Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο των αναμνήσεων και κάνοντας ένα μικρό rewind, θυμήθηκα ότι και εμένα μου έχουν κάνει ghosting. Κάμποσα χρόνια πριν, έβγαινα με έναν, ας τον πούμε, Γιώργο για ένα τρίμηνο περίπου. Όλα έβαιναν καλώς, βόλτες, παραλία, ποτό ή ποτά κάποιες φορές, συζητήσεις μέχρι το πρωί και η μουσική να μας συνοδεύει κάθε στιγμή. Εδώ ταιριάζει το “too good to be true” και γι’αυτό το παραθέτω. Έρχεται, λοιπόν, η στιγμή που ακυρώνει κανονισμένη έξοδο μία ώρα, με πρόφαση σφάχτη στο στομάχι. Δεν ξέρω τι σουβλιά ήταν αυτή, αλλά μήνυμα δεν ξαναήρθε, ούτε στα δικά μου απάντησε ποτέ. Μην ανησυχείτε, δεν έπαθε κάτι, μία εβδομάδα μετά εθεάθη στην Κολοκοτρώνη και έπινε ποτό… ή ποτά. 

Θα κάτσουμε να σκάσουμε; Όχι. Όλα τα ερωτήματα, άρχισαν να με κατακλύζουν. Τι έκανα λάθος; Γιατί δεν αξίζω μια εξήγηση; Τι μπορούσε να είχε πάει διαφορετικά; Αναπάντητα θα μείνουν, όπως και άλλα ερωτήματα σε τούτη τη ζωή. Κλάψε, πόνεσε, βρίσε, πάρε τηλέφωνο τον φίλο σου, άκου και κάνα καψουροτράγουδο αν είσαι στα πατώματα. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να γίνει εμμονή. Το ghosting εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε stalking, από το συνεχές κοίταγμα στο προφίλ και των stories μέχρι το συνεχές τσεκάρισμα για το αν είναι online. Το αυτομαστίγωμα που κάνουμε στον εαυτό μας, επειδή δεν μπορούμε να αντέξουμε ότι έχουμε αδικηθεί, είναι το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας. Η αναγνώριση πρέπει πρώτα να είναι εσωτερική και να αυτοεπαινόμαστε όταν το αξίζουμε.

Η αποδόχη είναι το πρώτο βήμα στην απόρριψη, γιατί το ghosting είναι μεν ένα φαινόμενο που συμβαίνει στο ίντερνετ, αλλά δεν αλλάζει ότι είναι ένα μέσο απόρριψης και αποκοπής. Νιώθεις ότι έχεις χάσει την φωνή σου και προσπαθείς να βρεις τρόπους για την επανάκτησή της. Πολλές είναι οι φορές που θέλουμε να γράψουμε ένα σεντόνι, ένά μεγάλο μήνυμα δηλαδή, είτε απολογητικά είτε επιθετικά, πιστεύοντας ότι θα πάρουμε εξηγήσεις. Κάπου εκεί ελλοχεύει ο κίνδυνος για μεγαλύτερη απόρριψη και ακόμη μεγαλύτερη συναισθηματική πτώση. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την φωνούλα που τσιρίζει τρέχοντας πάνω κάτω στο κεφάλι μας “δεν έκανα κάτι λάθος” και να της πούμε “αξίζουμε καλύτερα”.

Ποιες είναι οι αιτίες του Ghosting;

Γιατί κάποιος να επιλέγει να εξαφανιστεί, χωρίς να προηγηθεί μία συζήτηση; Η αποφυγή μίας κατάστασης είναι η πιο εύκολη λύση και συνήθως την επιλέγει κάποιος που θέλει να απεμπλακεί από μία καταστάση με τον λιγότερο δυνατό επώδυνο τρόπο για αυτόν. Σε μια νέα γνωριμία που δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη η οικειότητα, δεν υπάρχουν κοινοί φίλοι και δεν υπάρχουν πολλά κοινά πράγματα, υπάρχει η αίσθηση ότι δε διακινδυνεύεται τίποτα. Πολλοί είναι αυτοί που δεν θέλουν οποιοδήποτε δέσιμο, το οποίο βλέπουμε να γίνεται ολοένα και πιο συχνά, με αποτέλεσμα όταν έρχονται στην επιφάνεια η εξωτερίκευση συναισθημάτων ή ζητήματα δέσμευσης, να μην μπορούν να τα διαχειριστούν και να εξαφανίζονται.

Ο φόβος για μία πιθανή απόρριψη, φέρνει πρώτος την απόρριψη. Ο φόβος ενός επικείμενου χωρισμού είναι ένα άγχος που δημιουργει την ανάγκη για αυτοπροστασία.Yπάρχουν περιπτώσεις που το ghosting συμβαίνει όταν διαταράσσεται η ηρεμία του ή επηρεάζεται αρνητικά. Kάποιος, δηλαδή, που θεωρεί ότι κάποια σχέση είναι ζημιογόνα στην ποιότητα της ζωής του, μπορεί να εφαρμόσει την πρακτική του ghosting με σκοπό να προστατέψει την ευημερία και την ψυχική του υγεία. Η απειλή και η παρενόχληση, σε οποιαδήποτε μορφή τους, είναι οι περιπτώσεις μαζί με τις παραπάνω που είναι αποδεκτό και σίγουρα μη κατακριτέο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι 25% των ανθρώπων έχει βιώσει το ghosting έστω και μία φορά στη ζωή του. Όλοι έχουμε ακούσει να συμβαίνει κυριώς σε μία ερωτική κατάσταση, ωστόσο αυτός δεν είναι ο κανόνας, μπορεί να συμβεί σε φιλικές, εργασιακές και οικογενειακές σχέσεις. Αν αισθάνεστε άσχημα, μην ξεχνάτε ότι οι λέξεις ενοχές ή ενσυναίσθηση είναι άγνωστες για αυτόν που κάνει Ghosting, οπότε η συμπόνια και το “πατ πατ” στον ώμο είναι δική σας δουλειά.