βλέπαμε την ταινία Pearl με την αδερφή μου. Από την πρώτη σκηνή που η φιλόδοξη πρωταγωνίστρια μιλάει στα ζώα στη φάρμα των γονιών της και λέει «Μια μέρα δε θα με ξαναδείτε ποτέ», η αδερφή μου γυρνάει και μου λέει «τόσο delulu είσαι κι εσύ». Δεν είχα κάτι να απαντήσω, είχε δίκιο. Νομίζω πάντα ήμουν γελοιωδώς οπτιμίστρια. Ακόμα κι όταν πιστεύω πραγματικά ότι όλα θα πάνε κατά διαόλου και πάλι νομίζω ότι ακριβώς αυτό το “κατά διαόλου” θα με οδηγήσει σε κάτι καλύτερο. Delulu!

Οι αυταπάτες είναι στη μόδα και τα delulu κορίτσια τα καταλαβαίνεις με το που ανοίξουν το στόμα τους. Ο τύπος που σε έχει αφήσει στο διαβάστηκε εδώ και 3 μέρες; Δε σε αγνοεί, απλά έχει δουλειά. Σου έκανε ghosting και έχεις να τον δεις 3 χρόνια; Θα φοβόταν τα τόσα συναισθήματα που είχε και δεν ήξερε πώς να τα διαχειριστεί. Σε έκανε μπλοκ; Του ήταν τόσο δύσκολο να σε βλέπει να ζεις τη ζωή σου, που έπρεπε να υψώσει ένα τοίχος για να συνεχίζει τη δική του.

Ο ιντερνετικός όρος “delulu” προέρχεται από τη λέξη delusional και ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στους κύκλους των θαυμαστών της K-pop μουσικής. Περιέγραφε χιουμοριστικά τις φαν που ένιωθαν ότι έχουν ελπίδες να καταλήξουν μαζί με το αγαπημένο τους είδωλο. Πλέον η λέξη χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια γενικά ανέμελη και οπτιμιστική στάση ζωής, που στηρίζεται στην άρνησή σου να έρθεις σε επαφή με την πραγματικότητα. Σου κόψανε το ρεύμα και δεν έχεις δουλειά; Όλο και κάτι θα γίνει, η επόμενη μεγάλη ευκαιρία διαφαίνεται στον ορίζοντα. Delulu!

@laeyla.alrShe is annoyed♬ original sound – Famed Flames

Is delulu the solulu to everything?

Αν και το delulu είναι τρόπος σκέψης και δεν αναφέρεται αποκλειστικά σε ένα συγκεκριμένο φύλο, χρησιμοποιείται κυρίως για να περιγράψει κοπέλες που έχουν αγκαλιάσει την αφέλειά τους. Αυτές οι νεαρές γυναίκες δεν είναι ερωτομανείς, αλλά απλώς προτιμούν να ρομαντικοποιούν τις καθημερινές καταστάσεις, αγνοώντας εντελώς τα προειδοποιητικά σημάδια. Η νοοτροπία είναι τόσο διαδεδομένη, που έχει κερδίσει το δικό της ψευδώνυμο και μια πληθώρα περιεχομένου στο TikTok.

Φυσικά, το σκεπτικό αυτό δεν είναι καθόλου καινούργιο. Στο Sex and the City, ολόκληρη η σχέση της Carrie με τον Big βασίζεται στο ότι αυτός είναι συναισθηματικά μη διαθέσιμος (και σε σημεία, απλώς κακός σύντροφος) κι αυτή επιλέγει συστηματικά να αγνοεί την πραγματικότητα για χάρη των προσδοκιών της.

Αλλά η αυταπάτη σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν κάτι που οι γυναίκες έπρεπε να ξεπεράσουν, ένα ενοχλητικό ελάττωμα που οι χαρακτήρες εξομολογούνταν μόνο στις φίλες τους. Τώρα, σαν να έχει υποχωρήσει αυτή η ντροπή και ο κόσμος αγκαλίάζει ανοιχτά τις αυταπάτες του με το #delulu να μετρά 1,3 δισεκατομμύρια προβολές στο TikTok.

@tatertottyhotty but i do need therapy #satc #satctiktok #carriebradshaw #therapy #girlythings #bestfriend #bestie #delusional #fyp ♬ Luxury slowed – Juicybitch

Κατά κάποιον τρόπο είμαστε αναγκασμένοι να στραφούμε στο delulu. Στην ερεβώδη εποχή που ζούμε, πρέπει να είσαι και λίγο εκτός πραγματικότητας για να επιβιώσεις. Το delulu φυσικά έρχεται σε διαφορετικές δόσεις. Για μένα αφορά σχεδόν πάντα τα επαγγελματικά και τα οικονομικά μου.

Όσον αφορά τα επαγγελματικά, μου έχει βγει μόνο σε καλό. Νιώθω ότι υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας από κάτω μου κάθε φορά που επιλέγω να κάνω αυτό που θέλει η καρδιά μου. Στα οικονομικά, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα αφού πολλές φορές έχω επιλέξει τα τελευταία λεφτά του μήνα να τα κάνω φουστάνια αντί για σούπερ μάρκετ.

delulu

Delulu στις σχέσεις

Στα ερωτικά μου δεν είμαι ιδιαίτερα delulu ωστόσο, όπως κάθε γυναίκα, έχω ακούσει ιστορίες και ιστορίες από φίλες, ξαδέρφες και συναδέλφισσες. Πώς να μην είναι ο κόσμος λίγο delulu απέναντι στο dating σήμερα; Από εκεί που οι ερωτευμένοι προσδοκούν παθιασμένα ειδύλλια, αντ’αυτού παίρνουν κάτι reactions στον Instagram και μεταμεσονύκτια μηνύματα. Μπουυυ! Δυσαρεστημένοι από την χλιαρή και άνευρη πραγματικότητα, αφήνουν το μυαλό τους να γεμίσει τις επιθυμίες τους. 

Τι φταίει; Η κανονικοποίηση των ημίμετρων, αυτό φταίει! Η προσέγγιση του «είμαστε και δεν είμαστε μαζί», «ενδιαφέρεται και δεν ενδιαφέρεται», κλπ είναι τόσο δημοφιλής στον κόσμο των γνωριμιών στις μέρες μας. Μισή παρέα, μισή σχέση, μισά συναισθήματα, μισή σύνδεση και μισή ικανοποίηση. Σύμφωνα με έρευνα του YPulse, το 20% των Gen Z βρίσκεται σε situationship και το 35% λέει ότι προτιμά να έχει μια απροσδιόριστη σχέση χωρίς ταμπέλες.

@kelseysolesNow whos crying♬ Ain’t It Fun – Paramore

Σε τέτοιες καταστάσεις, γνωρίζουμε τόσο λίγα για το άλλο άτομο, με αποτέλεσμα να προβάλουμε πάνω του τις ελπίδες, τα όνειρα, τις επιθυμίες μας. Για κάποιο λόγο αποφασίσαμε ότι η ανοιχτή επικοινωνία δεν είναι καθόλου σέξι. Αντ’αυτού πρέπει να διατηρούμε το μυστήριο, μην και καταλάβει κανένας ότι είμαστε άνθρωποι με κόκαλα, αίμα και συναισθήματα. Όταν μπαίνουμε σε σχέσεις, συχνά είναι πολύ ασαφές το “μεταξύ μας”, αλλά εν μέρει αυτό -υποτίθεται- ότι είναι το ρομαντικό. Εκεί έγκειται όλο το μυστήριο του “αγνώστου πλανευτή”.

Ο λόγος που τρέφουμε αυταπάτες (και τρεφόμαστε από αυτές) είναι επειδή είμαστε μπερδεμένοι. Αν οι άνθρωποι ήταν απλώς ειλικρινείς για το πώς ένιωθαν, δε θα χρειαζόταν να λέμε ψέματα στον εαυτό μας για να μας παρηγορήσουμε.

@isabelunhingedmid week activities♬ WAYAMAYA – user74408330784

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα delulu ισοδύναμα: ορισμένες φαντασιώσεις μπορεί να προέρχονται από αντιφατικές συμπεριφορές, mixed signals (μια ζέστη, μια κρύο) και πληγωμένα συναισθήματα. Άλλες φορές πάλι ο λόγος που το κάνουμε είναι απλά…από βαρεμάρα. Κάποιες φορές μια δόση τρέλας και αυταπάτης είναι το μπαχαρικό που δίνει γεύση στις πεζές καταστάσεις της ζωής.

Αναμφισβήτητα, είναι η επίγνωση της όλης delulu κατάστασης στην οποία βρίσκεσαι και η ικανότητά σου να ξαναπατάς πίσω στη γη, που το κάνει λιγότερο επιβλαβές. Σε υγιείς δόσεις, έχει κάτι το πολύ ωραίο να βλέπεις τους ανθρώπους να είναι πιο ανοιχτοί σε αυτές τις συμπεριφορές, που για τόσο καιρό θεωρούνταν ντροπιαστικές. Και είναι κάπως λυτρωτικό όλο αυτό, τελικά. May all your delulu come trululu!