Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, η επαγγελματική εξουθένωση, οι πενιχροί μισθοί και η χαμηλή ικανοποίηση από την εργασία μετατράπηκαν σε ένα φαινόμενο γνωστό ως «quiet quitting». Κατά το quiet quitting, ο εργαζόμενος κάνει μόνο αυτό που απαιτεί η δουλειά του, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Δεν κάνει υπερωρίες αν δεν είναι υποχρεωτικές, δε ξενυχτάει, δεν αναλαμβάνει πρόσθετη δουλειά, δεν προσπαθεί να ξεπεράσει τους στόχους του, δεν κυνηγά μπόνους και προαγωγές, δεν κάνει το «κάτι παραπάνω». Ενώ δεν παραιτείται, σταματά να προσπαθεί σκληρά. Για ορισμένους, αυτός είναι απλώς ένας τρόπος να εξισορροπήσουν την επαγγελματική με την προσωπική τους ζωής. Για άλλους, είναι ένα σημάδι ότι είναι δυσαρεστημένοι από τον χώρο εργασίας τους, αλλά δεν ξέρουν τι να κάνουν για αυτό.

Τι γίνεται όμως όταν κάποιος εφαρμόζει την ίδια συμπεριφορά στη σχέση του; «Το quiet quitting σε μια σχέση σημαίνει ότι σταματάς να αφιερώνεις ενέργεια και συναίσθημα ή ότι δεν επενδύεις πλέον στο μέλλον της σχέσης», λέει η ψυχοθεραπεύτρια, Lynn Saladino. «Είστε θεωρητικά ακόμα δεσμευμένοι, αλλά έχετε σταματήσει να προσπαθείτε». Εν ολίγοις, πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι κάνουν το ελάχιστο δυνατό για να εξασφαλίσουν ότι η σχέση θα παραμείνει ζωντανή χωρίς να χωρίσουν. 

Η χρήση του όρου «quiet quitting» στις σχέσεις φέρεται να αποδίδεται στον 27χρονο TikToker, Daniel Hentschel, ο οποίος εξήγησε το φαινόμενο σε ένα βίντεο που πλέον έχει γίνει viral. «Λέγεται αλλιώς και «quiet dumping» και είναι όταν ο σύντροφός σας επιλέγει να κάνει μόνο το ελάχιστο δυνατό που απαιτείται για να συνεχίσετε να βγαίνετε, χωρίς να χωρίσετε. Η καρδιά τους δεν είναι «εκεί», είναι απλά σαν να έχουν μια to-do list και να βάζουν «τικ» σε όσα πράγματα πρέπει να κάνουν. Έχουν χάσει τελείως το ενδιαφέρον τους, αλλά δεν θέλουν να είναι αυτοί που θα το κόψουν», λέει στο βίντεο.

@danhentschel

Quiet Quitting in a Relationship aka “Quiet Dumping” #couples #relationships

♬ Sunset Lover – Petit Biscuit

Σύμφωνα με την ψυχίατρο Era Dutta, όταν γινόμαστε αποδέκτες μιας τέτοιας συμπεριφοράς, μπορεί να νιώθουμε σαν να ζούμε με το φάντασμα του άλλοτε στοργικού μας συντρόφου ή με έναν αδιάφορο συγκάτοικο. Ανίκανοι πλέον να αντλήσουμε οποιαδηποτε χαρά από το «μαζί», απλώς εξακολουθούμε και υπάρχουμε ο ένας στη ζωή του άλλου, στο όνομα της συνήθειας, του παρελθόντος, της αγάπης που συχνά από μόνη της δε φτάνει. «Αν βρίσκεστε σε μια ανεκπλήρωτη σχέση, θα αναρωτηθείτε ξανά και ξανά «ποιος φταίει». Αυτό καταπνίγει την προσωπική σας ανάπτυξη και επηρεάζει αρνητικά την ψυχική σας υγεία».

Τελικά, ο χωρισμός είναι σαν ένα τσιρότο. Θα το αφαιρέσεις γρήγορα και με μια κίνηση κι ας πονέσεις ή θα το αφήσεις να μαυρίσει, να μουχλιάσει, να ξεκολλήσει λίγο-λίγο με τον καιρό, ελπίζοντας ότι θα πέσει μόνο του; 

«Η πράξη του να φεύγεις χωρίς να φεύγεις»

Αν κάποιος χάνει την όρεξη σε μια σχέση, γιατί απλά να μη χωρίσει; Σύμφωνα με την Saladino, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει γιατί «μπορεί να υπάρχουν υποχρεωτικοί λόγοι να μείνει κανείς στη σχέση– όπως το να έχουν παιδιά μαζί», εξηγεί η Saladino. «Ή μπορεί να υπάρχουν συναισθηματικοί λόγοι, όπως η οικογενειακή πίεση ή ο φόβος να μείνεις μόνος». Ένας άλλος εξίσου σημαντικός λόγος σε ορισμένες περιπτώσεις και περιβάλλοντα, είναι ο οικονομικός. Σκεφτείτε πόσες γυναίκες άλλων γενιών (γιαγιάδες, θείες, μητέρες, γειτόνισσες) γνωρίζουμε, που δεν έφυγαν από μια σχέση γιατί γνώριζαν ότι δε θα μπορούσαν να ορθοποδήσουν οικονομικά μόνες τους. Σε κάθε περίπτωση, συχνά οι άνθρωποι καταλήγουν να πιστεύουν ότι ο σύντροφός τους είναι ό,τι καλύτερο μπορούν ή αξίζουν να έχουν. 

Μπορεί επίσης να ευθύνεται η τάση αποφυγής συγκρούσεων ή δύσκολων συζητήσεων. Αντί να αντιμετωπίζουν ένα πιθανό πρόβλημα, κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να το αποφεύγουν. Ή μπορεί όντως στο παρελθόν να είχαν θίξει το ζήτημα που τους απασχολούσε χωρίς καμία πρόοδο. Έτσι, σταδιακά, η δυσαρέσκεια συσσωρεύεται και συνειδητά ή ασυνείδητα επιλέγουν να αποστασιοποιηθούν συναισθηματικά από αυτό που τους πληγώνει. Ίσως τελικά όλη αυτή η κατάσταση να είναι άλλος ένας αμυντικός μηχανισμός, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την κανονικότητά τους (τη σχέση) χωρίς τριγμούς και καβγάδες. 

Σε αντίθεση με το quiet quitting στη δουλειά, οι λόγοι που οδηγούν ένα άτομο στο να «σβήνει» αθόρυβα από μια σχέση, μπορεί να μην είναι πάντα εμφανείς. Είναι επίσης σημαντικό να επισημάνουμε ότι δε μιλάμε για ghosting. Εκεί ο σύντροφος σταματά ξαφνικά να επικοινωνεί και κυριολεκτικά εξαφανίζεται. Αντιθέτως το quiet quitting είναι η «πράξη του να φεύγεις χωρίς να φεύγεις».

Το quiet quitting σε μια σχέση μπορεί να είναι κάτι που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου. Η Saladino λέει ότι μερικοί άνθρωποι θα απεμπλακούν από ένα κομμάτι της σχέσης, μετά από ένα άλλο κι ένα άλλο κι ένα άλλο κι ούτω καθεξής, μέχρι να αποδεσμευτούν πλήρως. «Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να πάρουν την ενεργή απόφαση να μείνουν αλλά παύουν πλέον να προσπαθούν».

Σημάδια του quiet quitting 

Αν διαβάζοντας τα παραπάνω, άρχισαν να βαράνε καμπανάκια, παρακάτω θα βρείτε τις πιο συνηθισμένες συμπεριφορές των συντρόφων που κάνουν quiet quitting:

  • Αποφεύγουν συζητήσεις που θα μπορούσαν να επιλύσουν συγκρούσεις
  • Προσπαθούν να μην είναι σπίτι τις ίδιες ώρες με εσάς
  • Βρίσκουν δικαιολογίες για να μην περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί
  • Μιλούν για τα προβλήματα της σχέσης σας με φίλους, συγγενείς, συναδέλφους αλλά ποτέ με εσάς
  • Όταν βρίσκεστε στον ίδιο χώρο, αποφεύγουν να σας αγγίξουν
  • Δε θέλουν να μιλάνε για το μέλλον της σχέσης
  • Θεωρούν ότι όσα τους ενοχλούν στη σχέση, δεν πρόκειται να αλλάξουν, γι’ αυτό και δεν υπάρχει λόγος να το προσπαθούν καν

«Πώς γίναμε έτσι;»

Αρχικά, πρέπει να τονιστεί ότι η ζωή και οι σχέσεις μας δεν χρειάζεται να είναι συναρπαστικές κάθε μέρα. Έτσι, το να περιμένουμε άριστες αποδόσεις από τις σχέσεις μας καθημερινά δεν είναι υγιές. Οι εγκέφαλοί μας μπορεί να έχουν την τάση -έστω και υποσυνείδητα- να πραγματοποιούν διαρκώς αναλύσεις κόστους-ωφέλειας, ώστε να μη βγαίνουμε ζημιωμένοι. Ωστόσο, ας μη ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι δεν είναι προϊόντα. 

Οι άνθρωποι δεν κάνουν το καλύτερο σεξ της ζωής τους κάθε μέρα. Βασικά, οι περισσότεροι δεν κάνουν καν σεξ κάθε μέρα, μετά από 3-4 χρόνια σχέσης. Μπορεί μετά από κάποια χρόνια, να μη έχετε την όρεξη να οργανώσετε τόσο συχνά εκπλήξεις κι εκδρομές της τελευταίας στιγμής για τον σύντροφό σας. Ανθρώπινο είναι κάποιες μέρες να μην έχετε ενέργεια για συζητήσεις ή ανθρώπινη επαφή. Όλα αυτά είναι ρεαλιστικά και πρέπει να τα κανονικοποιήσουμε.

Ωστόσο, αν γνωρίζετε ότι στην περίπτωσή σας δε μιλάμε για υγιείς δόσεις ρουτίνας αλλά για quiet quitting, τότε είναι σημαντικό να βρείτε τους λόγους πίσω από αυτήν τη συμπεριφορά. Είτε είστε εσείς αυτός που «σβήνει» αθόρυβα από τη σχέση είτε ο σύντροφός σας, προσπαθήστε να εντοπίσετε από κοινού το «γιατί». Θέλετε να φύγετε αλλά κάτι σας εμποδίζει; Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να αλλάξει ο σύντροφός σας;

Είτε είστε στη θέση του αποδέκτη είτε του quiet quitter, οι ειδικοί προτείνουν να μη πετάτε μεταξύ σας το μπαλάκι σχετικά με το ποιος φταίει. «Μην κουνάτε το δάχτυλο και εξηγήστε στον σύντροφό σας ότι αυτό συμβαίνει σε “εμάς” και όχι σε “μένα”» λέει ο ψυχολόγος, Deepak Kashyap. «Γράψτε σε ένα χαρτί τις προσδοκίες σας vs τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, κατηγοριοποιήστε τις σκέψεις σας σε συναισθήματα και γεγονότα και δείτε τι δεν λειτουργεί. Έχετε αποδείξεις για να στηρίξετε τις σκέψεις σας ή μήπως είναι όλα στο μυαλό σας;»

Στη συνέχεια, αν συνειδητοποιήσετε ότι εξακολουθείτε να φοβάστε να φύγετε ή ότι η σχέσης σας χρειάζεται δουλειά και δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού. Αυτό μπορεί να σας δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι πρέπει να κάνετε, ώστε να «ξαναμπείτε» στη σχέση ή να προχωρήσετε στη ζωή σας, ώστε να βρείτε την αγάπη που σας αξίζει.

«Το να ζεις σε μια σχέση που νιώθεις αποκομμένος ή συναισθηματικά «νεκρός» δεν είναι ωραίο για κανέναν από τους συντρόφους που εμπλέκονται», υπενθυμίζει η Saladino. Το χρωστάτε στον εαυτό σας – και στον σύντροφό σας – να κάνετε τα απαραίτητα βήματα για να καταλάβετε τι συμβαίνει.

Ο εγκέφαλός μας προσαρμόζεται πιο εύκολα στην πραγματικότητα του θανάτου, επειδή υπάρχει ένα κλείσιμο όταν κάποιος πεθαίνει. Το ίδιο συμβαίνει και με τον χωρισμό. Όταν, όμως, κάποιος παραμένει στη σχέση σαν νεκρό άκρο, χωρίς να συνεισφέρει και χωρίς να μας αφήνει, δεν υπάρχει «κλείσιμο». Αυτό ακριβώς είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στο quiet quitting, καθώς τροφοδοτεί την ελπίδα ότι μια μέρα τα πράγματα θα ξαναγίνουν έτσι όπως ήταν κάποτε.