Αν έχετε πει στον εαυτό σας «μην το σκέφτεσαι και θα περάσει» ή έχετε προστάξει το μυαλό σας να αγνοήσει κάποια κατάσταση για να μην αναστατωθείτε, μάλλον θα έχετε παρατηρήσει ότι δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Συνήθως όσο προσπαθούμε να αντισταθούμε σε κάτι, τελικά αυτό γίνεται πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι ήταν αρχικά.

Αντί να αντιμετωπίσουμε ό,τι συμβαίνει προσπαθούμε να το θάψουμε κι ας είναι ακόμη ζωντανό. Αυτή είναι και η μεγάλη παγίδα. Με την αντίσταση αυτό γίνεται πιο δυνατό, δυναμώνει και κάποια στιγμή θα επανέλθει δριμύτερο, έτοιμο να μας ρίξει το κατάλληλο χτύπημα. Αυτό μπορεί να είναι επίσης μια κακή συνήθεια, ένα αρνητικό μοτίβο σκέψης, κύματα συναισθημάτων, προηγούμενες εμπειρίες ή μια επικείμενη προθεσμία.

«Αυτό στο οποίο αντιστέκεσαι όχι μόνο επιμένει αλλά θα μεγαλώσει σε μέγεθος».

Είναι σα να δίνετε υπερβολική σημασία σε ένα παιδί που έχει πέσει στο πάτωμα του σούπερ μάρκετ και φωνάζει προκειμένου να του αγοράσετε το μεγάλο σοκολατένιο αυγό. Όσο περισσότερη προσοχή του δώσετε, θετική ή αρνητική, τόσο περισσότερο θα κλιμακωθεί η συμπεριφορά του. Ομοίως, η αντίσταση σε κάτι στο συνειδητό μυαλό σας τροφοδοτεί την παρουσία του στο ασυνείδητό σας. Μετατρέπεται σε ένα διανοητικό εμπόδιο, που εξαντλεί την ενέργειά σας και εμποδίζει την ανάπτυξή σας.

Η κρυμμένη μηχανή της ζωής

«Μέχρι να κάνετε το ασυνείδητο συνειδητό, θα κατευθύνει τη ζωή σας και θα το αποκαλείτε μοίρα». – Carl Jung

«Φίλοι μου, είναι σοφό να τρέφεις την ψυχή, αλλιώς θα γεννήσεις δράκους και διαβόλους στην καρδιά σου». – Carl Jung

Σύμφωνα με τον Jung, « οι άνθρωποι θα κάνουν τα πάντα, όσο παράλογο κι αν είναι, για να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν τις ψυχές τους ».

Με πληροφορίες από το Medium.