Η ηθική πυξίδα και η μητρική διαίσθηση της Μαρτζ είναι, συνήθως, πολύ πιο αξιόπιστες από εκείνες του συζύγου της, αλλά ακόμα και η μητέρα των Simpsons κάνει λάθη.

Η επαγγελματίας νοικοκυρά έχει γαϊδουρινή υπομονή με την ανάρμοστη συμπεριφορά των ανδρών της οικογένειάς της εδώ και 35 σεζόν. Σπάνια η Μαρτζ παραπονιέται για τη ζωή της. Στους Simpsons, η Μαρτζ είναι, τις περισσότερες φορές, η de facto φωνή της λογικής και της συλλογικής συνείδησης της οικογένειάς της, και, χωρίς αυτήν, ολόκληρο το σπίτι καταρρέει – όπως αποδεικνύεται από εκείνα τα επεισόδια των Simpsons όπου η Μαρτζ είτε μπαίνει στη φυλακή, ή βρίσκει δουλειά, ή κάνει οτιδήποτε που την αποσπά από τα οικιακά της καθήκοντα, με αποτέλεσμα η οικογένειά της να βυθίζεται στο απόλυτο χάος.

Simpsons

Ωστόσο, παρ’ όλες τις γονεϊκές της δεξιότητες και τα σοφά λόγια της, η Μαρτζ μερικές φορές αστόχησε τόσο άσχημα που οδήγησε τη Λίζα να πετάξει 12 εκατομμύρια δολάρια επειδή ο κύριος Μπερνς έφτιαξε κιμά από μερικά ψάρια. Ακολουθούν οι χειρότερες γονικές συμβουλές της Μαρτζ στην ιστορία των Simpsons, ξεκινώντας από…

Να λέει στη Λίζα «κάνε ό,τι σου λέει η συνείδησή σου»

Υπό άλλες συνθήκες, αυτή είναι μια θαυμάσια συμβουλή για μια μητέρα που μεγαλώνει ένα ηθικά ευυπόληπτο – και όχι εντελώς «καμένο» – μεσαίο παιδί. Ωστόσο, η συνείδηση της Λίζα της είπε να απορρίψει μια επιταγή 12 εκατομμυρίων δολαρίων που θα της άλλαζε τη ζωή ως αντάλλαγμα για τις συμβουλές της για τη δημιουργία ενός εργοστασίου ανακύκλωσης που ενέπνευσε το τελευταίο επιχειρηματικό σχέδιο του κ. Μπερνς στο επεισόδιο «Ο γέρος και η Λίζα», το οποίο παραλίγο να σκοτώσει τον πατέρα της (ο Χόμερ παθαίνει τέσσερις ταυτόχρονες καρδιακές προσβολές με τη σκέψη ότι απέρριψε 12.000 δολάρια) και σχεδόν εξασφάλιζε ότι ο πιο μοχθηρός μεγιστάνας του Σπρίνγκφιλντ θα χρησιμοποιούσε τα χρήματα αυτά για να φτιάξει κάτι ακόμα πιο φρικτό από ένα εργοστάσιο κοπριάς. Μια εταιρεία που θα παρασκεύαζε ψαροκροκέτες.

Μάλλον οι Simpsons θα πρέπει να βρουν κάποιον άλλο τρόπο για να βγάλουν 12.000 δολάρια.

Ωστόσο, η σταθερά γκρινιάρικη συνείδηση της Λίζα της είπε να απορρίψει μια επιταγή 12 εκατομμυρίων δολαρίων που θα της άλλαζε τη ζωή για τον μικρό της ρόλο στην έμπνευση του τελευταίου επιχειρηματικού σχεδίου του κ. Μπερνς στο «Ο γέρος και η Λίζα», το οποίο παραλίγο να σκοτώσει τον πατέρα της ίδιας της Λίζα και σχεδόν εξασφάλιζε ότι ο πιο μοχθηρός μεγιστάνας του Σπρίνγκφιλντ θα χρησιμοποιούσε τα χρήματα αυτά για να φτιάξει κάτι ακόμα πιο φρικτό από ένα εργοστάσιο κοπριάς για μια εταιρεία παρασκευής ψαροκροκέτας.

«Κορίτσια, Λίζα. Τα αγόρια φιλάνε κορίτσια»

Έχω όλη την καλή διάθεση να το αποδώσω αυτό στην ετεροκανονικότητα της περιόδου των μέσων της δεκαετίας του ’90 και στην εμφανώς λανθασμένη εκτίμηση της Μαρτζ για την σεξουαλικότητα του Γκορ Βιντάλ και όχι σε κάποια ομοφοβική παρόρμηση, αλλά, μεταξύ μας, η Μαρτζ δεν θα μπορούσε να έχει κάνει μεγαλύτερο ατόπημα. Εδώ και δεκαετίες, οι σεναριογράφοι των Simpsons αφήνουν υπονοούμενα ότι η σεξουαλικότητα της Λίζα που δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί θα μπορούσε να ήταν ρευστή, και, το 2022, ο θρύλος των Simpsons, ο παραγωγός του σόου και το πρώτο μέλος του σεναριογραφικού team, Αλ Τζιν συμφώνησε ότι, όταν η μικρή Λίζα ενηλικιωθεί, πιθανόν να κάνει coming out ως queer.

Οπότε, όχι, Μαρτζ, δεν φιλούν όλα τα αγόρια κορίτσια και δεν φιλούν όλα τα κορίτσια αγόρια – εκτός αν ο Νέλσον φοράει αυτό το πουλόβερ.

« Στόχευσε χαμηλά. Στόχευσε τόσο χαμηλά, που κανείς δεν θα νοιάζεται αν θα πετύχεις»

Όπως κάθε μητέρα που έχει επιχειρήσει με κάθε τρόπο να παρηγορήσει την καταθλιπτική κόρη της, έτσι και η Μαρτζ είναι προϊόν της ανατροφής της μητέρας της και αυτή η μαζικά λανθασμένη «συμβουλή» στο κλασικό « Γκρινιάρα Λίζα» της πρώτης σεζόν μας κάνει να αισθανόμαστε θλίψη για την παιδική ηλικία της Μαρτζ.

Και, προς τιμήν της Μαρτζ, στο τέλος του επεισοδίου καταλήγει να παίρνει πίσω τη συμβουλή της μητέρας της.

Επίσης, η ατάκα «Πάρε όλα τα άσχημα συναισθήματά σου και σπρώξε τα προς τα κάτω. Εντελώς μέχρι κάτω. Πιο κλατω κι από τα γόνατά σου μέχρι να σχεδόν περπατάς πάνω τους!» είναι ουσιαστικά προάγγελος για το τι θα συμβεί στον ψυχισμό της Μαρτζ δύο σεζόν αργότερα στο “Homer Alone”, όσο η ίδια κρύβει τα συναισθήματά της κάτω από το χαλάκι, όπως ακριβώς συμβούλευσε την Λίζα.

Δύο σεζόν αργότερα λοιπόν η μητέρα των Simpsons αγχωμένη από τις δουλειές του σπιτιού και τις δουλειές της οικογένειάς της, καταρρέει από νευρικό κλονισμό, όταν η Μάγκι σπάει κατά λάθος το μπιμπερό της, σκορπίζοντας γάλα παντού, και μπλοκάρει την κυκλοφορία παρκάροντας το αυτοκίνητό της και στις δύο λωρίδες μιας γέφυρας. Όταν η αστυνομία δεν μπορεί να την πείσει να μετακινηθεί, ο Χόμερ την πείθει να παραδοθεί και εκείνη συλλαμβάνεται. Καθώς οι γυναίκες της πόλης συμπάσχουν με την κατάσταση της Μαρτζ, ο δήμαρχος Κουίμπι διατάζει την απελευθέρωσή της παρά τις αντιρρήσεις του αρχηγού Γουίγκαμ. Τότε η Μαρτζ αποφασίζει να πάει μόνη της διακοπές σε ένα σπα που ονομάζεται Rancho Relaxo. Αφήνει τον Μπαρτ και τη Λίζα με την Πάτι και τη Σέλμα- επειδή η Μάγκι φοβάται την Πάτι και τη Σέλμα, καταλήγει να μείνει στο σπίτι με τον Χόμερ. Η Μαρτζ απολαμβάνει την πολυπόθητη ξεκούρασή της, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη ζωή χωρίς αυτήν. Ο Χόμερ νιώθει μοναξιά και αδυνατεί να φροντίσει τη Μάγκι. Ο Μπαρτ και η Λίζα αντιπαθούν τη συγκατοίκηση με την Πάτι και τη Σέλμα επειδή ροχαλίζουν δυνατά, βλέπουν MacGyver και Divorce Court, ενώ η Μάγκι αναστατωμένη από την απουσία της μητέρας της, φεύγει από το σπίτι για να βρει τη Μαρτζ. Με άλλα λόγια, επέρχεται το απόλυτο χάος.

Για κάποιο λόγο, νιώθω ότι οι συμβουλές που θα δώσει η Λίζα για την αναπόφευκτη πρώτη κατάθλιψη της κόρης της θα είναι πολύ πιο χρήσιμες.