Με αφορμή την τραγική περίπτωση του K-Pop τραγουδιστή, Moon Bin, που έχασε τη ζωή του σε ηλικία 25 ετών, ήρθε στην επιφάνεια ο μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών από τη Νότια Κορέα που πέθαναν σε νεαρή ηλικία. Αν και τα αίτια του θανάτου του Moonbin δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, έχει υπονοηθεί ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Δυστυχώς, αυτή δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση.

K-pop αυτοκτονούν
Φωτ.: Moon Bin / Wikipedia

Αρκετοί άλλοι νέοι αστέρες της K-pop έχουν πεθάνει τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, η Goo Hara τον Νοέμβριο του 2019, αυτοκτόνησε όταν ο πρώην σύντροφός της την εκβίασε ότι θα δημοσιεύσει revenge porn βίντεο από τις ερωτικές τους στιγμές. Η ύποπτη αυτή αυτοκτονία ήρθε έναν μήνα αφότου η καλή της φίλη και επίσης τραγουδίστρια της K-pop, Sulli έβαλε τέλος στη ζωή της, έχοντας υπάρξει για χρόνια θύμα cyber-bullying (διαδυκτιακού εκφοβισμού).

K-pop
Φωτ.: Sulli / Wikipedia

Το 2018, ο 33χρονος Minwoo πέθανε στο σπίτι του και η εταιρεία που τον διαχειριζόταν ανακοίνωσε απλώς ότι υπέστη καρδιακή ανακοπή. Πριν από λίγους μήνες, ο τραγουδιστής των SHINee, Jonghyun πέθανε από μια ύποπτη αυτοκτονία. Ήταν μόλις 27 ετών. «Περνάω δύσκολα. Παρακαλώ επιτρέψτε μου να φύγω και να πω ότι έκανα καλή δουλειά. Αυτή είναι η τελευταία μου λέξη» έλεγε το τελευταίο μήνυμα που είχε στείλει ο τραγουδιστής στην αδερφή του.

K-pop
Φωτ: Goo Hara / Wikipedia

Αυτοί είναι οι κανόνες που ακολουθούν οι τραγουδιστές της K-pop

Τα αστέρια της K-pop αναλαμβάνονται από ειδικά πρακτορεία σε πολύ νεαρή ηλικία – συνήθως στις αρχές ή στα μέσα της εφηβείας τους – και ζουν υπό αυστηρό έλεγχο. Οι μέρες τους είναι γεμάτες από πολύωρες πρόβες, προπονήσεις στο γυμναστήριο, φωτογραφίσεις, συνεντεύξεις, μαθήματα χορού και ορθοφωνίας.

Στην νοτιοκορεάτικη σόουμπιζ, οι καλλιτέχνες παρακολουθούνται πολύ στενά από τις δισκογραφικές εταιρείες και τους μάνατζέρ τους. Δέχονται επίσης μεγάλη πίεση να συμπεριφέρονται σεμνά έτσι ώστε να μην απογοητεύουν τους θαυμαστές τους και τα μίντια. Η K-pop εδώ και δεκαετίες έχει γίνει πολύ δημοφιλής σε ολόκληρη την Ασία, ενώ τα τελευταία χρόνια οι νοτιοκορεάτες καλλιτέχνες κάνουν τεράστια καριέρα και στη Δύση. Εν ολίγοις, η βιομηχανία της K-pop είναι μια αδίστακτη μηχανή χρήματος που λειτουργεί με έναν εξ ολοκλήρου δικό της τρόπο.

Για παράδειγμα, η Jihyo, μέλος του συγκροτήματος Twice, εκπαιδεύτηκε για 10 χρόνια πριν ξεκινήσει την καριέρα της. Και ενώ το πρόγραμμα και περιορισμοί που τους επιβάλλονται μπορεί να διαφέρουν από πρακτορείο σε πρακτορείο κι από συγκρότημα σε συγκρότημα, σε κάθε περίπτωση υπάρχει πάντα μια αυστηρή λίστα κανόνων που πρέπει να ακολουθούν οι καλλιτέχνες.

Τα πρακτορεία της K-pop φροντίζουν να κρατούν τους νεοσυλλέκτους τους συγκεντρωμένους στην καριέρα τους γιαυτό και αγόρια και κορίτσια παρακολουθούν μαθήματα και κάνουν πρόβες σε διαφορετικούς χώρους, προκειμένου να μην δημιουργούνται ειδύλλια. Φυσικά απαγορεύονται τα ραντεβού και οι ερωτικές σχέσεις παντός είδους, μέχρι κάποιο διάστημα. Για παράδειγμα, στην JYP Entertainment, οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να κάνουν σχέσεις για τουλάχιστον 3 χρόνια μετά την αρχή της καριέρας τους.

Φωτ.: Jonghyun

Τα κινητά επίσης απαγορεύονται για να μην αποσπάται η προσοχή τους. Σύμφωνα με όσα έχουν πει πολλά είδωλα της K-pop, συνήθως τους επιτρέπεται πρόσβαση σε προσωπικά τηλέφωνα μόνο αφού κερδίσουν κάποιο μουσικό βραβείο.

Το 2016, στην εκπομπή Immortal Songs: Singing the Legend, τα μέλη του girl group, GFriend αποκάλυψαν ότι μόλις τους είχε δωθεί άδεια να έχουν τα δικά τους κινητά τηλέφωνα, αφού είχαν κερδίσει την πρώτη θέση σε ένα μουσικό σόου.

Η Tiffany Young των SNSD (πλέον κάνει σόλο καριέρα) είχε δηλώσει στο Zach Sang Show το 2018 ότι στην αρχή της καριέρας τους, κανένα από τα μέλη δεν είχε κινητό και γι’αυτό έπρεπε να πηγαίνουν σε τηλεφωνικό θάλαμο για να μιλούν με τους γονείς τους (μερικοί εκ των οποίων ζουν στο εξωτερικό).

Οι καλλιτέχνες της K-pop ακολουθούν ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής. Υπάρχει ακόμη και μια περιβόητη λίστα που κυκλοφορεί στο ίντερνετ με τις τροφές που απαγορεύεται να τρώνε και αρκετοί τραγουδιστές έχουν μοιραστεί κατά καιρούς ιστορίες στις οποίες προσπάθησαν να φέρουν κρυφά φαγητό στον κοιτώνα τους.

Επιπλέον, πολλοί έχουν ανάφερει ότι οι εταιρείες τους τους βάζουν να ζυγίζονται κάθε βδομάδα. Το 2015, η Kim Jae-kyung, ηθοποιός και τραγουδίστρια του συγκροτήματος Rainbow, μοιράστηκε στην εκπομπή Same Bed, Different Dreams ότι κατά τη διάρκεια της έκπαίδευσής της πριν ξεκινήσει την καριέρα της, το πρακτορείο της έλεγχε το βάρος των καλλιτεχνών κάθε εβδομάδα – δημοσιοποιώντας μάλιστα τα αποτελέσματα σε όλους τους μαθητευόμενους.

Ήταν τόσο αγχωτικό που τα μέλη του συγκροτήματος έκοβαν τα νύχια τους κοντά, πήγαιναν επανειλημμένα στην τουαλέτα και έφτυναν το σάλιο τους, για να μειώσουν το βάρος τους όσο περισσότερο γίνεται. 

Φωτ.: Minwoo / Wikipedia

Γιατί τα ποσοστά αυτοκτονίας είναι τόσο υψηλά στην Νότια Κορέα

Ωστόσο, οι αυτοκτονίες στη Νότια Κορέα δεν επηρεάζουν μόνο τους καλλιτέχνες, αλλά και απλούς ανθρώπους. Η Νότια Κορέα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στον κόσμο, το οποίο, σύμφωνα με τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία, συγκαταλέγεται στις κύριες αιτίες θανάτου για άτομα κάτω των 40 ετών.

Επιπλέον, στην αυτοκτονία δεν καταφεύγουν μόνο οι νέοι Νοτιοκορεάτες. Πολλοί ηλικιωμένοι που ζουν στα όρια της φτώχιας αποφασίζουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους για να μην γίνουν βάρος για τους συγγενείς τους.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ένα τέτοιο φαινόμενο είναι τόσο διαδεδομένο στη Νότια Κορέα είναι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα social media. Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, ο αριθμός των αυτοκτονιών έχει αυξηθεί δραματικά από τότε που τα ΜΜΕ άρχισαν να καλύπτουν με λεπτομερή ρεπορτάζ τις αυτοκτονίες δημόσιων προσώπων.

Ομοίως, άλλες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χρήση του ίντερνετ έχει αρνητικό αντίκτυπο, καθώς ένα μεγάλο μέρος νεαρών ανθρώπων και ειδικά ανηλίκων, εθίζονται στα social media και πέφτουν θύματα διαφόρων μορφών cyber-bullying και εκβιασμών, πράγμα που συχνά έχει συνδεθεί με ψυχικά προβλήματα, αντικοινωνικότητα, αυτοτραυματισμό και τάσεις αυτοκτονίας.

Τα οικογενειακά προβλήματα είναι ένας άλλος παράγοντας με ισχυρή επιρροή στα ποσοστά αυτοκτονιών στη χώρα. Πολλοί άνθρωποι στη Νότια Κορέα έχουν μείνει ορφανοί ή έχουν χάσει έναν γονέα ή κάποιο άλλο μέλος του στενού οικογενειακού ή φιλικού τους κύκλου λόγω του εμφυλίου πολέμου με τη Βόρεια Κορέα. Επιπλέον, όπως είναι φυσικό, η εμπόλεμη κατάσταση δημιουργεί οικονομικά προβλήματα και κοινωνικές ανισότητες.

Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι ένας άλλος παράγοντας που σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί τους μαθητές στην αυτοκτονία. Η εκπαίδευση στη Νότια Κορέα είναι ιδιαίτερα αυστηρή κι ανταγωνιστική, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί μόνο άγχος και πίεση στους μαθητές, αλλά και μακροπρόθεσμα εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες, αφού οι σπουδές σε ανώτερα ιδρύματα και τα πτυχία μετατρέπονται σε προνόμια των λίγων.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η ψυχική υγεία και ο τρόπος με τον οποίο αυτή παρουσιάζεται στην νοτιοκορεάτικη κοινωνία και πολιτισμό. Στη Νότια Κορέα, η ψυχική ασθένεια θεωρείται ακόμα μεγάλο ταμπού, ακόμη και μεταξύ συγγενών και ζευγαριών.

Πάνω από το 90% των θυμάτων έχουν διαγνωστεί με διαταραχές ψυχικής υγείας, αλλά μόνο το 15% από αυτά έχει δεχθεί θεραπεία. Δεδομένου ότι η ψυχική ασθένεια θεωρείται ταμπού, οι οικογένειες συχνά αποθαρρύνουν τους νέους ή τα άτομα που αντιμετωπίζουν τέτοιες διαταραχές να αναζητήσουν βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας.