Σχεδόν 30 χρόνια πριν, στις 22 Σεπτεμβρίου του 1994, το πρώτο επεισόδιο Friends μεταδόθηκε στο αμερικανικό δίκτυο  NBC αλλάζοντας τα πάντα.

Κανένας από την φοβερή παρέα των 6 φίλων, που μέχρι τότε ήταν άσημοι ηθοποιοί δεν μπορούσε να φανταστεί την επίδραση που θα είχε η σειρά αυτή στις ζωές μας.

30 σχεδόν χρόνια μετά, και η απόλυτη σειρά φιλίας και καθημερινότητας παραμένει το ίδιο επίκαιρη και η επιρροή της στην pop κουλτούρα και την κινηματογραφική βιομηχανία είναι τρομακτική. 

Οι φανατικοί των Friends είμαστε πολλοί και σίγουρα ξεχωρίζουμε σε μία παρέα (ειδικά οι άνω των 30). Ατάκες και χειρονομίες (ναι καλά σκεφτήκατε, εννοώ τον “κώδικα” που είχαν αναπτύξει μεταξύ τους ο Ross και Monica για να βρίζονται χωρίς να τους καταλαβαίνουν οι γονείς τους) ανταλλάσσονται αρκετά συχνά. 

Friends the finger

Ενώ αν τύχει κάποιος να μη μας καταλάβει απογοητευόμαστε.  Αν τύχει μάλιστα στην παρέα κάποιος να μην έχει δει τη σειρα, η κατάσταση ξεφεύγει.

Τα μάτια ανοίγουν διάπλατα, και λες και έχουμε ακούσει ότι εξωγήινος προσγειώθηκε στην αυλή του σπιτιού της γιαγιάς μας αναρωτιόμαστε φωνάζοντας «Είναι δυνατόν;;;;;;».

Ναι, ανήκω σε αυτούς τους σπαστικούς που έχουν δει κάθε επεισόδιο αμέτρητες φορές.

Από μικρή έβλεπα στο Star κάθε ΣΚ τα απανωτά επεισόδια, και όταν πέρασαν τα χρόνια ο υπολογιστής μου είχε αποθηκευμένη όλη τη σειρά. Πλέον, η θήκη με DVD και των 10 σεζόν κοσμεί τη βιβλιοθήκη μου και το Netflix συχνά πυκνά παίζει σαν background κάποιο επεισόδιο μες στο σπίτι, έτσι για παρέα. 

Από το πανεπιστήμιο, όταν είχα τις μαύρες μου έβαζα τη σειρά από την αρχή, ενώ όταν απλά θέλω να χαλαρώσω χωρίς να σκέφτομαι, απλά επιλέγω μία σεζόν. Το τραγούδι και μόνο της εισαγωγής σου φτιάχνει τη διάθεση.

«I’ ll be there for you» τραγουδούν οι “The Rembrandts” συνοψίζοντας απλά στον τίτλο, το νόημα κάθε φιλίας. 

Κάθε χαρακτήρας έχει τη δική του θέση στην καρδιά των φανατικών της σειράς.  Είναι σαν να είναι φίλοι μας χωρίς υπερβολή.

Ξέρουμε τις αδυναμίες τους, τι τους αρέσει και τι τους ενοχλεί, με τι συγκινούνται και ποιες είναι οι προτιμήσεις τους στο φαγητό, όπως ακριβώς με έναν καλό μας παιδικό φίλο.

Κανένας δεν θα ήταν ο ίδιος χωρίς να υφάνουν οι υπόλοιποι το σωστό περίβλημα που θα αναδείκνυε το χιούμορ, την ιδιοσυγκρασία του και την ιδιαιτερότητά του. 

Αυτή ήταν και μία από τις επιτυχίες της σειράς. Δεν υπήρχε ένας πρωταγωνιστής. Οι ιστορίες δεν ξετυλίγονταν με βάση τη ζωή τους ενός.

Αλλά κάθε ένας από τα φιλαράκια είχε ένα σημαντικό ρόλο: να γίνει αναπόσπαστο μέλος μιας παρέας που δε θα ήταν η ίδια αν κάποιος έλειπε. Και αυτό είναι το στοίχημα για κάθε παρέα. Για κάθε σύνολο και κοινωνική ομάδα. 

Με τις διαφορές τους, τις διαφωνίες τους, τους μοναδικούς χαρακτήρες και ταμπεραμέντο, o Ross, η Rachel, ο Joey, ο Chandler, η Phoebe και η Monica  έχτισαν 10 σεζόν αγάπης, έρωτα, φιλίας και εμπιστοσύνης που άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε σειρές και που λογίζουμε τη φιλία και την οικογένεια. Παγκοσμίως! 

Σε μόλις 3 λεπτά από το πρώτο επεισόδιο, το κοινό γνωρίζει τη Rachel Green καθώς μπαίνει με το νυφικό της, στο διάσημο πλέον καφέ που σύχναζε η παρέα, Central Perk, αφού το είχε σκάσει από το γάμο της με τον οδοντίατρο Barry.

Στρέφεται για βοήθεια στην παλιά της φίλη Monica που πέτυχε στο καφέ και αργότερα παρουσιάζονται όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι της, να την υποστηρίζουν και να την ωθούν να καταστρέψει τις πιστωτικές κάρτες που πλήρωνε ο πατέρας της.

Μία συμβολική κίνηση για τη διακοπή των δεσμών και των σχέσεων αλληλεξάρτησης με την οικογένειά της καθώς ξεκινά μια νέα ζωή στην πόλη μαζί με τα φιλαράκια της. 

«Welcome to the real world (Καλώς ήρθες στον πραγματικό κόσμο) » λέει η Monica. «It sucks! You’re going to love it (Είναι χάλια! Θα τον λατρέψεις)» 

Μέσα σε λίγα λεπτά, μαθαίνουμε το περιβάλλον, την ουσία και το περιεχόμενο αυτής της σειράς: Ο γάμος είναι μακριά από κοινωνικές επιταγές και συμβιβασμούς. Οι γονείς υπάρχουν στο background.

Αυτό που είχαν οι χαρακτήρες της σειράς σε κάθε επεισόδιο ήταν βασικά ο ένας τον άλλον. 

Το “Friends” έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στη pop κουλτούρα, εμπνέοντας αμέτρητες αναφορές και αφιερώματα στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο και τη μουσική. 

Η δημοτικότητα του σόου στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 βοήθησε στη διαμόρφωση των τάσεων της μόδας και επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μιλούσαν και αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους.

Φράσεις όπως το «How you doin?» του Joye  και το « We were on a break!» Ross έγιναν μέρος του λεξικού ολόκληρων γενεών. 

Κέρδισε πολλά βραβεία και διακρίσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετούς διάρκειας του, συμπεριλαμβανομένου ενός βραβείου Emmy ενώ έγινε ένα από τα πιο κερδοφόρα και επιτυχημένα σόου στην ιστορία της τηλεόρασης.

Αλλά ο πολιτιστικός αντίκτυπος της παράστασης ξεπερνά τη μόδα και τη γλώσσα. 

Το “Friends” βοήθησε επίσης να καταρριφθούν πολλά κοινωνικά κολλήματα και στερεότυπα απεικονίζοντας ένα διαφορετικό καστ χαρακτήρων που ήταν σε θέση να συνδεθούν μεταξύ τους ανεξάρτητα από τις διαφορές τους και το διαφορετικό τους background. 

Δημιουργώντας μια ομάδα φίλων με άνδρες και γυναίκες που περιελάμβανε πλατωνικές φιλίες, οι δημιουργοί είχαν την ευκαιρία να παίξουν με μια διαφορετική δυναμική σπάζοντας τα στεγανά της καθαρής ανδρικής ή κοριτσίστικης παρέας.

Η χημεία τους ήταν μοναδική και η καθημερινότητά τους καταδεικνύει τη σημασία της επικοινωνίας, της συγχώρεσης και της αποδοχής στη διατήρηση ισχυρών και αληθινών σχέσεων. 

Ενηλικιώθηκαν μαζί με το κοινό, εξερεύνησαν θέματα αγάπης, φιλίας και στόχων ζωής που είχαν απήχηση σε θεατές κάθε προέλευσης και ηλικίας.

Πολλά είναι τα σημεία που σίγουρα δε θα είχαν αποδοθεί με τον ίδιο τρόπο αν η σειρά γυριζόταν σήμερα. Μικρά ψήγματα έλλειψης πολιτικής ορθότητας μάλλον θα έριχναν στα βράχια το σενάριο και την εξέλιξή του. Κάποια μικρά σχόλια, κάποιοι μικροί χρωματισμοί θα κόβονταν στην πορεία και η μαγική συνταγή θα χαλούσε. 

Αυτή ήταν όμως και η επιτυχία της σειράς. Αντανακλούσε τον καθημερινό διάλογο χωρίς να βουτάει στα αυστηρά κριτήρια της πολιτικής ορθότητας, χωρίς κάποιος να φοβάται ότι θα παρεξηγηθεί, γιατί δεν υπήρχε κακόβουλη σκέψη από πίσω. 

Ήταν όμως και ένας τρόπος να εισάγει την συντηρητική αμερικανική κοινωνία σε σημαντικά ζητήματα κοινωνικής αποδοχής και συμπερίληψης, όπως η ομοφυλοφιλία, η LGBTQ κοινότητα, η παχυσαρκία, η διαφορετικότητα χωρίς τσιτάτα και βαρύγδουπες αναφορές. Απλά μέσα από την καθημερινή επαφή με 6 φίλους σε ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη. 

Έσπασε τα δεσμά της παραδοσιακής οικογένειας μέσα από την παρένθετη εγκυμοσύνη, την υιοθεσία, την ύπαρξη 2 μαμάδων από γάμο ομοφυλόφιλων και υπογράμμισε πως η οικογένεια έχει πολλές μορφές και τύπους. Και συχνά τη βρίσκεις μέσα από τους φίλους σου.

Η απόλυτη σειρά φιλίας άφησε μια μόνιμη κληρονομιά στον κόσμο και μπόρεσε να παραμείνει στην πρώτη γραμμή της pop κουλτούρας ακόμα και μετά το φινάλε της που προβλήθηκε το 2004 – σχεδόν πριν από 20 χρόνια.

Ξεκίνησε με 22 εκατομμύρια θεατές στο πρώτο επεισόδιο και έκλεισε, με 52 εκατομμύρια θεατές να βλέπουν, κλαίγοντας, την παρέα τους να αλλάζει κεφάλαιο στη ζωή τους.

 Όσα χρόνια και αν περάσουν, όσες σειρές και αν βγουν, το αριστούργημα των Friends θα παραμένει μοναδικό για τον τρόπο που άγγιξε τις ψυχές μας, επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει τις ζωές μας.