Παραδοσιακά, η αθηναϊκή κοινωνικοποίηση περιστρεφόταν γύρω από το αλκοόλ, το φλερτ και την γκρίνια για το ελληνικό κράτος. Αλλά μετά την πανδημία, ένα τρίτο στοιχείο εισήλθε δυναμικά στο προσκήνιο: τα γυμναστήρια. Οι Millennials άρχισαν να απαρνούνται τα night clubs για τα γυμναστήρια. Συναντούν φίλους σε πάρτι προπονήσεων, μαραθώνιους και ανταλλαγές ιδρώτα. Οι φανατικοί γυμναστηριακοί οργανώνονται σε γκρουπ κυκλικής προπόνησης σε αίθουσες με LED φωτισμό και περισσότερη λάμψη κι από το Studio 54. Και διερωτώμαι αν όλο αυτό σηματοδοτεί το τέλος της μπαρότσαρκας;

Για ορισμένους, το γυμναστήριο αντικαθιστά τη βραδινή έξοδο

Οι νέοι πίνουν λιγότερο από ποτέ: σύμφωνα με μια έρευνα, πάνω από το ένα τέταρτο των νέων ηλικίας 16 έως 24 ετών δεν πίνουν αλκοόλ. Το ένα τέταρτο των νυχτερινών club έχει κλείσει τα τελευταία 35 χρόνια, και  επιβιώνουν κυρίως τα All day bars, ουσιαστικά μέσω του φαγητού που προσφέρουν, και σε μεγάλο βαθμό στηρίζονται από τον τουρισμό.

Αντιθέτως, τα γυμναστήρια γνωρίζουν μεγάλη άνθηση. Σε κάθε γειτονιά ξεφυτρώνει κι ένα γυμναστήριο σαν μανιτάρι. Στούντιο Pilates, ρυθμική, τάξεις Zumba, κυκλική γυμναστική, ζίου ζίτσου, τάξεις Muay-Thai, kick boxing, σιδεράδικα, ομαδικές εξορμήσεις στη φύση με αθλητικό προορισμό, γιόγκες, κολύμβηση και η λίστα δεν τελειώνει… Οι βοηθητικοί κλάδοι, όπως η αθλητική διατροφή και ο αθλητικός ρουχισμός, διογκώνονται επίσης.

Πιθανόν η εποχή μας να είναι πιο συνειδητοποιημένη ως προς την υγεία. Οι άνθρωποι φαίνεται να επιλέγουν κάνουν πράγματα που είναι πιο υγιεινά, αντί να περνούν τα Σαββατοκύριακά τους τρώγοντας και πίνοντας.

Τα μαθήματα γυμναστικής αντικαθιστούν ήδη μια νυχτερινή έξοδο για κάποιους. Αν συμμετέχεις σε ένα μάθημα HIIT (διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης) θα εντοπίσεις και πολλές ομοιότητες. Με κλασικά techno κομμάτια να παίζουν στη διαπασών από τα ηχεία,  ενώ φώτα ντίσκο περιστρέφονται ρυθμικά στο ταβάνι. Η οθόνη μέτρησης των καρδιακών παλμών συγκρίνει την πρόοδό σου με την υπόλοιπη τάξη, καθώς ο ιδρώτας τρέχει μπροστά στα μάτια σου και η όρασή σου θολώνει. Συνήθως, όταν ζαλίζεσαι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με δυνατή μουσική, βρίσκεσαι σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης και έχεις καταναλώσει γαλόνια τζιν τόνικ. Αλλά γιατί να μπεις στον κόπο, όταν μπορείς να έχεις την ίδια εμπειρία σε μια προπόνηση μισής ώρας;

Τα Social Media των γυμναστηριακών

Η νέα γενιά γυμναστηριακών αντιμετωπίζει την άσκηση με τον ίδιο τρόπο όπως οτιδήποτε άλλο στη ζωή τους: ως κάτι που μοιράζεται στο διαδίκτυο. Το Instagram έχει επαναπροσδιορίσει τη γυμναστική, καθώς οι περισσότεροι μοιράζονται τις προπονήσεις τους, την αθλητική τους διατροφή, τις μετρήσεις τους και παράλληλα ακολουθούν ένα κάρο influencers που ασχολούνται με το αντικείμενο. Επίσης, θα εκπλαγείτε πόσοι άνθρωποι θα σας κάνουν καρδούλες κάτω από τις φωτογραφίες με τις επιδόσεις σας και θα σας στείλουν μηνύματα στα οποία θα σας λένε: «θα ήθελες να προπονηθούμε μαζί;».

Η αρχιτεκτονική των γυμναστηρίων θυμίζει sex dungeon

Αλλά, αν κάτι ακόμα θυμίζει νυχτερινό κλαμπ, είναι και η ίδια η αρχιτεκτονική των σύγχρονων γυμναστηρίων. Ένας λαβύρινθος δωματίων πιθανόν να σε οδηγήσει σε ένα στούντιο reformer pilates που θυμίζει sex dungeon, ενώ μια αίθουσα πυγμαχίας με κρυφό φωτισμό και neon lights, φέρνει κάτι από πιο minimal clubbing scene. Το ίδιο αισθάνεσαι καθώς στέκεσαι στο πάτωμα ενός γυμναστηρίου με πλακάκια από πέρσπεξ και χαζεύεις μια πισίνα γεμάτη όμορφους ανθρώπους.

@liztessfitness Focus has been regained 🫡 #fyp #powerlifting #gym #fittok ♬ greedy sped up – Tate McRae

Ως superclubs στις μέρες μας νοούνται τα γυμναστήρια και όχι τα νυχτερινά κέντρα

Οι Millennials δεν πίνουν σε μπαρ και κλαμπ μετά τη δουλειά. Είναι μέχρι τις 11 το βράδυ στο γυμναστήριο και χτυπιούνται σα να μην υπάρχει αύριο. Τα βράδια της Παρασκευής – που παλαιότερα ήταν η καλύτερη ώρα για ποτό μετά τη δουλειά – πλέον τα γυμναστήρια σφύζουν από πιστούς θαμώνες. Μερικοί περνάνε ακόμα και τις μέρες των γιορτών πάνω σε έναν διάδρομο γυμναστικής.

Καθώς μεγαλώνεις, συνειδητοποιείς ότι τα μπαρ και τα νυχτερινά μαγαζιά δεν είναι πλέον για σένα. Λες ότι πηγαίνεις για να απολαύσεις τη μουσική κι ένα ποτό αλλά ξαφνικά βρίσκεσαι εμπλεκόμενος σε ένα εργένικο αλισβερίσι που διαδραματίζεται γύρω σου. Σφηνάκια πάνε κι έρχονται, small talk, ανταλλαγές σόσιαλ και φλερτ χαμηλής αλλά και υψηλής κλίμακας –ανάλογα την ώρα. Γενικότερα ο χώρος των μπαρ αποτελούσε πάντα έναν δημόσιο χώρο των παθών, όπου κατά τρόπον τινά αντικατάστησε τα νυφοπάζαρα των πλατειών.

Έτσι, τώρα πια βάζω τη μουσική μου στο phone, αλλά δυστυχώς το εν λόγω νυφοπάζαρο έχει μεταφερθεί και στο γυμναστήριο.

Απέφευγα τη συνδρομή στο γυμναστήριο για χρόνια. Έκανα άλλα πράγματα: λίγο μπάσκετ, τρέξιμο, και ακόμη και χορό της κοιλιάς. Όμως, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης χρόνου, γράφτηκα πρόσφατα σε ένα γνωστό γυμναστήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο, δεν είχα ιδέα ότι απλώς αντικαθιστούσα το ένα κλαμπ με το άλλο. Κι από μέλος της «darkwave αθηναϊκής σκηνής», είχα μόλις γίνει μέλος της «γυμναστηριακής σκηνής». Δεν είχα ιδέα πόσο είχε «αγριέψει» ο μικρόκοσμος του γυμναστηρίου.

Η αφελής, είχα την εντύπωση ότι άνδρες και γυναίκες πήγαιναν στο γυμναστήριο αποκλειστικά για να γυμναστούν. Αλλά υπάρχει μια ολόκληρη υποκουλτούρα και αν αποφασίσεις να γίνεις μέρος της, βρίσκεις εκεί όλoυς τους χαρακτήρες που παλιά συναντούσες σε ένα νυχτερινό κέντρο. Εδώ, οι συνταξιούχοι θαμώνες των κλαμπ βρίσκονται το επίκεντρο της προσοχής.

Οι λιμοκοντόροι των γυμναστηρίων

Αντί να συχνάζουν στο μπαρ του αθηναϊκού κέντρου για να γνωρίζουν υποψήφιους συντρόφους, οι άνθρωποι συχνάζουν στο μπαρ με τα smoothie. Έχω δει άνδρες και γυναίκες να κάνουν τουλάχιστον 15 λεπτά για να διαλέξουν και να παραγγείλουν ένα smoothie. Δεν υπάρχουν τόσες πολλές γεύσεις, αλλά ορισμένοι επιτήδειοι αδράζουν την ευκαιρία της αναμονής για να ρίξουν ατάκες όπως: «Παίρνεις πάντα φράουλα-μπανάνα με πρωτεΐνη ορού γάλακτος; Έχουμε κάτι κοινό!» Μια φορά, όσο περίμενα το smoothie μου, ένας τύπος με ρώτησε αν θα σκεφτόμουν ποτέ να βγω με κάποιον που δεν γυμνάζεται τακτικά.

Θυμάσαι εκείνες τις ατέρμονες νύχτες που γύρναγες από κλαμπ σε κλαμπ, υπήρχε εκείνος ο τύπος που σου ζητούσε ΌΛΗ τη νύχτα να χορέψεις μαζί του, όσες φορές κι αν έλεγες όχι; Αυτοί είναι τώρα οι «λιμοκοντόροι» του γυμναστηρίου.

Κυρίες μου, πάντα να εισέρχεστε πάντα στο γυμναστήριο με έναν αέρα στοχοπροσήλωσης. Γιατί αν δεν το κάνετε, μπορεί να πέσετε θύμα των εν λόγω «λιμοκοντόρων». Τους ξέρετε αυτούς τους τύπους: Δεν είμαστε ποτέ ακριβώς σίγουροι αν βρίσκονται στο γυμναστήριο για το cardio, για προπόνηση με βάρη ή αν εργάζονται στο γυμναστήριο. Είναι στάνταρντ οι πιο θορυβώδεις άνθρωποι στην αίθουσα και τείνουν να πηγαινοέρχονται αδιάκοπα πάνω-κάτω καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο.

Και μαντέψτε τι, είναι πάντα άκρως εξυπηρετικοί.

«Χρειάζεστε βοήθεια με το τάδε ή το δείνα μηχάνημα;» ή «Προσπαθείτε να κάνετε κράτηση σε αυτό το μάθημα spin;»

Και το αγαπημένο μου: «Χρειάζεστε βοήθεια με τα situps;» Αλήθεια, πώς ακριβώς μπορεί ένας άγνωστος να σε βοηθήσει με τα situps; Ένα σύσσωμο γκριντζάρισμα!

Οι «λιμοκοντόροι» ψάχνουν κάθε ευκαιρία για να ξεκινήσουν μια συζήτηση. Η συμβουλή μου: Αφήστε τα ακουστικά στα αφτιά σας, ακόμη και αν δεν ακούτε μουσική. Με αυτόν τον τρόπο φαίνεστε πάντα συγκεντρωμένες και μη διαθέσιμες για συζήτηση. Όσο πιο αφοσιωμένες είστε στην προπόνησή σας, τόσο πιο πολύ μπερδεύεται ο «λιμοκοντόρος».

Επιπροσθέτως, οι άνδρες δεν είναι οι μόνοι που παίζουν το ρόλο τους στα «παρατράγουδα» των πλατό του γυμναστηρίου.

γυμναστήριο

Η πασαρέλα μεταξύ αποδυτηρίων και της αίθουσας αεροβικής

Ορισμένες κυρίες νομίζουν ότι κάνουν οντισιόν για το “Next Top Model Ελλάδας “. Είναι χτενισμένες στην εντέλεια και τα ρούχα τους είναι σε πλήρη εναρμονισμό μεταξύ τους.

Είμαι πεπεισμένη ότι κάποιες από αυτές τις γυναίκες πρέπει να έχουν κάποιου είδους συμφωνία χορηγίας.

Το ροζ αθλητικό μπουστάκι συνδυάζεται τέλεια με τη ρίγα στο κολάν που με τη σειρά του συνδυάζεται τέλεια με αθλητικά παπούτσια και κάλτσες που επίσης ταιριάζουν άψογα.

Με το ζόρι σηκώνομαι το πρωί για να πάω δουλειά, πόσο μάλλον να βρω το χρόνο να συνδυάσω και τα ρούχα γυμναστικής. Για αυτές τις κυρίες, η πασαρέλα είναι η απόσταση μεταξύ των αποδυτηρίων και της αίθουσας αεροβικής, με περιστασιακές περιστροφές δίπλα στα μηχανήματα με βάρη, όπου οι άντρες είναι πολύ πρόθυμοι να τις εξυπηρετήσουν με επίμονα βλέμματα και περιστασιακά γρυλίσματα κάτω από την μπάρα για squats καθώς περνούν από μπροστά τους.

Περιμένω την Βίκυ Καγιά και τους κριτές της να ψηφίσουν για καθεμία από αυτές τις κυρίες, γιατί κινούνται πέρα δώθε στο γυμναστήριο λες και περιμένουν κάποιο βραβείο.

Όλα αυτά είναι παράλογα, αλλά όλα τα φιλόδοξα είναι παράλογα: αν το Sex and the City γραφόταν σήμερα, η Carrie και οι φίλες της θα μεταφέρονταν από τα κοκτέιλ μπαρ στα μπουτίκ γυμναστήρια. Υποθέτω ότι θα μπορούσα απλά να φορέσω τα παπούτσια μου για τρέξιμο και να αποφύγω αυτή την τρέλα.

Παρόλα αυτά, σε ένα γήπεδο δεν θα είχα τη χαρά να παρακολουθήσω να διαδραματίζεται όλη αυτή η γυμναστηριακή σαπουνόπερα. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πάτε στο γυμναστήριο, απολαύστε το θέαμα. Αλλά αν έχετε ξεχάσει τα ακουστικά σας στο σπίτι, προσέξτε, καθώς μπορεί να σας πετύχει ένας λιμοκοντόρος έξω από τα αποδυτήρια έτοιμος να σας προσφέρει μια προσωπική ξενάγηση στις εγκαταστάσεις.

Δείτε επίσης: Η τυραννία του “γκουρμεδοποιημένου” προλεταριάτου