Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο εφηύραν ένα αυτοκόλλητο, πιο συγκεκριμένα ένα ελαστικό επίθεμα το οποίο είναι ικανό να κάνει υπερήχους. Μην ελπίζετε μέσω του επιθέματος να ανακαλύψετε το φύλο του μωρού σας, ούτε ότι θα μπορέσετε να το βγάλετε κάποια φωτογραφία. Ακόμη και χωρίς την τροφή για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η νέα φορητή τεχνολογία θα μπορούσε σύντομα να αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για ένα ευρύ φάσμα ιατρικών διαδικασιών παρακολούθησης.

Όπως αναφέρεται λεπτομερώς σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο Nature Biomedical Engineering, μια ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή νανομηχανικής Sheng Xu ανέπτυξε μια μικροσκοπική, φορητή συσκευή ικανή να μετρά τη δυσκαμψία των ιστών έως και 4 εκατοστά κάτω από το δέρμα με χωρική ανάλυση 0,5 χιλιοστών. Σε ανακοίνωσή της, η συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια Hongjie Hu εξήγησε ότι η ομάδα “ενσωμάτωσε μια σειρά στοιχείων υπερήχων σε μια μαλακή ελαστομερή μήτρα και χρησιμοποίησε κυματοειδή ελαστικά ηλεκτρόδια για να συνδέσει αυτά τα στοιχεία“, δημιουργώντας έτσι ένα προσαρμόσιμο επίθεμα για φορητή ιατρική παρακολούθηση.

Σύμφωνα με τη μελέτη της ομάδας, η συσκευή αποτελείται από μια διάταξη 16 επί 16 στοιχείων που συνδέονται μέσω ενός ηλεκτροδίου επτά στρωμάτων. Όλα αυτά προστατεύονται από ένα αδιάβροχο και βιοσυμβατό ελαστομερές σιλικόνης. Ένα υποστηρικτικό στρώμα που είναι κατασκευασμένο από ένα σύνθετο υλικό από άργυρο-ηποξυ βοηθά στην απορρόφηση των υπερβολικών δονήσεων για τη διεύρυνση των δυνατοτήτων εύρους ζώνης και τη βελτίωση της ανάλυσης.

Επίθεμα
Φωτ.: Uc San Diego Jacobs School of Engineering

Συνολικά, το επίθεμα προσαρμόζεται άνετα και “συνδέεται ακουστικά” με το δέρμα του ασθενούς, ώστε να λαμβάνει επαναλαμβανόμενες, τρισδιάστατες εικόνες του υποκείμενου ιστού. Σε σύγκριση με την παραδοσιακή τεχνολογία υπερήχων, το νέο επίθεμα μπορεί να μεταφέρει την παρακολούθηση εκτός νοσοκομειακών χώρων και εξαλείφει την ανάγκη για βοήθεια από το προσωπικό. “Αυτό επιτρέπει στους ασθενείς να παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση της υγείας τους οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε“, πρόσθεσε ο Hu.

Μια σημαντική πρόκληση που αντιμετώπισε αρχικά η ομάδα αφορούσε την κατασκευή του επιθέματος. Οι παραδοσιακές μέθοδοι κατασκευής απαιτούν συχνά διαδικασίες συγκόλλησης σε υψηλές θερμοκρασίες που βλάπτουν θερμικά την ευαισθησία της συσκευής. Για να λύσει αυτό το πρόβλημα, η ομάδα του Xu αντικατέστησε την πάστα συγκόλλησης του επιθέματος με μια αγώγιμη εποξειδική ουσία που συγκολλάται σε θερμοκρασία δωματίου, αποφεύγοντας έτσι τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με την καύση.

Ήδη, το έμπλαστρο της ομάδας δείχνει πολλά υποσχόμενο σε διάφορους ιατρικούς τομείς και στην έρευνα. Μεταξύ των πιθανών χρήσεων είναι η παρακολούθηση της εξέλιξης των καρκινικών κυττάρων, τα οποία συχνά σκληραίνουν καθώς εξαπλώνονται, καθώς και η αξιολόγηση των αθλητικών τραυματισμών που επηρεάζουν τους τένοντες, τους συνδέσμους και τους μυς και ανάλυση της αποτελεσματικότητας των θεραπειών για ηπατικές και καρδιαγγειακές παθήσεις παράλληλα με τα αποτελέσματα της χημειοθεραπείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του UC San Diego, η δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης αυτών των ζητημάτων υγείας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή λανθασμένων διαγνώσεων και θανάτων, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να μειώσει το κόστος μέσω της νέας, μη επεμβατικής εναλλακτικής λύσης σε σχέση με τις παραδοσιακές νοσοκομειακές διαδικασίες.

Πηγή: Popular Science