Όπως τραγούδησε κάποτε σοφά η Pat Benatar, «η αγάπη είναι πεδίο μάχης» (Love is a battlefield). Βέβαια, υπάρχουν κλάσεις ανώτερα τραγούδια χωρισμού: το “All Too Well” της Taylor Swift – ο απόλυτος ύμνος του είδους, το “Back To Black” της Amy Winehouse, το “Don’t Speak” των No Doubt, το “Go Your Own Way” των Fleetwood Mac και μερικά ακόμη που έχουν αντέξει στην ιστορία, όχι απαραίτητα γιατί είναι σπουδαία τραγούδια, αλλά γιατί ο κόσμος μπορεί να ταυτιστεί με τους στίχους τους.

[διαβάστε εδώ το άρθρο για το revenge pop, τα οργισμένα τραγούδια εκδίκησης]

Επίσης, υπάρχουν και σχέσεις που έχουν μείνει στην ιστορία για το «απόλυτό» τους, όπως του John Lennon με την Yoko Ono, της Goldie Hawn με τον Kurt Russell, του Ashton Kutcher με τη Mila Kunis, του Ανδρέα Παπανδρέου με την Δήμητρα Λιάνη (ναι, γιατί;). Αλλά πόσα ζευγάρια, γνωστά και μη, θα “έπρεπε” να έχουν χωρίσει και δεν το έκαναν ποτέ ή την στιγμή που έπρεπε; Αμέτρητα και σίγουρα περισσότερα από αυτά του hall of fame.

Η αλήθεια είναι πως αξίζει τον κόπο να δώσουμε ψυχή και σώμα για να διατηρήσουμε ζωντανή μία σχέση, αλλά μερικές φορές είναι προτιμότερο να «κουνήσεις λευκή σημαία» όπως λένε οι Αμερικανοί. Τα σημάδια είναι πολλά όταν πρέπει να συμβεί αυτό, φωνάζουν, όμως για διάφορους λόγους τα αγνοούμε.

Πολλοί θεωρούν πως το τέλος μιας σχέσης είναι μια «προσωπική αποτυχία» και αυτομαστιγώνονται, αλλά μία τέτοια πράξη έχει στοιχεία γενναιότητας και κρύβει έναν αξιέπαινο δυναμισμό.

Μία σχετική λίστα, λοιπόν, με αυτά τα σημάδια μπορεί να σας βοηθήσει για να καταλάβετε ότι πρέπει να πείτε τις τρείς λέξεις που πονάνε – «θέλω να χωρίσουμε» – και θα την διαβάσετε παρακάτω.

Artwork: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq

Αν βρείτε τον εαυτό σας σε παραπάνω από τα μισά σημάδια, τότε, καλή δύναμη…

1. Αν προτιμάτε να πάτε στον οδοντίατρο αντί να κάνετε σεξ

Κάθε μακροχρόνια σχέση – όχι αυτές των μερικών εβδομάδων – έχει τα πάνω και τα κάτω της. Υπάρχουν περίοδοι σκέφτεστε μόνο το σεξ με τον/την σύντροφό σας και που θέλετε να περάσετε μια ολόκληρη ζωή μαζί του/της κάνοντας μόνο αυτό, αλλά αυτό, φυσικά, είναι εκτός πραγματικότητας.

Πολλές φορές, η λίμπιντό σας εξαφανίζεται και δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε διάθεση για καυτές νύχτες. Λογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν ζούμε σε ταχύτατους ρυθμούς που μας ξεζουμίζουν και μας καταπίνουν.

Αλλά αν η σκέψη του να κάνετε σεξ με τον/την σύντροφό σας σας προκαλεί μονίμως δυσανεξία και προτιμάτε να δείτε Κωνσταντίνου και Ελένης, τότε, μάλλον, η έλξη που νιώθετε έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδά της και σε αντίθεση με το κινητό σας, δεν μπορείτε να την “φορτίσετε” με τεχνάσματα. Γνώμη μου.

2. Αν δεν σε υποστηρίζει μπροστά στην οικογένειά του/της και όταν εσκεμμένα σε απομακρύνει από αυτήν

Θα σκεφτείς, «Καλά τώρα, πόσο σημαντικό είναι αυτό;», και θα σου πω αρκετά. Πόσα ζευγάρια ξέρουμε που έχουν χωρίσει επειδή μπήκαν οι οικογένειες στη μέση; Λίγα λόγια από εδώ, κάποια λόγια από εκεί, πάει, έγινε το κακό.

Όμως δεν φταίνε οι οικογένειες, αλλά το ζευγάρι. Ο/η σύντροφος σου οφείλει να σε υποστηρίζει και να προβάλλει αντίλογο – με επιχειρήματα πάντα – και να μην υιοθετεί απόψεις «άλλων».

Φυσικά αυτές οι καταστάσεις είναι περίπλοκες και μπορεί όντως η πλευρά της οικογένειας να έχει δίκιο, αλλά αυτό που πρέπει να γίνει σε πρώτη φάση είναι ο/η σύντροφός σου να προστατεύσει την σχέση σας και να συζητήσετε μόνοι σας τα θέματα που έχουν προκύψει.

Ταυτόχρονα, κανείς δεν μπορεί να σε απομακρύνει από την οικογένειά σου και αυτό είναι κάτι που πρέπει εσύ να υπερασπιστείς.

3. Αν είναι κακοποιητικός/η

Σε κανέναν δεν αξίζει να βρίσκεται σε μια κακοποιητική σχέση, είτε αυτή είναι σωματική είτε συναισθηματική, τελεία.

[διαβάστε εδώ το άρθρο μας για το τι να κάνεις αν η φίλη σου είναι σε κακοποιητική σχέση]

4. Αν δεν βγάζει τον καλύτερο εαυτό σου

Όταν κάποιος σας κάνει συνεχώς να αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας (ακόμα και χωρίς να το θέλει), πρέπει να τον/την βγάλετε από την ζωή σας. Καλύτερα single – άλλωστε δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό, ίσα ίσα που μπορεί να είναι απολαυστικό – παρά να είστε με έναν άνθρωπο που σας τραβάει προς τα κάτω.

Το να μπορεί ο/η σύντροφός σου να βγάλει τον καλύτερο εαυτό σου, είναι ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του να είναι κάποιος σε σχέση.

5. Αν οι στόχοι σας στη ζωή είναι εντελώς αντίθετοι

Για παράδειγμα, αυτός θέλει να επιστρέψει στο χωριό του να αναλάβει τις ελιές της οικογένειας, ενώ εσείς ονειρεύεστε μια ζωή στο κέντρο της πόλης. Αυτή θέλει να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο, να είναι ένα ελεύθερο πνεύμα, αλλά εσύ είσαι low profile τύπος και φοβάσαι τις αλλαγές.

Ο συμβιβασμός είναι πάντα μια επιλογή, αλλά όταν έχετε τελείως διαφορετικές ιδέες για το πώς θέλετε να κυλήσει η ζωή σας, κάποιος από τους δυο σας μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψει πάρα πολλά για να είναι πραγματικά ευτυχισμένος.

6. Αν όλοι γύρω σας σας λένε ότι πρέπει να χωρίσετε

Όταν η οικογένεια και οι φίλοι σας έχουν επιφανειακούς λόγους που θέλουν να χωρίσετε, μη διστάσετε να τους αγνοήσετε (βλέπε προηγούμενο σημάδι). Αλλά αν έχετε την αίσθηση ότι οι ανησυχίες τους είναι βάσιμες, τότε ίσως αξίζει να ακούσετε τη γνώμη τους. Εξάλλου, ποιος σας ξέρει καλύτερα από αυτούς;

7. Αν δεν αντέχετε τις καθημερινές του/της συνήθειες

Είναι φυσιολογικό να τρελαίνει ο ένας τον άλλον μερικές φορές – ο καθένας κουβαλάει μαζί του συνήθειες πολλών ετών. Αλλά αν οι μικρές ιδιοτροπίες του/της σας πλημμυρίζουν ανεξήγητα με οργή, αυτός δεν είναι ένας ευχάριστος τρόπος ζωής για κανέναν από τους δυο σας. Βέβαια, καλό θα ήταν να το συζητήσετε λεπτομερώς. Δεν αξίζει να χωρίσεις για κάποιες λεπτομέρειες και, ίσως, θα πρέπει να κοιτάξεις γιατί δεν είσαι ανεκτικός/η στο διαφορετικό. Αλλά αν δεν υπάρχει καμία πρόοδος σε αυτά που σε εκνευρίζουν, τότε και ο άλλος δεν σε εκτιμάει όσο θα ‘πρεπε.

8. Αν μονίμως ανησυχείτε πως θα σας απατήσει

Ίσως στο παρελθόν να σας έχουν απατήσει ή να σας δημιουργεί πολύ συχνά ένα αίσθημα ανασφάλειας με ανακρίβειες και μικρά (όχι αθώα) ψέματα. Όπως και να ‘χει δεν θα έπρεπε ποτέ να είστε ανασφαλείς 24/7 για το αν κάποιος/α είναι πιστός/η σε εσάς. Μερικές φορές ισχύει το «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά», αλλά κάποιες άλλες, δίνουμε χωρίς να το καταλάβουμε εμείς οι ίδιοι τα προσανάμματα.

9. Αν δεν μπορείτε να σταματήσετε να ονειρεύεστε να ταξιδέψετε τον κόσμο μόνοι σας ή αν έχετε σταματήσει να το κάνετε

Μερικές φορές οι άνθρωποι αναζητούν στιγμές όπου μπορούν να απομονωθούν, να έχουν χώρο και χρόνο για τον εαυτό τους. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, είναι και τα ταξίδια.

Ο άνθρωπος συχνά παρουσιάζει τάσεις φυγής και αυτές δεν αφορούν αποκλειστικά τον/την σύντροφο. Είναι μια ενστικτώδης αντίδραση σε ένα σύνολο πραγμάτων που μας φορτίζουν και έχουμε την ανάγκη να αποτραβηχτούμε από όλους και από όλα για να βρούμε πάλι την ψυχική μας γαλήνη και ισορροπία. Ο/η σύντροφος μας, καλό είναι να κατανοεί αυτά τα «θέλω» και να μην στέκεται ως «αντίπαλος» απέναντι στην ανάγκη μας.

Παράλληλα, αν τα μοναχικά ταξίδια είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο σκέψης, τότε το σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά στην σχέση σας «φωνάζει» από χιλιόμετρα – όσα είναι αυτά που θέλετε να διανύσετε στο ταξίδι σας.

[διαβάστε εδώ το άρθρο για τις μοναχικές διακοπές]

10. Αν δεν συμφωνείτε στο θέμα των παιδιών

Αυτό ισχύει αν ο/η σύντροφός σας είναι υπέρ αυτής της οικογενειακής ζωής, ενώ εσείς δεν θέλετε να αποκτήσετε παιδιά ή το αντίθετο. Επίσης, οι διαφορές σε θέματα ανατροφής είναι ένας παράγοντας που αν δεν τον προσέξετε θα αποβεί μοιραίος στην πορεία.

11. Αν τίποτα από όσα κάνετε μαζί δεν σας ενθουσιάζει

Αν και μια σχέση δεν μπορεί να είναι πάντα γεμάτη συγκινήσεις, μια σχέση που στερείται εντελώς κάθε ενθουσιασμού δεν είναι και πολύ καλή. Όταν είστε μαζί, μακροπρόθεσμα, θα υπάρξουν περίοδοι που η σεξουαλική σας ζωή θα είναι αρκετά ήσυχη, κάτι που είναι ιδανικό (και λογικό) όταν οι κοινές σας δραστηριότητες εκτός κρεβατοκάμαρας σας κάνουν να ενθουσιάζεστε, αλλά το θέμα είναι ότι ο τακτικός ενθουσιασμός είναι βασικό στοιχείο ευτυχίας εντός μίας σχέσης.

12. Αν τσακώνεστε συνεχώς για τα ίδια πράγματα

Οι καβγάδες είναι απαραίτητοι για τις σχέσεις – όντως, αλλά η ιδέα είναι να δένεστε περισσότερο μέσα απ’ αυτούς και να εξελίσσεστε ως ζευγάρι και ως προσωπικότητες.

Όμως, αν ξαναζείτε τους ίδιους καβγάδες ξανά και ξανά, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι υπάρχουν κάποια θέματα που ίσως δεν μπορείτε να ξεπεράσετε. Σε αυτές τις περιπτώσεις η επίσκεψη σε έναν σύμβουλο σχέσεων είναι σίγουρα χρήσιμη.

13. Αν πιστεύετε ότι όλα μπορούν «να πάνε καλά» αν ένας από εσάς κάνει κάποιες υποχωρήσεις

Το να ελπίζετε ότι μπορείτε να αλλάξετε κάποιον είναι συνήθως καταστροφικό και σίγουρα λάθος προσέγγιση, όπως και το να προσπαθείτε να αλλάξετε αυτό που είστε μόνο και μόνο επειδή νομίζετε ότι αυτό θα κάνει κάποιον άλλο ευτυχισμένο. Σίγουρα, όλοι θα πρέπει να βρίσκονται σε μια δια βίου προσπάθεια βελτίωσης και προσωπικής εξέλιξης, αλλά οι υποχωρήσεις σίγουρα δεν οδηγούν εκεί.

Όταν κάποιος/α βρίσκεται συνεχώς σε μια διαδικασία υποχώρησης σημαίνει ότι βάζει λιγότερο ποσοστό του χαρακτήρα του/της σε αυτή την σχέση.

14. Αν έχετε επαναλαμβανόμενα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα

Αν βρίσκεστε συστηματικά από τα ύψη στα χαμηλά, ίσως θα ήταν καλύτερα να βρείτε και οι δύο κάτι πιο σταθερό – ή να μείνετε μόνοι σας.

15. Αν δεν αντέχετε τους φίλους του/της

Είναι απολύτως φυσιολογικό μερικούς ανθρώπους να μην τους αντέχετε. Οι φίλοι είναι μια προσωπική υπόθεση και σε αυτήν δεν μπορούν όλοι να ταυτιστούν – διαφορετικά θα είμασταν όλοι φίλοι μεταξύ μας – αλλά είναι τελείως διαφορετικό αν με κάποιους ανθρώπους γυρνάνε τα σωθικά σας.

Καταστάσεις τύπου τηλεοπτικού Friends είναι εκτός πραγματικότητας και αν προσπαθείτε να πετύχετε κάτι τέτοιο δυστυχώς θα απογοητευτείτε. Ωστόσο, ως ζευγάρι μπορείτε να βρείτε κοινά στοιχεία χαρακτήρων που συγκλίνετε και να χτίσετε μία κοινή παρέα.

16. Αν το ένστικτό σας σας λέει ότι ήρθε η ώρα να χωρίσετε

Η διαίσθηση δεν είναι αστείο. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να προσδιορίσετε τι ακριβώς δεν πάει καλά, αρκεί απλά να ξέρετε ότι κάτι δεν πάει καλά.