Αρκετοί από εμάς έχουμε υπάρξει κάποια στιγμή τόσο κουρασμένοι που ήταν αδύνατο να κρατήσουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Σιγά σιγά κλείνουν και μόλις οι άνω βλεφαρίδες συναντάνε τις κάτω, αντιλαμβανόμενοι τι συμβαίνει, τιναζόμαστε ελαφρώς, προσπαθώντας να αποφύγουμε το ισχυρό κάλεσμα του ύπνου. Αυτή η διαδικασία συνήθως επαναλαμβάνεται άλλες 2-3 φορές, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο της παραίτησης και να αφεθούμε. Αν αυτό συνέβαινε στο σπίτι μας, θα αφήναμε κατεύθειαν τα μάτια μας να κλείσουν, χωρίς δισταγμό. Ο λόγος γίνεται για τα μέρη που μας πήρε ο ύπνος, ενώ δεν θα έπρεπε. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα μεταφορικά μέσα όπως το αεροπλάνο, το πλοίο ή το αυτοκίνητο (όχι την ώρα της οδήγησης), στα οποία κοιμόμαστε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.

Σίγουρα πολλοί από εσάς θα έχετε κοιμηθεί σε αρκετά περίεργα μέρη, ωστόσο ήρθε η στιγμή να παραθέσω μερικά από τα δικά μου, στα οποία έχω δει κι άλλους να γλαρώνουν, αν όχι να πηγαίνουν στο 7ο όνειρο.

Στο κάθισμα μιας κινηματογραφικής αίθουσας

Κάνει πρεμιέρα μία ταινία στις κινηματογραφικές αίθουσες και σου στέλνει μήνυμα αυτός ο σινεφίλ φίλος ότι πρέπει να πάτε να τη δείτε οπωσδήποτε. «Για να το λέει αυτός κάτι ξέρει», σκέφτεσαι και κάπως έτσι λες το ναι και πηγαίνετε στη πρώτη διαθέσιμη προβολή. Τα πρώτα 20 λεπτά περνάνε αργά και βασανιστικά, αλλά στα εισαγωγικά μέρη συναντάται συχνά αυτό, οπότε κάνεις υπομονή. Αυτή, αρχίζει να στερεύει και η βαρεμάρα έχει χτυπήσει κόκκινο. Η ζεστασιά της αίθουσας αρχίζει να σας τυλίγει σαν άλλη fleece κουβέρτα και οι λέξεις απο τα ηχεία πλέον ακούγονται σαν ένα απαλό νανούρισμα. Όταν βλέπεις μία τόσο φριχτή ταινία -σύμφωνα με τα δικά σου γούστα- ο ύπνος είναι μία συνειδητή απόφαση για να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται το μαρτύριο στο οποίο νιώθεις ότι σε έχουν υποβάλλει.

Στου ύπνου τα μπουζούκια θα με πας

Τελευταία έχω δει αρκετά βιντεάκια με άνδρες συνήθως, οι οποίοι έχουν αποκοιμηθεί σε κάποια καρέκλα ή καναπέ στο νυχτερινό μαγαζί που έχουν πάει για να “διασκεδάσουν”. Είναι πολύ πιθανό να μην ακούνε καν το είδος μουσικής που παίζει στα μπουζούκια και απλά να πήγαν για να μη χαλάσουν χατίρι στην παρέα τους, ειδικά αν ήταν νεοσύστατη. Been there, done that, που λένε και οι Άγγλοι. Έχω βρεθεί ακριβώς σε αυτή τη συνθήκη το καλοκαίρι αμέσως μετά το σχολείο. Αναγκάζεσαι να ακολουθείς την υπόλοιπη παρέα προκειμένου να κοινωνικοποιηθείς και να έχεις την αίσθηση του ανήκειν, όμως αυτό έχει ένα τίμημα συνήθως, αν βάζεις τον εαυτό σε αυτή τη διαδικασία με το ζόρι. Αν ντρέπεσαι να φύγεις για να μην “χαλάσεις την παρέα”, τότε το πιο πιθανό είτε να κοιτάς όλο το βράδυ το κινητό, είτε να κλείσεις τα μάτια σου. Κάποια στιγμή η μπαταρία τελειώνει, οπότε πλέον ο ύπνος είναι μονόδρομος.

Τα μαθητικά τα χρόνια δεν τα αλλάζω με τίποτα 

Γ’ Λυκείου, Πανελλαδικές, διάβασμα, πρωινό ξύπνημα, μία απαιτητική συνθήκη στην οποία υποβάλλεται ο εαυτός, αν θέλει να είναι σίγουρος ότι θα περάσει στο τμήμα της επιλογής του. Η ενέργεια πέφτει, οι αντοχές μειώνονται, με το άγχος να δημιουργεί άστατο ύπνο. Οι μπαταρίες με κάποιο τρόπο πρέπει να γεμίσουν, αφού μετά ακολουθεί μάθημα στο φροντιστήριο και το διάβασμα αργότερα δεν γίνεται να αποφευχθεί. Οι απουσίες αυξάνονται, με αποτέλεσμα το μάθημα γενικής παιδείας που διδάσκεται τις πρώτες πρωινές ώρες να είναι απάλευτη συνθήκη. Ο αγκώνας ακουμπάει πάνω στο θρανίο και η χούφτα σου που αγκαλιάζει το κεφάλι νιώθεις ότι είναι ιδανικό μαξιλάρι, τα μάτια αρχίζουν να κλείνουν και δεν υπάρχει επιστροφή, ο ύπνος έχει κυριεύσει το σώμα. Ο κίνδυνος της απουσίας ελλοχεύει, αλλά αυτό εξαρτάται τελικά από τον καθηγητή.

Η δουλειά κάνει τον ύπνο

Όσοι έχετε πάει άυπνοι και με hangover στη δουλειά, ξέρετε από πριν ότι η ημέρα θα μοιάζει ατελείωτη. Ο πονοκέφαλος θα παίζει ντραμς, το στομάχι σας θα έχει φτάσει στην πλάτη και οι μαύροι κύκλοι θα κοντεύουν να φτάσουν στο σαγόνι. Κι αυτό το έρμο το παυσίπονο δεν κάνει θαύματα πια! Ο ύπνος είναι η μοναδική λύση για να βγάλετε εις πέρας τη μέρα. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι το 22% εξ αυτών έχει αποκοιμηθεί στη δουλειά – λόγω υπερβολικής εργασίας (32%), πλήξης (32%) ή επειδή δεν άντεξαν το ξενύχτι (45%). Εντάξει, στις περισσότερες δουλειές δεν είναι εφικτό να κοιμηθείτε, ωστόσο υπάρχουν αυτές οι λίγες που αν έχει καλή σχέση με τον υπεύθυνό σας και δεν υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας στη δουλειά, να είναι εφικτό να κλείσετε τα μάτια σας για ένα τέταρτο. Αυτά τα 15 λεπτά ύπνου μπορεί να αποδειχθούν αρκετά ευεργετικά για τον οργανισμό σας.

Άσε με να γείρω

Μία από τις συνθήκες που δεν πρέπει να κοιμηθείς είναι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μετρό, ηλεκτρικός, τρόλεϊ, λεωφορεία, τραμ, σε όποιο μέσο κι αν κλείσεις τα μάτια σου υπάρχει ο κίνδυνος της κλοπής και εννοείται να χάσεις τη στάση σου. Ωστόσο, αυτά τα κρύα πρωινά του χειμώνα, που στριφογυρνάει συνεχώς στο μυαλό σου η εικόνα του αφράτου και ζεστού παπλώματος, μερικές φορές είναι αδύνατο να μην σε πάρει ο ύπνος στο κάθισμα που με τόσο κόπο κατάφερες να βρεις. Το κεφάλι δεν μπορεί να παραμείνει σε όρθια θέση και παίρνει καθοδική πλαϊνή πορεία προς τον διπλανό ώμο που βρίσκεται δίπλα σου. Αν δεν σε ξυπνήσει, μπορείς να απολαύσεις έναν τέλειο βαθύ υπνάκο που θα φορτίσει ένα μικρό ποσοστό της μπαταρίας σου. Επίσης, το κεφάλι μπορεί καταλάθος να διαλέξει αυτόν/ η που ίσως να είναι το τυχερό σου. Μην ξεχάσεις, να βάλεις ξυπνητήρι για να μην αναγκαστείς να πεις ψέματα στον εργοδότη σου αρχίζοντας με τη φράση «δεν φαντάζεστε τι μου συνέβη».