Kάθε εβδομάδα οι συντάκτες του αγαπημένου σας FAQ Team γράφουν  ποια πράγματα τους ανεβάζουν (ή τους κατεβάζουν) συναισθηματικά, ψυχολογικά και εγκεφαλικά!

Εύα Αναστασιάδου

👍 H παράσταση “Τόρνος”, στο θέατρο Olvio. Μία ομάδα ηθοποιών με εξαιρετική χημεία, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε ένα κείμενο που ακροβατεί μεταξύ κωμωδίας και τραγικής αποτύπωσης της ελληνικής πραγματικότητας. Μία μαύρη κωμωδία που σου σφίγγει το στομάχι, σε θυμώνει και στεναχωρεί ενώ παράλληλα σου δίνει την απαραίτητη ανάσα για να δεις την σκληρή πραγματικότητα με μία δόση χιούμορ και σουρεαλισμού για να μη γίνει αβάσταχτη.

👎 Η έλλειψη επαγγελματισμού που υπάρχει στην Ελλάδα και το πόσο το φαίνεσθαι και το τι πουλάς καθορίζει την καθημερινότητά μας. Ένας ωχαδελφισμός, μεταφορά ευθυνών, προχειρότητες και μόνο αν έχεις μέσο ή λαδώσεις μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου. Και δεν ισχύει μόνο στο δημόσιο αυτό, ακόμα και σε ένα εστιατόριο, ακόμα και σε μία εταιρεία, σημασία θα σου δώσουν μόνο αν έχεις φράγκα και πουλάς με τουπέ μία εικόνα υποκουλτούρας και υπερφίαλου εγωκεντρισμού.

Δήμητρα Βασιλειάδη

👍 Η παράσταση “Αριστερόχειρες”, της Νεφέλης Μαϊστράλη, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη στο θέατρο Μπέλλος. Με τον Εμφύλιο και τις “Παιδοπόλεις” της Βασίλισσας Φρειδερίκης στο προσκήνιο, οι 4Frontal με όχημα την πολιτική σάτυρα καταφέρνουν να ανοίξουν με ευφυή τρόπο ένα παράθυρο διαλογικότητας με την ιστορία και τη σύγχρονη πραγματικότητα. Τηρώντας με δεξιοτεχνία την ισορροπία ανάμεσα στις δραματικές και τις κωμικές στιγμές, κινούμενοι ανάμεσα στη μυθοπλασία και την ιστορική πραγματικότητα, οι “Αριστερόχειρες” για 3η χρόνια μας λένε ότι δεν υπήρξε ποτέ “εθνική συμφιλίωση” και ίσως να μην υπάρξει και ποτέ.

👎 Η έλλειψη χρόνου που δεν μας επιτρέπει να διαχειριστούμε όλες τις πίεσεις που δεχόμαστε καθημερινά. Αν θες να καταρρεύσεις, δεν μπορείς, σου έχει στερηθεί αυτό το δικαιώμα. Όλα τα καθημερινά “πρέπει” έρχονται μπροστά σου και εσύ έχεις το χρέος να τα βάλεις σε μία τάξη, γιατί έτσι πρέπει. Δεν πειράζει, με αυτή τη γνωστή παντοδύναμη κόλλα, θα βάλουμε σε μία σειρά τα κομμάτια μας, προσπαθώντας να είμαστε λειτουργικοί. Τουλάχιστον, μέχρι να ξαναρχίσει η αποκόλληση.

Γεωργία Δρακάκη

👍 Οι απροσποίητα δροσερές και με χρήσιμη, όχι αβαρή, αισιοδοξία εκπομπές του Νίκου Μάντζου στο Mad Radio 106.2. (καθημερινά 13:00-16:00, Σάββατα στις 22:00 – 23:00 με το WarmUp Booth και Κυριακές στις 17:00 μαζί με την Αθηνά Κλήμη με το “Mad Radio Super Chart”.) Η παράσταση “Δούλες” (με την Δήμητρα Χατούπη) σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη-και συγκεκριμένα, η Σολάνζ της Δήμητρας Χατούπη, με στοιχειώνουν ακόμα τα μάτια της. Η χειροποίητη μαγιονέζα του Φίλιππου. Το τελευταίο τραγούδι του Sidarta, το “Spiti“.

👎 Οι θορυβώδεις κυρίες στα λαϊβάδικα. Αγάπη μου, σκάσε λιγάκι κι άκου. Μπορείς; Οι απόλυτοι, ξεροκέφαλοι τετράγωνοι γνώστες της πολιτικής πραγματικότητας, της πολεμικής φρίκης σε οποιαδήποτε γωνιά της γης, οι αρνητές του διαλόγου, οι επαγγελματίες φορείς ιδεών και βεβαιοτήτων. Τα sites που αντιγράφουν τις στήλες και τις ιδέες του Olafaq. Όχι, κάτσε, αυτό θα μπορούσε να είναι και Like.

Mπάμπης Μελικίδης

👍 Τα χρωματιστά Air Jordan 1 στην τρίτη σεζόν του αγαπητού “Lupen” στο Netflix.

👎 Η Yoga σε “εναλλακτικούς” χώρους πολυκατοικίας! Πώς είναι δυνατόν να νιώσω την «ενέργεια της Μητέρας Γης» αγαπημένη μου Σ. στον χώρο σου, στον τρίτο όροφο, όταν κάτω ακριβώς από εμάς λιτουργούν 3 εταιρίες και ένα σουβλατζίδικο;

Νίκος Παγουλάτος

👍 Το άλμπουμ “Reworks” της Χάρις Αλεξίου που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες. Ανεξάρτητα από το αν κάποιοι έχουν τις αντιρρήσεις τους για τις συνεργασίες που έχει ο δίσκος (ΛΕΞ, Kid Moxie, Χρήστος Μάστορας), για το αν η Αλεξίου είναι καλή στο spoken word του “Φύγε” και χίλιους δυο λόγους ακόμα, η δουλειά που έχει γίνει σε επίπεδο παραγωγής (Ermis, Issy Beats) είναι εξαιρετική! Επίσης, είναι εκπληκτικό το πως ένα τέτοιο κόνσεπτ (μερικοί το αποκαλούν «αρπαχτή) μπορεί να μας υπενθυμίσει το καλλιτεχνικό μέγεθος της “Χαρούλας” και να βυθιστούμε ξανά στο βάθος της ψυχής της με οδηγό το εύρος της μοναδικής φωνής της.

👎 Σύμφωνα με τη Eurostat, 4 στους 5 Έλληνες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο είναι «υποκειμενικά φτωχός». Ψωνίσατε στην Black Friday ή ανήκετε στην πλέμπα;

Γιάννης Παπαϊωάννου

👍 Είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη τόσο τρομακτική όσο μας έχουν κάνει να πιστέψουμε, ή είναι μόνο οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί που έχουν ένα τεράστιο ιστορικό ανήθικης χρήσης δεδομένων, και που θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη με τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα δεδομένα μας: για να γεμίσουν τις τσέπες τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι απολύτως λογικό πολλοί άνθρωποι να έχουν πολλές επιφυλάξεις σχετικά με την ΤΝ και το τι αλλαγές θα μπορούσε να φέρει στο σύγχρονο εργατικό δυναμικό, (αν και πιθανότατα δεν θα άλλαζε τίποτα ούτως ή άλλως), αλλά νομίζω ότι στο φυσικό μας ανθρώπινο ένστικτο να είμαστε επιφυλακτικοί για οτιδήποτε νέο, ξεχνάμε ότι το πρόβλημα μπορεί να ήταν ήδη εδώ, από την αρχή.

👎 Όχι άλλο Σαμ Άλτμαν παρακαλώ! Όχι άλλη Χαρούλα. Όχι άλλο κάρβουνο. Όχι άλλο μυρηκασμό.

Μίλτος Τόσκας

👍 Τέσσερις σπουδαίες κινηματογραφικές παραγωγές (Ναπολέων, Κόκκινος Ουρανός, Πράσινα Σύνορα, ο Πυρετός του Πετρόφ). Χάνεσαι στην μεγάλη οθόνη κι ανακαλύπτεις κόσμους. Κρατώ το τελευταίο βιβλίο – αποχαιρετισμό της Μυρσίνης Ζορμπά, “Σημειώσεις από την εποχή των Προσδοκιών”, με εισαγωγή του Αντώνη Λιάκου. Επίσης το βιβλίο της Μίτσικο Αογιάμα, “Η βιβλιοθήκη των κρυφών ονείρων” (εκδ. Πατάκης), παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

👎 Η πίεση του χρόνου αυτήν την εποχή. Οι 24 ώρες φαντάζουν πραγματικά λίγες αυτό το διάστημα.

Χριστιάνα Στυλιανού

👍 Το γεγονός ότι επιτέλους χειμωνιάζει και ερχόμαστε με τους ανθρώπους μας πιο κοντά.

👎 Όταν διαβάζω ότι ένας γιατρός στη Γάζα αναγκάστηκε να ακρωτηριάσει το πόδι του παιδιού του χωρίς αναισθησία και ύστερα το είδε να πεθαίνει μέσα στους πόνους. Το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν σκοτώνει απλώς τα παιδιά της Γάζας, αλλά τα βασανίζει με τον πιο φρικτό τρόπο μέχρι να πεθάνουν.