Η Ελληνο-Ιταλίδα Blondie, (επίσημο όνομα Airzeppeline Delia) ένας Παλαιός Αγγλικός Ποιμενικός (Old English Sheepdog, OES) ή αλλιώς Bobtail, έγραψε ιστορία μπαίνοντας στους 2 νικητές της μεγαλύτερης έκθεσης μορφολογίας του πλανήτη, το Crufts στο Μπέρμινγκχαμ της Αγγλίας. Πρώτη φορά, ένας σκύλος ελληνικής καταγωγής και εκτροφής καταφέρνει να κερδίσει παρόμοια διάκριση στην ιστορικότερη -από το 1891- διεθνή έκθεση και να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 25.000 καταπληκτικούς σκύλους από όλο τον κόσμο.

Μιλήσαμε με τη Λουίζα Κατσαχνιά, ιδιοκτήτρια της Blondie, για τη σχέση με τα σκυλιά, τη συμβίωση μαζί τους, τη διαδρομή μέχρι το Crufts και την επιτυχία της.

– Πώς και ασχολείστε με αυτή την ράτσα;
Είχαμε πάντα σκύλους ως κατοικίδια, αλλά σκεφτήκαμε να αποκτήσουμε Παλαιό Αγγλικό Ποιμενικό (OES) πριν από περίπου 10 χρόνια. Ψάχνοντας, βρήκαμε τότε το καλύτερο εκτροφέα OES στον κόσμο, τον Νικόλα Κανάλες, έναν Ελληνα διεθνή γκουρού της κυνοφιλίας, που ζει μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Για να πάρουμε το πρώτο σκύλο ήταν σα να περνούσαμε το πιο απαιτητικό επαγγελματικό interview. Αργότερα, μάθαμε ότι πριν δεχθεί να μας δώσει ένα κουτάβι, είχε κάνει την έρευνα του με συστάσεις από γνωστούς και φίλους για το πως θα προσέχαμε τα σκυλιά μας. Αν θα μας έδινε ο Νικόλας ενα κουτάβι, δεν ήτανε θέμα χρημάτων, αλλά εμπιστοσύνης. Αφού περάσαμε “το τεστ”, μας έδωσε ένα καταπληκτικό αρσενικό, που τον βγάλαμε Iggy από τον Iggy Pop. Το πλήρες όνομά του είναι Ch. Aryakas Timon (IT. GRC. Ch. AirZeppeline Amadeus X GRC. Ch. Aryakas Meropee). Κοιτώντας πίσω, δεν είχαμε πραγματικά καμιά ιδέα για το πόσο όμορφα θα άλλαζα η ζωή μας για πάντα. Η αγάπη μας για τον Iggy ήταν στιγμιαία, γιατί γνωρίσαμε ένα υπέροχο στοργικό και όμορφο πλάσμα με την πιο εντυπωσιακή συναισθηματική νοημοσύνη. Αναπόφευκτα, αγαπήσαμε όχι μόνο τον Iggy αλλά όλη την φυλή των OES και ένα χρόνο αργότερα αποκτήσαμε και το δεύτερο μας σκυλί, την Blondie – Ch. AirZeppeline Delia (Multi BIS/BISS, Int. ITA, NZ SPR CH Shaggybark American LOVER of Aryakas at Snodragon x GRC CH. Aryakas FOTINI) χωρίς φυσικά να φανταζόμαστε ότι θα γινόταν από τα πιο διάσημα σκυλιά στον κόσμο. Σήμερα έχουμε τρεις φανταστικούς σκύλους με το νεότερο, τον DEVO να είναι μόλις επτά μηνών. Είναι τεράστια η αλλαγή που ήρθε στη ζωή μας από τον Νικόλα Κανάλες και τον Matteo Autolitano που είναι πλέον στενοί φίλοι αν όχι οικογένεια. Όχι μόνο μας έδωσαν τους φανταστικούς αυτούς σκύλους, αλλά μας έμαθαν τι σημαίνει αληθινή και υπεύθυνη κυνοφιλία, δηλαδή την αγάπη για ευτυχισμένα και υγιή σκυλιά. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πόσο μεγάλη προσπάθεια, δουλειά, μελέτη, αγάπη και πάθος χρειάζονται για εκτροφή σκύλων τέτοιου χαρακτήρα και τόσης ομορφιάς.

– Καθαρόαιμα ή ημίαιμα ;
Υπάρχουν λόγοι για να αγαπάς και να βοηθάς και τα καθαρόαιμα και τα ημίαιμα. Οι σκύλοι αποφάσισαν πριν από χιλιάδες χρόνια να έρθουν κοντά και να ζήσουν αρμονικά με τον άνθρωπο. Δημιουργήθηκαν ιδιότητες και ικανότητες σε φυλές σκύλων που έδωσαν στον άνθρωπο σημαντική βοήθεια για την επιβίωσή του. Η διατήρηση ορισμένων σπάνιων φυλών είναι υποχρέωση του ανθρώπου. Διαφορετικές φυλές συμβιώνουν και βοήθησαν και τον άνθρωπο στην κτηνοτροφία, στο κυνήγι, στην ψυχολογική στήριξη, στην καθοδήγηση, στην διάσωση ή και απλά στην πραγματική και ανιδιοτελή συντροφιά. Επομένως το δίλημμα καθαρόαιμα ή ημίαιμα δεν έχει κανένα νόημα. Δεν «έχεις σκυλιά», συμβιώνεις με σκύλους. Θέλεις να αποκτήσεις γνώσεις, να ακολουθήσεις σωστές διαδικασίες να δίνεις την σωστή διατροφή και την κατάλληλη φροντίδα ώστε να είναι οι σκύλοι υγιείς κι ευτυχισμένοι. Ταυτόχρονα, όμως, νιώθεις κι έναν πραγματικό θαυμασμό για το χαρακτήρα του, την καλοσύνη του, την ευαισθησία τους, την συμπεριφορά τους και την ομορφιά τους. Μετά, όλο αυτό γίνεται πάθος και ατελείωτη αγάπη που άμα τα κολλήσεις δε σου φεύγουν ποτέ. Αυτή η συμβίωση σε μαθαίνει να αγαπάς και να καταλαβαίνεις πραγματικά όλα τα ζώα είτε καθαρόαιμα είτε ημίαιμα ή αδέσποτα. Εμείς τα αγαπάμε το ίδιο όλα. Μέχρι και δύο όμορφες αδέσποτες γατούλες έχουμε υιοθετήσει πια.

Η Λουίζα Κατσαχνιά και ο Νικόλας Κανάλες με την Blondie

– Πώς είναι η συμβίωση με τρεις Παλαιούς Αγγλικούς Ποιμενικούς;
Kάνουμε όσο πιο πολλά μπορούμε μαζί. Το χειμώνα μένουμε στα νότια προάστια της Αθήνας και το καλοκαίρι στη Φολέγανδρο. Εκεί ζουν πραγματικές διακοπές. Κάνουν μπάνιο στη θάλασσα μαζί μας σαν μικρά παιδιά, τρελαίνονται για βουτιές και για βόλτες με ένα φουσκωτό σε ήρεμες παραλίες, και το βράδυ είναι μαζί μας στα σοκάκια και μπαράκια στη χώρα. Και έχουν γίνει οι μασκότ του νησιού γιατί όλοι έρχονται να τα δουν και να φωτογραφηθούν μαζί τους. Αυτά τα σκυλιά έχουνε μοναδική ενσυναίσθηση και καταλαβαίνουν τα πάντα, τις χαρές και τις λύπες, και τα ζουν μαζί σου. Είναι χαρούμενα και παιχνιδιάρικα αλλά και εξαιρετικά στην κατανόηση και την στήριξη των ανθρώπων. Η ευτυχισμένη ζωή τους έρχεται πολύ πιο πριν από τις επιτυχίες στους διαγωνισμούς και στις εκθέσεις. Μια ισορροπημένη ζωή ένα υγιές σώμα και πνεύμα κάνουν το σκύλο να είναι όμορφος κι ευτυχισμένος σαν ένα πραγματικό μέλος της οικογένειας πρώτα, και μετά και μόνο μετά, αν τύχει, σαν ένας διεθνής πρωταθλητής.

Τα τρία Bobtail της οικογένειας

– Τι το ιδιαίτερο έχει η Blondie;
Η Blondie είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό πλάσμα. Είναι τρομερά έξυπνη με πολλή αυτοπεποίθηση αλλά είναι και πολύ τρυφερή και προστατευτική ως προς τα άλλα ζώα και τους ανθρώπους. Από κουτάβι είχε την ικανότητα να καταλαβαίνει και να αποκωδικοποιεί κάθε κατάσταση σε κάθε διαφορετικό περιβάλλον. Ξέρει πραγματικά πότε οι άλλοι βασίζονται σε αυτήν και πότε να εμπιστευτεί άλλους όταν το χρειάζονται αλλά και το αξίζουν. Ό,τι κάνει, το κάνει με προσήλωση, υπευθυνότητα και περηφάνια. Είναι χαρούμενη, cool, αλλά και γεννημένη νικήτρια. Αν και δεν είχε λάβει μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς πριν το Crufts, ξέρει καλά ενστικτωδώς πώς να ανταποκριθεί σε πρωτόγνωρες καταστάσεις όπως ένας διαγωνισμός με 5000 θεατές και 25.000 άλλα σκυλιά.

Οι νικητές με τους κριτές στο Crufts.

– Πώς ήρθε η μεγάλη επιτυχία της Blondie;
Κολλήσαμε ξαφνικά το μικρόβιο των εκθέσεων από το Νικόλα και τον Ματέο όταν τους παρακολουθήσαμε να δείχνουν πριν από 10 περίπου χρόνια ένα καταπληκτικό σκυλί τους σε μία έκθεση. Πιο πολύ για την παρέα στην αρχή αρχίσαμε να συμμετέχουμε με τους δικούς μας σκύλους σε εκθέσεις στην Ελλάδα και σιγά-σιγά στο εξωτερικό. Κερδίσαμε αρκετές και σημαντικές διακρίσεις και νίκες αλλά ποτέ δεν φανταζόμασταν αυτό που θα ζούσαμε στο Crufts. Γι’ αυτό και όταν ο Νικόλας μας πρότεινε να πάμε στο Crufts είπα αμέσως ναι, γιατί ήθελα να ζήσω αυτή την εμπειρία έστω μια φορά στη ζωή μου. Ξέραμε ότι η Blondie ήταν εξαιρετικό σκυλί αλλά οποιαδήποτε, έστω και μικρή διάκριση στο Crufts ήταν πολύ μακρινή πιθανότητα. Εκεί λαμβάνουν μέρος οι καλύτεροι σκύλοι, από μεγάλα εκτροφεία από όλο τον κόσμο ενώ εμείς θεωρούμε ακόμα τον εαυτό μας ερασιτέχνη. Ευτυχώς είχαμε την βοήθεια του Νικόλα και του Ματέο αλλά και πάλι, είχαμε πολύ λίγο χρόνο για να προετοιμαστούμε και να δοκιμάσουμε την τεχνική παρουσίασης “free handling” που ήταν τελικά αυτή που έκανε και την μεγάλη διαφορά στην έκθεση. Μετά ζήσαμε την μεγάλη αποκάλυψη! Ο Ματέο έδειξε την Blondie με έναν απίστευτα τέλειο συγχρονισμό. H Blondie είχε πλήρη συναίσθηση του τι συνέβαινε και η κίνηση της -σε σχέση με τα πρότυπα της φυλής της- στον στίβο και ο τρόπος που παρουσιαζόταν μπροστά στους κριτές ήταν πραγματικά εντυπωσιακός. Πρώτα η Blondie κατάφερε να κερδίσει τα σκυλιά της δικής της ράτσας, μετά τους νικητές των άλλων Ποιμενικών φυλών, και στη συνέχεια να αντιμετωπίσει όλους τους νικητές των άλλων κατηγοριών. Αυτή η απίστευτη διάκριση ήτανε μία μεγάλη έκπληξη και χαρά για εμάς. Στην Αγγλία οι αγώνες αυτοί μεταδίδονταν ζωντανά στο Channel Four και η Βlondie ήταν φωτογραφία σε όλα τα site και τις εφημερίδες σε πολλές χώρες. Στο γυρισμό μας σταματούσαν ακόμη και σε βενζινάδικα για φωτογραφίες γιατί αναγνωρίζανε την Blondie και εγώ είχα ένα χαζό χαμόγελο ευτυχίας στο πρόσωπο για μέρες…

– Υπάρχει “συνταγή επιτυχίας”;
Η μόνη συνταγή είναι η αληθινή αγάπη και η ευγνωμοσύνη για τους σκύλους. Αγαπάμε τα σκυλιά μας τόσο πολύ που το μόνο που θέλουμε είναι να είναι πάντα υγιή και ευτυχισμένα. Αυτό είναι που κάνει πραγματικά τη διαφορά, ακόμη και για τη νίκη στο Crufts. Ακόμη και το βούρτσισμα και η περιποίηση πρέπει να γίνονται με αγάπη. Μετά το κολύμπι, ή το παιχνίδι, περιμένουν με μεγάλη ευχαρίστηση το πλύσιμο το βούρτσισμα και το στέγνωμα. Για όσους αναρωτιούνται αν είναι δύσκολο να τα κάνεις όλα αυτά, λέω ότι η σύνδεση που νιώθεις σε αυτές τις στιγμές με αυτά τα υπέροχα ζώα αξίζει περισσότερο από όλα τα Crufts του κόσμου.

Η Blondie στη Φολέγανδρο.

Οι Παλαιοί Αγγλικοί Ποιμενικοί της Λουίζας Κατσαχνιά έχουν το δικό τους Instagram με στιγμές από τη καθημερινότητά τους, music videos και fan τον Iggy Pop! Αυτό είναι μόνο ένα από τα βίντεο που αυτά τα φανταστικά σκυλιά τρέχουν χαρούμενα και απολαμβάνουν το παιχνίδι.