Η Marvel υποδέχεται την περίοδο του Halloween με την ταινία Werewolf by Night, σε μια πρώτη παγκόσμια προβολή μέσα από την πλατφόρμα Disney+ την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου. Το Werewolf by Night κατατάσσεται σαφώς στην κατηγορία των ταινιών τρόμου, αλλά μην περιμένετε καμιά σπλατεριά. Βαδίζει πολύ περισσότερο στα βήματα των παλιών ταινιών τρόμου της Universal παρά των σύγχρονων gorefest. Αυτή η κλασική αισθητική τρόμου ενισχύεται από το γεγονός ότι είναι ασπρόμαυρο. Το φιλμ είναι εμπνευσμένο από ταινίες τρόμου των δεκαετιών του ’30 και του ’40 – καθώς και από το Poltergeist του Tobe Hooper – με τον διάσημο συνθέτη και σκηνοθέτη, Michael Giacchino, να αναφέρει τον Wolf Man και τον King Kong ως βασικές επιρροές.

Το Werewolf by Night είναι ίσως η πιο άγνωστη μεταφορά κόμικς που έχει ενταχθεί μέχρι στιγμής στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel. Λιγότερο μια περιπέτεια με υπερήρωες και περισσότερο ένα απόκοσμο θρίλερ, το αρχικό κόμικ έκανε το ντεμπούτο του το 1972 και κυκλοφόρησε συνολικά 43 τεύχη. Στα κόμικς, ο Jack Russell, γνωστός και ως ο Werewolf by Night, ενώνει τις δυνάμεις του ή μάχεται με τους Hulk, Iron Man, Captain America, Doctor Strange και Moon Knight.

Σε σενάριο των Heather Quinn και Peter Cameron, το Werewolf by Night είναι ένα ευχάριστο pastiche και αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Michael  Giacchino. Αν το όνομά του σας θυμίζει κάτι, είναι επειδή είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς συνθέτες του Χόλιγουντ με συμμετοχές στο The Batman, στο Jurassic World και σε αρκετές ταινίες της Marvel. O Gael García Bernal ενσαρκώνει τον Jack Russell, ο οποίος έχει κληρονομήσει από τους πρόγονούς του την κατάρα του λυκάνθρωπου. Η Laura Donnelly πρωταγωνιστεί ως Elsa Bloodstone, μια κυνηγός τεράτων με υπεράνθρωπη δύναμη, ταχύτητα και αυξημένες θεραπευτικές ικανότητες.

Η νέα ταινία της Marvel έχει ως στόχο να προκαλέσει  μια πραγματική έκρηξη ενδορφινών στους απανταχού σπασίκλες του τρόμου. Όπως και το κόμικ της δεκαετίας του ’70 στο οποίο βασίζεται, το Werewolf by Night ακολουθεί τον Jack Russell, τον ομώνυμο αντιήρωα σε μια τρομακτική περιπέτεια, η οποία ξεκινά με τον θάνατο του διάσημου κυνηγού τεράτων Ulysses Bloodstone. H κηδεία του γίνεται τόπος συγκέντρωσης πολλών άλλων σπουδαίων κυνηγών, καθώς και της αποξενωμένης κόρης του Έλσας (Laura Donnelly), η οποία περιγράφεται ως η «μεγαλύτερη απογοήτευση της ζωής του». Ο Ulysses Bloodstone δεν υπήρξε μόνο ο ηγέτης της ομάδας των κυνηγών τεράτων, αλλά είχε και στην κατοχή του και ένα πανίσχυρο πετράδι που φέρει το όνομά του, τη λεγόμενη «Ματωμένη Πέτρα». Κανονικά, η πέτρα και η ηγεσία θα περνούσαν στον κληρονόμο του, αλλά δεδομένης της σχέσης του με την κόρη του, ο Ulysses πριν πεθάνει αποφάσισε να στήσει ένα ανταγωνιστικό κυνήγι τεράτων. Καθένας από τους κυνηγούς καλείται θα συναγωνιστεί για να εξοντώσει ένα τέρας που φέρει την «Ματωμένη Πέτρα».Ο νικητής θα γίνει αρχηγός της αδελφότητας των κυνηγών και ο νέος κάτοχος της πολύτιμης πέτρας-κειμήλιο. Ο Jack (Gael García Bernal), ο κυνηγός με τις περισσότερες επιβεβαιωμένες δολοφονίες, βγαίνουν πρώτοι στον τόπο του κυνηγιού.

Με διάρκεια 53 λεπτά, το Werewolf by Night έρχεται λίγο πολύ για να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις – που όμως είναι περισσότερο kitsch παρά τρομακτικές – μεταφέροντας το κοινό σε μια ανεξερεύνητη γωνιά του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel. Το γεγονός ότι παρουσιάζεται επίσης με διαφορετικό τρόπο από τα περισσότερα άλλα εγχειρήματα της Marvel μέχρι στιγμής, σημαίνει πολλά. Το κοντινότερο αδελφάκι του είναι το WandaVision, αλλά χωρίς το διευρυμένο διακύβευμα που τελικά απέκτησε η σειρά πέρα από τον φόρο τιμής της. Η διασκέδαση έγκειται στην βαθιά αγάπη για τις παλιές ταινίες με τέρατα της Universal που όλοι οι συντελεστές φαίνεται να διαθέτουν. Οι παρατηρητικοί θεατές θα ανακαλύψουν πολλές αναφορές στην ιστορία των κόμικς, αλλά τίποτα εδώ δεν έχει πραγματικά σκοπό να αλλάξει το status quo του σύμπαντος της Marvel – απλά αποδεικνύει έμπρακτα κι αδιάσειστα ότι, τελικά, περιλαμβάνει και τέρατα.

Το “Werewolf by Night” είναι ένα εξαιρετικό φιλμ για όλους όσους θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα από τις συνηθισμένες ταινίες της Marvel και ένας καλός τρόπος για να υποδεχθούν την περίοδο του Halloween.