Για τους λάτρεις των αριθμών, οι θεατές του Netflix, σε λιγότερο από μια εβδομάδα από την ημερομηνία εξόδου της στον αέρα, έχουν περάσει 286,7 εκατομμύρια ώρες μπροστά από τις οθόνες, για να παρακολουθήσουν την επιστροφή του «Stranger Things», που ξεπέρασε τη δεύτερη σεζόν του Bridgerton (193 εκ.) και ανέβηκε στο νούμερο 1 των πιο δημοφιλών τηλεπτικών σειρών σε 83 χώρες.

Η πλατφόρμα χρωστάει σ’ εκείνη και στο «Heartstopper» την ανάσταση της αφού το πρώτο  τρίμηνο του 2022, ήταν το χειρότερο στην ιστορία της. Από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο, έχασε περισσότερους από 200.000 συνδρομητές σε παγκόσμια κλίμακα στέλνοντας στα τάρταρα (-20%) τη μετοχή της εταιρείας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Wall Street. Σύμφωνα με το CNBC, πρόκειται για το πρώτο τρίμηνο με μείωση των συνδρομητών της στα δέκα χρόνια λειτουργίας της ενώ οι εκτιμήσεις για το ερχόμενο τρίμηνο, είναι ακόμα πιο δυσοίωνες. Εκτιμούν πως στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου θα φύγουν ακόμα 2 εκατομμύρια συνδρομητές και να σημειωθεί στα πρακτικά πως οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της StreetAccount εκτιμούσαν πως οι νέοι  θα ανέρχονταν σε 2,73 εκατομμύρια, τη στιγμή που η ίδια η εταιρεία ανέμενε 2,5 εκατομμύρια επιπλέον άτομα. Δεν πήγε πολύ καλά αυτό ώσπου ήρθαν κυριολεκτικά τα πάνω κάτω.

Η γνωστή παρέα του«Stranger Things» εκανε την τέταρτη εισβολή της κι αυτή τη φορά έχει μία νέα ηρωίδα δίπλα από την σταθερή Eleven αξία. Το τέρας του Upside Down κόσμου, τώρα βασανίζει τα θύματα του με διαφορετικό τρόπο που θυμίζει τελετές θρησκευτικών αιρέσεων και η μουσική είναι ο μεγάλος του αντίπαλος. Σ’ αυτόν τον κύκλο, η Max έχει κομβικό ρόλο κι ακούει στο repeat το Running up that Hill για να γλιτώσει από την παράνοια ενός εμμονικού δαίμονα, εκτοξεύοντας το τραγούδι της Kate Bush στα παγκόσμια charts. Μάλιστα, έχει γίνει τόσο χαμός στα εφηφικά ακουστικά που η τελευταία έγραψε χθες στο προσωπικό της site πως «Μάλλον έχετε ακούσει πως το πρώτο μέρος από τη νέα σεζόν της φανταστικής σειράς Stranger Things βγήκε πρόσφατα στο Netflix. Έχει στο soundtrack το Running up that hill και οι νέοι θαυμαστές της σειράς του έδωσαν ξανά ζωή. Μ’ αρέσει πολύ που συμβαίνει αυτό! Χάρη σ’ αυτό, το τραγούδι μπήκε ξανά στα charts σ’ όλο τον κόσμο και είναι στο νούμερο 8 του UK chart. Είναι φανταστικό! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που το έχετε στηρίξει και περιμένω με κομμένη την ανάσα το δεύτερο μέρος της σεζόν τον Ιούλιο».

Πάντα είναι συγκινητικός ο τρόπος που αυτή η σειρά μιλάει για την πραγματική έννοια της φιλίας ως μία ιερή και παυσίπονη σχέση που έχει απαράβατο κανόνα το Friends don’t lie και δεν βάζει διαχωρισμούς στις προσωπικές επιλογές και τον προσανατολισμό των ανθρώπων.

Όμως τώρα, αυτό που ανεβάζει την συγκεκριμένη χρονική φάση των ζωής των παιδιών λίγο ψηλότερα από τις προηγούμενες, είναι πως ωρίμασε η γραφή του σεναρίου, είναι πλέον ξεκάθαρο το χτίσιμο των χαρακτήρων που ξεχωρίζουν για διαφορετικούς λόγους – ένα έξτρα ΟΛΕ και για τους Eddie και Robin- ενώ έχει αλλάξει προς το καλύτερο ο τρόπος που παρουσιάζονται οι καλλιτεχνικές αναφορές των δημιουργών και των ηρώων.

Μετά από μία μόνότονη τρίτη σεζόν με προβλέψιμη πλοκή, μία ασαφή εικόνα του άλλου κόσμου και με ναυαγοσώστη τις υπερδυνάμεις της Eleven, επανήλθε με συγκεκριμένο σκοπό στην αποστολή τους  και με μία ισορροπία στις ανώμαλες προσγειώσεις ανάμεσα στους δύο κόσμους που προσπαθούν να γίνουν ένας.

Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι η επιλογή της μουσικής ως αντίδοτο και όπλο τους γιατί έφερε κοντά παραπάνω από μία γενιές που πλέον μιλούν με τους ίδιους στίχους και καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον απόλυτα. 

Πέρα από την τηλεθέαση, τα ρεκόρ κα τα βραβεία, τα επεισόδια παίζουν ξανά και ξανά σαν τα ρεφρέν των ιαματικών τραγουδιών για να παίζουν σε όλα τα δωμάτια των σπιτιών. Γονείς, παιδιά, millenials, Gen Z, έφηβοι, φοιτητές, συνάδελφοι ράβουν μεταλάδικα τζιν μπουφάν με τον Dio, μουρμουράνε μελωδίες της Ella Fitzerald, βάζουν στα ηχεία των αμαξιών το California dreaming και έχουν σβήσει από τις κασέτες τα μουσικά είδη.
Μία φίλη μαμά έλεγε πόσο υπέροχη ήταν η στιγμή που οι έφηβες κόρες της άκουσαν ενθουσιασμένες το Running up that hill για πρώτη φορά, ένας φίλος θυμήθηκε γιατί τον είχε σημαδέψει όταν ήταν μικρός και άκουγε συνεχώς στο wakman και εγώ, επανέφερα την πρώτη φορά που ο μεγαλύτερος αδερφός μου το σχολιαζε με την παρέα του στο διπλανό δωμάτιο.

Ενεργοποίησαν τις μνήμες και δημιούργησαν αναμνήσεις σε νεότερους. Άλλωστε  «η ζωή δίχως μνήμη δεν θα ήταν διόλου ζωή, όπως και η ευφυΐα, δίχως τη δυνατότητα έκφρασης, δεν θα ήταν ευφυΐα. Η μνήμη είναι η συνοχή μας, η λογική μας, η δράση και το συναίσθημά μας. Χωρίς αυτή δεν είμαστε τίποτα. Η μνήμη, απαραίτητη και εντυπωσιακή, είναι επίσης εύθραυστη και ευάλωτη. Δεν απειλείται μόνο από τη λήθη, τον παλιό της εχθρό, αλλά επίσης από πλάνες που την κατακλύζουν καθημερινά», όπως λέει ο Luis Buñuel στην Τελευταία Πνοή.

Και ενώ πολλές σειρές με μία πιο εξειδικευμένη θεματική, όταν φορτσάρουν στους πρώτους κύκλους, αρχίζουν και χάνουν τις μπαταρίες τους όσο προχωρούν οι ιστορίες, οι αδερφοί Matt και Ross Duffer απογειώθηκαν ξανά φορτίζοντας την έμπνευση τους με την υπερδύναμη της μουσικής και πώς μας επηρεάζει καθολικά.

Έχουν σε λιγότερη δόση τις εξυπνακίστικες προσθήκες των αγαπημένων τους στοιχείων από την καλτ κινηματογραφική κάβα, δίνουν στο ουράνιο τόξο της διαφορετικότητας μέσα στα αποστειρωμένα εργαστήρια, μία πιο σοβαρή και πολιτικοποιημένη διάσταση πια και έχουν τα 80’s ως εργαλείο και όχι μόνο σαν τον οδηγό της συνολικής αισθητικής τους.

Σημείωσε πως την 1η Ιουλίου έρχεται το δεύτερο μέρος της σεζόν.