Έγινε η απονομή των βραβείων Μελίνα Μερκούρη και Δημήτρης Χορν στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στην Πλάκα τη Δευτέρα 27/5.

Η χρυσή καρφίτσα της μεγάλης Μελίνας Μερκούρη για τη θεατρική χρονιά 2022-2023 πήγε στην Ελίνα Ρίζου. Η ηθοποιός τιμήθηκε για την ερμηνεία της στις παραστάσεις «Μυθιστόρημα» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Εξαρχέα, «Ο παγοπώλης έρχεται» σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση και «Καμπάνες τα μεσάνυχτα – Κάποιες κυρίες διασκεδάζουν» σε σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη.

Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες ήταν οι: Νεφέλη Μαϊστράλη, Ειρήνη Μακρή, Πηνελόπη Τσιλίκα, καθώς και η Νάνσυ Σιδέρη, η οποία είχε αποχωρήσει.

Το βραβείο Χορν επέστρεψε μετά από 3 χρόνια και η απονομή έγινε σε τρεις ηθοποιούς. Συγκεκριμένα τιμήθηκαν οι:

Για τη θεατρική σεζόν 2019-2020 το βραβείο Χορν απονεμήθηκε στον Αναστάση Ροϊλό για την την παράσταση «Γυάλινος Κόσμος» σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη. Υποψήφιοι επίσης ήταν οι Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Δημήτρης Κίτσος, Νίκος Μάνεσης και Πάνος Παπαδόπουλος.

Για τη σεζόν 2021-2022 το βραβείο απονεμήθηκε στον Φώτη Στρατηγό για την ερμηνεία του στην παράσταση «Πόσο κοστίζει να ζεις» σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Ενώ μαζί του υποψήφιοι ήταν ο Στάθης Κόϊκας, ο Τάσος Λέκκας, ο Δημήτρης Φιλιππίδης κι ο Ορέστης Χαλκιάς.

Για τη σεζόν 2022-2023 με το σταυρό του Δημήτρη Χορν τιμήθηκε ο Δημήτρης Καπουράνης για την ερμηνεία του στην παράσταση «Μια Άλλη Θήβα» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι ήταν ο Βαγγέλης Δαούσης, ο Πάνος Ζυγούρος, ο Βασίλης Μηλιώνης κι ο Στρατής Χατζησταματίου.

Πηγή: iEidiseis