Θέλετε να ζήσετε μία ζωή με όσο το δυνατόν πιο υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης; Οι επιστήμονες σάς καλούν να επιλέξτε μια εκ των παρακάτω τριών δραστηριοτήτων προκειμένου να ζήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια; τένις, τρέξιμο ή περπάτημα. 

Όλες αυτές οι δραστηριότητες φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, καθώς και ενός θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε προ ημερών στο περιοδικό JAMA Network Open, σύμφωνα με το CNN.

Η μελέτη αυτή από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, αναλύει τις απαντήσεις 272.000 ατόμων, ηλικιών μεταξύ 59 και 82 ετών, σχετικά με τις δραστηριότητες που επιλέγουν για να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα δείγματα για περισσότερα από 12 χρόνια και ανέλυσαν τα στοιχεία για θανάτους από καρκίνο, καρδιακά νοσήματα και κάθε άλλη αιτία.

Η επιλογή αθλημάτων με ρακέτες, όπως το τένις, είχε την καλύτερη απόδοση όσον αφορά στα καρδιαγγειακά προβλήματα. Υπήρξε μείωση της τάξης του 27% του κινδύνου θανάτου από καρδιακό νόσημα και μείωση 16% του γενικότερου κινδύνου θανάτου.

Τη μεγαλύτερη μείωση (19%) όσον αφορά στον κίνδυνο καρκίνου, είχε το τρέξιμο, που φάνηκε να μειώνει και κατά 15% την πιθανότητα πρόωρου θανάτου, ενώ το περπάτημα, πάλι, αποδείχθηκε ως η τρίτη πιο επωφελής άσκηση.

«Η συμμετοχή σε οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες συνδέθηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα σε σύγκριση με εκείνους που δεν συμμετείχαν σε κάθε δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων μέτριας έντασης», εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης Eleanor Watts, μεταδιδακτορική ερευνήτρια επιδημιολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, τμήμα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.

Στις ΗΠΑ, η άσκηση επί 1,25 – 2,5 ώρες εβδομαδιαίως συνδέεται με μείωση, κατά 13%, του ρίσκου θανάτου – από οποιαδήποτε αιτία – σε σύγκριση με την πλήρη ακινησία, όπως φάνηκε.

Δέκα λεπτά περπάτημα τη μέρα αρκούν για έναν 85χρονο

Την ίδια στιγμή, σε μια παράλληλη προ ημερών μελέτη, αποκαλύφθηκε ότι μία ώρα περπάτημα την εβδομάδα ή περίπου 10 λεπτά τη μέρα σχετίζονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στους ανθρώπους 85 ετών και άνω, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, δείχνει μια νέα νοτιοκορεατική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Μου-Νιγιούν Τζιν του Νοσοκομείου Sanggye Paik του Πανεπιστημίου Inje στη Σεούλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη, μελέτησαν 7.047 ανθρώπους άνω των 85 ετών (μέση ηλικία 87 έτη – το 68% γυναίκες), σχετικά με τον χρόνο που αφιέρωναν σε περπάτημα αργό ή γρήγορο, καθώς και σε άλλες σωματικές δραστηριότητες (ποδήλατο, τρέξιμο κ.α.).

Το 13% περπατούσαν πάνω από τρεις ώρες την εβδομάδα, το 9% δύο έως τρεις ώρες, το 12% μία έως δύο ώρες, το 8% λιγότερο από μία ώρα και το 57% δεν περπατούσαν καθόλου στον ελεύθερο χρόνο τους. Το 15% έκαναν παράλληλα σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης, ενώ το 11% μεγάλης έντασης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι, σε σχέση με τους σωματικά αδρανείς ηλικιωμένους, όσοι περπατούσαν τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα συνολικά, είχαν περίπου 40% μικρότερο κίνδυνο για θάνατο από καρδιαγγειακή ή άλλη αιτία.

«Οι ενήλικες, όσο μεγαλώνουν, είναι ολοένα πιο απίθανο να είναι τόσο σωματικά δραστήριοι όσο συνίσταται. Η μελέτη μας δείχνει ότι αρκεί περπάτημα μιας ώρας για να ωφελήσει έναν άνθρωπο άνω των 85 ετών. Για να το πούμε απλά, περπατήστε 10 λεπτά τη μέρα», δήλωσε ο δρ Τζιν.

«Το περπάτημα συνδέεται με μικρότερη πιθανότητα θανάτου των ηλικιωμένων, άσχετα με το αν κάνουν καθόλου κάποια άλλη σωματική δραστηριότητα μέτριας έως υψηλής έντασης. Το βασικό μήνυμα είναι να μη σταματάτε να περπατάτε καθ’ όλη τη ζωή σας», πρόσθεσε.