Kάθε εβδομάδα οι συντάκτες του αγαπημένου σας FAQ Team γράφουν ποια πράγματα τους ανεβάζουν (ή τους κατεβάζουν) συναισθηματικά, ψυχολογικά και εγκεφαλικά!

Εύα Αναστασιάδου

👍 Η παρασταση ο Μπαμπας πολεμος απο την θεατρική ομάδα «Πτωχαλαζόνες» στο θέατρο olvio. Μια από τις σημαντικότερες αντιπολεμικές κωμωδίες του Ιακώβου Καμπανέλλη, επικαιρη όσο ποτέ, μια υπενθύμιση πως ο πόλεμος παραμένει, σε όλες τις εποχές, ο μπαμπάς του κέρδους, της μεγαλομανίας και της απληστίας. Μια ομάδα καλά δεμένη, με τρομερή χημεία που κάνει κατάθεση ψυχής στη σκηνή.

👎 Η νέα έξαρση Covid που μας έχει αποδεκατισει.

Δήμητρα Βασιλειάδη

👍 Οι γονείς που μπαίνουν θέλοντας και μη στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα για χάρη των παιδιών τους πάντα με συγκινούν. Είχα πάει σε γνωστό κατάστημα που έχει ό,τι μπορεί κάποιος να φανταστεί και μια μητέρα άφηνε το παιδί της να διαλέξει μερικά χριστουγεννιάτικα αντικείμενα για να διακοσμήσουν το σπίτι. Η χαρά στα μάτια του μου έφτιαξε την ημέρα, ίσως και την εβδομάδα.

👎 Τα καημένα τα δέντρα που καίγονται κάθε χρόνο στο πάρκινγκ του γηπέδου του Απόλλωνα στη Ριζούπολη είναι μια αποκαρδιωτική εικόνα, για εμένα τουλάχιστον. Κόβονται, περιμένουν καρτερικά να ομορφύνουν κάποιο σπίτι και όταν δεν τα επιλέγει κανείς, καίγονται μπροστά στα υπόλοιπα, σα να τα προειδοποιούν ότι θα έρθει και η δίκη τους σειρά. Η Φοίβη από τα «Φιλαράκια» είχε δίκιο που ήθελε να πάρει το πιο άσχημο και καταπονημένο δέντρο από αντίστοιχη επιχείρηση στην οποία δούλευε κάποια Χριστούγεννα ο Τζόι.

Νίκος Παγουλάτος

👍 Αυτή την εβδομάδα χρησιμοποίησα το μετρό για τις μετακινήσεις μου και συνειδητοποίησα (ξανά) ποσό βοηθάει το περπάτημα στην “ενεργοποίηση” του εγκεφάλου. Αν το πρωί σηκώνεσαι νυσταγμένος από το κρεβάτι και έτσι μπαίνεις στο αμάξι, στην ίδια κατάσταση -και χειρότερη- φτάνεις στη δουλειά. Να περπατάτε καθημερινά, έστω για λίγο. Κάνει όντως καλό.

👎 Σε αντίθεση, βέβαια, με το μετρό της Αθήνας που μόνο καλό δεν κάνει στη ψυχική μας υγεία. Σαρδελοποιημένοι πολίτες τοποθετημένοι σε άβολα βαγόνια, με καθυστερημένους συρμούς, σε ένα παραμελημένο υπόγειο περιβάλλον, χωρίς Wi-Fi και σήμα στο κινητό. Και μια απορία: πώς γίνεται να υπάρχει ακόμη κόσμος που δυσκολεύεται στην διαδικασία έκδοσης εισιτηρίου στα αυτόματα μηχανήματα;

Γιάννης Παπαϊωάννου

👍 Δύσκολα θα βρείτε εδώ μέσα τα κλασικά στοιχεία μιας ρομαντικής κομεντί, αλλά τα “Πεσμένα Φύλλα” του Καουρισμάκι αντλούν την ιδιαίτερη γοητεία τους από τον καταθλιπτικό, και σταθερά ειρωνικά ζοφερό τόνο του σπουδαίου Φινλανδού σκηνοθέτη. Γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον ίδιο ως τελευταίο μέρος της σειράς “Proletariat” που ξεκίνησε με το “Shadows in Paradise” του 1986, η νέα ταινία “Πεσμένα Φύλλα” είναι σίγουρο πως δεν θα αγγίξει τις καρδιές όλων, αλλά το ζευγάρι των πρωταγωνιστών είναι τόσο εξαιρετικά συγκρατημένοι και τελικά, τόσο μοναδικά, συγκινητικοί, τσακισμένοι ήρωες στην πιο αντισυμβατική ιστορία αγάπης που θα δείτε φέτος.

👎 Κάποιοι από εμάς μπορεί να είναι πιο τυχεροί, κάποιοι άλλοι όχι, αλλά όπως και να έχει η φετεινή χριστουγεννιάτικη ακρίβεια δεν λυπάται κανέναν. Οι τιμές έχουν εκτιναχθεί χωρίς φρένο, και οι πολίτες, παρατηρώντας τη μείωση του οικογενειακού εισοδήματος από τις πρώτες ημέρες του μήνα, αναζητούν προσφορές για να αντιμετωπίσουν το «τσουνάμι» αυξήσεων.

Fallen Leaves, 2023

Μίλτος Τόσκας

👍 Το βιβλίο του J. Chapoutot, “Η Μεγάλη Αφήγηση” που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις σε συνδυασμό με τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τα πρώτα μελομακάρονα.

👎 Η κίνηση τους δρόμους της Θεσσαλονίκης και η καθημερινή αναγγελία εργατικών ατυχημάτων που έχουν γίνει (κι αυτά) απλά ένας αριθμός.

Χριστιάνα Στυλιανού

👍 Η αγωνία και η χαρά που αισθάνομαι για την αποψινή συναυλία των Fujiya & Miyagi στο Fuzz Club. Ετοιμάζομαι μια υπεργαμάτη electro-kraut βραδιά, που όλο αυτό έρχεται να το επιστεγάσει ένα αγαπημένο άτομο που θα βρίσκεται μαζί μου. Να πηγαίνετε συναυλίες. Είτε μόνοι σας είτε με τους αγαπημένους σας. Σε κάθε περίπτωση, μόνο καλό θα σας κάνουν!

👎 Ο κακός χαμός που γίνεται στα σόσιαλ με το Spotify Wrapped είναι άλλη μια απόδειξη της σημερινής κοινωνίας όπου ο καθένας μας απλά ερωτεύεται το είδωλό του.