Επιτέλους! Δεν ήρθε μόνο το Σαββατοκύριακο, αλλά καθάρισε και ουρανός από την αφρικανική σκόνη. Λέτε η παραγωγή του “Dune” να πρόλαβε να κάνει κάνα γύρισμα στη χώρα μας ή τζάμπα γίναμε πορτοκαλί και βήχαμε όλη μέρα; Βρισκόμαστε μία ανάσα από την Μεγάλη Εβδομάδα, έξω υπάρχει ένα γλυκό αεράκι που ντύνει την ηλιόλουστη μέρα και πιστεύουμε ότι αν παραμείνετε στο σπίτι, θα το μετανιώσετε. Άλλωστε γιατί να μείνετε σπίτι ενώ μπορείτε να ξεναγηθείτε στην πόλη, να διαλέξετε βιβλία σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, να πάτε σε μία τεράστια αγορά βινυλίων, να ακούσετε έναν αγαπημένο καλλιτέχνη από τον Βορρά, αλλά και να γελάσετε μία “Ντερμπεντέρισσα”.

Το OLAFAQ επέλεξε μερικά μόνο από τα δρώμενα που θα λάβουν χώρα αυτό το σαββατοκύριακο. Άλλα δωρεάν, άλλα με είσοδο, αυτές είναι προτάσεις του:

Σάββατο, 27 Απριλίου

Χορευτική performance για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Με αφορμή την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία στην Ελλάδα, η Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το Flux Laboratory, παρουσιάζουν το “The Olympic Cypher”, μια χορευτική περφόρμανς σε σύλληψη, χορογραφία και καλλιτεχνική επιμέλεια του Ηλία Χατζηγεωργίου.

Με σκοπό να τιμηθεί το breakdance, νέο άθλημα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Aγώνων στο Παρίσι το 2024, θα διοργανωθούν από τις 16 έως και τις 26 Απριλίου μία σειρά από περφόρμανς, που θα συνοδεύσουν την Ολυμπιακή Φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία στην Αθήνα.

Φωτ.: Sonia Sanmartin / Unsplash

Η πορεία των χορευτικών παραστάσεων θα ακολουθήσει εκείνη της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας, κάνοντας στάσεις σε ορισμένες πόλεις: στην Αρχαία Ολυμπία στις 16 Απριλίου, στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά στις 17 Απριλίου, στο Γιαλί Τζαμί στα Χανιά στις 18 Απριλίου, στην παραλία Βόλου- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο στις 20 Απριλίου, στην Πλατεία Μαβίλη στα Ιωάννινα στις 23 Απριλίου, και κατόπιν στην Αθήνα στις 26 Απριλίου για την Τελετή Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Στις 26/4 η δωρεάν εκδήλωση – χωρίς προκράτηση – θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 18:30. Δείτε περισσότερα στο ifg.gr

Γιορτή βιβλίου στο Μουσείο Μπενάκη

Bazaar βιβλίων στο Μουσείο Μπενάκη

Σάββατο 27 Απριλίου, 10:00 – 22:00
Κυριακή 28 Απριλίου, 10:00 – 18:00
Στο μεγάλο Bazaar Βιβλίων στο ισόγειο του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138, θα διατεθούν 220 εκδόσεις του Μουσείου σε έκπτωση 50 % και 70% επί της λιανικής τιμής πωλήσεώς τους. Ο εκδόσεις των ετών 2022-2023 θα διατίθενται με έκπτωση από 10%-20%.

Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα online αγοράς βιβλίων στη διεύθυνση bazaar.benaki.org που θα τρέξει μέχρι την Κυριακή 28 Απριλίου. Στο χώρο του bazaar θα υπάρχει τμήμα με SECOND HAND βιβλία σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Παρουσίαση βιβλίου: Σάββατο 27 Απριλίου, 19:00 -20:30 / Παρουσίαση του βιβλίου του Ευγένιου Ματθιόπουλου “Πέρα απ’ την εγκράτεια και την απόλαυση: ο έρως που δημιουργεί τον κόσμο”. Δύο μελέτες για τον Γιάννη Τσαρούχη, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2023.
Ξενάγηση: Σάββατο 27 Απριλίου, ώρα 18:00 / Ξενάγηση στην έκθεση “Renee Revah. Tehom” από την φωτογράφο Renée Revah και τον επιμελητή της έκθεσης Κωστή Αντωνιάδη, Ομότιμο Καθηγητή Φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Είσοδος δωρεάν με περιορισμένος αριθμός συμμετοχών. Περισσότερα στο benaki.org

Δωρεάν προβολή της ιστορικής ταινίας “Αστέρω” με ζωντανή συνοδεία στο πιάνο

Το Σάββατο 27 Απριλίου, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα φιλοξενήσει στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος την προβολή της ιστορικής ταινίας των αδελφών Γαζιάδη “Αστέρω”, με ζωντανή συνοδεία στο πιάνο από τον συνθέτη και Διευθυντή των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών Φίλιππο Τσαλαχούρη.

Η “Αστέρω”, ποιμενικό ειδύλλιο γυρισμένο στις κορυφές των Καλαβρύτων τo 1929, είναι η πρώτη μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του ελληνικού κινηματογράφου και αποτελεί μια βουκολική ματιά της Ελλάδας στην αρχή του 20ου αιώνα μέσα από το φακό των αδελφών Γαζιάδη.

Η ζωντανή συνοδεία του βωβού κινηματογράφου με πιάνο, που για δεκαετίες αποτελούσε τη μόνη πρακτική, προσδίδει δραματικότητα και έντονο συναισθηματισμό ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολη και κοπιαστική εργασία για τον πιανίστα λόγω της μεγάλης διάρκειας των φιλμ. Δυσκολότερο, όμως, είναι η παρακολούθηση της ταινίας με προσοχή, προκειμένου να υπάρξει σωστός ρυθμικός και δραματουργικός συγχρονισμός.

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, που θα συνοδεύσει ζωντανά το φιλμ στο πιάνο αναβιώνοντας την πρακτική των προβολών στην αρχή της κινηματογραφικής ιστορίας, συνέθεσε την μουσική έπειτα από παραγγελία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Ο Sivert Høyem live στο Floyd

Ο Sivert Høyem, αυτός ο μοναδικός «δικός μας» καλλιτέχνης, έρχεται ξανά στην αγαπημένη του Ελλάδα για να μας προσφέρει μία βραδιά που υπόσχεται να είναι η πιο προσωπική, η πιο οικεία, η πιο ζεστή των τελευταίων ετών.

For one night only, μόνο για μία βραδιά, ο Høyem θα βρεθεί στην Αθήνα, στο Floyd, το Σάββατο 27 Απριλίου, για ένα σπάνιο club show που θα συγκινήσει τους πιστούς θαυμαστές του. Μια ευκαιρία για όσους τον αγαπούν να μοιραστούν μια διαφορετική μουσική μυσταγωγία.

Μαζί του φέρνει τα τραγούδια που οι φίλοι του έχουν αγαπήσει όλα αυτά τα χρόνια, Sleepwalking Man, Theaving Heart, Moon Landing, Give it a Whirl, κομμάτια όπως τα Aim For The Heart, TwoGreen Feathers από τον τελευταίο του δίσκο, On an island, που κυκλοφόρησε στα τέλη του Ιανουαρίου και φυσικά πολλά τραγούδια των Madrugada.

Ο Sivert Høyem είναι ένας σπάνιος καλλιτέχνης, βαθιά ανθρώπινος και ευαίσθητος. Μπορεί να έρχεται από τον παγωμένο Βορρά αλλά η θέρμη της φωνής και της μουσικής του λιώνει και τις πιο κρύες καρδιές!

Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

Κυριακή, 28 Απριλίου

Vinyl Market στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

δίσκους δίσκοι βινύλια
Φωτ.: Μαρία Μακράκη / Olafaq

Το Vinyl Market το μεγάλο event της πόλης επιστρέφει με πασχαλινή διάθεση στο καθιερωμένο πλέον ραντεβού, σε μια γιορτή για το βινύλιο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Το Vinyl Market επιστρέφει και πάλι ανανεωμένο και εμπλουτισμένο με νέες συλλογές δίσκων, συλλεκτικά κομμάτια, φρέσκες, νέες κυκλοφορίες, αλλά και με πολλά άλλα μουσικά εκθέματα. Δίσκοι από όλη τη γκάμα της μουσικής, θα βρίσκονται εκεί για να τους ανακαλύψετε. Rock, Soul, Funk, Jazz, Latin, Blues, Ethnic, Electronica, και πολλά άλλα.

Όπως πάντα, ευχάριστες μουσικές θα σας συναρπάσουν σε όλη την διάρκεια του event. Στα decks του Vinyl Market θα βρίσκονται γνωστοί DJ’s, αλλά και πολλοί άλλοι από την ομάδα μας. Μια μοναδική ανοιχτή παρουσίαση βινυλίου στον όμορφο εναλλακτικό χώρο της Τεχνόπολης!

Η καρδιά της πόλης χτυπά στο Vinyl Market και Σαββατοκύριακο από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 22:00 θα είμαστε όλοι εκεί.

Πληροφορίες στο www.vinyl-market.gr

Polkar Unplugged στο Θέατρο Θησείον

πόλη

Λίγο πριν τη μεγάλη συναυλία των Polkar στην Τεχνόπολη, ο Γιώργος Παπαγεωργίου και ο Γιάννης Κυρατσός έρχονται στο Θέατρο Θησείον, Ένα θέατρο Για τις Τέχνες στα πλαίσια των επιλεγμένων Unplugged συναυλίών και παρουσιάζουν ξανά, 10 χρόνια μετά τη δημιουργία της μπάντας, το πρώτο acoustic setlist που έπαιξαν σε ένα μικρό bar στη Θεσσαλονίκη, και αποτέλεσε την αφορμή να δημιουργήθούν οι Polkar.

Εκτός από το απροσδόκητο ρεπερτόριο, θα παίξουν σε ακουστική εκδοχή τραγούδια της δεκάχρονης πορείας τους.

Δεν θα πετάξουν σουτιέν.

Δεν θα παίξουν την “Επανάσταση”.

Βασικά η φάση θα είναι σαν να βλέπεις τους Nirvana στο MTV unplugged, σε πιο λαϊκή εκδοχή.

Special Guest: Σίμος Κακάλας (τα λαϊκά που λέγαμε).

Πληροφορίες και εισιτήρια εδώ.

Δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας

Συνεχίζονται οι δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας και τον Απρίλιο. Ένας θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Αθήνας.

Φωτ.: ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ / EUROKINISSI

ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
10:30| Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος Μουσείου
Ξεναγός: Θεώνη Κάμπρα (έως 40 άτομα)

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
11:30| Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος Αρχαιολογικού χώρου από Ρηγίλλης
Ξεναγός: Λαυρεντία Γιαννόλα (έως 50 άτομα)

ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ
10:30| Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος αρχαιολογικού χώρου
Ξεναγός: Αρετή Βασδάρη (έως 50 άτομα)

Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα opandaxenagiseis.gr. Πληροφορίες στο kete@opanda.gr.

Κατερίνα Βρανά – Ντερμπεντέρισσα στο Arch

Μετά τις sold out παραστάσεις της στο Θέατρο Αργώ, η Κατερίνα Βρανά έχει επιστρέψει πανέτοιμη και φίνα για δεύτερη χρονιά με την «Ντερμπεντέρισσα». Όποιος έχει δει την solo stand up comedy παράσταση της, ξέρει ακριβώς γιατί να (ξανά)έρθει. Είναι εθιστικά αστεία, τρυφερή και ό,τι καλύτερο για να παρατείνουμε τη θερινή ανεμελιά. Όσοι δεν την είδατε ακόμη, τι περιμένετε; Σπεύσατε να κλείσετε το εισιτήριο για μια τέλεια βραδιά!

Ποια είναι τα τέσσερα μοναδικά επαγγέλματα που δεν μπορεί να κάνει μια γυναίκα;

Ποια είναι η πιο κολλητή άσπονδη φίλη της που την ακολουθεί σαν στόκερ παντού τις πιο ακατάλληλες στιγμές;

Πώς ένα καινούριο ζευγάρι ψηλοτάκουνες γόβες μπορεί να φτιάξει τη μέρα σου;

Γιατί, ενώ οι καιροί αλλάζουν, οι ενδυματολογικές επιλογές των ανδρών περιορίζονται;

Ξέρετε μήπως αν υπάρχει μια λέξη που να εμπεριέχει όλες τις ιδιότητες μιας δυναμικής, έξυπνης, αλανιάρας και θαρραλέας γυναίκας;

Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν αρκετά επεισοδιακά για την Κατερίνα. Τα τελευταία δύο ήταν επεισοδιακά για όλο τον κόσμο. Μετά από ένα σχεδόν θανατικό, μία αναπηρία, μία πανδημία, δύο καραντίνες και τρεις παραστάσεις (“Staying Alive”, Το διαδικτυακό “Καλή Βρανοχρονιά” και το επετειακό “Φέτα, Σεξ και Αναπηρία”), η αγαπημένη stand up κωμικός έρχεται με ολοκαίνουριο, σπαρταριστό υλικό μέσα από το οποίο αναρωτιέται πού βρίσκεται και πού βρισκόμαστε σήμερα.

Με την μοναδική, χαρακτηριστική της ματιά, η Κατερίνα εξετάζει πώς αισθάνεται η ίδια ως γυναίκα και ως κωμικός με τα στερεότυπα και τις έμφυλες προκαταλήψεις, πώς και αν η αναπηρία έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα της, τη θηλυκότητά της, τη σεξουαλικότητα και το χιούμορ της, ενώ μιλά για όλες εκείνες τις μικρές και μεγάλες χαρές που μπορούν να σου φτιάξουν την ημέρα.

Μια βαθιά ειλικρινή και απολαυστικά αστεία παρατήρηση όσων ζούμε σήμερα και συχνά δεν θίγουμε, ιδωμένα μέσα από το απίθανα κωμικό φίλτρο της Κατερίνας Βρανά. Της φίνας, της ντερμπεντέρισσας.

Πληροφορίες και εισιτήρια εδώ.