Το κυνήγι για τον (υποθετικό) «Πλανήτη 9» στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα συνεχίζεται, με αρκετές πρόσφατες ερευνητικές εργασίες να παρέχουν νέα στοιχεία σχετικά με αυτόν, όπως αναφέρει το The Week.

Μια νέα μελέτη του Konstantin Batygin και των συνεργατών του, που έγινε δεκτή για δημοσίευση στο The Astrophysical Journal Letters, αναλύει τις τροχιές των μακράς περιόδου, σχεδόν επίπεδων, αντικειμένων που διασχίζουν τον Ποσειδώνα στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Οι προσομοιώσεις τους στον υπολογιστή, λαμβάνοντας υπόψη τη βαρυτική επίδραση των γνωστών πλανητών, των γαλαξιακών παλιρροιών και των διερχόμενων αστέρων, δείχνουν ότι οι παρατηρούμενες τροχιακές ιδιότητες αυτών των αντικειμένων ευθυγραμμίζονται στενά με τις προβλέψεις των μοντέλων που περιλαμβάνουν τον Πλανήτη 9 (Planet 9) -αυτό παρέχει μερικές από τις ισχυρότερες μαθηματικές αποδείξεις για την ύπαρξή του.

Ωστόσο, μια πρόσφατη ανάλυση που χρησιμοποίησε δεδομένα από την έρευνα Pan-STARRS1 απέκλεισε την ύπαρξη του Πλανήτη 9 με τα προβλεπόμενα χαρακτηριστικά σε ένα μεγάλο τμήμα της υποθετικής περιοχής αναζήτησης. Σε συνδυασμό με προηγούμενες αναλύσεις δεδομένων από την εγκατάσταση Zwicky Transient Facility και την έρευνα σκοτεινής ενέργειας, το αποτέλεσμα αυτό αποκλείει περίπου το 78% του προτεινόμενου χώρου τροχιακών παραμέτρων για τον Πλανήτη 9.

Οι υπόλοιπες περιοχές προς αναζήτηση βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό κοντά στο γαλαξιακό επίπεδο, όπου η υψηλή πυκνότητα των αστέρων καθιστά την ανίχνευση πιο δύσκολη.

Σύγκριση των τροχιακών κατανομών από προσομοιώσεις N-σωμάτων με τον Πλανήτη 9 (αριστερά) και χωρίς αυτόν (δεξιά) / Πηγή: arXiv

Έμμεση ανίχνευση μέσω δυνητικών δορυφόρων

Σύμφωνα με το Phys Org, μια άλλη νέα προσέγγιση που προτάθηκε από τον Man Ho Chan προτείνει την αναζήτηση πιθανών δορυφόρων του Πλανήτη 9. Τα φαινόμενα παλιρροιακής θέρμανσης θα μπορούσαν να κάνουν αυτούς τους δορυφόρους ανιχνεύσιμους στο υπέρυθρο από τηλεσκόπια όπως το ALMA, ακόμη και αν ο ίδιος ο Πλανήτης 9 παραμένει άφαντος.

Οι προσπάθειες συνεχίζονται

Το επερχόμενο Διαστημικό Παρατηρητήριο Vera Rubin αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά την έρευνα όταν ξεκινήσει τη λειτουργία του, καθώς η ικανότητά του να ερευνά μεγάλες περιοχές του διαστήματος σε μεγάλο βάθος θα επιτρέψει μια πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση του αν υπάρχει τελικά ο Πλανήτης 9.

Η κάμερα που θα φωτογραφίζει το σύμπαν με 3,2 Gigapixel

Αν και οι ενδείξεις για τον Πλανήτη 9 έχουν αυξηθεί, η ύπαρξή του παραμένει υποθετική μέχρι να μπορέσει να παρατηρηθεί άμεσα. Οι αστρονόμοι θα συνεχίσουν να σαρώνουν το εξωτερικό ηλιακό σύστημα με την ελπίδα να εντοπίσουν τελικά αυτόν τον γιγάντιο πλανήτη τα επόμενα χρόνια.