Πόσες φορές έχετε ευχηθεί να είχατε την ικανότητα να διαβάζετε τη σκέψη του άλλου; Σε περιπτώσεις όπως της συνθήκης ενός πρώτου ραντεβού ή ενός τσακωμού με κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, σίγουρα αυτή η super-δύναμη θα σας φαινόταν ιδιαίτερα χρήσιμη. Δυστυχώς, η ανάγνωση του μυαλού περιορίζεται μόνο στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ένα καλό παράδειγμα είναι o Professor-X των Χ-Men. Προφανώς, υπάρχουν κι άλλοι super-ήρωες με αυτή την ικανότητα, ωστόσο ο συγκεκριμένος είναι στην κορυφή του είδους. Μην νιώθετε άσχημα! Έχετε κι εσείς μία super-δύναμη, αυτή της ανάγνωσης της γλώσσας του σώματος.

Με τη χρήση της γλώσσας του σώματος και των μη λεκτικών ενδείξεων μπορείτε να “κρυφοκοιτάξετε” μέσα στο μυαλό κάποιου. Όχι δεν πρόκειται δεν αναφερόμαστε σε κάποιο μαγικό κόλπο, αλλά σε μία δεξιότητα που ο καθένας μπορεί να μάθει έχοντας ως εργαλείο εξάσκησης, την παρατήρηση. Όταν βρίσκεστε σε μία παρέα, παρατηρήστε το άτομο που μιλάει και αναρωτηθείτε, αν συνάδουν τα λόγια με τις κινήσεις του σώματος. Η παρατήρηση του βλέμματος και των χεριών θα σας βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσετε τον συνομιλητή σας.

Οι κινήσεις του σώματος μπορεί να αποκαλύψουν αν νιώθουμε άγχος, αμηχανία ή νευρικότητα. Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση του ψεύδους. Όλοι αναγκαζόμαστε να πούμε κάποιες φορές ψέματα είτε από ευγένεια, είτε για να μην πληγώσουμε τα συναισθήματα του συνομιλητή μας. Μπορεί να λέτε στον εργοδότη σας ότι δεν σας πειράζει να μείνετε λίγο παραπάνω στη δουλειά, αλλά σίγουρα το σώμα σας θα διαφωνήσει με κάποιον τρόπο. Αν θα θέλετε κι εσείς να αποκωδικοποιήσετε τα μυστικά της γλώσσας του σώματος, ώστε να μπορείτε να διαβάζετε καλύτερα τους ανθρώπους, έχετε έρθει στο σωστό μέρος.

Αποφυγή οπτικής επαφής

Πολλοί από εσάς ίσως νομίζετε ότι αν κάποιος αποφεύγει να σας κοιτάξει στα μάτια είναι πολύ πιθανό να λέει ψέματα. Λάθος! Έρευνες δείχνουν ότι στην πραγματικότητα δεν είναι αυτός ο τρόπος για να καταλάβετε αν κάποιος λέει ψέματα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nonverbal Behavior διαπίστωσε ότι αυτοί που λένε ψέματα μπορεί σκόπιμα να κάνουν οπτική επαφή, για να φανούν πιο αξιόπιστοι.

Θυμάμαι τον εαυτό μου να στρέφω αλλού το βλέμμα ως μαθήτρια, όταν ο καθηγητής μας εξέταζε κι εγώ ήμουν αδιάβαστη. Στρέφοντας αλλού το βλέμμα ήθελαν να φανώ κουλ και χαλαρή, αλλά στην πραγματικότητα μόνο αυτό δεν ήμουν. Αυτό προφανώς γινόταν αντιληπτό κι εγώ κατέληγα να αυτοσχεδιάζω με τη διπλανή, να τελεί χρέη υποβολέα μήπως και κερδίσουμε κάποιον βαθμό. Όταν είσαστε απροετοίμαστοι, είναι πιθανό να στρέφετε αλλού το βλέμμα σας για να ξεφύγετε από τις συνέπειες, όμως αυτές σύντομα θα σας χτυπήσουν την πόρτα.

Αν κάποιος κοιτάζει αλλού ή αρνείται να έρθει σε οπτική επαφή, είναι πιθανό να μην επιθυμεί να δείτε τα μάτια του και ενδεχομένως να “διαβάσετε” τι αισθάνεται. «Συχνά αυτό σημαίνει ότι το άτομο είναι εσωστρεφές, κλειστό ή ντροπαλό ή προέρχεται από μια κουλτούρα όπου η παρατεταμένη οπτική επαφή δεν είναι κατάλληλη», λέει η Carol Kinsey Goman, συγγραφέας του The Silent Language of Leaders.

Εσκεμμένη οπτική επαφή

Στον αντίποδα, η οπτική επαφή μπορεί να φανερώσει οικειότητα και σύνδεση, όμως αυτά τα ξέρουμε ήδη, γι’ αυτό και δεν θα εστιάσουμε εκεί. Η εσκεμμένη οπτική επαφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κίνηση εξουσίας για να επιβληθεί η κυριαρχία. Η πρόθεση πίσω από αυτή την πράξη είναι να νιώσετε μειονεκτικά και με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσει να σας κατευθύνει προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση που αυτός επιθυμεί.

Είναι πιθανό ο υπευθυνός να σας έχει κοιτάξει έντονα όταν θέλει να τον “υπακούσετε” και το βλέμμα του να μην σας αφήνει το περιθώριο να του πείτε «όχι» σε αυτό που σας ζήτησε να κάνετε. Όσο πιο έντονο το βλέμμα, τόσο πιο μεγάλη ανάγκη έχει να τον υπακούσετε.

Σταυρώνουν τα χέρια 

Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που σταυρώνουν τα χέρια τους από συνήθεια ή επειδή αισθάνονται άνετα με αυτόν τον τρόπο, σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κάτι για να ερμηνεύσετε σε αυτή την κίνηση. Αν ο συνομιλητής σας σταυρώσει τα χέρια αυτό σηματοδοτεί ότι έχει σταματήσει να σας ακούει και δεν έχει κάποια πρόθεση να συνεχίσει τη συζήτηση μαζί σας. Πρόκεται για μία στάση άμυνας που δείχνει ότι το άτομο έχει μπλοκαριστεί. Αυτή τη κίνηση, μπορεί να συνοδεύσει και η αποφυγή οπτικής επαφής που είδαμε πιο πάνω. Αν δείτε το βλέμμα του να έχει απομακρυνθεί από εσάς, μπορεί να νιώθει άβολα ή να υπάρχει το αίσθημα του θυμού.

Αν πάτε σε κάποιο ραντεβού αργοπορημένα, ίσως δείτε το άτομο που σας περιμένει, να στέκεται με σταυρωμένα χέρια. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε επειδή έχει νευριάσει, είτε επειδή μπορεί να βαριέται, είτε επειδή αισθάνεται αμήχανα που στέκεται μόνος. Σε μία τέτοια περίπτωση δεν αρκούν τα σταυρωμένα χέρια για να βγάλετε το συμπέρασμά σας, πρέπει να αναζητήσετε κι άλλα σωματικά σήματα, προκειμένου να καταλήξετε σε κάποιο πόρισμα.

Αλλάζει τον τόνο της φωνής

Αν κάποιος αυξάνει τον τόνο της φωνής του, μπορεί να σημαίνει ότι νιώθει νευρικότητα, αδυναμία, ευαλωτότητα ή φόβο. Οι περισσότεροι που δυναμώνουν τον τόνο της φωνής κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού, νιώθουν κάποιο ή κάποια από τα προαναφερθέντα αισθήματα. Αντίθετα, αν μειωθεί η ένταση του τόνου της φωνής μπορεί ο συνομιλητής σας να θέλει να δώσετε προσοχή σε αυτό που λέει εκείνη τη στιγμή. Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις μπορείτε να ανιχνεύσετε τη σοβαρότητα όχι μόνο στον τόνο, αλλά και στο ύφος του.

Μια φωνή που πέφτει τόσο στο ύψος όσο και στον τόνο -όταν κάποιος μιλάει χαμηλά και απαλά, για παράδειγμα- σηματοδοτεί ότι ο ομιλητής προσπαθεί να μοιραστεί μαζί σας κάτι προσωπικό σημαντικό. Εν αντιθέσει, αν κάποιος υψώνει κατά πολύ τον τόνο της φωνής σας, τότε είναι πιθανό να θέλει να σας επιβληθεί ή να έχει στερέψει από επιχειρήματα. Η φωνή μπορεί να είναι το μοναδικό όπλο που του έχει απομείνει.

Ορατή εφίδρωση

Στα κινούμενα σχέδια, πολύ συχνά βλέπουμε τους αγαπημένους μας ήρωες να ιδρώνουν έντονα σα να ξεσπάει “μπόρα” από το κεφάλι τους. Ο ιδρώτας λειτουργούσε σημειολογικά και μας βοηθούσε να καταλάβουμε ότι λένε ψέματα ή ότι είναι πολύ νευρικοί. Στην πραγματική ζωή σπάνια βλέπουμε κάποιον να παράγει τόσο ιδρώτα. Η έντονη εφίδρωση συνήθως προκαλείται από την εμμηνόπαυση, κατά τη διάρκεια της γυμναστικής και τις πολύ ζεστές ημέρες. Ωστόσο, δεν είναι απίθανο όταν κάποιος είναι νευρικός ή νιώθει άγχος να ιδρώσει, κάποιες σταγόνες θα τις δείτε σίγουρα. Ίσως βιώνει μία κρίση άγχους και ο ιδρώτας είναι ένα σημάδι για να την αναγνωρίσετε.

Γέρνουν το κεφάλι τους

Τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους όταν ακούνε, το ίδιο αποδεικνύεται ότι κάνουν και οι άνθρωποι για τον ίδιο λόγο. Η κλίση του κεφαλιού δείχνει ότι κάποιος ακούει προσεκτικά και προσέχει πραγματικά αυτά που λέτε, εξηγεί η Goman. Αυτό είναι γενικά ένα καλό σημάδι ότι ενδιαφέρεται για όσα λέτε. Πάντα υπάρχει η πιθανότητα της ψύξης, αλλά αυτό θα σας το είχε ανακοινώσει λογικά στην αρχή της συνάντησής σας.

Αγγίζουν τον ώμο σας

Αν κάποιος αγγίξει τον ώμο σας, αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα ή ότι θέλει απλά να σας μιλήσει ή ότι σας θέλει ερωτικά. Βέβαια, τα όρια είναι λεπτά και εύκολα μπορεί να παρεξηγηθεί ένα τέτοιο άγγιγμα. Αν το άγγιγμα στον ώμο πραγματοποιείται χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο, ίσως και να σας θέλει. Ας εξηγήσουμε αυτό που προσπαθούμε να πούμε. Βρίσκεστε σε κάποιον εξωτερικό χώρο που δεν επικρατεί φασαρία και αντί να σας φωνάξει με το όνομά σας, επιλέγει να σας αγγίξει στον ώμο προκειμένου να σας μιλήσει. Αυτό, λοιπόν, μπορεί να σημαίνει ότι ίσως σας γουστάρει. Ειδικά, αν το άγγιγμα συνοδεύεται από κάποιο έντονο βλέμμα, τότε θα σιγουρευτείτε.

Το μη ερωτικό σωματικό άγγιγμα, πραγματοποιείται συνήθως όταν δεν ακούτε, είτε όταν μπορεί να διατρέχετε κάποιο κίνδυνο και το άγγιγμα μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Γλείφουν τα χείλη τους

Αυτό το σήμα του σώματος μπορεί να προκαλέσει σύγχυση! Αν κάποιος κάνει οπτική επαφή μαζί σας και γλείφει τα χείλη του, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τον ελκύετε, άλλωστε αυτό το έχουμε δει να συμβαίνει και σε πολλές ρομαντικές ταινίες. Ωστόσο δεν πρέπει να παραλείψουμε τον ενδεχόμενο να είναι απλά νευρικός. Το δάγκωμα των χειλιών μπορεί να λειτουργήσει -επίσης- ως μέσο καταπολέμησης του στρες.

Αν θέλετε να δείτε τι συμβαίνει πίσω από το γλείψιμο των χειλιών, πρέπει να αναζητήσετε κι άλλα σημάδια. Στραφείτε όχι μόνο προς το βλέμμα, αλλά και στα χέρια. Αν σας κοιτάει επίμονα και χαϊδεύει τα μαλλιά ή τον λαιμό, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πρόκεται για κάποιο ερωτικό κάλεσμα.

Στέκονται στο πλάι σας 

Αν κάποιος δεν καθίσει απέναντί σας, είναι πιθανό να θέλει να αγναντέψει τη θέα ή παρατηρήσει τους περαστικούς που περνάνε σε κοντινή απόσταση από το τραπέζι σας. Όταν κάποιος επιλέγει να σταθεί δίπλα σας, κοιτάζοντας προς την ίδια κατεύθυνση με εσάς, μπορεί να επικοινωνεί την επιθυμία του να κρατήσει την κουβέντα ελαφριά. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να μην ενδιαφέρεται να μιλήσει αυτή τη στιγμή. Σε αυτή περίπτωση πρέπει να δώσετε και λίγο χρόνο στη συζήτηση για να δείτε πως κυλάει. Αν βλέπετε ότι δεν έχει όρεξη, καλό θα ήταν να μην τον πιέσετε.

Βέβαια, υπάρχει και ένα άλλο ενδεχόμενο. Μπορεί να αποφάσισε να καθίσει στο πλάι σας, για να μπορεί να σας αγγίξει και να δημιουργηθεί σεξουαλική ένταση μεταξύ σας. Αυτό είναι ένα σημάδι που δεν πρέπει να αγνήσετε ειδικά αν έχετε ερωτικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένι άτομο.

Δείχνουν τα χέρια τους 

Αν κάποιος τοποθετεί τα ανοιχτά του χέρια στο τραπέζι ή στα πόδια του ή αν κρατάει τα χέρια του με τις παλάμες προς το μέρος σας, προσπαθεί να χτίσει εμπιστοσύνη και σχέση μαζί σας, δείχνοντας μη απειλητικός και ανοιχτός. Αν δείτε κάποιον να ακουμπάει το χέρι στο τραπέζι, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι χαλαρός και νιωθεί οικεία μαζί σας. Η παρατεταμένη χρήση των χεριών είναι -επίσης- δείγμα εκφραστικότητας για κάποιους ανθρώπους.

Ακόμη και αν έχετε μάθει να διαβάζετε τους ανθρώπους, είναι πιθανό να συναντήσετε καταστάσεις κατά τις οποίες τα λόγια ενός ατόμου δεν ταιριάζουν με τη γλώσσα του σώματός του. Τι πρέπει να κάνετε σε μία τέτοια περίπτωση; Η καλύτερη τακτική είναι να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία πριν βγάλει κάποιο πόρισμα. Αν συνδυάσετε ενδείξεις από το περιβάλλον, προσωπικές γνώσεις, εξωτερικά δεδομένα καθώς και όσα επικοινωνεί ο άλλος, θα έχετε καταφέρει να τον αποκρυπτογραφήσετε στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

➸ Με πληροφορίες από το Reader’s Digest.