Ανησυχήσατε ποτέ αν το παιχνίδι μεταξύ των γατών σας γίνεται πολύ σκληρό; Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports εξέτασε το παιχνίδι και τους καβγάδες μεταξύ τους.

Στόχος τους ήταν να χρησιμοποιήσουν απλές συμπεριφορές που μπορεί να παρατηρήσει ο καθένας για να βρουν τι είναι παιχνίδι και τι μπορεί να οδηγήσει σε γατο-καυγάδες.

Κατηγοριοποίηση των καυγάδων

Η μελέτη, με επικεφαλής τη Noema Gajdoš-Kmecová από το Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής και Φαρμακευτικής της Σλοβακίας και από το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέλυσε 105 βίντεο με αλληλεπιδράσεις μεταξύ 210 γατών.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα “ηθογράφημα” – έναν κατάλογο συγκεκριμένων συμπεριφορών που χρησιμοποιείται στη μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων. Αυτές κατατάχθηκαν σε έξι ομάδες:

  • Αδράνεια: το κεφάλι και το σώμα ακίνητα και σε συγκεκριμένη θέση, για παράδειγμα σκύψιμο
  • Πάλη: γάτες σε σωματική επαφή με κινήσεις πάλης
  • Κυνηγητό: μια γάτα τρέχει καταδιώκοντας μια άλλη (η άλλη γάτα τρέχει μακριά)
  • Άλλες διαδραστικές δραστηριότητες: περιποίηση σε μια άλλη γάτα
  • Μη διαδραστική: προσωπική φροντίδα
  • Φωνή: γρύλισμα, νιαούρισμα

Κάθε βίντεο αναλύθηκε για να προσδιοριστεί ποια από αυτές τις συμπεριφορές έδειξε η κάθε γάτα. Στη συνέχεια, κάθε αλληλεπίδραση αναλύθηκε στατιστικά για να διαπιστωθεί ποιες συμπεριφορές εμφανίζονταν μαζί σε ομάδες.

Από αυτό, οι ερευνητές διαχώρισαν τα βίντεο σε τρεις κατηγορίες αλληλεπιδράσεων/συμπεριφορών.

  • Παιχνιδιάρικη: περιλάμβανε το 40% των γατών από τα βίντεο και αφορούσε πάλη με έλλειψη φωνής
  • Αγωνιστική: είναι οποιεσδήποτε κοινωνικές συμπεριφορές που περιλαμβάνουν απειλή, επιθετικότητα και υποταγή. Οι γάτες (το 32%) σε αυτή την ομάδα φωνάζουν και είχαν επαναλαμβανόμενες περιόδους αδράνειας
  • Ενδιάμεση: αυτή η ομάδα περιελάμβανε το 28% των γατών και σχετιζόταν περισσότερο με την ομάδα των παιχνιδιάρικων από ό,τι με την ομάδα των αγωνιστικών. Οι γάτες αυτής της ομάδας αλληλεπιδρούσαν για παρατεταμένες περιόδους με παύσεις στο ενδιάμεσο.

Τι σας λέει αυτό για το παιχνίδι των γατών σας;

Αν οι γάτες σας παλεύουν, το πιθανότερο είναι ότι παίζουν. Όταν υπάρχουν αρκετές γάτες σε ένα σπίτι, τείνουν να αποφεύγουν τη σωματική επαφή. Σε περίπτωση έντασης θα χρησιμοποιήσουν επιθετικούς ή αμυντικούς ελιγμούς που δεν περιλαμβάνουν εκτεταμένη άμεση επαφή, όπως το χαστούκι.

Εάν οι γάτες σας φωνάζουν και κυνηγούν ανάμεσα σε περιόδους αδράνειας, το πιθανότερο είναι να τσακώνονται. Η φωνητική έκφραση είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ένδειξη για μια επιθετική και όχι παιχνιδιάρικη αλληλεπίδραση.

Το κυνηγητό είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά αν είναι αμοιβαίο, αλλά αν η μία γάτα κυνηγάει ή η μία γάτα τρέχει μακριά, αυτό ίσως φωτογραφίζει έναν καυγά.

Επίσης, οι συγγραφείς παρατήρησαν συχνά διαλείμματα στην αλληλεπίδραση, τα οποία μπορεί να επιτρέπουν στις γάτες να επανεκτιμούν το ενδιαφέρον του συντρόφου/αντιπάλου τους για “παιχνίδι” και να αποφεύγουν την κλιμάκωση στην επιθετικότητα.

Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που εφαρμόζει μια επιστημονική προσέγγιση σε συμπεριφορές γάτας που μπορεί να αναγνωρίσει ο καθένας, περιγράφοντας τρεις τύπους αλληλεπιδράσεων που βοηθούν στην αναγνώριση μεταξύ παιχνιδιού και καβγάδων.