Την τελευταία δεκαετία, η Christina Helena, ειδικός στις δημόσιες ομιλίες, speech coach και ομιλήτρια του TEDx, έχει δώσει αρκετές ομιλίες για την ψυχική υγεία και τα ηγετικά χαρακτηριστικά σε στελέχη εταιρειών όπως η Google, η Apple, η Meta και η LinkedIn.

Όπως αναφέρει, «Έχω δει πώς ακόμη και οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι μπορούν να αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους». Αυτό είναι το “σύνδρομο του απατεώνα” και, σύμφωνα με την Helena, μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος, μίσος για τον εαυτό μας και έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Ωστόσο, πιστεύει ότι τα τοξικά μοτίβα σκέψης μπορούν να αλλάξουν τη νοοτροπία μας αρκεί να συνειδητοποιήσουμε κάποια πράγματα. Ακολουθούν 7 κοινές φράσεις που λέμε στον εαυτό μας που, ίσως, υποδηλώνουν ότι έχουμε το σύνδρομο του απατεώνα:

«Τους εξαπάτησα» / «Είμαι “απατεώνας”»

Δεν μπορείς να είσαι απατεώνας όταν έχεις δουλέψει σκληρά για κάτι. Για παράδειγμα, αν ολοκληρώσατε γρήγορα ένα πρότζεκτ ή μια εργασία με την οποία οι άλλοι συνήθως δυσκολεύονται, μπορεί απλώς να έχετε βρει το δυνατό σας σημείο.

Μάθετε να αναγνωρίζετε στον εαυτό σας τις επιτυχίες του όταν κάνετε κάτι καλά. Θυμηθείτε τον κόπο σας και δώστε στον εαυτό σας τα εύσημα.

«Ποτέ δεν θα είμαι αρκετά καλός για να το αξίζω αυτό»

Είναι φυσιολογικό να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους άλλους. Το πρόβλημα είναι όταν επιτρέπουμε σε αυτές τις συγκρίσεις να γίνουν η ταυτότητά μας.

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να αισθάνεται ότι δεν αξίζει κάτι, ρωτήστε έναν έμπιστο συνάδελφο ή φίλο ποια είναι τα δυνατά σας σημεία. Ή ζητήστε τη γνώμη τους σχετικά με το γιατί σας επέλεξαν για κάτι συγκεκριμένο και πιστέψτε τα λόγια τους.

«Δεν είμαι τόσο ταλαντούχος όσο νομίζουν»

Μερικές φορές οι άνθρωποι βλέπουν σε εμάς δυνατότητες που εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε ακόμη σε θέση να αναγνωρίσουμε. Όταν σας προσφέρεται μια ευκαιρία που αισθάνεστε ότι δεν ανταποκρίνεται στα δυνατά σας σημεία, εμπιστευθείτε ότι αυτός που σας το ανέθεσε αναγνωρίζει την αξία σας ή το ταλέντο σας.

Και όταν πραγματικά αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας, αγκαλιάστε αυτές τις στιγμές ως ευκαιρίες για να αναπτυχθείτε.

«Δεν θέλω να κάνω ερωτήσεις γιατί θα δείξω πόσο λίγα ξέρω»

Μπορεί να υποθέσουμε ότι οι ερωτήσεις υποδηλώνουν έλλειψη γνώσεων, αλλά το να είστε αναλυτικοί και να ζητάτε λεπτομέρειες δείχνει στους συναδέλφους σας ότι ενδιαφέρεστε αρκετά γι’ αυτό που κάνετε και θέλετε να κάνετε τα πράγματα σωστά.

Στοχεύστε στο να είστε ένας άνθρωπος που μαθαίνει δια βίου και όχι κάποιος που μένει ήσυχος στο παρασκήνιο προσποιούμενος ότι τα ξέρει όλα.

«Δεν είμαι ικανός να το κάνω αυτό»

Αυτή η φράση έχει μεγάλη απήχηση επάνω μας, αλλά ανακαλύπτουμε τι είμαστε πραγματικά ικανοί να κάνουμε δοκιμάζοντας νέα πράγματα όταν δεν νιώθουμε προετοιμασμένοι να τα κάνουμε.

Επιπλέον, η λιγότερη εμπειρία μπορεί να αποτελέσει σπουδαίο προσόν σε κάποιες περιπτώσεις, επειδή επιτρέπει τη δημιουργικότητα και προσφέρει μια νέα οπτική γωνία.

«Όλοι είναι πιο έξυπνοι από μένα»

Κάποιος άλλος μπορεί να έχει περισσότερες γνώσεις σε κάποιον τομέα, αλλά αυτό δεν τον κάνει απαραίτητα πιο έξυπνο από εσάς.

Αν αισθάνεστε ότι έχετε περισσότερα να μάθετε, ζητήστε συμβουλές ή διαβάστε σχετικά με το αντικείμενο. Σε επαγγελματικό επίπεδο, αυτό δείχνει ότι έχετε (καλή) περιέργεια και θέλετε να βελτιωθείτε.

«Δεν είμαι άξιος της επιτυχίας μου»

Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Γιατί πιστεύω ότι δεν το αξίζω αυτό;» Αν η απάντηση είναι επειδή οι στόχοι σας δεν ευθυγραμμίζονται με το σχέδιο επιτυχίας κάποιου άλλου, αναγνωρίστε αυτό το συναίσθημα και, στη συνέχεια, αφήστε το να φύγει.

Μόλις εντοπίσετε από πού προέρχεται αυτή η στάση σας, θα έχει λιγότερη δύναμη πάνω σας. Η επιτυχία είναι διαφορετική για τον καθένα. Τελικά, εσείς αποφασίζετε αν αξίζετε το καλό στη ζωή σας και αυτά για τα οποία έχετε δουλέψει τόσο σκληρά.

Πηγή: CNBC