Παραμορφωμένα φωνητικά, αντισυμβατικοί ρυθμοί, glitchy υφές και υπνωτικές μελωδίες που δημιουργούν ένα μυστηριακά αποκρυφιστικό περιβάλλον. Αν κλείσεις τα μάτια και ακούσεις, είναι σα να μεταφέρεσαι μαγικά σε κάποια διαβατήρια τελετουργία με ανάλογο συμβολικό περιεχόμενο. Μια τελετουργία εκούσιας μεταμόρφωσης, να γίνεις «αυτ@ που είσαι» -όπως θα το ήθελε ο Νίτσε. Τα όνειρα αποτελούν σταθερή έμπνευση για την Elles The Doll, για αυτό και η μουσική που δημιουργεί αποτελεί ένα λυρικό storytelling που αφηγείται πώς μέσω της φυλομετάβασης άλλαξαν τα όνειρά της. Έγιναν όπως μας λέει «πολύ πιο ζωντανά και έντονα με overwhelming τρόπο».


Η Εlles The Doll είναι μουσική παραγωγός και καλλιτέχνης. Μεγάλωσε στην Κρήτη και έχει ως βάση της το Βερολίνο, όπου διαμένει και εργάζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είναι αυτοδίδακτη μουσικός διάφορων μουσικών οργάνων και απόφοιτη τμήματος Οπτιακουστικών Τεχνών. Ως δημιουργός εστιάζει στον να παρουσιάσει ένα δομημένο ηχητικά και ταυτόχρονα οπτικά καλλιτεχνικό σύμπαν, που μέσα του θα μπορέσει να εκφράσει το όραμα της.

Μόλις πριν από μερικές ημέρες κυκλοφόρησε το single Dream Server, το τέταρτο από τον πρώτο της δίσκο με τίτλο Exuviae. H παραγωγή, η σύνθεση και οι στίχοι είναι της ίδιας. Ο ήχος τoυ Dream Server, αλλά και των Catwalk, Beefcakes, Nipple Play, των τριών single από το Exuviae, που έχουν προηγηθεί, συνιστούν ένα κράμα οργανικών και ηλεκτρονικών στοιχείων που δημιουργούν έναν αποδομημένο ήχο που αντικατοπτρίζει τη «δυσφορία και την αποξένωση» του δικού της «τρανς βιώματός».

Με αφορμή την παρουσίαση του debut album της, “Exuviae” το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων στην Κυψέλη, η μουσική παραγωγός και καλλιτέχνης μιλά στο Olafaq.

Elles The Doll
Φωτ.: @konstantinosbar

– Ποιες είναι οι πρώτες σου αναμνήσεις από τη μουσική;
Οι πρώτες μου αναμνήσεις σχετίζονται με τα αδέρφια μου και τα grunge και alternative ακούσματα που είχαν. Λίγο μετά ακολούθησε και το MTV και οι ατέλειωτες ώρες βλέποντας video clip.

– Από πού προέκυψε το όνομά σου Elles και τι συμβολίζει για σένα;
Η λέξη doll θεωρείται slang term στη queer κουλτούρα και χρησιμοποιείται για τα τρανς άτομα. Δεν το σκέφτηκα και πάρα πολύ.

– Και τώρα ας περάσουμε στο τώρα. Πώς θα χαρακτήριζες τη μουσική που δημιουργείς, και ποιες είναι οι επιρροές σου;
Τη  μουσική μου θα την ενέτασσα μέσα στα πλαίσια της deconstructed club. Αντιλαμβάνομαι αυτό το είδος περισσότερο ως μια εργαλειοθήκη με απεριόριστες δυνατότητες. Συνήθως υπάρχει μια αίσθηση μοντάζ σε αυτό το είδος, ένα παιχνίδι χρόνου και υφών. Ο ήχος μου είναι κοντά με καλλιτέχνες όπως Aisha Devi, Loraine James, Arca, Lotic.

– Τι ήταν αυτό που σε ώθησε στον ηλεκτρονικό, πειραματικό ήχο;
Πολλοί παράγοντες. Ο πρώτος είναι πως ο συγκεκριμένος ήχος εξυπηρέτησε τις ανάγκες των κομματιών και της αφήγησης που στόχευα να δημιουργήσω. Πρόκειται για κλαμπ μουσική που αντικατοπτρίζει τη δυσφορία και την αποξένωση του τρανς βιώματος μου. Ήθελα το κομμάτια να έχουν μια μη «φυσικότητα» και ένα άβολο συναίσθημα και ήξερα πως η deconstructed club προσέγγιση θα φέρει το αποτέλεσμα. Υπήρχαν και πιο προσωπικοί λόγοι που αποφάσισα να εστιάσω σε αυτό τον ήχο. Ένας από αυτούς ήταν πως άλλαξε το πως αντιλαμβάνομαι τη μουσική μέσα στα χρόνια. Ένας άλλος αφορούσε το πόσο οικεία μου ήταν αυτή η εργαλειοθήκη λόγω των σπουδών μου.

–  Ποια πράγματα κινητοποιούν τη φαντασία σου για να γράψεις στίχους και μουσική;
Ο τρόπος που δουλεύω είναι ως επί το πλείστον οργανικός, πολλές φορές μου έρχεται από το πουθενά. Τα όνειρα που έχω και το daydreaming σίγουρα είναι μια πηγή έμπνευσης, όπως και οι ταινίες, τα βιβλία που διαβάζω κλπ.. Πάντα όταν έχω μια ιδέα προσπαθώ να με δω μέσα σε αυτή.

– Σκέφτεσαι να συνεχίσεις solo; Έχεις καθόλου σκέψεις για συνεργασίες στο μέλλον;
Προς το παρόν ναι αλλά γενικά δεν με θεωρώ one trick pony. Θα μπορούσα να με δω και σε κάτι διαφορετικό όπως ένα συγκρότημα για παράδειγμα ή να κάνω παραγωγές για άλλους καλλιτέχνες.

Φωτ.: @konstantinosbar

– Θα ήθελες να μας μιλήσεις λίγο για το άλμπουμ σου, “Exuviae”, που κυκλοφόρησε μόλις πριν από μερικές ημέρες;
To Exuviae ξεκίνησα να το γράφω το 2020, λίγο μετά το coming out μου. Στην αρχή δεν σκεφτόμουν να μοιραστώ τα κομμάτια ή να κάνω live shows. Μου ήταν σημαντικό να είναι μια ουσιαστική και θεραπευτική εμπειρία για μένα. Για πολύ καιρό δούλευα πάνω σε διαφορετικές συνταγές και όταν είχα το πρώτο κομμάτι έτοιμο το μοιράστηκα με φίλους και φίλες και εκεί συνειδητοποίησα τι είχα πετύχει. To album είναι καθαρά αυτοβιογραφικό σε σημείο που με κάνε να νιώθω άβολα όταν σκεφτόμουν να το μοιραστώ με το κόσμο. Την ίδια στιγμή, πιστεύω πως ο κόσμος χρειάζεται περισσότερα τρανς πρότυπα και αυτό με έκανε να συνεχίσω. Κάποια από το θέματα του album αφορούν το σώμα μου, τις νοητικές αλλαγές λόγω τις ορμονοθεραπείας, την έννοια του τραύματος και της πληγής αλλά και σε θέματα όπως την ευφορία και τη σεξουαλικότητα.

– Ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι που έχεις γράψει και γιατί;
Εννοείται πολύ δύσκολη ερώτηση καθώς το κάθε κομμάτι σημαίνει πολλά για μένα. Θα πω όμως το Catwalk. Αφενός επειδή κατάφερα να δημιουργήσω μια περίπλοκη σύνθεση με αντισυμβατικούς ήχους και σίγουρα υπάρχει ένα κομμάτι μέσα μου που πιστεύει πως το Catwalk έχει τον ήχο υπογραφή της Elles The Doll. Aφετέρου, πιστεύω πως είναι απλά ένα fierce κομμάτι.

– Πώς αντιλαμβάνεσαι τον ρόλο της μουσικής στη σημερινή κοινωνία;
Η μουσική σίγουρα εξελίσσεται, καλύτερα από ποτέ πιστεύω. Το πώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται τη μουσική παρόλα αυτά είναι περιορισμένος. Υπάρχουν τόσοι ανεξερεύνητοι τρόποι για το πως θα μπορούσε η μουσική να πλαισιώνεται. Παράλληλα, τα social media όπως Tik Tok και Spotify έχουν ορίσει δραστικά το πως η μουσική καταναλώνεται αλλά και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ένα creative άτομο για να «πετύχει». Kαι αυτό με κάνει αρκετά σκεπτική όσον αφορά το δημιουργικό κομμάτι.

– Θα ήθελα να σταθούμε λίγο στο track “Dream Server”. Θα μπορούσες να μας δώσεις ένα back story γι’ αυτό το τραγούδι;
To Dream Server αφορά το πως άλλαξαν τα όνειρα μου λόγω της ορμονοθεραπείας. Έγιναν πολύ πιο ζωντανά και έντονα με overwhelming τρόπο. Εμπνεύστηκα και από ιδέες περί  technomancy και φαντάστηκα αυτό το σημείο που τα όνειρα συναντούν τη τεχνολογία.

– Σκέφτεσαι καθόλου μελλοντικά να γράψεις ελληνικό στίχο;
Μπορώ να πω με σιγουριά πως δεν θα γίνει ποτέ αυτό.

Φωτ.: @konstantinosbar

– Σε ποια ταινία θα ήταν ιδανικό σάουντρακ η Elles;
100% σε κάτι sci-fi. Είναι και ένα από τα πλάνα μου να γράψω μουσική για ταινία. Σίγουρα θα έβλεπα τα κομμάτια μου σε κάποιο anime όπως το Paprika του Satoshi Kan.

– Ποιο είδος μουσικής σου αρέσει να ακούς περισσότερο αυτόν τον καιρό; Παρακολουθείς κάποιους μουσικούς;
Δεν εστιάζω σε κάτι συγκεκριμένο. Κυρίως ψάχνω για νέες κυκλοφορίες από καλλιτέχνες που γνωρίζω και κάποιες φορές μπαίνω συνειδητά σε μια διαδικασία να ψάξω για καινούργιους. Στα αγαπημένα μου αυτή τη περίοδο είναι η Elphi και o Lee Gamble.

– Πώς είναι η ζωή στο Βερολίνο και πώς διαφέρει από την Ελλάδα; Είναι πιο καλά τα πράγματα εκεί  όσον αφορά τις ευκαιρίες που δίνονται σε έναν μουσικό;
Γενικά πιστεύω πως είναι δύσκολο ένα άτομο να επιβιώσει αποκλειστικά από τη μουσική ανεξάρτητα από το που βρίσκεται. Εκτός αν υπάρχει φυσικά το οικονομικό προνόμιο και ο χρόνος. Στο Βερολίνο όμως, σίγουρα λύνεται η βιωματική πάλη αργά ή γρήγορα, κάτι που στην Ελλάδα δεν συμβαίνει για το περισσότερο κόσμο. Από οικονομικής άποψης, τα gigs πληρώνουν καλύτερα και αυτό σίγουρα δίνει τη δυνατότητα στα creative άτομα να συνεχίσουν.

– Πώς σου αρέσει να περνάς το χρόνο σου πέρα από τη μουσική;
Ως επί το πλείστον με μεγάλες βόλτες στη φύση, being zoned out ακούγοντας μουσική ή κάνοντας κάτι crafty χωρίς να σκέφτομαι πολύ. Μετά τη πανδημία αποφάσισα ότι τα ταξίδια μου είναι σημαντικά οπότε προσπαθώ να τα βάλω στο πρόγραμμα μου.

– Θα σε δούμε κάπου λάιβ σύντομα;
18 Νοεμβρίου στην Αθήνα έχω τη παρουσίαση του δίσκου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων στη Κυψέλη. Ετοιμάζω κάτι οπτιακουστικό, ανυπομονώ γι’ αυτό το live. Θα παίξω και καινούρια πράγματα. Στη συνέχεια έρχονται κάποια live shows στο εξωτερικό.

– Κλείσε αν θες αυτή τη συνέντευξη με έναν στίχο που σε εκφράζει αυτή τη στιγμή.
“Dissolving in water, recalling the primal pain, an infinite process but never before felt so great”.

❈ INFO: YouTube | Bandcamp | Spotify

Δείτε επίσης: H LOU ξορκίζει το κακό οδηγώντας ένα FIAT με σκορπιό