Το άγχος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, το οποίο εμφανίζεται σε “μεγάλες” και “μικρές” πτυχές της καθημερινότητάς μας – από το άγχος πριν κάνουμε αιματολογικές εξετάσεις μέχρι την αμήχανη και άβολη στιγμή μιας κοινωνικής κατάστασης.
Όταν όμως το άγχος γίνεται επίμονο και επαναλαμβανόμενο, αναφέρεται ως γενικευμένη αγχώδης διαταραχή και επηρεάζει την καθημερινή ζωή του ατόμου.
Το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο. Περίπου το 50% των ατόμων με αγχώδη διαταραχή αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου, σύμφωνα με έρευνα του 2022 στο περιοδικό Sleep Medicine Reviews.
Το Live Science μίλησε με έναν ειδικό για να καταλάβει γιατί το άγχος μπορεί να είναι χειρότερο τη νύχτα.
«Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι άνθρωποι είναι απασχολημένοι με τη δουλειά, τις κοινωνικές και οικογενειακές υποχρεώσεις τους», δήλωσε η Charissa Chamorro, κλινική ψυχολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία ειδικεύεται στο άγχος και τις διαταραχές του ύπνου. «Πολλοί άνθρωποι με άγχος διοχετεύουν την υπερβολική ενέργειά τους σε παραγωγικά έργα».
Αλλά τη νύχτα, είπε η Chamorro, οι άνθρωποι επιβραδύνουν και έχουν λιγότερους περισπασμούς, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το αίσθημα του άγχους.
«Ένα βασικό χαρακτηριστικό της αγχώδους διαταραχής είναι η επίμονη και υπερβολική ανησυχία», δήλωσε ο Chamorro. «Όταν είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι χωρίς τίποτα να σας αποσπά την προσοχή, η ανησυχία μπορεί να γίνει έντονη».
Είναι πιθανό ότι οι άνθρωποι γενικά – όχι μόνο όσοι πάσχουν από αγχώδη διαταραχή – μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος και το φόβο τη νύχτα, σύμφωνα με μια μελέτη.
Η μελέτη του 2015, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Psychophysiology, διαπίστωσε ότι άτομα χωρίς αγχώδη διαταραχή, στα οποία παρουσιάστηκαν τα ίδια ερεθίσματα φόβου κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, εμφάνισαν αυξημένη αντίδραση φόβου τη νύχτα. Αυτό μετρήθηκε σωματικά (καρδιακός ρυθμός και δραστηριότητα δερματικής αγωγιμότητας) και ψυχολογικά (υποκειμενικές αναφορές φόβου). Αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να επεξεργάζονται τις πληροφορίες διαφορετικά – και να είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος – τη νύχτα, αν και δεν είναι σαφές γιατί, δήλωσαν οι συγγραφείς.
Αλλά για τους ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιο στρες ή άγχος, άλλοι παράγοντες μπορεί εν μέρει να εξηγούν γιατί το “τέρας” της ανησυχίας μένει ξάγρυπνο τόσο συχνά τη νύχτα.
«Γενικά, όταν βιώνουμε στρες ή αντιλαμβανόμαστε μια απειλή, το σώμα παράγει αδρεναλίνη και κορτιζόλη, που μας επιτρέπουν να επικεντρωθούμε στην αντιλαμβανόμενη απειλή», δήλωσε ο Chamorro. «Μόλις περάσει η απειλή, τα επίπεδα κορτιζόλης και αδρεναλίνης θα πρέπει να επανέλθουν στο φυσιολογικό. Ωστόσο, όταν οι άνθρωποι βιώνουν χρόνιο στρες ή άγχος, η κορτιζόλη μπορεί να παραμείνει αυξημένη».
Η κορτιζόλη, η μελατονίνη και άλλες ορμόνες που συνδέονται με τον ύπνο ρυθμίζονται γενικά σε έναν 24ωρο κύκλο, γνωστό ως κιρκάδιος ρυθμός.
Κανονικά, τα επίπεδα κορτιζόλης κορυφώνονται το πρωί και στη συνέχεια πέφτουν αργά κατά τη διάρκεια της ημέρας, φτάνοντας σε χαμηλό σημείο τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Science το 2015.
[διαβάστε το άρθρο μας για τον ύπνο ως δείκτη κοινωνικής τάξης]
Αλλά τα αυξημένα επίπεδα αδρεναλίνης κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσα και μέσα στο βράδυ σε άτομα με άγχος μπορεί να διατηρούν τα επίπεδα κορτιζόλης υψηλά και να διαταράσσουν το πότε απελευθερώνονται άλλες ορμόνες του ύπνου. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να μπερδέψει τον ύπνο, υπέθεσαν οι ερευνητές.
Και υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανησυχία για τον ύπνο μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα, δήλωσε η Chamorro.
«Αρκετές νύχτες με υψηλά επίπεδα άγχους και διαταραγμένου ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικές προσδοκίες σχετικά με τον ύπνο, οι οποίες μπορεί να βλάψουν περαιτέρω τον ύπνο – μπορεί να γίνει ένας φαύλος κύκλος», είπε. Με άλλα λόγια, το να ανησυχείτε ότι θα χάσετε τον ύπνο σας μπορεί να σας οδηγήσει σε αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα.
Αλλά ενώ ορισμένοι παράγοντες που επιδεινώνουν το νυχτερινό άγχος είναι εκτός του άμεσου ελέγχου σας, υπάρχουν κάποιες αφορμές που μπορείτε να αποφύγετε, δήλωσε η Chamorro.
«Η καφεΐνη και άλλα διεγερτικά, οι ηλεκτρονικές συσκευές, το άγχος και η στέρηση ύπνου είναι όλα εναύσματα», είπε. Έτσι, οι επιλογές που κάνουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως η κατανάλωση καφεΐνης πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, μπορεί να έχουν επιπτώσεις που επιδεινώνουν το άγχος τη νύχτα.