Οι γάτες είναι περίεργα αλλά και μαγικά πλάσματα. Έχουν μία έμφυτη χάρη και μία τάση στην εξερεύνηση που τις οδηγεί στις πιο παράξενες περιπέτειες.

Κάθε ιδιοκτήτης αιλουροειδούς, ξέρει καλά τις την αγάπη που έχουν οι γάτες για τα χαρτόκουτα. Όσα κρεβάτια και αν έχουν , όσες γωνιές ζεστές για χουχούλιασμα και αν υπάρχουν στο σπίτι, με το που βρουν ένα κουτί, θα κάνουν τα πάντα για να χωθούν μέσα, όσο μικρό και αν είναι.

Τι είναι αυτό όμως που κάνει τα χαρτοκιβώτια ακαταμάχητα;

Αν και δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ειδικοί σε κατοικίδια και επιστήμονες αιλουροειδών έχουν αρχίσει να διεισδύουν στα μυστήρια του μυαλού της γάτας τα τελευταία χρόνια.

Οι γάτες μπορεί να προσελκύονται από χαρτόκουτα για πολλούς λόγους, αλλά μια κοινή εξήγηση είναι ο παράγοντας καινοτομίας. Τα χαρτόκουτα μπορεί να περιέχουν μυρωδιές ή ενδιαφέρουσα υφή για τρίψιμο. «Οι γάτες είναι πολύ ευαίσθητες στις αλλαγές στο σπίτι τους και σε πολλές γάτες αρέσει να ερευνούν οτιδήποτε διαφορετικό», λέει ο Mikel Delgado ειδικός σε γάτες στο Feline Minds.

χαρτόκουτα
Πηγή: Luku Maffin/ Unsplash

Τα χαρτόκουτα παρέχουν ασφάλεια

Υπάρχει επίσης ένας πιο περίπλοκος εξελικτικός λόγος για τον οποίο τα χάρτινα κουτιά είναι σαν ναρκωτικό για το κατοικίδιο ζώο σας:

Παρέχουν μια αίσθηση ασφάλειας από τα αρπακτικά και ένα καλό πλεονέκτημα για να καταδιώξουν πιθανά θηράματα — ή κρεμαστά παιχνίδια στον κόσμο του σπιτιού.  «Οι γάτες είναι και αρπακτικά και θηράματα. Το να κρύβονται σε κάτι σαν χαρτόκουτο μπορεί να τους προστατεύσει από το να εντοπιστούν από το θήραμά τους μέχρι να είναι έτοιμοι να ορμήσουν», λέει η Katherine Pankratz, πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο κτηνίατρος.

Τα χαρτόκουτα λειτουργούν σαν μόνωση

Πολλές γάτες μισούν τον κρύο καιρό παρά το βαρύ τρίχωμα τους και απολαμβάνουν το μονωτικό αποτέλεσμα των χαρτόκουτων. Το εσωτερικό ενός κουτιού από χαρτόνι κάνει εξαιρετική δουλειά στο να διατηρεί τη φυσική θερμότητα του σώματος της γάτας, επιτρέποντάς της να διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία όσο κοιμάται που είναι πιο κοντά σε αυτό που αισθάνεται ότι είναι ιδανική.

Είναι τέλεια για να ξύνουν τα νύχια τους

Ένας άλλος λόγος που στις γάτες φαίνεται να αρέσει το χαρτόνι ακόμα και όταν δεν μπορούν να κρυφτούν μέσα σε αυτό είναι ότι η μαλακή αλλά ανθεκτική επιφάνεια είναι ιδανική για ξύσιμο. Στην πραγματικότητα, πολλά παιχνίδια ξυσίματος του εμπορίου χρησιμοποιούν ήδη χαρτόνι και δεν είναι δύσκολο να σχεδιάσετε ένα. Οι γάτες μπορούν επίσης να βυθίσουν τα δόντια τους στο ελαφρύ χαρτόνι χωρίς να ανησυχούν ότι θα τις τραυματίσουν και μπορεί να τις βοηθήσει να διατηρηθούν καθαρά.

Μες τα χαρτόκουτα μειώνεται τα επίπεδα στρες

Παραδόξως, υπάρχουν ορισμένα επιστημονικά δεδομένα για γάτες και κουτιά. Μια μελέτη του 2014 παρατηρεί τι συμβαίνει όταν δίνεται σε γάτες κουτιά για να κρυφτούν. Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι γάτες που έλαβαν τα κουτιά ήταν λιγότερο αγχωμένες από αυτές που δεν είχαν, επιβεβαιώνοντας ότι τους παρέχουν κάποια αίσθηση μείωσης του στρες σε νέα περιβάλλοντα.

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην ψυχολογία της γάτας το στρες. Ειδικά όταν μια γάτα βρίσκεται σε ένα καινούριο περιβάλλον, βιώνει έντονο στρες. Ε λοιπόν μια έρευνα έδειξε ότι για μια γάτα που πρώτη φορά εισέρχεται σε ένα περιβάλλον  η ύπαρξη ένος χαρτόκουτου μέσα στο οποίο η γάτα μπορεί να κρυφτεί, να βρει καταφύγιο, αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο για να ανακουφιστεί το στρες της και να μπορέσει πιο εύκολα να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον

Μία πιο πρόσφατη μελέτη, εξέτασε την εμμονή της γάτας με το κλειστό, τετράγωνο σχήμα αντικειμένων όπως χαρτόκουτα, καλάθια ρούχων και απλά περιγράμματα στο πάτωμα. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι οι γάτες έχουν «ευαισθησία στην ψευδαίσθηση του περιγράμματος», που σημαίνει ότι αντιλαμβάνονται περιγράμματα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Στα πειράματα, οι γάτες κάθονταν σε μια ψευδαίσθηση τετράγωνου σχήματος, γνωστή ως τετράγωνο Kanizsa, εξίσου συχνά με ένα πραγματικό τετράγωνο.

Ενώ η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι γάτες, σε κάποιο εξελικτικό επίπεδο, έλκονται από το να κάθονται σε κουτιά, δεν προτείνει να εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτή η συμπεριφορά.

«Η μελέτη μου απλώς εκμεταλλεύτηκε την έλξη των γατών να κάθονται σε κλειστούς χώρους και δεν φώτισε πραγματικά γιατί το κάνουν», η Gabriella E. Smith, υποψήφια διδάκτωρ Ερευνητικού Ινστιτούτο Messerli.

 

Πηγή: Inverse