Φτάσαμε στα μέσα του Μάη και αυτό σημαίνει ένα πράγμα: μπαίνουμε σιγά σιγά στην τελική ευθεία για το καλοκαίρι. Αν δεν επισκεφθήκατε τη θάλασσα τις προηγούμενες μέρες, αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία καλή ευκαιρία να το εκμεταλλευτείτε για βουτιές, αφού ο υδράργυρος προβλέπεται ότι θα πλησιάσει τους 30°C. Αν σκέφτεστε ότι η επέλαση της αφρικανικής σκόνης δεν θα σας αφήσει να απολαύσετε το μπάνιο σας, μην ανησυχείτε, υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα δρώμενα στην πόλη και σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Αυτό το διήμερο έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μια σειρά από δράσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις σε αρκετά από τα μουσεία της Αθήνας, να δείτε νέες -και όχι μόνο παραστάσεις- σε θέατρα που άνοιξαν ξανά πρόσφατα την αυλαία τους, να περιπλανηθείτε ανάμεσα σε εκατοντάδες comics και να γνωρίσετε την κουλτούρα των manga, να… στιγματιστείτε (οι tattoo lovers), ενώ όσοι είστε fans των Lord of the Rings ετοιμαστείτε για μία «εμπειρία ζωής».

Το OLAFAQ επέλεξε μερικά μόνο από τα δρώμενα που θα λάβουν χώρα αυτό το σαββατοκύριακο. Άλλα δωρεάν, άλλα με είσοδο, αυτές είναι προτάσεις του:

Σάββατο, 18 Μαΐου

Ελεύθερη είσοδος σε όλα τα μουσεία και του αρχαιολογικούς χώρους

Η είσοδος σε όλα τα μουσεία θα είναι ελεύθερη με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια σειρά από δράσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις σε πολλά από τα μουσεία της πόλης.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα της φετινής επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, «με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

Περισσότερα για τις δράσεις εδώ.

Athens Tattoo Convention 

Το 16ο Athens Tattoo Convention είναι γεγονός και επέστρεψε στο ΤΑΕ ΚWON DO έτοιμο να κλέψει τις εντυπώσεις και να σας… στιγματίσει όλο το διήμερο!

Η συνάντηση αυτή δεν αποτελεί απλώς και μόνο μια επίδειξη ταλέντου, αλλά μια γιορτή της κοινότητας των tattoo lovers, μια ένωση πολιτισμών και καταβολών, όπου η διαφορετικότητα κυριαρχεί και η ατομικότητα γίνεται αντικείμενο γιορτής! Επισκέπτες από όλο τον κόσμο έρχονται αποκλειστικά για την εμπειρία του Athens Tattoo Convention, αλλά και για να γνωρίσουν την αφρόκρεμα των καλλιτεχνών του είδους.

Φέτος, το urban party του Athens Tattoo Convention θα είναι πιο διεθνές, πιο εμπλουτισμένο και πιο καλειδοσκοπικό από κάθε άλλη χρονιά. Περισσότεροι από 400 διεθνώς αναγνωρισμένοι tattoo artists από το εξωτερικό και την Ελλάδα θα προβάλλουν το μοναδικό τους στυλ με live tattooing και tattoo contests μετατρέποντας τα σώματα σε ζωντανά έργα τέχνης. Εξαιρετικά πλούσιες είναι και οι παράλληλες δράσεις της διοργάνωσης που περιλαμβάνουν: Dj sets, Live Bands,Food & Drinks, Art Exhibitions, Game Rooms, Graffiti Show, Bike and Skate Show, Κids Playground, Body Painting, Show Acrobatics και εντυπωσιακά fire performances.

Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

Comicdom CON Athens 2024

170 δημιουργοί comics και εικονογράφοι, διεθνείς και ελληνικές εκθέσεις comics και εικονογράφησης, καταστήματα και εκδοτικές, προβολές animation, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, sketch events, Διαγωνισμός Cosplay, Απονομή Ελληνικών Βραβείων Κόμικς, ομιλίες και panels, συνθέτουν το πρόγραμμα της μεγάλης γιορτής των comics, που φέτος μεγαλώνει και επεκτείνεται σε -σχεδόν- όλους τους χώρους της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.

Όπως πάντα, έτσι και στη φετινή 18η διοργάνωσή του, το μακροβιότερο διεθνές φεστιβάλ comics της Αθήνας παραμένει το μόνο αυτής της κλίμακας, με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις δράσεις του!

Τιμώμενη χώρα η Ιαπωνία, γενέτειρα των παγκοσμίως δημοφιλών manga και anime, θα είναι η Τιμώμενη Χώρα του φετινού φεστιβάλ, με ένα πλούσιο πρόγραμμα, τόσο για τους φίλους της ιαπωνικής κουλτούρας, όσο και για όσους θέλουν να την ανακαλύψουν. Οι δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, με αφορμή το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας 2024. Τρεις εκθέσεις, δύο διεθνείς και μια ελληνική αποτελούν τον κορμό του αφιερώματος στην Ιαπωνία, με το πρόγραμμα να συμπληρώνουν panels, sketch event με Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, και ένα πλούσιο παιδικό πρόγραμμα.

Πληροφορίες στο comicdom-con.gr.

Queer Movie Nights


Οι queer κινηματογραφικές βραδιές επιστρέφουν για 3η χρονιά στον κινηματογράφο Τριανόν και το Ινστιτούτο Γκαίτε, 16 έως 20 Μαΐου.
Μια γιορτή του queer σινεμά με διεθνείς παραγωγές, πρεμιέρες, ελληνικές ταινίες και ειδικούς καλεσμένους στην καρδιά της Αθήνας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας, Αμφιφοβίας & Ιντερφοβίας. Συνολικά, 28 ταινίες θα παρουσιαστούν φέτος, πολλές σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της queer σκηνής.

Κατά τη διάρκεια των Queer Movie Nights θα μεταφερθούμε στη Νορβηγία και σε ένα εργοστάσιο ψαριών για να παρακολουθήσουμε έναν έρωτα μεταξύ δύο εργατών, θα γνωρίσουμε την παθιασμένη σχέση ενός αστυνομικού με έναν επιμελητή μουσείου στη Βρετανία του ‘50, ενώ θα συγκινηθούμε βλέποντας την αυτοκράτειρα Σίσι να ακολουθεί ένα μοιραίο μονοπάτι μαζί με την κόμισσα Ίρμα. Στη συνέχεια, θα μεταφερθούμε στους γεμάτους έρωτα δρόμους του Παρισιού, θα μάθουμε για τη ζωή της Χίλμα αφ Κιντ, ενώ θα ρίξουμε μια ματιά στα όσα συμβαίνουν τη νύχτα στις τουαλέτες ενός κλαμπ. Και όλα αυτά ενώ μαθαίνουμε για την αληθινή ιστορία της μικρής Ούλι, η οποία – μετά τον θάνατο του πατέρας της – ανακαλύπτει μυστικά που θα ανατρέψει όσα γνώριζε για την οικογένειά της, τα φύλα και τον έρωτα.

Τιμές εισιτηρίων στον κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα) 16 – 19 Μαΐου: 5 ευρώ ανά ημέρα (περιλαμβάνει όλες τις προβολές της ημέρας). Link εισιτηρίων: https://www.more.com/cinema/queer-movie-nights-2024/
Η είσοδος στις προβολές του Ινστιτούτου Γκαίτε στις 20 Μαΐου είναι δωρεάν.

Όλες οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Lord of the rings in concert στο Christmas Theater

Φωτ.: JEVGENIJS LUHNEVS/ INNERVISION

Η αξεπέραστη μουσική του βραβευμένου με τρία Όσκαρ, τρείς Χρυσές Σφαίρες και τέσσερα Γκράμυ συνθέτη Χάουαρντ Σορ προσγειώθηκε στην Αθήνα και υπόσχεται σε όποιον βρεθεί στο Christmas Theater μία εμπειρία ζωής!

Με 80 μουσικούς και συνεργάτες κάθε συναυλία της ορχήστρας Lords of the Sound αποτυπώνεται αξέχαστα στο μυαλό και στην καρδιά των χιλιάδων θαυμαστών διάσημων ταινιών ανά των κόσμο!

Η Συμφωνική Ορχήστρα «Lords of the Sound» η οποία πραγματοποίησε 3 sold out συναυλίες στο Christmas Theater τον περασμένο Ιανουάριο, επιστρέφει και παρουσιάζει τη νέα μουσική παράσταση «Lord of the Rings in Concert»!

Από τις χαρούμενες μελωδίες του Hobbit, στους μυστηριώδεις ήχους του Mordor, μέσα από τα τραγούδια των ξωτικών – η οσκαρική μουσική του Howard Shore, γραμμένη ανάμεσα σε άλλες και για την πιο γνωστή τριλογία «The Lord of the Rings» θα ηχήσει θέτοντας μια νέα δυναμική και δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που μας ταξιδεύει στη Μέση Γη.  Δεν μπορούμε να φανταστούμε τις ταινίες του Πίτερ Τζάκσον ή τα βιβλία του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν πλέον, δίχως να ηχεί στα αυτιά μας η θρυλική μουσική του Howard Shore.

Εισιτήρια εδώ.

Κυριακή, 19 Μαΐου

ΜΠΙΖΖΖ….! Off-Off Athens στο θέατρο Επί Κολωνώ

Το Off-Off Athens εδώ και 14 πλέον χρόνια έχει καθιερωθεί ως μία ανοιχτή πόρτα στη νεανική θεατρική δημιουργικότητα! Δίνει και θα συνεχίσει να δίνει την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό!

Η νέα πρωτοβουλία του Επί Κολωνώ πάει ένα βήμα μπροστά και καλεί και πάλι τους καλλιτέχνες που ξεχώρισαν στο Off-Off Athens 2023, να ανέβουν στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου και να μας «αναγκάσουν» να μπιζάρουμε ξανά και ξανά!

Μέχρι την 1η Ιουνίου οι παραστάσεις: “βάιζα”, “Μονόκερως”, “γυναία γραφ-Οίδα” και “Goldfish”, ανεβαίνουν και πάλι στην Κεντρική Σκηνή και σας περιμένουν να τις απολαύσετε.

Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

“Πόθεν Έσχες” στο Θέατρο Βεάκη

Με χιούμορ, ελαφράδα και σκωπτική διάθεση απέναντι σε μια συλλογική μνήμη που είναι γεμάτη αντιφάσεις, η νέα παράσταση της ομάδας 4Frontal, σε σκηνοθεσία Γιώτας Σερεμέτη-Κώστα Φιλίππογλου και πρωτότυπο κείμενο της Νεφέλης Μαϊστράλη, αφηγείται την κωμικοτραγική ιστορία ενός απατεώνα που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας κι έγινε το σύμβολο μια ολόκληρης εποχής, η οποία συναντιέται με το σήμερα.

Η δεκαετία του 1980 βρίσκει τον νεαρό Φώντα Κουτελάνο, απ’ το χωριό Ξινό Νερό στη Φλώρινα, να ανεβοκατεβαίνει στην πρωτεύουσα με τη νταλίκα του και να εφοδιάζει με παράνομη βότκα, το νυχτερινό κέντρο της παραλιακής, «Προσκύνημα». Εκεί θα συνδεθεί με τον μικρό-κομπιναδόρου Σάκη Μπούκουρα και τον νεαρό λογιστή Φίλιππο Γενναδίου, ενώ θα ερωτευθεί παράφορα την λουλουδού Κατρίνα, απ’ το Τσερνομπίλ του Κιέβου. Κόντρα στις πολιτικές πεποιθήσεις του πατέρα του και στις παραινέσεις της μάνας του να βολευτεί μ’ αυτά που τους έχει δώσει ο Αντρέας, ο Φώντας είναι γεμάτος όνειρα για εύκολο και γρήγορο πλουτισμό, ενώ τα οικονομικά σκάνδαλα εκείνης της περιόδου, τον εμπνέουν και γιγαντώνουν τις προσδοκίες του. Βάζει στόχο να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την νέα «πράσινη» εποχή που ανατέλλει και σύντομα, καταφέρνει να αναρριχηθεί, πρωταγωνιστώντας σε μερικά από μεγαλύτερα οικονομικά και πολιτικά εγκλήματα, των τελευταίων τριάντα ετών. Αγοράζει πλοία, νυχτερινά κέντρα, κανάλια, εφημερίδες, εταιρείες παντός είδους, ποδοσφαιρική ομάδα και γίνεται μεγιστάνας· Ο Φώντας Κουτελάνος είναι πια ο Σερ Φώντας, μέχρι που δίνεται εντολή άνωθεν για την σύλληψή του και ξεκινάει μια πολύκροτη δίκη, γεμάτη αναδρομές σε ένα παρελθόν που φλερτάρει επικίνδυνα με το παρόν.

Παίζουν (αλφαβητικά): Αλέξης Βιδαλάκης, Τάσος Δημητρόπουλος, Θανάσης Ζερίτης, Νεφέλη Μαϊστράλη, Κατερίνα Πατσιάνη, Τατιάνα-Άννα Πίττα, Πάνος Τοψίδης

Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

“Άτλας της δεκαετίας του 2000” στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

πόλη

Αθήνα 2004, 11 η Σεπτεμβρίου, Euro 2004, κατάρρευση Lehman Brothers, Eurovision 2005,
Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, παγκόσμια οικονομική κρίση, μετρό, τσουνάμι……..

Θυμόμαστε πώς ήταν ο κόσμος πριν από αυτά;
Τι συνέβη; Πού βρισκόμαστε; Προς τα πού πηγαίνουμε;

Η δεκαετία του 2000, που μάλλον ξεκινάει με το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους το 2001, αποτελεί την δεκαετία που συνυπάρχουν δύο ιστορικά παραδείγματα: είναι η εποχή που επιβιώνουν υποσχέσεις οικουμενικής ειρήνης, αλλά και εποχή νέων τύπων τρομοκρατίας και πολέμων, νέων ατομικών και συλλογικών φόβων. Και κυρίως η δεκαετία αυτή είναι ταυτόχρονα εποχή της αφθονίας, αλλά και η ματαίωσή αυτής της υπόσχεσης.

Η Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά φιλοξενεί …ένα μεγάλο show: τον “Άτλαντα της δεκαετίας του 2000”, τη νέα παράσταση του Παντελή Φλατσούση. Μία παράσταση που με τη συνθήκη του show και με εκτεταμένη χρήση τεχνολογίας, live video, ζωντανή μουσική και μία εξαιρετική ομάδα ηθοποιών επιχειρεί να ξαναθυμηθεί τα χρόνια της δεκαετίας του 2000 και να δώσει μαζί με το κοινό απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Παίζουν: Λένα Δροσάκη, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιώργος Γλάστρας, Γιώργος Κριθάρας, Στεφανία Ζώρα, Αναστάσης Γεωργούλας. Επί σκηνής οι μουσικοί Παιδί Τραύμα και Emi Path. Στην παράσταση συμμετέχει η Sci Fi River.

Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

Δωρεάν ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού

Συνεχίζονται οι δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας και τον Μάιο. Ένας θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Αθήνας.

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού στις 10:30 το πρωί με ξεναγό την κα Τζέμμα Οικονομοπούλου, στην οποία μπορούν να λάβουν μέρος έως και 40 άτομα.

Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα opandaxenagiseis.gr. Πληροφορίες στο [email protected].