Kάθε εβδομάδα οι συντάκτες του αγαπημένου σας FAQ Team γράφουν ποια πράγματα τους ανεβάζουν (ή τους κατεβάζουν) συναισθηματικά, ψυχολογικά και εγκεφαλικά!

Εύα Αναστασιάδου

👍Το βιβλίο “Ρώτα τη σκονη” του μεγάλου αμερικανου συγγραφέα John Fante. Μια ιστορία με κεντρικό ηρωα τον Αρτούρο Μπαντινι που γράφτηκε με φόντο την πόλη του Λος Άντζελες, την πόλη των ακραιων ανισότητων. Ο Μπαντινι, το alter ego του Fante είναι ενας εσωστρεφής νεαρός συγγραφέας που καταφθάνει στη μεγάλη πόλη με το λεωφορείο από το Κολοράντο με λίγα δολάρια στην τσέπη. Μεγαλειώδεις αλήθειες για το άπιαστο αμερικανικό όνειρο που διαλύει ζωές και ψυχισμους. Αξίζει να αναφέρω ότι ο Μπουκόφσκι προλογίζει το βιβλίο και μέσα σε όλα γράφει :  «Επιτέλους, βρέθηκε κάποιος συγγραφέας που δε φοβόταν το συναίσθημα. Το χιούμορ και ο πόνος αναμειγνύονταν με τρομερή απλότητα. Το ξεκίνημα εκείνου του βιβλίου ήταν για μένα ένα ατίθασο και ασύλληπτο όνειρο… Έμελλε να επηρεάσει τη γραφή μου για μια ολόκληρη ζωή» και «Ο Φάντε ήταν ο θεός μου». Αρκεί νομίζω για να διαβάσω ο,τι έχει γράψει η πένα αυτής της ιδιοφυΐας.

👎Γυναικοκτονιες, παιδιά που κακοποιουνται, μια 18χρονη που βιαζόταν απο τα 9 της, δίκτυα σεξουαλικης εκμετάλλευσης παιδιών και αυτό που θα αλλοιώσει την Αγία ελληνικη οικογενεια είναι η τεκνοθεσια από ομοφυλα ζευγάρια. Δηλαδή ας σοβαρευτούμε.

Δήμητρα Βασιλειάδη

👍 Όσοι εκτιμάτε το παλαιωμένο κρέας ή θέλετε να κάνετε ένα δώρο στον ουρανίσκο σας πρέπει να πάτε έστω και μία φορά στο “Meat the Stars” στο Πικέρμι. Αυτό.👎 Τι πράγμα είναι αυτό με το βήχα; Πήγα στο σούπερ μάρκετ και όλοι έβηχαν. Δε λέω να μη βήξει κάποιος, αλλά να βάζει το χέρι του μπροστά από το στόμα του. Είμαστε (για άλλη μία φορά) εν μέσω έξαρσης κορωνοϊού και ακόμα η κίνηση δεν είναι αυτοματοποιημένη και δε προβλέπεται σύντομα να γίνει.

Γεωργία Δρακάκη

👍 Στο χαωμένο μετα-γιορτινό διάστημα των πρώτων ημερών του Γενάρη, παρά την οργάνωση με τις νέες ατζέντες, τα resolutions και τα τοιαύτα, είναι λογικό να επικρατεί ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο μπέρδεμα. Είναι αυτό που λέμε «μέχρι να βρούμε τον ρυθμό μας». Εμένα πειράζει που με εμπνέει αυτή η περίοδος; Έχει την δυναμική της νέας αρχής, που αρκετά πράγματα φαντάζουν βουνό, αλλά όσο προχωράς μπροστά και, τελικά, τα προσπερνάς βλέπεις πως επρόκειτο περί λόφου.

👎 Μέχρι τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές, η κατάσταση με το 4χρονο παιδάκι που νοσηλεύεται είναι σταθερή. Που θα πει, νοσηλεύεται. Κλέβω το λεκτικό του Χάρη Τζωρτζάκη χωρίς να αλλάξω ούτε ”και”: «Ένα τετράχρονο αγγελούδι χαροπαλεύει στο νοσοκομείο επειτα από άγριο ξυλοδαρμό από τον πατριό του. Το μωρό είχε νοσηλευτεί άλλες δυο φορές(!) σε νοσοκομείο, τη μία με θλαστικά τραύματα και την άλλη με εγκαύματα. Δύο φορές(!) νοσηλεύτηκε ένα παιδάκι σε νοσοκομείο επειτα από βασανισμό και οι δυο φορές(!) δεν ηταν αρκετές για το ελληνικό κράτος ώστε να σώσει το μωρό από το φρίκη. Τώρα το μωρό χαροπαλεύει και η ελληνική κοινωνία δεν ασχολειται με το μωρό αλλά με το αν τα μωρά θα έχουν μπαμπάδες ή μαμάδες.» Αυτό. Αυτά. Πού πηγαίνουμε;

Ειρήνη Δρίβα

👍 Τα μακαρόνια με σάλτσα και τριμμένο τυρί. Τίμια και λαϊκά. Σαν τα κορίτσια που περιμένουν τα σαββατόβραδα. Εμένα μου αρέσουν τα μακαρόνια που έχουν μια τρύπα στη μέση. Όχι του παστίτσιου. Τα πιο λεπτά. Τα προτιμώ γιατί μπαίνει μέσα η σάλτσα και το τυρί. Και η σάλτσα να έχει τριμμένο καρότο, κρεμμύδι και κόκκινη πιπεριά. Και κανέλα για το άρωμα. Όπως τα αρώματα που φορούν τα κορίτσια και μοσχοβολούν.

👎 Το πώς συμπεριφέρονται οι περισσότεροι οδηγοί στο δρόμο. Ρε πάτε καλά; Θα μας σκοτώσετε για να προλάβετε το φανάρι;

Νίκος Παγουλάτος

👍 Αύριο ξεκινάει η 4η σεζόν του “True Detective” με τίτλο “Night Country” και εμείς οι φανς των crime σειρών μυστηρίου μετράμε αντίστροφα. Ωστόσο, δε θα κολλήσουμε μόνο με τη συγκεκριμένη σειρά αυτό το διάστημα, αφού το 2024 ξεκινάει δυναμικά και με άλλες σειρές που θα κάνουν πρεμιέρα αλλά και αίσθηση.

👎 Στρίβει και μπαίνει ανάποδα στο στενό με το μηχανάκι του, δικάβαλο και 60+ ηλικιακά. Συναντάει ένα αυτοκίνητο με γυναίκα οδηγό, αυτή κατεβάζει το παράθυρο και του τη λέει. Αυστηρά, χωρίς αυτό που λέμε «σεβασμό στην ηλικία» -καλώς έκανε-, και εύστοχα. Αυτός αντιδράει λεκτικά, όπως και η γυναίκα που είχε ανέβει στο μηχανάκι του. «Άντε μωρη μαλακισμένη», «Ναι, πάω ανάποδα, τι θες τώρα;» και τα λοιπά γνωστά, αντί να ζητήσει συγγνώμη, να πει «Έχεις δίκιο κοπέλα μου» ή οτιδήποτε άλλο αντίστοιχο. Μην είστε μαλάκες και μπαίνετε ανάποδα στα στενά. Κι αν το κάνετε και σας την πουν, δεχθείτε ό,τι ακούσετε.

Γιάννης Παπαϊωάννου

👍 Ο ολοένα και πιο εξαιρετικός Nicholas Cage συνεχίζει την αναγέννησή του, μετά τις πρόσφατες φοβερές ερμηνείες του στις ταινίες “Mandy” και “Pig. Ο Cage στο “Dream Scenario” του Kristoffer Borgli υποδύεται έναν καθηγητή πανεπιστημίου που αποπνέει πλήρη κανονικότητα, σε μια πανέξυπνη ιστορία που στο πρώτο της ξεκαρδιστικό μισό δεν περιμένεις ότι θα πάρει μια τόσο δυσοίωνη τροπή, ώστε να αντανακλά τη σουρεαλιστική φύση των ονείρων.

👎 Ενώ, οι αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν μια εποχή διασκεδαστικής εξερεύνησης για κάθε είδους design (o σχεδιασμός των ιστοσελίδων είχε να κάνει με το να δοκιμάζεις νέα, τρελά πράγματα και να βλέπεις τι συμβαίνει, τα περιοδικά ακόμη ζούσαν και έστηναν αξεπέραστες μόδες και σαλόνια, και οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ό,τι δούλευε και σε πολλές περιπτώσεις αυτό κάλυπτε -και με το παραπάνω-  αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει) σήμερα νοσταλγούμε μια υπέροχη εποχή με πολλές προσφορές εργασίας, σταθερότητα και καθαρή δημιουργική διασκέδαση, ενώ σκρολάρουμε στον ειδησεογραφικό εμετό των μπακάληδων της δημοσιογραφίας.

Μίλτος Τόσκας

👍 Το κρύο που ήρθε να μας θυμίσει κάπως χειμώνα, το “Γουέιτζερ” του Ντέιβιντ Γκραν από το Δώμα και το “Δέντρο με τις Χρυσές Πεταλούδες” που μόλις βγήκε στους κινηματογράφους.

👎 Οι ιώσεις της εποχής που μας κρατούν πίσω…

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

👍 Εξαιρετικός και to the point όπως πάντα ο Ricky Gervais στο stand up special “Armageddon” που παίζεται στο Netflix

👎 Το μπουρδέλο που επικρατεί στην ποδοσφαιρική ομάδα μου (αυτή του μεγάλου λιμανιού).