Είναι γνωστό πως η ποιότητα της διατροφής μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας, όμως οι ώρες που επιλέγουμε να λάβουμε τα γεύματά μας είναι επίσης σημαντικές.

Δείτε παρακάτω τι ώρα πρέπει να τρώμε πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, σύμφωνα με το Healthstat.gr.

Τι ώρα πρέπει να τρώμε πρωινό

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Telaviv δείχνει ότι ο οργανισμός μεταβολίζει καλύτερα το πρώτο γεύμα της ημέρας πριν από τις 9:30 π.μ., οπότε αν κάποιος ξυπνάει αργά, είναι καλύτερο να μην περιμένει πολύ για να φάει πρωινό.

Ομοίως, συνιστάται να μην καταναλώνεται αυτό το πρώτο γεύμα μετά τις 10:00 π.μ., διότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, για παράδειγμα, η ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, είναι υψηλότερη το πρωί. Επομένως, όταν κάποιος τρώει νωρίς το πρωί, δημιουργεί ένα φορτίο σακχάρου και ενέργειας για το υπόλοιπο της ημέρας.

Τι ώρα πρέπει να τρώμε μεσημεριανό

Από την άλλη πλευρά, μια μελέτη που διεξήχθη από τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και της Μούρθια και δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity, δείχνει ότι η κατανάλωση φαγητού την ώρα του μεσημεριανού γεύματος επηρεάζει το βιολογικό ρολόι και ευνοεί προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία.

Στην έρευνα αυτή διαπιστώνεται ότι η κατανάλωση φαγητού αργότερα από τις 15:00 εμποδίζει επίσης την απώλεια βάρους. Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι η ιδανική ώρα για μεσημεριανό γεύμα είναι μεταξύ 12:30 και 13:30.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Mejor con Salud, η διαφορά των ωρών μεταξύ μεσημεριανού γεύματος και πρωινού πρέπει να είναι μεταξύ τεσσάρων και πέντε. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, η σύσταση είναι να συμπεριλάβετε ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η υπερβολική πείνα κατά το μεσημεριανό γεύμα, το οποίο, σύμφωνα με μελέτες, πρέπει να είναι ελαφρύτερο από το πρωινό, καθώς ο μεταβολισμός εκείνη την ώρα δεν βρίσκεται στην κορύφωσή του όπως το πρωί.

Τι ώρα πρέπει να τρώμε βραδινό

Όσον αφορά το δείπνο, είναι προτιμότερο να το απολαύσετε μεταξύ 18:00 και 18:30. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το πότε το άτομο πέφτει για ύπνο. Ιδανικά, αυτό το τελευταίο γεύμα της ημέρας θα πρέπει να καταναλώνεται τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της πέψης.

Μια δημοσίευση στο International Journal of Obesity αναφέρει ότι η ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα γίνεται πιο αργή τη νύχτα και αυτό εξηγεί γιατί οι άνθρωποι που εργάζονται τη νύχτα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάρουν βάρος ή να υποφέρουν από ασθένειες όπως ο διαβήτης.

Οι ειδικοί λένε ότι οι καλύτερες τροφές για το βραδινό περιλαμβάνουν ψάρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς και γαλοπούλα, τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα ενός αμινοξέος που ονομάζεται τρυπτοφάνη, το οποίο βοηθά στην έκκριση σεροτονίνης και μελατονίνης, οι οποίες είναι χαλαρωτικές και υπνωτικές και μετατρέπουν τα λιπαρά οξέα σε ενέργεια.

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

➳ Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στο iEidiseis.gr