Το Athens Tattoo Convention κλείνει φέτος 15 χρόνια και επιστρέφει με άγριες διαθέσεις 12, 13 & 14 Μαΐου 2023 στο Γήπεδο ΤΑΕ ΚWON DO. Το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ τατού, που έχει χαρακτηριστεί ως «ένα από τα καλύτερα στον κόσμο», ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 15α γενέθλια του με μια…υπερπαραγωγάρα. 

Το φεστιβάλ που ξεκίνησε ως εσωτερική ανάγκη μιας μικρής ομάδας ανθρώπων που τους συνέδεε η αγάπη για την τέχνη και την κουλτούρα των τατού, έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα μεγάλο διεθνώς καταξιωμένο θεσμό, μια ετήσια παγκόσμια συνάντηση των ink lovers, που μετράει αυτά τα 15 χρόνια 4.500 συμμετοχές και 600.000 επισκέπτες!

Φέτος, το τεράστιο urban party του Athens Tattoo Convention θα είναι ακόμα πιο πλούσιο: 400 καλλιτέχνες που αποτελούν την enfant gâté των tattoo artists στην Ελλάδα καιτο εξωτερικό, διαγωνίζονται και προβάλλουν την τέχνη τους με live tattooing και tattoo contests. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διάφορα acts: Dj sets, live bands, art exhibitions, graffiti show, bike and skate show, body painting εντυπωσιακά fire perfomances και πολλές άλλες εκπλήξεις. 

Με αφορμή την έναρξη του Athens Tattoo Convention, μιλήσαμε με 3 νέες tattoo artists: την Πόπη και τη Ζωή από το Eternal Mark Tattoo και την Ρόζα από το (ολοκαίνουργιο) Never Mind Tattoo. Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα συζητήσαμε:

-Τι σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με την τέχνη του τατουάζ;

Πόπη: Ζωγράφιζα από το νηπιαγωγείο και μου άρεσε πολύ. Βέβαια μικρότερη είχα άλλα πράγματα στο μυαλό μου. Σπούδασα φυσικοθεραπεία, ασχολήθηκα με αυτό επαγγελματικά είχα ξεκινήσει και διπλωματική για το μεταπτυχιακό μου αλλά επέλεξα να ασχοληθώ με τα τατουάζ. Με κέρδισε γιατί έχει να κάνει με την τέχνη και με το body modification. Μου αρέσει η τροποποίηση του σώματος, να επεμβαίνω και να βοηθάω όποιον θέλει να βελτιώσει την αισθητική του και να φέρει την αισθητική του πάνω στο δέρμα του.

Ζωή: Μου άρεσε πολύ το σχέδιο. Έκανα το πρώτο μου τατουάζ στα 16 μου. Ξεκίνησα να σπουδάζω σχέδιο μόδας αλλά δε μου άρεσε το κλίμα. Οπότε είπα «Θα δοκιμάσω το τατουάζ και θα δούμε». Ξεκίνησα το apprenticeship και είπα «εδώ είμαστε». Το 2018 ξεκίνησα να βαράω κι εγώ τατουάζ. Δε θα μπορούσα να με φανταστώ να κάνω κάτι άλλο.

Ρόζα: Από μικρή μου άρεσε η τέχνη. Μεγαλώνοντας έβλεπα τατού πάνω σε καλλιτέχνες και με εντυπωσίαζε πολύ. Μου φαινόταν τόσο ωραίο που το δέρμα μπορεί να φέρει τέχνη. Το ότι το δέρμα σου μπορεί να ήταν μπλε, πορτοκαλί, με λουλούδια. Μέχρι τα 18 που έκανα το πρώτο μου τατού, ζωγράφιζα τα χέρια μου μόνη μου. Ασχολούμαι 11 χρόνια επαγγελματικά. 

Πόπη | Φωτ.: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq

-Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για γυναίκες tattoo artists σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο;

Πόπη: Θέλω να πιστεύω ότι ο άνθρωπος έχει κριτική σκέψη κι επιλέγει βάσει της δουλειάς ενός καλλιτέχνη και της δικής του αισθητικής κι όχι με το φύλο. Θα ήταν κρίμα ένας άνθρωπος να σκέφτεται με βάση το φύλο όταν επιλέγει σε ποιόν tattoo artist θα πάει. Μακάρι να μην υπάρχει πια αυτό το κριτήριο. 

Ζωή: Ενώ μπορεί να έχω βιώσει σεξισμό γενικά στη ζωή, δεν έχω αντιληφθεί σοβαρό περιστατικό σεξισμού στον χώρο του τατού. Είναι ανδροκρατούμενος χώρος αλλά δεν έχω βιώσει κάτι άσχημο. Προκλήσεις υπάρχουν πολλές. Πρέπει να είσαι φουλ συγκεντρώμενος την ώρα της δουλειάς. Δε μου έχει τύχει όμως πελάτης να έχει κακή εμπειρία. 

Ρόζα: Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν προκλήσεις λόγω φύλου, κάποιες φορές είναι και προτέρημα. Παλιότερα ήταν πιο κλειστός χώρος, πλέον υπάρχου τόσες γυναίκες tattoo artists που είναι μεγάλη έμπνευση. 

-Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τατού;

Πόπη: Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να μαθαίνει, δε θεωρώ ότι υπάρχει ένας κονσερβοποιημένος τρόπος να μάθεις να κάνεις τατού. Εξαρτάται τι θες να μάθεις. Εγώ, ως hand poker, δεν είχα κάποιο συγκεκριμένο apprenticeship (μαθητεία). Είμαι εντελώς αυτοδίδακτη. Με βοήθησαν επαγγελματικά webinars αλλά και πολλή πρακτική πάνω μου, δεν έχω χρησιμοποιήσει σχεδόν καθόλου ψεύτικο δέρμα. Αλλά μπορεί κάποιον να το βοηθάει.

Ζωή: Να είσαι πολύ συγκεντρωμένος στη δουλειά σου. Να προσπαθείς συνεχώς να μαθαίνεις. Πρέπει να είσαι διαρκώς «εκεί». 

Ρόζα: Πρέπει, πριν ξεκινήσεις με το τατού, να εξελίξεις το σχέδιό σου στο χαρτί. Αν δε μπορείς να το κάνεις στο χαρτί, δε θα μπορείς να το μεταφέρεις στο δέρμα. Το δεύτερο βήμα θα ήταν να ψάξεις τον αγαπημένο σου tattoo artist και να κάνεις εκεί apprenticeship. Εγώ αυτό έκανα.

Ζωή | Φωτ.: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq

-Είναι βιώσιμο επάγγελμα;

Πόπη: Εξαρτάται την περιοχή, το target group, το στυλ, το πόσο in ή underground είναι το στυλ σου, η εμπειρία. Για πολλούς λόγους, μπορεί να χρειαστεί να το συδυάσεις με μια δεύτερη δουλειά. 

Ζωή: Στην αρχή δεν είναι καθόλου, στην πορεία μπορεί να γίνει. Σίγουρα μια part-time δουλειά θα ήταν βοηθητική. Προσωπικά, νιώθω ότι όταν κάνεις 2-3 πράγματα, σε κάτι δε θα είσαι καλός. Άλλοι όμως τα συνδυάζουν και είναι και εξαιρετικοί. 

Ρόζα: Φυσικά! Μπορείς να συντηρήσεις τον εαυτό σου και να επενδύσεις στην τέχνη σου. 

-Είναι σημαντικό να δημιουργείται κάποια προσωπική επαφή μεταξύ του πελάτη και του tattoo artist πριν το τατουάζ;

Πόπη: Εφόσον το χρειάζεται ο πελάτης, ναι. Αν ο πελάτης νιώθει καλύτερα με το να έχει μια καλή επικοινωνία με τον καλλιτέχνη, είμαι πολύ υπέρ. Αν όμως θέλει την ιδιωτικότητά του, χωρίς πολλά-πολλά, θα το σεβαστό κι αυτό. 

Ζωή: Πάντα ρωτάω αν έχουν τατουάζ για να ξέρω πώς να συμπεριφερθώ. Το θεωρώ απαραίτητο να δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης για να μη νιώσει άβολα. Ο πελάτης θα μπει σε μια διαδικασία που είτε πολύ είτε ελάχιστα θα νιώσει πόνο, δε μπορείς να τον κάνεις να νιώσει ακόμα πιο ευάλωτος. Γι’ αυτό πρέπει να νιώσει οικεία. 

Ρόζα: Είναι καλό να ξέρεις τον background του ανθρώπου δίπλα σου. Πρέπει να δημιουργηθεί μια σχέση, δεν είναι ένα κομμάτι κρέας που το βαράς και φεύγει. Δεν είναι ένας καμβάς. Γνωρίζεις κόσμο κάθε μέρα και σε εμπνέουν. Μαθαίνω συνέχεια. Με τους πελάτες όλη την ώρα μιλάω. 

Ρόζα | Φωτ.: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq

-Υπάρχει κάποιο τατουάζ που δε θα δεχόσουν να κάνεις;

Πόπη: Σίγουρα σύμβολα μίσους. Πολιτικά, εθνικιστικά, αλλά και οτιδήποτε άλλο είναι προσβλητικό απέναντι σε μια «μειονότητα» ή οποιοδήποτε ιδεώδες. Ομοφοβικά, σεξιστικά, τρανσφοβικά, κλπ ό,τι είναι κατά ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Ζωή: Δε θα έκανα σημαίες, εθνικιστικά σύμβολα, οτιδήποτε θα ήταν προσβλητικό. 

Ρόζα: Εννοείται, αν είναι κάτι που εκφράζει μίσος, πχ ρατσιστικό. Επίσης δε θα έκανα τατού σε νεαρά άτομα σε περίεργα σημεία, όπως στο πρόσωπο. Ξέρω δεν είναι η δουλειά μου, δεν είμαι η μάνα τους, αλλά δε θα ήθελα να πάρω την ευθύνη. Τέλος, δε θα έκανα πράγματα που δεν είναι του στυλ μου. Καλύτερα να κάνω πράγματα στα οποία ειδικεύομαι για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. 

-Αν κάποιος σου ερχόταν με μια σβάστικα και σου έλεγε ότι το έχει μετανιώσει και θέλει να το καλύψει με κάποιο άλλο τατουάζ από πάνω, πώς θα αντιδρούσες;

Πόπη: Εξαρτάται. Αν θέλει να το καλύψει για λόγους image, δε θα ήθελα να ασχοληθώ με αυτόν τον πελάτη. Αν όμως ήθελε να το καλύψει λόγω επαναπροσδιορισμού των πολιτικών του απόψεων, ίσως να του έδινα μια δεύτερη ευκαιρία. Θα ήθελα να τον βοηθήσω να εξαλείψει από πάνω του αυτό το άσχημο πράγμα.

Ζωή: Είναι αρκετά ακραίο κάποιος να έχει επιλέξει να κάνει ένα τέτοιο τατουάζ και θα ήμουν επιφυλακτική. Αλλά θα του έδινα την ευκαιρία να το καλύψει, γιατί μόνο καλό θα ήταν.

Ρόζα: Εννοείται θα τον έκανα και ίσως να τον βοηθούσα έτσι γιατί τέτοια τατού μπορεί να σου δημιουργήσουν πρόβλημα στη ζωή σου. 

Φωτ.: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq

-Οπαδικά tattoo, tattoo που έχουν να κάνουν με ομάδες θα κάνατε;

Πόπη: Εξαρτάται τον λόγο που το κάνεις. Υπάρχουν υπο-ομάδες μέσα στους φιλάθλους που ασπάζονται ακραίες δεξιές πεποιθήσεις. Εκεί δε θα το έκανα. Αν έχει να κάνει με άλλους λόγους, πιο συναισθηματικούς και καλόβουλους, δε θα είχα θέμα. 

Ζωή: Όχι, δε θα έκανα. Δεν είναι κακό αλλά μπορεί τέτοια τατού να προκαλέσουν προβλήματα. Αν βρεθείς τη λάθος ώρα στο λάθος μέρος, μπορεί να κινδυνεύσεις, οπότε θα συμβούλευα να μην το κάνουν. 

Ρόζα: Έχω κάνει, δεν είναι απαραίτητα κακό. Κάποιος μπορεί να το κάνει, όχι γιατί είνα φανατισμένος αλλά γιατί μπορεί να του θυμίζει όμορφες Κυριακές με τον πατέρα του στο γήπεδο. 

-Τι τάσεις έχετε δει να κυριαρχούν τα τελευταία 3 χρόνια στα τατουάζ;

Πόπη: Στο εξωτερικό παίζει πάρα πολύ το hand poke κι όχι μόνο τα γραμμικά. Στην Ελλάδα τώρα έρχεται κι ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι το hand poke δεν είναι «κάποιος σπίτι του που βαράει τατού με καπάκι του νερού». Πολλοί θεωρούν ότι το hand poke δεν έχει καλή υγιεινή κι αυτό συχνά το στηρίζουν στα ερεθίσματα τους, βλέποντας κόσμο όντως να βαράει τατού σπίτι του χωρίς προσοχή. Αλλά αυτό δεν ισχύει, στα μαγαζιά ακολουθούμε τους ίδιους κανόνες υγιεινής με όσους χρησιμοποιούν μοτεράκι. Η υγιεινή έχει να κάνει με τον άνθρωπο κι όχι με το είδος του τατού. 

Ζωή: Έχω δει λίγο παραπάνω το χρώμα ως τάση. Παρόλο που υπήρξε κάποια σχετική νομοθεσία με τα μελάνια και απέτρεψε κάποια άτομα από το να κάνουν τατού με χρώμα, τελικά όλα καλά, βγήκαν τα κατάλληλα μελάνια.

Ρόζα: Στον χώρο μου παρατήρησα ότι έχει ανέβει πολύ η τάση του micro-realism και τα fine line tattoos. Είναι ωραίο να βλέπεις ότι το είδος εξελίσσεται, δε μένουμε στάσιμοι. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί, το τατού αλλάζει, έχουμε νέα εργαλεία, υλικά. Είναι πολύ ωραίο να φαντάζεσαι τι δυνατότητες δημιουργεί το μέλλον. 

Ζωή | Φωτ.: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq

-Πώς νιώθετε που θα εμφανιστείτε στο Athens Tattoo Convention;

Πόπη: Είναι η πρώτη μου φορά, δεν είχε τύχει να πάω ούτε σαν επισκέπτρια γιατί έμενα επαρχία. Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα. Η πρώτη φορά που κατεβαίνω θα είναι σε πάγκο!

Ζωή: Έχω λάβει μέρος άλλη μια φορά. Είναι φανταστική εμπειρία. Είναι πιεστικό λόγω χρόνου και κόσμου αλλά περνάς τέλεια, γνωρίζεις κόσμο. Στο τέλος της ημέρας καταλαβαίνεις την κούραση.

Ρόζα: Έχω ξαναπάρει μέρος. Είναι μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία. Την έχω ζήσει και ως πελάτισσα και ως tattoo artist. Ως επισκέπτης έχεις τη δυνατότητα να δεις πολλή τέχνη και καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο. Ως tattoo artist βλέπεις συναδέλφους που μπορούν να σε εμπνεύσουν. Μπορείς να γνωρίσεις tattoo artist από το εξωτερικό και κάποια στιγμή να τους επισκεφτείς στα στούντιό τους και να βαρέσεις tattoo εκεί. 

-Υπάρχει ανταγωνισμός στον χώρο σας;

Πόπη: Σίγουρα υπάρχει και είναι πολύ έντονος. Δε θα έπρεπε. Δεν είμαι του ανταγωνισμού και δεν πρόκειται να γίνω. 

Ζωή: Υπάρχει αλλά είναι αχρείαστος. Εγώ δε νιώθω ανταγωνιστικά όταν κάποιος είναι καλύτερος από μένα, αυτό μου δίνει χαρά και όρεξη.

Ρόζα: Δε θα έπρεπε. Υπάρχουν άπειρα στυλ, ο καθένας μπορεί εύκολα να έχει το δικό του κοινό. Αν υπάρχει ανταγωνισμός ελπίζω να είναι αυτός που σε εμπνέει. 

-Πείτε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια.

Πόπη: Είμαι πολύ χαρούμενη στο στούντιο που δουλεύω. Αυτό που θα ήθελα στο μέλλον είναι να βαράω τατού. Οποιοδήποτε στυλ μου δοθεί, αλλά κρατώντας και τη δική μου αισθητική. Τα πάντα είναι ευπρόσδεκτα. Ποτέ δεν είμαστε κορεσμένοι, πάντα υπάρχει χώρος για εξέλιξη. 

Ζωή: Στο μέλλον να περιμένεται από μένα neo-traditional και πολύ πολύ χρώμα!

Ρόζα: Αυτή τη στιγμή είμαι σε μια μεταβατική φάση. Ανοίγω ένα δικό μου private studio μαζί με έναν συνάδελφό μου, τον Chris. Ελπίζω μέσα από αυτό να προσθέσω κάτι στο art community εν γένει στην Ελλάδα. Θα ήθελα να κάνω συνεργασίες, ωραία events. Θα λέγεται «Never Mind» και θα βρίσκεται στα Βριλήσσια. Σκοπός μας είναι να επικεντρωθούμε στην ποιότητα κι όχι την ποσότητα. Ξεκινήσαμε ως tattoo collectors, οπότε γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πόσο ιδιαίτερη εμπειρία είναι όταν μια μέρα λες «σήμερα θα πάω να κάνω τατού». Αυτή η μέρα είναι δικιά σου, θα τη θυμάσαι και αυτό θέλουμε να τους χαρίσουμε. Δεν είναι μόνο το τατού αλλά η εμπειρία.

Φωτ.: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.athenstattooconvention.gr/

Διοργάνωση:

Red and White Productions

15ο ATHENS TATTOO CONVENTION

12, 13 & 14 Μαΐου 2023

Γήπεδο TAE KWON DO

Παλαιό Φάληρο

Μέρες & Ώρες:

Παρασκευή 14:00 – 23:00

Σάββατο 11:00 – 24:00

Κυριακή 11:00 – 22:00

Τιμή Εισιτηρίου:

12€ ημερήσιο

24€ Τριήμερο.

Συμπεριλαμβάνονται και όλα τα events.

Προπώληση Εισιτηρίων:

https://www.viva.gr/tickets/happenings/festival/15th-athens-tattoo-convention-2023/

FB: @athenstattooconvention

Instagram: @athenstattooconvention

Φωτ.: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq
Φωτ.: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq
Φωτ.: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq