Μήπως τελευταία νιώθετε χαμένοι, χωρίς όρεξη και δημιουργικότητα; Ίσως μπορεί να περνάτε απλά μία φάση, αλλά αν αυτή συνεχίζεται και μετατρέπεται σε τρόπο ζωής, μπορούμε να μιλάμε απλά για μία κακή περίοδο; Υποθέτουμε πως όχι. Ίσως σας πειράζει η διατροφή που κάνετε, όχι με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Ο εγκέφαλος τρέφεται από τα ερεθίσματα και τις εμπειρίες, όσο τον “ταΐζετε”, τόσο θα εξελίσσεται και θα τον δείτε να μεταμορφώνεται. Η μεταμόρφωση του εγκεφάλου σηματοδοτεί αυτόματα και τη μεταμόρφωση του εαυτού. Αν θέλετε να αλλάξετε, πρέπει να εστιάσετε σε εσάς και να παραμερίσετε όσα έχουν την ικανότητα να αποσπούν την προσοχή σας.

Μπορείτε να το αντιμετωπίσετε και ως μία προσωπική πρόκληση, μέσα από την οποία θα ανακαλύψετε νέα μονοπάτια, νέες πτύχες του εαυτού σας, ό,τι μπορεί να σας φαίνεται σήμερα αδύνατο, με τα κατάλληλα εργαλεία μπορείτε να το κάνετε δυνατό. Όσο κλισέ κι αν είναι αυτό που μόλις έγραψα, δεν αναιρεί την ουσία του, αυτή που υπάρχει στον πυρήνα αυτής της φράσης, ότι είμαστε ικανοί για περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε. Όμως τι σας εμποδίζει να αλλάξετε δρόμο; Μπορεί να φταίει ότι έχετε συνηθίσει να παίρνετε την ίδια διαδρομή, σας αρέσει, είναι οικεία και νιώθετε ασφάλεια σε αυτή. Πολλοί από εσάς μπορεί να έχετε συνήθειες που σας κρατάνε στάσιμους, όμως ποιες είναι αυτές που μπορεί να καταστρέψουν τον εγκέφαλό σας;

Αργείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας

Μία παγίδα στην οποία μπορεί να πέφτετε είναι τα «5 λεπτά ακόμα» παραμονής στο κρεβάτι. Αν ήταν πραγματικά 5 λεπτά δεν θα το παρουσιάζαμε αυτή τη στιγμή ως πρόβλημα. Όμως, δεν είναι, τις περισσότερες φορές τουλάχιστον. Συνήθως, μετατρέπονται σε 15-20 λεπτά και αυτός είναι πολύτιμος χρόνος που θα μπορούσατε αξιοποιήσετε διαφορετικά και πιο παραγωγικά. Αυτός ο χρόνος μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία άγχους που μπορεί να προκύψει όταν δείτε την κίνηση στον δρόμο καθώς πηγαίνετε στη δουλειά. Όμως, δεν καθυστερείτε μόνο γι’ αυτό.

Αν ξυπνάτε και το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να μπαίνετε στο Instagram, με αυτόν τον τρόπο καθυστερείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Βλέποντας τα stories και τις φωτογραφίες των φίλων σας, δεν βοηθάτε τον εγκέφαλό σας, να “ξυπνήσει”. Η κατανάλωση περιεχομένου και ροής, δεν σας επιτρέπουν να μπείτε εσείς σε μία ροή. Σκεφτείτε πόσες πληροφορίες συλλέγετε κοιτώντας την οθόνη του κινητού σας. Αυτός είναι ένας ισχυρός παράγοντας που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε αποδιοργανωμένοι. Όμως μπορείτε να το άλλαξετε.

Σηκωθείτε από το κρεβάτι, φτιάξτε πρωινό και δημιουργήστε μία λίστα με όσα πρέπει να κάνετε μέσα στη μέρα. Όταν την τελειώσετε ξεκινήστε με το πρώτο που έχετε γράψει. Η λίστα θα είναι ο καθοδηγητής που θα σας βοηθήσει μείνεστε εστιασμένοι ώστε να είστε παραγωγικοί. Με αυτόν τον τρόπο θα αναγκαστείτε να μπείτε σε μία ροή και να πετύχετε πολλά περισσότερα.

Καταναλώνετε πολύ περιεχόμενο

Ας επανέλθουμε σε αυτή τη συνήθεια που κρατάει στάσιμους αρκετούς ανθρώπους τα τελευταία χρόνια. Αν ο εγκέφαλός ζητάει συνεχώς να μπείτε σε κάποια εφαρμογή των social media, σημαίνει ότι έχετε εθιστεί σε αυτά. Ακόμα κι αν δεν έχετε εθιστεί, ίσως έχετε προγραμματίσει τον εαυτό σας να το κάνει. Κοιτάτε, για παράδειγμα, την οθόνη του κινητού για να δείτε την ώρα και αντί να το αφήσετε μετά στην άκρη, το ανοίγετε για να μπείτε στα social media, χωρίς να έχετε την επιθυμία να το κάνετε.

Ξαφνικά, βρίσκεστε να καταναλώνετε περιεχόμενο, έχοντας χάσει την εστίαση από αυτό που κάνατε προηγουμένως. Ο εγκέφαλός σας διεγείρεται από αυτή την σύνθηκη και δεν σας επιτρέπει να κλείσετε το κινητό. Θέλει να δείτε όσο το δυνατόν περισσότερα βίντεο και φωτογραφίες μπορείτε. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση έχει σταματήσει την παραγωγή. Ναι, κάτι τόσο απλό όπως είναι το κοίταγμα της ώρας μπορεί να σας οδηγήσει στη στασιμότητα, όμως μπορείτε να το αλλάξετε.

Κάθε φορά που ανοίγετε τα social media, ρωτήστε τον εαυτό σας γιατί το κάνετε. Αν η απάντηση δεν είναι ότι θέλετε να στείλετε μήνυμα, τότε δεν χρειάζεται να μπείτε. Αυτό το «γιατί» μπορεί να λειτουργήσει, αρκεί να το εφαρμόζετε κάθε φορά. Επίσης, μπορείτε να αφήνετε το κινητό σας μακριά από το οπτικό σας πεδίο για να μη μπαίνετε σε πειρασμό.

εγκέφαλος
Artwork: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq

Το multitasking ίσως να σας κάνει κακό

Ο εγκέφαλος δεν έχει την δυνατότητα να συγκεντρώνεται με τον ίδιο τρόπο σε πολλά και διαφορετικά σημεία. Ή αν είναι εφικτό, συμβαίνει μόνο για λίγο, μετά από λίγο αποπροσανατολίζεται από τις ταυτόχρονες διεργασίες. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι εναλλαγές δημιουργούν πτώση στην παραγωγικότητα και την απόδοση.

Το monotasking μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό σας να λειτουργήσει καλυτερα. Θα σταματήσετε, δηλαδή, να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα και επικεντρωθείτε μόνο σε ένα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να εστιάσετε καλύτερα και να είσαστε πιο παραγωγικοί, αφού δεν θα αποδιοργανώνεστε.

Δεν αφήνετε τον εγκέφαλό σας να ξεκουραστεί

Πώς περιμένετε να είσαστε παραγωγικοί αν δεν ξεκουράζεστε; Ο καλός ύπνος είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που βοηθάει στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Ωστόσο, δεν είναι και ο μοναδικός τρόπος για να ξεκουραστεί. Αν συνεχώς δουλεύετε ή σκέφτεστε τη δουλειά δεν αφήνετε τον εγκέφαλό σας να αποφορτιστεί.

Βρείτε κάποιο χόμπι ή βγείτε έξω με τους φίλους σας για να διασκεδάσετε, βασική προϋπόθεση και στις δύο περιπτώσεις είναι να έχετε κλειστά τα δεδομένα για να μην έχετε περισπασμούς, που μπορεί να προέρχονται από τη δουλειά. Αν είναι κάτι επείγον, μπορούν να σας καλέσουν. Σταματήστε να επιτρέπεται στον εαυτό σας να είναι διαθέσιμος και εκτός ωραρίου.

Παραμελείτε τη γυμναστική και την ισορροπημένη διατροφή

Η αλήθεια είναι ότι το γυμναστήριο μπορεί να φαντάζει βαρετό για κάποιους. Ωστόσο, η άσκηση αυξάνει τη δραστηριότητα σε τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την εκτελεστική λειτουργία και τη μνήμη και προάγει την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Αν δεν σας αρέσει το γυμναστήριο, μπορείτε να ξεκινήσετε χορό ή κάποιο άθλημα ή κάποια πολεμική τέχνη. Οι επιλογές που υπάρχουν είναι πάρα πολλές για να μη βρείτε κάτι που να σας κινήσει το ενδιαφέρον. Ακόμα κι αν δεν θέλετενα ξοδέψετε χρήματα, μπορείτε να φορέσετε τα ακουστικά και να περπατήσετε ή να κάνετε γυμναστική στο σπίτι μόνοι σας.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε μία ισορροπημένη διατροφή, αν τρώτε συνεχώς απ’ έξω μπορεί να μη τον βοηθάτε να λειτουργήσει σωστά. Τρώγοντας λαχανικά και φρούτα βοηθάμε τον εγκέφαλό μας να να προστατευτεί από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και να λειτουργεί καλά για μακρύτερο χρονικό διάστημα. Απαραίτητες είναι και οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες (βιταμίνη C, βιταμίνη E, καροτενοειδή) που θα σας βοηθήσουν στην εστίαση, τη μνήμη, την προσοχή και την ταχύτητα λήψης αποφάσεων.

Όσο δεν φροντίζετε τον εγκέφαλό σας, παραμελείτε τον εαυτό σας. Αν σταματήσετε να βάζετε εμπόδια στην εξέλιξη σας, τότε θα αποκτήσετε νέες δυνατότητες και θα δείτε σιγά σιγά τον εαυτό σας να μεταμορφώνετε.