Η ψυχική γαλήνη είναι μια ψυχική κατάσταση ηρεμίας ή γαλήνης. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την απαλλαγή από την ανησυχία και το άγχος. Αποτελεί βασική πτυχή της ευημερίας.

Πολλές έρευνες έχουν επισημάνει τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε το άγχος και να ηρεμήσουμε ένα υπερδραστήριο μυαλό. Τροφοδοτείται από την ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού μας συστήματος, την απελευθέρωση κορτιζόλης και την απελευθέρωση των κατεχολαμινών νορεπινεφρίνης και επινεφρίνης. Ποιοι είναι λοιπόν μερικοί από αυτούς τους επιστημονικά υποστηριζόμενους τρόπους για να δημιουργήσετε ένα ήρεμο μυαλό;

1. Δοκιμάστε την οπτικοποίηση

Όταν το μυαλό μας είναι γεμάτο άγχος και υποχρεώσεις, μερικές φορές μπορεί να είναι χρήσιμο να αντικαταστήσουμε τις σκέψεις με κάτι πιο καταπραϋντικό. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι με τον οραματισμό. Για παράδειγμα, μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας σε μια παραλία με λευκή άμμο, καθισμένοι στον ήλιο, με ένα ελαφρύ αεράκι να μεταφέρει το άρωμα φρούτων.

Το ωραίο με τον οραματισμό είναι ότι όταν φανταζόμαστε πράγματα, ο εγκέφαλός μας αντιδρά με πολύ παρόμοιους τρόπους όπως θα έκανε αν αυτά τα πράγματα συνέβαιναν στην πραγματική μας ζωή. Έτσι, όταν οραματιζόμαστε κάτι που μας ηρεμεί, κάποια μέρη του εγκεφάλου μας νομίζουν ότι είναι πραγματικό. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αρχίσουμε να νιώθουμε πιο ήρεμοι, ή χαρούμενοι, ή ειρηνικοί, ή όποια άλλα συναισθήματα μας προκαλεί ο οραματισμός. Έτσι, αν θέλετε να έχετε ένα ήρεμο μυαλό, προσπαθήστε να φανταστείτε ένα σενάριο που καλλιεργεί την ψυχική γαλήνη.

2. Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα γίνεται γρήγορα ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να κατεβάσουμε την ταχύτητα των σκέψεων που τρέχουν με ιλλιγιώδη ταχύτητα, να απαλύνουμε το άγχος και να μας βοηθήσουμε να ζήσουμε τη στιγμή. Πολλοί άνθρωποι ασχολούνται με τον διαλογισμό της επίγνωσης για να ηρεμήσουν το άγχος και το στρες. Παρόλο που ο διαλογισμός με επίγνωση δεν λειτουργεί πάντα για όλους, μπορεί πράγματι να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που πρέπει να δοκιμάσετε. Οι καθοδηγούμενοι διαλογισμοί (τους οποίους μπορείτε να βρείτε στο YouTube), ειδικότερα, μπορούν να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε με το διαλογισμό για αρκετή ώρα ώστε να προκαλέσουμε μια αίσθηση ηρεμίας.

3. Ακούστε Binaural Beats

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η ακρόαση ηρεμιστικής μουσικής μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη, μία από τις βασικές ορμόνες του στρες. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν οφέλη από την ακρόαση μουσικής με binaural beats. Οι δισυχνοτικοί χτύποι είναι όταν δύο ήχοι με ελαφρώς διαφορετικές συχνότητες παίζονται σε κάθε αυτί. Η ακρόαση binaural beats πριν από μια εργασία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της απόδοσης, ίσως με την ηρεμία του μυαλού.

Τα binaural beats είναι μια αντίληψη του ήχου που δημιουργείται από τον εγκέφαλό σας. Αν ακούσετε δύο ήχους, τον καθένα σε διαφορετική συχνότητα και ο καθένας σε διαφορετικό αυτί, ο εγκέφαλός σας δημιουργεί έναν επιπλέον τόνο που μπορείτε να ακούσετε. Αυτός ο τρίτος τόνος ονομάζεται binaural beat. Τον ακούτε στη διαφορά συχνότητας μεταξύ των δύο τόνων.

4. Βγείτε έξω

Ίσως ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ηρεμήσει το μυαλό είναι να βγείτε έξω. Το να βγείτε στην άγρια φύση, σε ένα πάρκο, σε έναν τοπικό βοτανικό κήπο ή ακόμη και στην αυλή σας μπορεί να είναι ευεργετικό για την ευεξία σας. Είτε είναι λόγω του καθαρού αέρα, του ηλιακού φωτός ή της εισπνοής της μυρωδιάς των δέντρων (όλα αυτά κάνουν καλό στην υγεία μας), δεν έχει σημασία. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι το να βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους μας βοηθά να ηρεμήσουμε.

• Πηγή: Psychology Today