Η παρακολούθηση της πραγματικότητας, αυτή η καθημερινή λεπτή νοητική διαδικασία, μας επιτρέπει να διακρίνουμε ανάμεσα σε αναμνήσεις που ίσως ζήσαμε και σε εκείνες που πιθανώς μόνο φανταστήκαμε. Όταν κοιτάζουμε τον κόσμο γύρω μας, τα ερεθίσματα από τα μάτια μας ταξιδεύουν προς τα πάνω, μέσα από τον οπτικό φλοιό, σαν ένα κύμα που σπρώχνει τις εικόνες προς τη συνείδηση. Στον αντίποδα, όταν βυθιζόμαστε στη φαντασία, το ρεύμα αντιστρέφεται. Οι πληροφορίες αναδύονται πρώτα από τα βάθη του εγκεφάλου, από τις ανώτερες περιοχές του οπτικού φλοιού, προσφέροντας μια εσωτερική θέα που σχηματίζεται εκ των έσω.

Όμως, αυτή η λεπτή ισορροπία της φαντασίας με την πραγματικότητα, την οποία διαχειρίζεται ο πρόσθιος μέσος προμετωπιαίος φλοιός, είναι το κλειδί για τη ζωή μας. Είναι σαν ένας εσωτερικός φύλακας που προσέχει να μην χαθούμε στη δίνη του ονείρου, διατηρώντας τη μνήμη μας αγκυροβολημένη στην αλήθεια της εμπειρίας. Και, όπως κάθε σκόπιμη απόφαση, αυτή η διαδικασία γίνεται με τη βοήθεια του μετωπιαίου φλοιού, του μαέστρου του μυαλού, που ρυθμίζει τη δημιουργικότητα με τη λογική.

Στην ουσία, η φαντασία είναι ένα είδος αντίστροφης εμπειρίας: όπου η εσωτερική μας πραγματικότητα γίνεται κυρίαρχη, ανατρέποντας την ίδια τη δομή της αντίληψής μας. Αυτή η χορογραφία ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, μεταξύ του τι συνέβη και τι φανταστήκαμε, αποδεικνύει πως το ανθρώπινο μυαλό δεν είναι απλώς ένας παρατηρητής του κόσμου αλλά και ένας δημιουργός του, σχηματίζοντας πραγματικότητες τόσο εντός όσο και εκτός.

Ωστόσο, η μαγεία του νου δεν είναι πάντα αξιόπιστη. Υπάρχουν στιγμές που οι αναμνήσεις μας μπλέκονται σε έναν ιστό φαντασίας και πραγματικότητας, δημιουργώντας ψευδείς μνήμες που μοιάζουν τόσο αληθινές όσο και οι ίδιες οι εμπειρίες μας. Αυτή η φαινομενικά αλληλένδετη κατάσταση έχει μελετηθεί εκτενώς τα τελευταία χρόνια, με την Elizabeth Loftus να ρίχνει φως σε αυτό το μυστήριο τη δεκαετία του 1990. Από τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων μέχρι τις θεραπευτικές διαδικασίες, οι ψευδείς μνήμες έχουν προκαλέσει αναστάτωση και αμφισβήτηση.

Αλλά υπάρχει ελπίδα στην ομίχλη της σύγχυσης. Μπορούν άραγε οι άνθρωποι να επανακατηγοριοποιήσουν αυτές τις ψευδείς αναμνήσεις; Να τις μεταμορφώσουν από στέρεες πραγματικότητες σε ευαίσθητες φαντασίες; Ίσως η απάντηση να βρίσκεται στη δύναμη της συνειδητότητας και της αυτοανάλυσης. Με την κατανόηση της φύσης των αναμνήσεών μας, μπορούμε να αρχίσουμε να ξεχωρίζουμε τα νήματα της φαντασίας από την πραγματικότητα, επιτρέποντας στον εαυτό μας να αποδεχτεί ότι ο κόσμος του νου είναι γεμάτος θαύματα και παγίδες.

Μια πρόσφατη μελέτη της ψυχολόγου Ciara Greene και των συνεργατών της από το University College του Δουβλίνου αναπαρήγαγε το πρώιμο έργο της Loftus, δίνοντας σκόπιμα στους συμμετέχοντες στη μελέτη μια ψεύτικη ανάμνηση (ότι χάθηκαν στο εμπορικό κέντρο όταν ήταν μικρό παιδί). Περίπου το 52% των συμμετεχόντων πίστεψαν ότι το κατασκευασμένο περιστατικό τους είχε συμβεί στην πραγματικότητα. Η Greene μιλώντας για το τι μπορεί να συμβαίνει σε αυτή τη διαδικασία έχει εμφατικά δηλώσει πως «Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι οι αληθινές αναμνήσεις τείνουν να έχουν περισσότερες αισθητηριακές λεπτομέρειες, όπως μυρωδιές και ήχους -και τείνουν να έχουν περισσότερα συναισθήματα». Όσο πιο έντονα φαντάζεστε τη μνήμη, τόσο περισσότερο μοιάζει κι αυτή με την πραγματική ζωή.

ανάμνηση
Εικονογράφηση: Artificial Vandalism / Olafaq

Η Greene και οι συνεργάτες της επιχείρησαν να εξερευνήσουν αυτή τη λεπτή ισορροπία, αναρωτώμενοι αν η απλή ενημέρωση ότι μια μνήμη είναι ψευδής θα μπορούσε να αλλάξει την αντίληψη των ανθρώπων για την πραγματικότητα. Δύο έως τέσσερις εβδομάδες μετά την εισαγωγή μιας ψευδούς ανάμνησης, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν ότι το περιστατικό που πίστευαν ότι είχαν βιώσει ήταν στην πραγματικότητα φανταστικό. Το αποτέλεσμα; Μόνο το 8% των ατόμων δήλωσε ότι εξακολουθούσε να πιστεύει στην αλήθεια της ψευδούς ανάμνησης.

Αυτή η παρατήρηση εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη φύση της μνήμης και την ικανότητά μας να διακρίνουμε το αληθινό από το φανταστικό. Αν κρίνουμε την πραγματικότητα μιας ανάμνησης με βάση τη ζωντάνια και την ένταση που αυτή εμπεριέχει, πώς μπορεί μια απλή ενημέρωση να μεταβάλει τη συναισθηματική μας σύνδεση με αυτή; Η ενημέρωση δεν μειώνει την ένταση της ανάμνησης, αλλά μας προσκαλεί να επαναξιολογήσουμε την προέλευσή της.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να συμβεί μέσω δύο βασικών μηχανισμών. Ο πρώτος είναι η αξιολόγηση του πλούτου της ανάμνησης. Όταν μια μνήμη φαίνεται απλή και χωρίς τις πλούσιες λεπτομέρειες που συνήθως συνοδεύουν τις πραγματικές εμπειρίες, είναι πιο πιθανό να αμφισβητηθεί η αυθεντικότητά της. Ο δεύτερος μηχανισμός αφορά την εξαγωγή συμπερασμάτων: όταν θυμόμαστε κάτι τόσο ζωντανά, συχνά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αυτή η εμπειρία πρέπει να έχει δημιουργηθεί από τη φαντασία μας, καθώς γνωρίζουμε ότι ορισμένα πράγματα, όπως το να πετάμε, είναι φυσικά αδύνατα.

Αυτή η δυναμική μας καλεί να σκεφτούμε βαθύτερα για τη φύση της ανθρώπινης εμπειρίας. Πόσο συχνά οι αναμνήσεις μας δεν είναι παρά μια σύνθεση των επιθυμιών, των φόβων και των φαντασιών μας; Στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας, οι μνήμες γίνονται τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να πλέξουμε την ιστορία της ζωής μας. Ωστόσο, τι συμβαίνει όταν αυτές οι ιστορίες περιλαμβάνουν στοιχεία που δεν έχουν ποτέ συμβεί;

Τα παιχνίδια του μυαλού και τα πάρτυ των αναμνήσεων

Η ψευδής μνήμη δεν είναι απλώς ένα επιστημονικό φαινόμενο· είναι ένα παράθυρο στην ανθρώπινη ψυχή και τις πολύπλοκες διεργασίες που καθορίζουν την αντίληψή μας για την πραγματικότητα. Καθώς συνεχίζουμε να εξερευνούμε αυτό το πεδίο, ίσως ανακαλύψουμε ότι οι αναμνήσεις μας είναι λιγότερο σταθερές από ό,τι νομίζαμε και ότι η αλήθεια μπορεί να είναι πιο ρευστή από ό,τι έχουμε φανταστεί ποτέ.

Η ψυχολογική βιβλιογραφία βρίθει ευρημάτων για τον ανθρώπινο παραλογισμό και τους παραλογισμούς της αντίληψης. Αυτό που κάνει ένα έργο όπως αυτό της Greene τόσο σημαντικό είναι ότι δείχνει πώς η χρήση των ορθολογικών μας ικανοτήτων μπορεί μερικές φορές να ξεπεράσει τα προκαθορισμένα μας συμπεράσματα – και πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε τις πεποιθήσεις μας ώστε να είναι πιο ακριβείς.

Οι συμμετέχοντες φυσικά δεν κατάφεραν να σβήσουν το περιστατικό ότι χάθηκαν κάποτε σε ένα εμπορικό κέντρο από τη μνήμη τους. Αλλά οι περισσότεροι το επανατοποθέτησαν ως κάτι που είχαν δημιουργήσει μόνοι τους, αντί να έχει ως πηγή μια πραγματική εμπειρία.

Βασιζόμαστε στη μνήμη μας σαν σε ένα μαγικό εργαλείο, ικανό να φωτίσει τις σκοτεινές γωνιές της πραγματικότητας στην οποία ζούμε. Αυτή η εσωτερική μας πυξίδα, που καθοδηγεί τα βήματα μας στον κόσμο, μας επιτρέπει να προσομοιώνουμε τις εμπειρίες μας, να πλέκουμε ιστορίες και να δημιουργούμε εικόνες που αναδύονται από τις πιο κρυφές γωνιές του μυαλού μας. Καθώς θυμόμαστε και φανταζόμαστε, οι σκέψεις μας περιστρέφονται σε έναν αέναο χορό, συνδυάζοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.

Ωστόσο, αυτή η ικανότητα εισάγει ένα πρόβλημα που καλείται να λύσει το μυαλό μας – ένα πρόβλημα που συχνά το αντιμετωπίζει με ατέλεια. Είναι σαν να προσπαθούμε να πιάσουμε τον άνεμο με τα χέρια μας: όσο περισσότερο προσπαθούμε, τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Η απλή λογική και η ακρόαση της αλήθειας μπορεί να προσφέρουν μια γρήγορη λύση σε αυτό το πειραματικό εργαστήριο του νου, αλλά η αληθινή ζωή εκτός αυτής της ασφαλούς σφαίρας είναι γεμάτη προκλήσεις και αποχρώσεις.

Η διάκριση της πραγματικότητας, όταν βρισκόμαστε μακριά από την άνεση του εγκεφαλικού εργαστηρίου, αποδεικνύεται ότι είναι μια πολύ πιο περίπλοκη διαδικασία. Οι αναμνήσεις μας δεν είναι πάντα πιστές αναπαραστάσεις των γεγονότων· είναι ζωντανές οντότητες που επηρεάζονται από συναισθήματα, επιθυμίες και φόβους. Καθώς περιπλανιόμαστε μέσα από τις διαδρομές της μνήμης, οι εικόνες που αναδύονται μπορεί να είναι παραμορφωμένες ή ακόμα και φανταστικές.

Έτσι, η ζωή γίνεται ένα όνειρο που εξελίσσεται συνεχώς, όπου οι γραμμές μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας θολώνουν. Κάθε στιγμή που ζούμε είναι μια νέα ευκαιρία για ανακάλυψη, μια νέα ευκαιρία για να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας μέσα από την ονειρική ματιά της μνήμης. Είμαστε οι αφηγητές της δικής μας ιστορίας, και οι αναμνήσεις μας είναι τα υλικά που χρησιμοποιούμε για να πλάσουμε την πραγματικότητα όπως την αντιλαμβανόμαστε.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι περίπλοκη και συχνά γεμάτη αβεβαιότητα, αλλά είναι επίσης όμορφη και μαγευτική. Στην αναζήτησή μας για νόημα, ας θυμόμαστε ότι οι αναμνήσεις μας δεν είναι απλώς αποθηκευμένα δεδομένα· είναι οι ψυχές των εμπειριών μας, οι καθρέφτες που αντανακλούν την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

*Με στοιχεία από το Big Think.

 

 

☞︎ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookX/Twitter και Instagram.